<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Óriási gyorsjelentés-dömping érkezett, a Facebook és az Apple jelentős pozitív meglepetést okozott, a tőzsdéken jó a hangulat. Az olajszektornak is jó napja van, a BUX-ot is elsősorban a Mol húzza. A forint is erősödik. Két nagy pénzügyi csoport is az árak további emelkedésére számít az árupiacokon.

A Facebook és az Apple gyorsjelentése egyaránt szuper lett, sokkal jobb, mint az előrejelzések. Ezért lehet, hogy az amerikai indexek határidős értékei ma fél százalék körüli pluszban vannak. A Fed a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kondíciókon szerdán, és a lazítások visszafogásáról sem tartotta időszerűnek nyilatkozni. A fellépést alapvetően “galamb”-nak értékelték a piacon, vagyis folytatódó laza monetáris politikáról árulkodott.

Európában alapvetően jó a hangulat, Párizs és London majdnem fél százalékos pluszban van, de a német DAX 0,3 százalékkal esik. Főleg az autóipar és a BASF vegyipari konszern húzza le. Itthon a BUX index 0,6 százalékkal emelkedik, ami nagyrészt a Mol 1,8 százalékos drágulásának köszönhető. Az OTP 0,3, a Richter 0,1 százalékkal kerül többe.

Árfolyamok és grafikonok

A forint erősödik, egy forinttal esett az euró ára tegnap estéhez képest, 360,70 forintra. A dollár tegnap a Fed nyomán gyengült, ma pedig stagnál. Az árupiacokon az emelkedés dominál.

50 százalékkal magasabb eredmény az óriásoknál

A Facebook és az Apple gyorsjelentése egyaránt sokkal jobb lett, mint az elemzői konszenzus.

Nem csak az eredménybővülés volt hatalmas, hanem a várakozásokhoz képesti  felülteljesítés is (mintegy 50 százalék). Ilyen adatok és egyéb pozitív hírek (nagyobb részvény-visszavásárlás, osztalék stb.) láttán talán nem is meglepő, hogy pozitív volt az árfolyamreakció írta az Erste Befektetési Zrt.

A Facebook hét százalékkal emelkedik a tőzsdén kívüli kereskedésben 329,50-re, az Apple viszont a kezdeti drágulás után már kissé süllyed.

Kevésbé vár erős forintot az MKB, mint januárban

Lesz-e 350 alatt az EUR/HUF árfolyam? – teszi fel a kérdést a Danube Capital blogja szerint az MKB elemzése. Úgy tűnik, nem vagy nem sokáig, mert a bank emelte árfolyam-előrejelzését januárhoz képest, 2021 végére 358 forintos euróárat vár a korábbi 355 helyett. A 2022 végi euró pedig 354 forintba kerülhet, nem 352-be. Pedig az infláció szerintük sem lesz alacsony:

Idén igen volatilis, de egyben gyorsuló inflációs pályára számítunk. Az áprilisi inflációs adat négy százalék fölé emelkedhet, majd lassulhat. Ősszel és decemberben ismét emelkedés várható, megközelítve, elérve az öt százalékos szintet. A belső árnyomás (maginfláció) 2022-ben lassulhat 4,1-ről 3,7 százalékra, a fő (“headline”) inflációs mutató pedig 3,9 százalékról 3,6 százalékra mérséklődhet írják.

Az elemzés a forintárfolyammal kapcsolatban így is optimistának számít, hiszen hosszabb távon sok más elemző az eddigi trend, a fokozatos forint-leértékelődés folytatódását jelzi előre. (A napokban egyébként 361-363 körül mozgott az euró.)

Óriási mennyiségű gyorsjelentés érkezett

A gyorsjelentéseket még felsorolni is nehéz most, nemhogy feldolgozni, értékelni, esetleg befektetési döntéseket hozni ezek alapján. Néhány fontosabb cég az Equilor Befektetési Zrt. és a KBC Equitas mai hírleveleiből:

 • A Nokia negyedéves számai felülmúlták a várakozásokat.
 • Szakadt a Spotify a gyorsjelentés után. Az aktív felhasználók száma ugyanis elmaradt a prognózistól.
 • Az Airbusnál harmadik egymást követő negyedévben is pozitív volt a készpénzáramlás.
 • A Ford a chiphiány miatt csökkentette az előrejelzését.
 • A Boeinget a vártnál kisebb árbevétel és egy részvényre jutó veszteség jellemezte.
 • Erős gyorsjelentést tett ma reggel közzé a BASF, a kínai növekedésnek köszönhetően pedig megemelte az éves előrejelzését is.
 • A Qualcomm árfolyama a zárás utáni kereskedésben emelkedett az 5G-s eszközök iránti erős keresletnek köszönhetően.
 • A várakozásokat alulmúló előrejelzést tett közzé az Ebay. Lassulhat a növekedése a járványhelyzet és a kormányzati csekkek pozitív hatásainak elmúlásával.

Új kötvények az Ethereum blokkláncon

Miközben a bitcoin stagnál, az ether vagy ethereum árfolyama 2700 dollár felett új rekordot döntött. Egy jó hír vele kapcsolatban, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB), az Európai Unió hitelintézete kibocsát egy 100 millió eurós kötvénycsomagot, amelyet az Ethereum blokkláncon regisztrálnak. Ez az EIB első blokklánc-alapú kötvénykibocsátása lesz.

A két éves kötvényeket a keddi ármeghatározást követően regisztrálják az Ethereum blokkláncon. A kupon nulla százalékos lesz a Bloomberg szerint, amely meg nem nevezett forrásra hivatkozik. Az eladást a Goldman Sachs International, a Société Générale és a Santander közösen irányítja.

A források emlékeztetnek rá, hogy a Société Générale és a Santander bankok már 2019-ben bocsátottak ki ezen a blokkláncon nyilvántartott kötvényeket.

Olajfúró torony (Pixabay.com)
Olajfúró torony (Pixabay.com)

Az árupiacra, az aranyra teszi tétjét a Goldman

Nemrég kiadott jegyzetében a Goldman Sachs bankház úgy véli, hogy az árupiacok erős kereslettel nézhetnek szembe a következő fél évben.

Az áruk további 13,5 százalékot emelkedhetnek, az olaj eléri a 80 dollárt (most 67,30 a Brent), a réz tonnánként 11 ezer dollárra emelkedik (most 9950), az arany pedig előnybe kerülhet a bitcoinnal szemben. Bár a bitcoin előnye a nagyobb likviditás, a magas energiafogyasztás és a valós felhasználás hiánya hátrányba hozza. Az ESG-szempontok miatt hátra sorolhatják egyes befektetők.

Kőolajkereslet-robbanás várható?

A Goldman Sachs ugyanebben az írásban a kőolaj iránti kereslet valaha volt legnagyobb megugrására, napi 5,2 millió hordós emelkedésre számít a elkövetkező hat hónapban. Egyébként a brit Royal Dutch Shell, az osztrák OMV és a francia Total is jó gyorsjelentést tett ma közzé, másfél-két százalékos pluszban vannak Londonban.

(A Saudi Aramco lehetséges újabb részvényeladásáról lásd: Újabb morzsáját adnák el a világ legnagyobb vállalatának)

Nem lesz túlkínálat az árupiacon

A VanEck vagyonkezelő óriás vezérigazgatója, Jan van Eck hasonló véleményen van az árupiaccal kapcsolatban, mint a Goldman – írta a SeekingAlpha.

Szerintem az árupiaci cégek elég fegyelmezettek ahhoz, hogy ne dobjanak túl sok terméket a piacra. Ezért úgy gondolom, hogy a magasabb árak még sokáig velünk maradhatnak az egész világon.

Bejelentették: Félmillió dolláros áron veszik a bitcoint

“Ötszázezer dolláros árfolyamnál veszek majd bitcoint” – írja a Concorde blog szerzője,  Gajdics Attila. De majd csak akkor, ha bebizonyosodik, hogy tényleg digitális arannyá vált a bitcoin, aminek a valószínűségét azonban most csak öt százalék körülire becsüli. Ekkor ugyanis:

Tízezer milliárd dollár értékben lenne szüksége a világnak bitcoinra. A nagyszámú, elveszettnek gondolt bitcoint is figyelembe véve 15-20 millió bitcoin fog a világ rendelkezésére állni, ezért az árfolyam-egyensúly 500 ezer–700 ezer dollár közötti árnál alakulna ki.

Ennek öt százalékos valószínűségével súlyozva azonban az aktuális “egyensúlyi árfolyam” szerinte csak 25-35 ezer dollár.

Státuszszimbólum lesz a bitcoin?

A Bitcoin Magazine a bitcoint a “Veblen-javak” közé sorolja. Ezek egyfajta státuszszimbólummá, presztízsfogyasztássá válva a vevő anyagi helyzetét is demonstrálják, és így egyre magasabb árszinten egyre nagyobb keresletnek örvendenek. (Nem úgy, mint a normál javak, amelyek kereslete magasabb ár mellett rendszerint csökken.)

