5p

Gyengült a forint az ünnepek alatt, amit elsősorban a dollár erejével magyaráznak. Magyarországon is és az USA-ban és fontos makroadatok jönnek a héten. Az erős dollár ellenére is új és új csúcsokra tör az arany, szakadnak viszont a kriptovaluták. Újabb megrendelést kapott a német fegyvergyár.

Nincs egyértelmű irány az európai tőzsdéken, szerény mínuszok váltakoznak hasonló pluszokkal. Pedig jó hírek is érkeztek, az infláció csökkenhetett. A fogyasztói árak a februárinál lassabban emelkedtek ugyanis Baden-Württembergben, Bajorországban, Brandenburgban, Hessenben, Észak-Rajna-Vesztfáliában és Szászországban is, 1,6 és 2,8 százalék közötti mértékben. (Februárban az országos német infláció még 2,5 százalék volt.) Szerdán jön az európai inflációs adat is.

Az amerikai határidős indexek szerény pluszban vannak. Húsvét hétfőn az USA-ban már volt kereskedés, nagy átlagban enyhe eséssel zártak. Hétfőn azonban kijött a vártnál sokkal erősebb adat az amerikai gyáripari termelésről, ami felerősítette a félelmeket, hogy a Fed kamatcsökkentése a második félévre tolódik. A héten még fontos munkaerő-piaci adatok jönnek az USA-ból.

A magyarországi BUX, a német DAX és a francia CAC 40 indexek egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső
A magyarországi BUX, a német DAX és a francia CAC 40 indexek egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső

Felülteljesítő a BUX, gyengébb a forint

A BUX index felülteljesítő, a 0,8 százalékos emelkedése mögött a Richter 0,6, a Mol 1,0 és az OTP 0,5 százalékos drágulása áll. Figyelemre méltó még az Alteo 4,7 és az Opus 3,4 százalékos értéknövekedése is. (Az utóbbi éves jelentésére még visszatérünk.) A forint viszont gyengült, a múlt hét végi (csütörtök délutáni) 393,50-394,00 forintos szinthez képest feljebb ment az euró, most 395,10 forint az ára.

A forint gyengülését a brókercégek elsősorban a dollár erejével magyarázzák. Az előttünk álló négy napban pedig a hazai konjunktúra felől kapunk képet, ugyanis külkereskedelmi, ipari termelési és kiskereskedelmi adatok jönnek – írta az Erste Befektetési Zrt.

Csúcson az arany, menetel az olaj

Október, az izraeli-palesztin háború kitörése óta nem látott szintre emelkedett az olaj, a Brent 88,65 dollár hordónként, 1,4 százalékkal ment fel egy nap alatt. Ennek fő oka a Damaszkuszban található iráni diplomáciai képviseletet ért támadás lehet, de Mexikó is exportkorlátozásokat jelenthet be.

Árfolyamok és grafikonok

Az európai földgáz viszont megint esik, 26,60 az ára. A dollár ereje ellenére új és új csúcsokra kúszik az arany árfolyama, a friss rekordja 2286,4 dollár.

Tovább hízik az Opus

Közzétette tavalyi éves jelentését az Opus, 2023-ban 644 milliárd forintos bevételt ért el, ami 25 százalékkal haladja meg a 2022-est – foglalja össze a K&H Értékpapír.

leg az év utolsó három hónapjában vett pozitív irányt a gazdaság a cég vezetősége szerint, ami így az Opus számait is segítette.

Az építőipari ágazat bevételei 34,1 százalékkal növekedtek, az energetika divízióé 56 százalékkal. Az Opus középtávon osztalék kifizetését tervezi, és tízmilliárd forint értékű részvény-visszavásárlási programot hirdet.

Fokozódik a kínai ingatlanválság

A kínai ingatlanválság újabb fejezeteként felfüggesztették a már régóta gyengélkedő Country Garden Group részvényeinek kereskedését a hongkongi tőzsdén. Az értékesítési számok alapján egykor Kína legnagyobb házépítőjének számító vállalat múlt héten bejelentette, hogy el kell halasztania 2023-as pénzügyi kimutatásainak közzétételét.

Ezt múlt csütörtökön azzal indokolta, hogy még további információkat kell begyűjtenie. Az eladósodott cégcsoport tavaly elmulasztott egy törlesztést a külföldi hitelezők felé. Időközben egy hitelező a hongkongi bírósághoz fordult a cég felszámolása érdekében.

Újabb megbízást kapott a Rheinmetall

A Rheinmetall részvényei erőteljesen emelkednek, 2,1 százalékkal, miután a düsseldorfi székhelyű vállalat megrendelést kapott a Bundeswehr-től (a német hadseregtől). A Rheinmetall egyebek mellett 22 fegyverrendszert és ugyanennyi alvázat szállít önjáró páncélozott tarackokhoz – jelentette a konszern. Ez a Rheinmetall számára összesen mintegy 135 millió eurós megrendelési volument jelent.

Lecsorgott, majd leesett a bitcoin

A hétvégén a kriptovaluták minden nagyobb esemény nélkül lefelé csorogtak, majd hétfőről keddre nagyot estek, 5-6 százalékkal. A bitcoin most kevéssel 66 ezer, az ether 3300 dollár felett forog, ami egy hét alatt közel hat, illetve kilenc százalék esést jelent.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptovaluták áresését feltételezések szerint az amerikai kamatvárakozások változása okozhatta.

Az Ethereum felsőbbrendűsége?

A ConsenSys blokklánc-fejlesztő cég, amely leginkább a Metamask pénztárcáról és a Linea blokkláncról lehet ismerős, nyílt levelet írt az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC). Ebben sürgette, hogy hagyják jóvá (a bitcoin ETF-ek után) a spot ether ETF-eket is. A vállalat hangsúlyozta az Ethereum által használt proof-of-stake rendszerek előnyeit a Bitcoin-féle proof-of-work szisztémával szemben. Méltatták az Ethereum csalás- és manipulációellenes mechanizmusait, az ellene történő támadások magas költségeit és a környezeti előnyeit.

A SEC nemrég maga kért észrevételeket a piaci szereplőktől az ether ETF-ek lehetséges jóváhagyásával kapcsolatban. Valamint arról, hogy az Ethereum megoldásai felvetnek-e speciális aggályokat, amelyeket a szervezetnek figyelembe kell vennie.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17450 17845 +0,72% 0 0 9 083 264 120 HUF 2024-04-12 17:14:21
MOL 3048 3026 3048 +0,59% 0 0 1 195 891 792 HUF 2024-04-12 17:06:12
MTELEKOM 915 915 934 -1,61% 0 0 264 519 148 HUF 2024-04-12 17:05:07
RICHTER 9390 9290 9480 -0,74% 0 0 1 828 553 765 HUF 2024-04-12 17:13:14
OPUS 391 389 405 -2,25% 0 0 193 647 863 HUF 2024-04-12 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pofon Putyinnak: kitiltják az orosz fémeket az árutőzsdékről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:15
Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány.
Részvény / Deviza / Áru Hűha! Borzasztó formában volt a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:31
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ezt nézze meg! Áttört egy gátat az OTP
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nyugtató jöhet a forintnak, drasztikus OTP-céláremelés érkezett
Eidenpenz József | 2024. április 12. 12:27
A részvények ismét megindultak az óceán mindkét partján, miközben a dollárerősödés ellenére drágul az arany és szinte minden más nyersanyag. Jókorát emelt az egyik nagy brókercég az OTP célárán. Inkább a forint csütörtöki erősödése volt meglepő, mint a pénteki gyengülés, de nyugodt kereskedés jöhet, ha az MNB lassít. Perek és csalások színesítik a kriptovaluta-tulajdonosok életét.
Részvény / Deviza / Áru A forint bágyadt, siessen, hátha tovább gyengül!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:52
Gyengült kissé a forint péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Ejtsen útba egy pénzváltót, ha jó áron akar eurót venni
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 18:09
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon: erősödött az euróval és a dollárral szemben, gyengült kissé a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Medvét fogtak a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,21 pontos, 0,1 százalékos csökkenéssel 67 205,07 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Németországból támogatták meg Matolcsy Györgyéket
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 15:24
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg árrobbanást hoz a bitcoin-feleződés?
Eidenpenz József | 2024. április 11. 15:02
Napok múlva itt a bitcoin-feleződés, amelyet a múltban rendszeresen szép árfolyam-emelkedések követtek. Most is így lesz, vagy ezúttal mások a körülmények? Felfokozottak a várakozások. Ezen kívül még mi emelheti a bitcoin árát? Milyen csapda vár a kisbefektetőkre?
Részvény / Deviza / Áru Merre tart a magyar infláció? Már 200 ezer magyar kriptózik
Eidenpenz József | 2024. április 11. 12:10
A tőzsdeindexek ma is inkább esni akarnak, a BUX pedig nem találja az irányt. Az OTP lefelé, a Mol felfelé tart, az euró/forint a napokban jellemző sáv tetején van. Sokat javult az aranyhoz képest lemaradó ezüst, de még nagyon messze jár korábbi rekordjától. Fog még csökkenni a magyar infláció és a kamat?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG