6p

Európában emelkednek a tőzsdék, de a briteket dupla átok sújtja. Vegyes volt a Graphisoft Park eredménye, drágul az OTP, eseget a forint. Lecsapnak a spekulánsokra a kínai tőzsdén, Bezos még több Amazont ad el, 3000 dollár az ether.

A keddi amerikai esés után szerdán az európai tőzsdék zöldben járnak, a német index 0,4, a francia 0,3 százalékkal javult délig, és emelkedés volt a legtöbb másik országban is. A brit FTSE 100-as mutató viszont esett 0,8 százalékkal. Egyrészt alighanem azért, mert a brit jegybank elnöke egy meghallgatáson eléggé “héja” nyilatkozatot tett arról, hogy a kamatvágást nem szabad elsietni, és az infláció még emelkedhet. Másrészt a HSBC-bankcsoport papírja húzza le, amelynek jelentése kiábrándító volt.

Az USA-ban ma, szerdán teszik közzé a Fed legutóbbi, januári kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, ami befolyásolhatja a kamatvárakozásokat és ezen keresztül a tőkepiacok hangulatát is. A gyorsjelentési szezon is folytatódik, a legfontosabb az Nvidia chipgyártó, amely tőzsdezárás után jelentkezik a számaival. (Ez a részvény volt a mesterségesintelligencia-őrület talán legnagyobb haszonélvezője az utóbbi bő egy évben.)

A BUX index szerény, 0,2 százalékos pluszban volt, kevéssel 66 ezer pont felett, az OTP 0,35 százalékos emelkedésének volt ebben nagy szerepe. A Richter és a Mol kissé esett, a Telekom 1,6 százalékkal drágult.

Árfolyamok és grafikonok

Merre tovább, forint?

Az euró/forint 388,20, ami ötven filléres emelkedés a kedd esti állapothoz képest.

A héten híján vagyunk az igazán izgalmas, piacmegmozgató hazai adatoknak, így a nemzetközi vizeken képződő hullámokkal sodródhat a forint is írta az Erste Befektetési Zrt.

A keddi kereskedésben az euró/forint árfolyam a 389-390-es ellenállási zónából fordult vissza, és a 387-es támasz felé vette az irányt, amely esetleges letörésével 385-ig nyílna meg a tér – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Közeledik a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése, jövő kedden eldől, hogy milyen ütemben folytatódik a kamatvágási ciklus.

Rekorderedmény a Graphisoft Parknál

Kedden, piaczárás után tette közzé negyedéves jelentését a Graphisoft Park, amiben rekorderedményről, de csökkenő kihasználtságról és várhatóan csökkenő bevételről jelentett. A negyedév során a kihasználtság a korábbi 97-98-ról 95 százalékra csökkent, de ez még mindig az átlagos budapesti 86 százalékos szint fölött van  – írta az Equilor Befektetési Zrt.

A cég 70 eurócentes osztalékot jelentett be, valamint azt, hogy a negyedik negyedév során az előző negyedévhez képest közel 15 százalékkal javult az EBITDA-ja. A menedzsment nem változtatott a 2024-es kilátásain, gyengébb kihasználtságot és a bérleti díjak lassabb emelkedését várja.

A Graphisoft Park “változó eredményeket közölt” a K&H Értékpapír szerint.

Lecsapnak a spekulánsokra a kínai tőzsdén

Ismét közbeléptek a kínai hatóságok, hogy növeljék a kínai részvénypiacba vetett bizalmat – írja az Erste Befektetési Zrt.  Egyfelől a bankok január óta 123,6 milliárd jüan (mintegy 17 milliárd dollár) hitelt hagytak jóvá a megfelelőnek tartott ingatlanprojektekre. Másfelől ismét “lecsaptak a hatóságok” a szerintük eladási hullámokat generáló piaci szereplőkre. Most olyan „quantitative kereskedőházak” kerültek célkeresztbe, amelyek szerintük jelentős volatilitást képesek előidézni a piacokon.

Egy ilyen alap, a Ningbo Lingjun kereskedési jogait három napra felfüggesztették, miután hétfőn egy perc alatt 2,57 milliárd jüan (357 millió dollár) értékben adott el részvényeket. A kínai és hongkongi részvényindexek egy-másfél százalékos pluszban zártak.

Bezos még több Amazont ad el

Jeff Bezos alapító újabb csomag Amazon-részvényt adott el – derült ki a tőzsdefelügyelethez benyújtott bejelentésből. Így napok alatt megvalósult az 50 millió darab részvény tervezett eladása, amit eredetileg jövő januárra terveztek. Bezos most 14 millió darabot értékesített nagyjából 2,4 milliárd dollárért, három kereskedési nap alatt.

Az Amazon árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az Amazon árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Így a milliárdos már 8,5 milliárd dollár bevételre tett szert az elmúlt hetekben folytatott részvényeladásokból. Bezos a Forbes szerint a világ harmadik leggazdagabb embere, és egyelőre nem közölte, hogy mit kezd az eladásokból származó hatalmas bevétellel.