Az elemzés egyébként azt boncolgatja, hogy a bitcoin eddig négyévente ismétlődő ciklusa (az új bitcoinok kibocsátásának feleződése, majd bikapiac, lufi, kipukkadás, medvepiac) a piac éretté válásával megszűnhet. A sokat kárhoztatott áringadozás (volatilitás) pedig csökkenhet, ami még több stabil intézményi keresletet vonzhat a piacra.

Két faipari részvény-ETF árfolyama öt évre (Tradingview.com)
Két faipari részvény-ETF árfolyama öt évre (Tradingview.com)

Dübörög a lakáspiac, egekben a fa ára

Egy év alatt 300 százalékos emelkedésével a kriptodevizákhoz hasonlító elképesztő áremelkedésen ment keresztül az amerikai fűrészáru az Alapblog szerint. A Global Timber & Forestry ETF részvényalap pedig 200 százalékot produkált. Az okokról ezt írják:

 • Az import nagy része Kanadából érkezik, ami akadozott az utóbbi időben
 • A fafeldolgozók szűk kapacitása és a vírus miatt megszakadt ellátási láncok.
 • A távmunka elterjedésével megnőtt a városból való kiáramlás.
 • Az otthon maradó emberek renoválásba és otthoni barkácsolásba fogtak.
 • 2020-ban négy százalék helyett végül 12 százalékkal nőtt a lakásépítések száma.
 • Az alacsony kamatkörnyezet is segíti a lakáspiacot.

A fűrészáru ára következő hónapokban sem valószínű, hogy csökkenne, mivel az építkezések főszezonja és a hurrikán-szezon még csak most jön – írják.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10805 10715 10850 +1,65% 10800 10805 4 045 698 825 Ft 2023-02-02 13:10:50
MOL 2754 2728 2774 +1,62% 2752 2754 476 764 424 Ft 2023-02-02 13:08:22
MTELEKOM 384 381 384 +0,13% 382 384 24 919 117 Ft 2023-02-02 12:59:00
RICHTER 8210 8150 8240 +0,80% 8200 8210 637 452 545 Ft 2023-02-02 13:10:28
OPUS 131 129 133 +1,08% 131 133 10 880 491 Ft 2023-02-02 13:04:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
Részvény / Deviza / Áru Megfosztották Gyurcsány Ferencet a tőzsdeguru címtől
Csabai Károly | 2023. február 2. 05:46
Azáltal ugyanis, hogy a DK-elnök értékpapír-állományának az értéke 2022-ben szinte fillérre pontosan az egy évvel korábbi felére, 461 millió forintra apadt, a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere, a KDNP-s Seszták Miklós meg tudta előzni, miután egy év alatt 3,2 millióról 492 millió forintosra duzzasztotta az állampapír-állományát. Egyéb érdekességekre is rábukkantunk a parlamenti képviselők most közzétett értékpapír-portfolióinak áttanulmányozásakor.
Részvény / Deviza / Áru Kamatot emelt az amerikai Fed
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 20:41
Nem történt meglepetés, az új kamat 4,75 százalék.
Részvény / Deviza / Áru Ettől nem lesz vidám Csányi Sándor
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 129,48 pontos, 0,29 százalékos csökkenéssel, 45 209,70 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Eljött a nagy nap, ami a forintot is megrengetheti
Eidenpenz József | 2023. február 1. 12:02
A piacok lélegzetvisszafojtva várják az utóbbi idők egyik legfontosabb amerikai kamatemelését. A forint ezt jól bírja, még erősödött is az euróhoz képest, a BUX indexet főleg a Mol tartja meg. Emeli a beruházásra szánt pénzeket a Tesla, kellemes osztalékot tervez a Raiffeisen Bank, és hatalmas gyorsjelentés dömping érkezik.
Részvény / Deviza / Áru Megkapta az OTP a bankvásárlására a szlovén engedélyeket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 10:37
Az OTP Bank megkapta az NKBM megvásárlásáról 2021. május 31-én aláírt szerződés lezárásához szükséges utolsó engedélyt a szlovén versenyvédelmi hatóságtól, így Szlovénia második legnagyobb bankja csatlakozhat az OTP Csoporthoz.
Részvény / Deviza / Áru Egy napig tartott a lendület, gyorsan visszaesett a gáz ára
Király Béla | 2023. február 1. 10:25
A keddi erősödést szerdán már vissza is adata a földgáz a holland tőzsdén. Az irányadó TTF jegyzése ismét 56 euró körülre süllyedt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG