<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az európai tőzsdék kicsit emelkedni tudnak, a BUX mínuszba ment át, főleg a Mol húzza le. A forint minimális erősödést ért el, az energiaárak magas szinten maradtak. Az egyik brókercég szerint az energiaválság miatt úgy kell az EU-megállapodás az országnak, mint egy falat kenyér. Az év legrosszabb hónapja jöhet.

Európában minimális, 1-2 ezrelékes süllyedést mutatnak a német, francia, brit tőzsdeindexek. Kivárás tapasztalható a nap folyamán jövő fontos hírek előtt. Az amerikai határidős indexek viszont 0,2-0,5 százalékos mínuszban járnak.

Tegnap a vártnál kissé jobb amerikai makroadatok érkeztek, ez segíthetett a részvénypiaci hangulaton. A főbb amerikai tőzsdeindexek 1,0-1,8 százalékkal feljebb zártak, bár az egész hetet tekintve még így is mínuszban vannak. Jerome Powell ma délután beszél, erre várnak egész héten a piacok. Előtte pedig közzéteszik a Fed által különösen figyelt inflációs mutatót, a PCE indexet is (a személyes fogyasztások áremelkedését).

A BUX index pluszban kezdett, de lefelé tartott, most már 0,4 százalékkal esik. A nyertes oldalon látható az OTP és a Richter 0,4-0,4 és az Alteo 1,0 százalékos emelkedéssel. A vesztesek között a Mol 1,1, a Telekom 1,4 és a 4iG 0,6 százalékos süllyedéssel szerepel.

Árfolyamok és grafikonok

Stabil forint, stabil olaj, drága gáz

A forint kissé erősödik, az euró és a dollár egyaránt majdnem pontosan 410 forintba kerül. Ez az eurónál 1,0, a dollárnál 2,0 forintos csökkenés tegnap estéhez képest. Reggel egyébként volt 412 felett is az euró. Az euró/dollár visszatért a paritás fölé, kicsivel 1,0 felett áll. Jövő héten kedden az MNB kamatdöntő ülést tart, ez befolyásolhatja a forint árfolyamát.

Az euró forintban, zlotyban és cseh koronában. Forrás: Tradingview.comAz euró forintban, zlotyban és cseh koronában. Forrás: Tradingview.com

Az olaj látszólag emelkedik, de ez csak tegnap eséhez képest jelent pluszt. Míg tegnap délben 101 dollár felett volt a Brent, most csak 100,60. Az európai földgáz ma ugyan esik valamelyest, de ezzel együtt is majdnem rekordszinten áll. Drágulnak az ipari fémek, mint a réz, az alumínium vagy a cink.

Kell az EU-megállapodás, mint egy falat kenyér

Hogy állunk? Nem jól! – írja az Erste Befektetési Zrt. Az áram tőzsdei ára történelmi csúcson áll Magyarországon, s Európában sem jobb a helyzet. Paks I. segít, de így is 25-40 százalék között ingadozik az áramimportunk.

Az áramár is fájdalmas, de a földgáz ára még fájdalmasabb.

Ha ez így marad, akkor jövőre húszmilliárd euró fölött is lehet az ország gázszámlája, ami a külkereskedelmi mérleget és a folyó fizetési mérleget is “agyonvágja”. Az pedig nem kedvez a forint árfolyamának.

Ezért is kell a megállapodás az EU-val, mint egy falat kenyér teszik hozzá.

Chipgyártók és a Tesla-ár

A részvények harmadolása utáni napon a Tesla kissé esett, most 296 dollár egy papír ára.

Tegnap az Nvidia kimondottan borús előrejelzései ellenére is emelkedni tudtak a félvezető-gyártók, de nemcsak az Nvidia esetében látható a kilátások romlása – írta a KBC Equitas. A Marvell Technology is figyelmeztetett, hogy a következő negyedévben a várakozásokhoz képest gyengébb lehet a bevétel és a profit is.

Mindez további fontos indikáció a szektorban, és a PC-s szegmens mellett a szerverek piacán is lassulást mutatna.

Pocsék szeptemberünk lesz?

A szeptember történelmi visszatekintésben, azaz nagy átlagban az év legpocsékabb hónapja szokott lenni a részvények számára. Ráadásul ez lesz az a hónap, amikor a Fed is újra a mennyiségi szigorítás, azaz a kamatemelés mezejére lép majd. Ez a piacok jelenlegi félelmeinek, óvatosságának legvalószínűbb oka.

Mások ugyanakkor rámutatnak, hogy amitől ennyire félnek, az ritkán szokott bekövetkezni. Már beárazhattak eléggé rossz forgatókönyveket a piacok, és ha sok készpénz vár befektetésre a partvonal mögött, könnyen az ellenkezője történhet annak, mint amit a pesszimisták várnak. De rendszerint mindenképpen az legjobb, ha a részvényvásárlásainkat nem egyszerre, hanem részletekben, szakaszosan végezzük el.