Érdemes-e Teslát venni?

Ezt a kérdést teszi fel a Holdblog, persze a részvényekre gondolva, de nem ad egyértelmű választ. Ám összehasonlítja a legnagyobb elektromosautó-gyártók piaci helyzetét és értékeltségét.

A Tesla igen erős, majdnem 40-es P/E-mutatóval rendelkezik.

Viszont a Magnificent Seven (a legerősebb 7 technológiai vállalat) tagjaként “ez talán átlagosnak nevezhető”, hiszen a csoport papírjai jelenleg 45 körüli átlagos P/E-vel forognak. Ami “ennél is szebben fest”, az az, hogy a többi értékeltségi mutató ötéves átlaga alapján is kitűnik a Tesla a versenytársai közül.

Mindegyik vizsgált mutatónál felülteljesíti a BYD-t és a Volkswagen Group-ot is.

3000 dollár az ether

Három hetes masszív emelkedés után az ether – 2022 áprilisa óta először – elérte a 3000 dollárt kedden. Jelenleg 2920 dollár, ami hét százalékos plusz egy hét alatt. A bitcoin, miután visszapattant az 53 ezer dolláros szintről (ami szintén mintegy kétéves rekord), 51-52 ezer között stagnál.

Ömlik a tőke a kriptókba

A hagyományos tőzsdéken kapható kriptovaluta-befektetési termékeknél a múlt héten 2,45 milliárd dollárnyi tőkebeáramlást regisztráltak, ami új rekord. A CoinShares friss jelentése szerint a kezelt vagyon (AUM) ezzel elérte a 67 milliárd dollárt, ami a 2021. decemberi szintnek felel meg. (Akkoriban, 2021 novemberében volt az előző bikapiac csúcsa.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az idén eddig 5,2 milliárd dollárt helyeztek el ilyen termékekbe, ami több mint kétszerese a tavalyi egész évesnek, de kevesebb mint két hónap alatt történt. Regionálisan az USA volt az élen, a teljes összeg 99 százaléka innét származott. A blokklánccal foglalkozó cégek részvényeinél azonban nagy kiáramlás volt, 167 millió dollár, ami valószínűleg a befektetők profitkivonása a nagy emelkedések után.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17450 17845 +0,72% 0 0 9 083 264 120 HUF 2024-04-12 17:14:21
MOL 3048 3026 3048 +0,59% 0 0 1 195 891 792 HUF 2024-04-12 17:06:12
MTELEKOM 915 915 934 -1,61% 0 0 264 519 148 HUF 2024-04-12 17:05:07
RICHTER 9390 9290 9480 -0,74% 0 0 1 828 553 765 HUF 2024-04-12 17:13:14
OPUS 391 389 405 -2,25% 0 0 193 647 863 HUF 2024-04-12 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pofon Putyinnak: kitiltják az orosz fémeket az árutőzsdékről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:15
Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány.
Részvény / Deviza / Áru Hűha! Borzasztó formában volt a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:31
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ezt nézze meg! Áttört egy gátat az OTP
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nyugtató jöhet a forintnak, drasztikus OTP-céláremelés érkezett
Eidenpenz József | 2024. április 12. 12:27
A részvények ismét megindultak az óceán mindkét partján, miközben a dollárerősödés ellenére drágul az arany és szinte minden más nyersanyag. Jókorát emelt az egyik nagy brókercég az OTP célárán. Inkább a forint csütörtöki erősödése volt meglepő, mint a pénteki gyengülés, de nyugodt kereskedés jöhet, ha az MNB lassít. Perek és csalások színesítik a kriptovaluta-tulajdonosok életét.
Részvény / Deviza / Áru A forint bágyadt, siessen, hátha tovább gyengül!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:52
Gyengült kissé a forint péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Ejtsen útba egy pénzváltót, ha jó áron akar eurót venni
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 18:09
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon: erősödött az euróval és a dollárral szemben, gyengült kissé a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Medvét fogtak a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,21 pontos, 0,1 százalékos csökkenéssel 67 205,07 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Németországból támogatták meg Matolcsy Györgyéket
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 15:24
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg árrobbanást hoz a bitcoin-feleződés?
Eidenpenz József | 2024. április 11. 15:02
Napok múlva itt a bitcoin-feleződés, amelyet a múltban rendszeresen szép árfolyam-emelkedések követtek. Most is így lesz, vagy ezúttal mások a körülmények? Felfokozottak a várakozások. Ezen kívül még mi emelheti a bitcoin árát? Milyen csapda vár a kisbefektetőkre?
Részvény / Deviza / Áru Merre tart a magyar infláció? Már 200 ezer magyar kriptózik
Eidenpenz József | 2024. április 11. 12:10
A tőzsdeindexek ma is inkább esni akarnak, a BUX pedig nem találja az irányt. Az OTP lefelé, a Mol felfelé tart, az euró/forint a napokban jellemző sáv tetején van. Sokat javult az aranyhoz képest lemaradó ezüst, de még nagyon messze jár korábbi rekordjától. Fog még csökkenni a magyar infláció és a kamat?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG