TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Minden arra utal, hogy a józan ész kezd hatni ezen a különös piacon. Óriási mánia volt, pedig nem lehetett eleget hangsúlyozni, hogy a legtöbb kriptodeviza mögött nincs érték. A technológia, amire épül az egész iparág, máshol teremt értéket. Most a nyári napokban mintha elfáradtak volna a csalódott befektetők.

230 milliárd dollárra zsugorodott az összes kriptodeviza összértéke, ami a legalacsonyabb szint azóta, hogy novemberben, amikor a legnagyobb kripto-őrület tetőzött, több mint 800 milliárd dollárt ért el. Ráadásul ennek közel felét adja most a bitcoin, így az összes többi kriptodeviza bő 110 milliárd dollárt ér. Nem mintha ez kevés lenne ahhoz képest, hogy a legtöbbjük fabatkát sem ér, de azt jól mutatja ez a szám, hogy a tavaly év végén kicsúcsosodott mánia véget ért.

A remény hal meg utoljára

Sokan és sokszor hangsúlyozták, hogy a kriptodevizák többsége két oknál fogva van halálra ítélve: az egyik az, hogy nincs mögöttük tényleges érték, a másik pedig, hogy egyre több új kriptodevizát teremtenek, így ezek összessége óhatatlanul elinflálódik. A coinmarketcap.com oldal szerint már 1780 van belőlük, és nyilván mindaddig létrehoznak újabbakat, amíg van, aki megveszi őket drágábban, mint amibe a művelet a létrehozónak került.

Azok pedig, akik megvették őket, és elhitték a róluk szóló meséket, most már háromnegyed éve hiába várják, hogy ezek igazak legyenek, és az árfolyamok emelkedjenek. Az eső trend a legtöbb kriptodevizában azóta szakadatlan, újabb és újabb mélypontokat érnek el az árfolyamok. Új érdeklődők egyre kevésbé vannak, hisz aki hajlott rá, hogy bízzon ezekben az instrumentumokban, már rég megtette tétjeit, aki pedig olcsóbb árfolyamokat várt, ugyancsak teljesült az óhaja, és megvette olcsóbban. Lehet venni még olcsóbban, de már megteltek a vevők, az áresés gyorsul.

Putyincoin

Természetesen nem egyforma mértékben hanyatlanak az egyes instrumentumok: az ethereum, amely a második legnagyobb szereplő a bitcoin után és komoly bizalom övezi, a novemberi tetőhöz képest „csak” a negyedére esett, de még így is közel 37 milliárd dollárt ér a sorozat, míg a harmadik helyezett ripple, amelyben általános volt a csodavárás, a tizedére esett. Hogy egy érdekességet is említsünk: a putyincoin, melyet nyilvánvalóan poénból hoztak létre, huszadára esett, a ponzicoin, amelynek neve is azt jelzi, hogy pilótajátékról van szó, a tizedére, de ebben eleve nem volt nagy emelkedés sem, érthetően.

A bitcoin még kitart

Érdekes viszont, hogy a bitcoin relatív erőt mutat, még nem esett új mélypontra, bár nincs messze tőle. Az első, és sokáig egyetlen kriptodevizára komolyabban tekintenek a befektetők, arra gondolnak, hogy ha az egész iparágnak mégis lesz bármiféle értéke, akkor abból leginkább a bitcoin fog profitálni. Ez inkább csak lélektani kérdés lehet, mivel fundamentálisan ugyanúgy nincs semmi mögötte, mint a legtöbb mögött, ráadásul elég idő eltelt már ahhoz, hogy kiderüljön: semmilyen pénzfunkciót nem tudott igazán átvenni a jegybanki valutáktól.

Azért jól meg lehetett gazdagodni

Mindazonáltal a kriptodevizákban nagyon is megvolt a jó lehetőség, az ügyes spekulánsok jókor, a kezdetek kezdetén, vagy a mánia elszabadulásakor szálltak be, és időben kiugrottak, akár még az emelkedő szakaszban, akár az első komolyabb fordulós jelzések után (nem volt újabb tető, ellenben alacsonyabb aljak és tetők formálódtak az árfolyam grafikonján). Azok jártak jól, akik a többiek hiedelmeire és reményeire építettek, és azok rosszul, akik elhitték a fundamentális értékről szóló hamis híreszteléseket.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mozifilmek nézhetők a streamen, sokkot kapott a filmipar a döntéstől
Eidenpenz József | 2020. december 4. 18:54
A rossz amerikai foglalkoztatási adat ellenére a tőzsdék tovább emelkednek, jórészt az amerikai élénkítő csomaggal kapcsolatos várakozások hatására. Európában is kellemes a hangulat, a lengyel tőzsde valósággal száguldott. De a BUX is átlagon felül ment, főleg a Richter húzta egy bejelentés nyomán. A forint gyengül, száguld a platina. Alaposan felforgatta az amerikai filmipart egy bejelentés.
Részvény / Deviza / Áru Nem minden áron érdemes Airbnb-részvényt venni a guru szerint
Eidenpenz József | 2020. december 4. 12:25
Vegyes vírushírek mellett enyhe pluszok vannak a tőzsdéken, a lengyel és a magyar index felülteljesít, a forint hullámvasúton mozog. Megegyezett az OPEC+, de az olajár csak csendesen emelkedik. Damodaran professzor alapvetően pozitívan vélekedik az Airbnb-ről, amelynek marzsai nőhetnek, a kockázatai pedig alacsonyak. De minden ár kérdése.
Részvény / Deviza / Áru Nincs könnyű helyzetben, aki aranyba fektetne
Király Béla | 2020. december 4. 05:16
Meglehetősen éles kanyarokat vett az idei évben az arany árfolyama, közben a szakértők tanácsai is rendre változtak. November eleje óta lejtőre került az árfolyam, de az elemzők többsége még mindig új csúcsokat vizionál, igaz, megjelentek a szkeptikusok is.
Részvény / Deviza / Áru Sírnak a Tesla-shortosok, nem osztanak pénzt a Rábánál
Eidenpenz József | 2020. december 3. 19:14
Amerikában ismét reménykednek a befektetők, hogy új gazdaságsegítő csomagot fogadnak el. Bár a járványhírek rosszak, az oltások pozitív hatásában is bíznak. Így tovább tudtak emelkedni a főbb indexek. Európában esett Frankfurt és Párizs, emelkedett London. Budapesten mind a négy fontosabb részvényünk gyengült, de erősödött a forint. Egy hatalmas bank minősítette fel a Teslát, de shortosok is bedobják a törölközőt.
Részvény / Deviza / Áru Áprilisban elszáll majd a benzin ára?
Eidenpenz József | 2020. december 3. 12:28
Az EU a helyreállítási alapról és a Brexitről vitatkozik, az amerikai politikusok gazdasági mentőcsomagot fontolgatnak, az OPEC+ kartell termelési kvótákról értekezik. Mindenki csak tárgyal, így aztán nem csoda, hogy a tőzsdék nem tudják, merre. De inkább a lefelé irány jellemző, Pesten főleg az OTP húzza le az indexet. Sorban érkeznek a jó hírek a Tesla egyik nagy riválisáról. Furcsa dolgot produkálnak a határidős amerikai benzinárak.
Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Friss
hírlevél