Jöhetnek a kötvények az Ethereum-láncon

Az Ethereum Alapítvány jóváhagyta az EIP-3475 javaslatot szabványként, amely kötvényeket vezet be az Ethereum blokkláncon. Az új szabvány tovább növeli a Web 3.0 és a DeFi elfogadottságát – írja a szaksajtó.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Lehetővé teszi majd a magánszemélyek és intézmények számára, hogy kötvényeket és származtatott termékeket bocsássanak ki a másodlagos piacokon. Bárki egyedi kötvényeket hozhat majd létre. Azt remélik, hogy a kötvények lesznek a következő innovatív eszközosztály a DeFi-szektorban a swapok és a kriptovaluta-lekötés (staking) után. A meglévő szabványok nem tudták kezelni a kötvényeket.

Az Ethereum-blokklánc egyébként szeptember közepén egy nagy reformot készül végrehajtani, ami további reformok alapjául szolgál majd. Lásd:

Öt ok, amiért nem kell félnünk az újabb mélyponttól

A pesszimisták szerint az infláció magas marad, és a Fed-et olyan mértékű kamatemelésre kényszeríti, ami súlyos recessziót okoz. Ez újabb mélypontra lökheti a részvénypiacokat. Michael Brush, a MarketWatch rovatvezetője szerint ez tévedés, egy új bikapiac korai szakaszában vagyunk, az “aggodalom falán” másznak majd felfelé az árfolyamok. Az Alphabet, az Amazon, a Meta, a JP Morgan és a Nike papírjait javasolja vételre. Érvei:

  • A magas infláció valóban átmeneti lesz.
  • Ahogy az infláció csökken, a fogyasztói hangulat is javulni fog.
  • Így a recesszió is valószínűtlen. Még ha lesz is, enyhe lehet.
  • A Covid visszahúzódóban van. Nem jöttek új Covid-változatok, sok ember épített ki természetes immunitást.
  • A piaci hangulat elérte a mélypontot. Június közepén extrém gödörbe került, olyanba, amely a döntő piaci fordulópontok környékén szokott előfordulni.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8160 8052 8246 -1,50% 8160 8162 4 049 932 498 Ft 2022-09-28 16:59:28
MOL 2390 2344 2426 -1,08% 2390 2396 1 156 997 594 Ft 2022-09-28 16:59:23
MTELEKOM 294 291 300 -0,84% 293 294 111 568 020 Ft 2022-09-28 16:58:59
RICHTER 7240 7060 7420 -2,23% 7225 7240 2 102 996 225 Ft 2022-09-28 16:58:59
OPUS 129 125 131 0,00% 129 129 15 078 441 Ft 2022-09-28 16:58:59
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a forint, 431 felett is járt a dollár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 11:15
Újabb történelmi mélypont, soha nem került még ennyi forintba egy dollár.
Részvény / Deviza / Áru Berobbant a gázár - ez lehetett a szabotázs célja?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:08
Jókorát ugrott a gázár a hírek hatására.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi mélyponton járt a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 07:56
Most épp a dollárral szemben, de az euróval szemben sem ébredt acélosan.
Részvény / Deviza / Áru Pénzügyi követeléssel állt elő az orosz értéktár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 18:38
Kiakadtak az uniós szankciókon.
Részvény / Deviza / Áru Mit hoz nekünk a dühös medve éve? Tartósan 400 forint feletti eurót
Eidenpenz József | 2022. szeptember 27. 18:25
Öveket becsatolni. Turbulens hónapok következhetnek a tőkepiacokon és a magyar gazdaságban az Equilor Befektetési Zrt. szerint, amit inkább csak enyhíthet az uniós forrásokról való esetleges megegyezés. Az euró/forint jövőre sem túl valószínű, hogy tartósan 400 alá süllyedne, az infláció pedig jövőre átlagosan még magasabb lehet, mint az idén.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé csordogált sok blue chip a BÉT-en
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20,17 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 38 549,03 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Megint elájult a forint, hiába emeltek nagyot Matolcsyék
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:15
Erősödött a forint a vártnál nagyobb magyar jegybanki kamatdöntés után; az eurót a bejelentést követően 405,26 forinton jegyezték. De nem sokkal később újból gyengülésnek indult.
Részvény / Deviza / Áru Kezdi összeszedni magát a forint?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 07:12
Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a gáz ára, de gyengül a forint is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 18:47
A magyar tőzsde gyengült, ahogy a forint árfolyama is. Örülhetünk viszont annak, hogy a gáz tőzsdei árfolyama nagyot esett, de lefele tartott az olaj árfolyama is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG