BUX
35 425.38
-0.46%
-164.00
OTP
10 830.00
+0.65%
+70.00
MOL
1 806.00
-1.53%
-28.00
RICHTER
6 605.00
-1.42%
-95.00
MTELEKOM
382.00
+0.26%
+1.00
 
2019. június 7. 11:35

Az utóbbi napokban több elkeserítőnek tűnő makrogazdasági adat is napvilágot látott, a tőzsdéket viszont ez nem vitte a mélybe, hanem éppen ellenkező hatással volt, az árfolyamok ugyanis emelkedtek. Mi áll a háttérben, és mire érdemes még a befektetőknek figyelni a hét utolsó kereskedési napján?

1; Tárgyalóasztalhoz ül az USA és Kína

Úgy tűnik a június végi G20-as csúcstalálkozón ismét tárgyalóasztalhoz fog ülni Donald Trump és Hszi Csin-ping. Az persze kérdéses, hogy a felek meg tudnak-e bármiben állapodni, hiszen az utóbbi időszakban inkább távolodtak az álláspontok, és a kölcsönös fenyegetés volt a jellemző. A hírek szerint a tárgyalások függvényében fog Donald Trump dönteni arról, hogy kivessenek-e további vámokat, illetve a korábban belebegtetett, de felfüggesztett tarifákkal mi legyen. A piacokon továbbra is tartanak attól, hogy a kereskedelmi háború elhúzódik, és a felek továbbra sem fognak megállapodni.

2; Viharfelhők a német gazdaság felett

Újabb adatok jelentek meg, amelyek arról tanúskodnak, hogy a német gazdaság komoly kihívásokkal néz szembe. Pénteken tette közzé friss előrejelzését a német központi bank, a Deutsche Bundesbank. Ebben a GDP-előrejelzésüket jelentősen visszavágták, ugyanis a korábbi 1,6 százalékkal szemben csak 0,6 százalékos növekedést várnak az idei évben.

A reggeli órákban publikálták a külkereskedelmi számokat, amelyek szerint az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent Németország kivitele és behozatala áprilisban, és a külkereskedelmi többlet is szerényebb lett a becsültnél. A szakértők a fejlemények mögött a kereskedelmi viták miatt lassuló világgazdasági növekedés hatását sejtik.

A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint áprilisban az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 3,7 százalékkal csökkent. Elemzők az export lényegesen szerényebb, 0,9 százalékos csökkenésére számítottak a márciusban mért 1,6  százalékos emelkedés után. A behozatal értéke 1,3 százalékkal esett, míg elemzők 0,2 százalékos csökkenést vártak a márciusi 0,7 százalékos növekedés  után. A kereskedelmi többlet 17 milliárd euró volt áprilisban, kisebb a 18,6 milliárd eurós várakozásnál és szerényebb a márciusi 20 milliárd euró többletnél.

Az egyik szakportál által csak nyomorúságosnak titulált adatra normál esetben eséssel kellett volna a piacoknak reagálni, ám most másképp történt, az európai nyitást követően ugyanis mind a német tőzsdeindex, mind más fontos mutatók pluszban álltak. A háttérben az áll, hogy hasonlóan a néhány napja az USA-ban is látottakhoz, a befektetők úgy gondolják a recesszió veszélye a jegybankokat újabb mennyiségi könnyítésekre, és a mostani igen laza monetáris politika tovább puhulhat. A szakértők szerint lassan nem az lesz a kérdés, hogy a Fed csökkenti-e a kamatait, hanem a kamatvágások száma és mértéke. Az EKB helyzete kicsit nehezebb, hiszen ők nem kezdték meg a kamatemelési ciklust, de persze ott is vannak eszközök a további lazításra.

3; Marad a nulla körüli kamatszint Európában

Csütörtökön az EKB a piaci várakozásokkal összhangban, változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét. Napvilágot láttak az ősszel induló TLTRO-III program részletei, viszont a további monetáris lazítással kapcsolatban nem adott iránymutatást a központi bank.

Az EKB elnöke szerint az eurózónának "elhúzódó globális bizonytalansággal" kell szembenéznie, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "egy recessziónak alacsony a valószínűsége". Mario Draghi az euróövezet gazdaságára nézve a kockázati tényezők között említette a geopolitikai bizonytalanságokat, a protekcionista intézkedéseket, valamint a feltörekvő piacok szélsőséges kilengéseit. Rámutatott arra, hogy a bizonytalansági tényezők miatt a vártnál tovább marad a jelenlegi szinten az alapkamat. Márciusban még azzal számolt az EKB, hogy az alapkamat az idei év végéig nem változik. Csütörtöki ülése után ismertetett közleményében az EKB már azzal számol, hogy az alapkamat jelenlegi szintje a jövő év első felében is megmarad.

Ahogy egyébként egy ponttal fentebb jeleztül, a kamatok tartása aligha jelent meglepetést, a szakértők egyre inkább a további lazítást várják.

4; Továbbra is magas az infláció, az MNB mégis kivár

A forint árfolyama minimális gyengüléssel reagált a pénteken publikált inflációs adatokra. Az ugyan továbbra is magasabb szinten van, mint az MNB által kitűzött ideális sáv, ám a jegybank aligha fog most emiatt szigorításba fogni.

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, áprilishoz viszonyítva 0,7 százalékos volt az árak emelkedése. A komponensek közül az élelmiszer árak növekedése gyorsult, míg üzemanyagok ára bár továbbra is jelentősen nőtt, annak üteme mérséklődött.

A szakértők úgy vélik, hogy a tavaly erős bázis miatt a következő hónapokban mérséklődik majd az infláció. Emiatt, illetve a világszerte várt jegybanki lazítás miatt az MNB aligha fog pont most kamatot emelni, vagy más módon szigorítani.

5; A Commerzbankot újabb partnerrel hozták hírbe

Több fúziós hír is megjelent az elmúlt hónapokban a Commerzbankról, ám eddig egyik sem jutott a megvalósítási fázisig. Pénteken újabb partner neve jelent meg a szaksajtóban. A német kormány egy európai "pénzügyi nagyágyú" létrehozása érdekében tanulmányozza a Commerzbank és a holland ING Group összeolvadásának a lehetőségét - számolt be a Bloomberg a helyzetet jól ismerő forrásokra hivatkozva.

A hírügynökség azt írta, hogy a kérdésről májusban már egyeztetett Berlinben Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter és Jörg Kukies német pénzügyminiszter-helyettes. Az idézett források szerint Berlin azt szeretné, ha az új bank székhelye Németországban lenne.

A német államnak 15,5 százalékos részesedése van a Commerzbankban és ezzel a bank legnagyobb részvényese. Az ING és az olasz UniCredit egyaránt érdeklődik a Commerzbank megszerzése iránt, mindketten tanácsadó cégeket is felfogadtak már.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
hírlevél