BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 7. 11:35

Az utóbbi napokban több elkeserítőnek tűnő makrogazdasági adat is napvilágot látott, a tőzsdéket viszont ez nem vitte a mélybe, hanem éppen ellenkező hatással volt, az árfolyamok ugyanis emelkedtek. Mi áll a háttérben, és mire érdemes még a befektetőknek figyelni a hét utolsó kereskedési napján?

1; Tárgyalóasztalhoz ül az USA és Kína

Úgy tűnik a június végi G20-as csúcstalálkozón ismét tárgyalóasztalhoz fog ülni Donald Trump és Hszi Csin-ping. Az persze kérdéses, hogy a felek meg tudnak-e bármiben állapodni, hiszen az utóbbi időszakban inkább távolodtak az álláspontok, és a kölcsönös fenyegetés volt a jellemző. A hírek szerint a tárgyalások függvényében fog Donald Trump dönteni arról, hogy kivessenek-e további vámokat, illetve a korábban belebegtetett, de felfüggesztett tarifákkal mi legyen. A piacokon továbbra is tartanak attól, hogy a kereskedelmi háború elhúzódik, és a felek továbbra sem fognak megállapodni.

2; Viharfelhők a német gazdaság felett

Újabb adatok jelentek meg, amelyek arról tanúskodnak, hogy a német gazdaság komoly kihívásokkal néz szembe. Pénteken tette közzé friss előrejelzését a német központi bank, a Deutsche Bundesbank. Ebben a GDP-előrejelzésüket jelentősen visszavágták, ugyanis a korábbi 1,6 százalékkal szemben csak 0,6 százalékos növekedést várnak az idei évben.

A reggeli órákban publikálták a külkereskedelmi számokat, amelyek szerint az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent Németország kivitele és behozatala áprilisban, és a külkereskedelmi többlet is szerényebb lett a becsültnél. A szakértők a fejlemények mögött a kereskedelmi viták miatt lassuló világgazdasági növekedés hatását sejtik.

A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint áprilisban az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 3,7 százalékkal csökkent. Elemzők az export lényegesen szerényebb, 0,9 százalékos csökkenésére számítottak a márciusban mért 1,6  százalékos emelkedés után. A behozatal értéke 1,3 százalékkal esett, míg elemzők 0,2 százalékos csökkenést vártak a márciusi 0,7 százalékos növekedés  után. A kereskedelmi többlet 17 milliárd euró volt áprilisban, kisebb a 18,6 milliárd eurós várakozásnál és szerényebb a márciusi 20 milliárd euró többletnél.

Az egyik szakportál által csak nyomorúságosnak titulált adatra normál esetben eséssel kellett volna a piacoknak reagálni, ám most másképp történt, az európai nyitást követően ugyanis mind a német tőzsdeindex, mind más fontos mutatók pluszban álltak. A háttérben az áll, hogy hasonlóan a néhány napja az USA-ban is látottakhoz, a befektetők úgy gondolják a recesszió veszélye a jegybankokat újabb mennyiségi könnyítésekre, és a mostani igen laza monetáris politika tovább puhulhat. A szakértők szerint lassan nem az lesz a kérdés, hogy a Fed csökkenti-e a kamatait, hanem a kamatvágások száma és mértéke. Az EKB helyzete kicsit nehezebb, hiszen ők nem kezdték meg a kamatemelési ciklust, de persze ott is vannak eszközök a további lazításra.

3; Marad a nulla körüli kamatszint Európában

Csütörtökön az EKB a piaci várakozásokkal összhangban, változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét. Napvilágot láttak az ősszel induló TLTRO-III program részletei, viszont a további monetáris lazítással kapcsolatban nem adott iránymutatást a központi bank.

Az EKB elnöke szerint az eurózónának "elhúzódó globális bizonytalansággal" kell szembenéznie, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "egy recessziónak alacsony a valószínűsége". Mario Draghi az euróövezet gazdaságára nézve a kockázati tényezők között említette a geopolitikai bizonytalanságokat, a protekcionista intézkedéseket, valamint a feltörekvő piacok szélsőséges kilengéseit. Rámutatott arra, hogy a bizonytalansági tényezők miatt a vártnál tovább marad a jelenlegi szinten az alapkamat. Márciusban még azzal számolt az EKB, hogy az alapkamat az idei év végéig nem változik. Csütörtöki ülése után ismertetett közleményében az EKB már azzal számol, hogy az alapkamat jelenlegi szintje a jövő év első felében is megmarad.

Ahogy egyébként egy ponttal fentebb jeleztül, a kamatok tartása aligha jelent meglepetést, a szakértők egyre inkább a további lazítást várják.

4; Továbbra is magas az infláció, az MNB mégis kivár

A forint árfolyama minimális gyengüléssel reagált a pénteken publikált inflációs adatokra. Az ugyan továbbra is magasabb szinten van, mint az MNB által kitűzött ideális sáv, ám a jegybank aligha fog most emiatt szigorításba fogni.

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, áprilishoz viszonyítva 0,7 százalékos volt az árak emelkedése. A komponensek közül az élelmiszer árak növekedése gyorsult, míg üzemanyagok ára bár továbbra is jelentősen nőtt, annak üteme mérséklődött.

A szakértők úgy vélik, hogy a tavaly erős bázis miatt a következő hónapokban mérséklődik majd az infláció. Emiatt, illetve a világszerte várt jegybanki lazítás miatt az MNB aligha fog pont most kamatot emelni, vagy más módon szigorítani.

5; A Commerzbankot újabb partnerrel hozták hírbe

Több fúziós hír is megjelent az elmúlt hónapokban a Commerzbankról, ám eddig egyik sem jutott a megvalósítási fázisig. Pénteken újabb partner neve jelent meg a szaksajtóban. A német kormány egy európai "pénzügyi nagyágyú" létrehozása érdekében tanulmányozza a Commerzbank és a holland ING Group összeolvadásának a lehetőségét - számolt be a Bloomberg a helyzetet jól ismerő forrásokra hivatkozva.

A hírügynökség azt írta, hogy a kérdésről májusban már egyeztetett Berlinben Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter és Jörg Kukies német pénzügyminiszter-helyettes. Az idézett források szerint Berlin azt szeretné, ha az új bank székhelye Németországban lenne.

A német államnak 15,5 százalékos részesedése van a Commerzbankban és ezzel a bank legnagyobb részvényese. Az ING és az olasz UniCredit egyaránt érdeklődik a Commerzbank megszerzése iránt, mindketten tanácsadó cégeket is felfogadtak már.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
hírlevél