TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az eddigi legnagyobb kriptodeviza-rablást követték el a múlt héten, mintegy félmilliárd dollár értékben, de úgy látszik, a kár nagy része megtérülhet. Évekkel ezelőtt az egész üzletágat két évre csúnyán visszavetette egy hasonló eset, most azonban merőben más a helyzet, mint akkor. A főbb kriptodevizák árfolyama órák alatt magához tért.

Múlt héten csütörtökön, január 25-én a japán Coincheck kriptodeviza-tőzsde egy számítógépes támadás nyomán 523 millió darab NEM nevű kriptodevizát veszített – tudósított róla a világsajtó. A támadáskori árfolyamon ez nagyjából 495 millió dollárnyi értéket képviselt.

Az eset után a szóban forgó NEM, amelynek kapitalizációja (a forgalomban levő érmék összértéke piaci áron) jelenleg 8,7 milliárd dollár, átmenetileg elveszítette értékének ötödét is. Hamarosan azonban magához tért, ma majdnem pontosan ott tart, mint a hackertámadás előtt.

Az érintett tőzsde bejelentette, hogy igyekeznek mindenkit kártalanítani, a Reuters szerint ez a kifizetés 425 millió dollárra rúghat. Később pedig azt, hogy a NEM programozói kifejlesztettek egy szoftvert az ellopott kriptodeviza nyomon követésére.

Kétes értékű csúcsok

Azon számlákat, amelyeken ilyen értékek vannak, megjelölik, és segítenek a kriptotőzsdéknek az ilyen számlák felismerésében. Állítólag ezzel meg tudják akadályozni, hogy az ellopott értékeket hagyományos pénzre vagy más kriptodevizákra váltsák át.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>

Ezzel a múlt heti eset volt a legnagyobb kriptodeviza-lopás a történelemben. Az eset sokakat mindjárt az eddigi csúcstartóra emlékeztetett, a Mt. Gox-ra. Az akkori messze legnagyobb kriptopénz-kereskedési platform, a Mt. Gox 2014 februárjában jelentett csődöt. Akkor 850 ezer bitcoin eltűnését vallották be 450 millió dollár értékben. (Később azonban ebből 200 ezer darab előkerült.)

Szomorú február 2014-ben

A Mt. Gox-botrány közel két hónapja során a Wikipedia szerint a bitcoin elveszítette értékének több mint egyharmadát. Az árfolyam ez után több mint két évig stagnált vagy csak lassan emelkedett.

Most a múlt heti eset csak időlegesen gyűrűzött át a többi kriptodeviza piacára. A bitcoin például a NEM-eséssel párhuzamosan január 26-án 11 400 dollárról 10 400-ra esett (lásd a nyilat a képen), de fél nappal később már magához is tért.

Miért száguld a trónkövetelő?

Az utóbbi napokban jól teljesített az Ethereum rendszer ether nevű kriptodevizája, amely jó ideje a második legnagyobb kapitalizációjú (összértékű) digitális pénz. A bitcoinok értéke jelenleg 192, az ethereké már 117 milliárd dollár. Az ether bitcoinban mért árfolyama 0,05-ről 0,1 fölé emelkedett egy hónap alatt, azaz relatíve megduplázódott, de dollárban is 700-ról 1200 dollár közelébe jutott.

Az utóbbi napok újabb drágulását azzal magyarázzák, hogy az Ethereum programozásának egyik vezetője, Vitalik Buterin szerint nagy előrehaladásokat értek el a kriptodeviza és a hozzá kapcsolódó üzleti szerződési rendszer továbbfejlesztésében.

Nagyságrendi különbség

Egyelőre legalábbis, mi lehet a különbség a két eset között? A Coindesk arra emlékeztet, hogy a Mt. Gox-nál az eltulajdonított értékek az akkor még jóval kisebb egész kriptodeviza-piac (kapitalizáció) öt százalékát tették ki. A Coincheck mostani kára viszont már, az abszolút értékétől függetlenül, csak a piac 0,25 százaléka. Ez nagyságrendi különbség. (A korábbinak csak huszada.)

A Mt. Gox egyes időszakokban a világ bitcoin-kereskedésének több mint 70 százalékát is bonyolította, ma ez nagyon sok tőzsde, pontosabban kereskedési rendszer, platform között oszlik meg. A NEM is csak a tizedik legnagyobb kapitalizációjú kriptopénz.

Nem megfelelően tárolták

A Coincheck felvetette, hogy “hard forkot”, azaz elágazást kellene készíteni a NEM blokkláncban. Ez azt jelentené, hogy a kriptodeviza tranzakcióit nyilvántartó blokkláncot a lopás előtti állapotnál megváltoztatnák, elágaztatnák, lényegében meg nem történtté téve az esetet.

A NEM programozói azonban a Cointelegraph szerint ezt elvetették, mivel nem a digitális fizetőeszköz rendszerében volt a hiba, hanem a Coincheck tőzsdénél voltak biztonsági hiányosságok. A kriptopénzt hot wallet-ben, azaz online számlákon tárolták. Nem volt olyan rendszerük sem, amely több személy együttes aláírásával teszi csak lehetővé a vagyon mozgatását.

Online, offline, nem mindegy

Sok kriptotőzsde legalább az értékek zömét olyan cold wallet-ekben, offline pénztárcákban tárolja ma már, amelyeket nem lehet meghekkelni, mert egyáltalán nem kapcsolódnak az internethez. (Például a kriptopénzt elosztják sok offline számla között, és mindig csak annyit szabadítanak fel online, az interneten, amennyit a napi működéshez feltétlenül szükséges.)

Koreai, szlovén betörés

A kriptotőzsdék története egyben a hackelések története is, szinte minden évben volt néhány eset. Tavaly Karácsony előtt a Youbit nevű kisebb dél-koreai kriptotőzsdét zárták be, miután másodszor hackelték meg egy éven belül. Az akkori híradások szerint a befektetők értékeik 75 százalékát visszakaphatják, mert a kriptopénzek zöme biztonságos offline számlákon volt.

Meghekkeltek nemrég egy NiceHash nevű, kriptodeviza-bányászattal foglakozó szlovéniai közösséget is, 63 millió dollár kárt okozva. A Bloomberg gyűjtéséből az derül ki, hogy tavaly év végén az árfolyamokkal együtt a visszaélések száma is meredeken emelkedett.

A hatóságok beindulhatnak

A Bloomberg szerint a mostani bűntény még inkább ráirányította a figyelmet a kriptodevizák szabályozásának, ellenőrzésének szükségességére. Az FSA nevű japán pénzügyi felügyelet máris vizsgálódik a Coincheck-nél, és hatni akar az országban működő számos kriptodeviza-kereskedési cégre a biztonság növelése érdekében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél