<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Óriási gyorsjelentés-dömping érkezett, a Facebook és az Apple jelentős pozitív meglepetést okozott, a tőzsdéken jó a hangulat. Az olajszektornak is jó napja van, a BUX-ot is elsősorban a Mol húzza. A forint is erősödik. Két nagy pénzügyi csoport is az árak további emelkedésére számít az árupiacokon.

A Facebook és az Apple gyorsjelentése egyaránt szuper lett, sokkal jobb, mint az előrejelzések. Ezért lehet, hogy az amerikai indexek határidős értékei ma fél százalék körüli pluszban vannak. A Fed a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kondíciókon szerdán, és a lazítások visszafogásáról sem tartotta időszerűnek nyilatkozni. A fellépést alapvetően “galamb”-nak értékelték a piacon, vagyis folytatódó laza monetáris politikáról árulkodott.

Európában alapvetően jó a hangulat, Párizs és London majdnem fél százalékos pluszban van, de a német DAX 0,3 százalékkal esik. Főleg az autóipar és a BASF vegyipari konszern húzza le. Itthon a BUX index 0,6 százalékkal emelkedik, ami nagyrészt a Mol 1,8 százalékos drágulásának köszönhető. Az OTP 0,3, a Richter 0,1 százalékkal kerül többe.

Árfolyamok és grafikonok

A forint erősödik, egy forinttal esett az euró ára tegnap estéhez képest, 360,70 forintra. A dollár tegnap a Fed nyomán gyengült, ma pedig stagnál. Az árupiacokon az emelkedés dominál.

50 százalékkal magasabb eredmény az óriásoknál

A Facebook és az Apple gyorsjelentése egyaránt sokkal jobb lett, mint az elemzői konszenzus.

Nem csak az eredménybővülés volt hatalmas, hanem a várakozásokhoz képesti  felülteljesítés is (mintegy 50 százalék). Ilyen adatok és egyéb pozitív hírek (nagyobb részvény-visszavásárlás, osztalék stb.) láttán talán nem is meglepő, hogy pozitív volt az árfolyamreakció írta az Erste Befektetési Zrt.

A Facebook hét százalékkal emelkedik a tőzsdén kívüli kereskedésben 329,50-re, az Apple viszont a kezdeti drágulás után már kissé süllyed.

Kevésbé vár erős forintot az MKB, mint januárban

Lesz-e 350 alatt az EUR/HUF árfolyam? – teszi fel a kérdést a Danube Capital blogja szerint az MKB elemzése. Úgy tűnik, nem vagy nem sokáig, mert a bank emelte árfolyam-előrejelzését januárhoz képest, 2021 végére 358 forintos euróárat vár a korábbi 355 helyett. A 2022 végi euró pedig 354 forintba kerülhet, nem 352-be. Pedig az infláció szerintük sem lesz alacsony:

Idén igen volatilis, de egyben gyorsuló inflációs pályára számítunk. Az áprilisi inflációs adat négy százalék fölé emelkedhet, majd lassulhat. Ősszel és decemberben ismét emelkedés várható, megközelítve, elérve az öt százalékos szintet. A belső árnyomás (maginfláció) 2022-ben lassulhat 4,1-ről 3,7 százalékra, a fő (“headline”) inflációs mutató pedig 3,9 százalékról 3,6 százalékra mérséklődhet írják.

Az elemzés a forintárfolyammal kapcsolatban így is optimistának számít, hiszen hosszabb távon sok más elemző az eddigi trend, a fokozatos forint-leértékelődés folytatódását jelzi előre. (A napokban egyébként 361-363 körül mozgott az euró.)

Óriási mennyiségű gyorsjelentés érkezett

A gyorsjelentéseket még felsorolni is nehéz most, nemhogy feldolgozni, értékelni, esetleg befektetési döntéseket hozni ezek alapján. Néhány fontosabb cég az Equilor Befektetési Zrt. és a KBC Equitas mai hírleveleiből:

 • A Nokia negyedéves számai felülmúlták a várakozásokat.
 • Szakadt a Spotify a gyorsjelentés után. Az aktív felhasználók száma ugyanis elmaradt a prognózistól.
 • Az Airbusnál harmadik egymást követő negyedévben is pozitív volt a készpénzáramlás.
 • A Ford a chiphiány miatt csökkentette az előrejelzését.
 • A Boeinget a vártnál kisebb árbevétel és egy részvényre jutó veszteség jellemezte.
 • Erős gyorsjelentést tett ma reggel közzé a BASF, a kínai növekedésnek köszönhetően pedig megemelte az éves előrejelzését is.
 • A Qualcomm árfolyama a zárás utáni kereskedésben emelkedett az 5G-s eszközök iránti erős keresletnek köszönhetően.
 • A várakozásokat alulmúló előrejelzést tett közzé az Ebay. Lassulhat a növekedése a járványhelyzet és a kormányzati csekkek pozitív hatásainak elmúlásával.

Új kötvények az Ethereum blokkláncon

Miközben a bitcoin stagnál, az ether vagy ethereum árfolyama 2700 dollár felett új rekordot döntött. Egy jó hír vele kapcsolatban, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB), az Európai Unió hitelintézete kibocsát egy 100 millió eurós kötvénycsomagot, amelyet az Ethereum blokkláncon regisztrálnak. Ez az EIB első blokklánc-alapú kötvénykibocsátása lesz.

A két éves kötvényeket a keddi ármeghatározást követően regisztrálják az Ethereum blokkláncon. A kupon nulla százalékos lesz a Bloomberg szerint, amely meg nem nevezett forrásra hivatkozik. Az eladást a Goldman Sachs International, a Société Générale és a Santander közösen irányítja.

A források emlékeztetnek rá, hogy a Société Générale és a Santander bankok már 2019-ben bocsátottak ki ezen a blokkláncon nyilvántartott kötvényeket.

Olajfúró torony (Pixabay.com)Olajfúró torony (Pixabay.com)

Az árupiacra, az aranyra teszi tétjét a Goldman

Nemrég kiadott jegyzetében a Goldman Sachs bankház úgy véli, hogy az árupiacok erős kereslettel nézhetnek szembe a következő fél évben.

Az áruk további 13,5 százalékot emelkedhetnek, az olaj eléri a 80 dollárt (most 67,30 a Brent), a réz tonnánként 11 ezer dollárra emelkedik (most 9950), az arany pedig előnybe kerülhet a bitcoinnal szemben. Bár a bitcoin előnye a nagyobb likviditás, a magas energiafogyasztás és a valós felhasználás hiánya hátrányba hozza. Az ESG-szempontok miatt hátra sorolhatják egyes befektetők.

Kőolajkereslet-robbanás várható?

A Goldman Sachs ugyanebben az írásban a kőolaj iránti kereslet valaha volt legnagyobb megugrására, napi 5,2 millió hordós emelkedésre számít a elkövetkező hat hónapban. Egyébként a brit Royal Dutch Shell, az osztrák OMV és a francia Total is jó gyorsjelentést tett ma közzé, másfél-két százalékos pluszban vannak Londonban.

(A Saudi Aramco lehetséges újabb részvényeladásáról lásd: Újabb morzsáját adnák el a világ legnagyobb vállalatának)

Nem lesz túlkínálat az árupiacon

A VanEck vagyonkezelő óriás vezérigazgatója, Jan van Eck hasonló véleményen van az árupiaccal kapcsolatban, mint a Goldman – írta a SeekingAlpha.

Szerintem az árupiaci cégek elég fegyelmezettek ahhoz, hogy ne dobjanak túl sok terméket a piacra. Ezért úgy gondolom, hogy a magasabb árak még sokáig velünk maradhatnak az egész világon.

Bejelentették: Félmillió dolláros áron veszik a bitcoint

“Ötszázezer dolláros árfolyamnál veszek majd bitcoint” – írja a Concorde blog szerzője,  Gajdics Attila. De majd csak akkor, ha bebizonyosodik, hogy tényleg digitális arannyá vált a bitcoin, aminek a valószínűségét azonban most csak öt százalék körülire becsüli. Ekkor ugyanis:

Tízezer milliárd dollár értékben lenne szüksége a világnak bitcoinra. A nagyszámú, elveszettnek gondolt bitcoint is figyelembe véve 15-20 millió bitcoin fog a világ rendelkezésére állni, ezért az árfolyam-egyensúly 500 ezer–700 ezer dollár közötti árnál alakulna ki.

Ennek öt százalékos valószínűségével súlyozva azonban az aktuális “egyensúlyi árfolyam” szerinte csak 25-35 ezer dollár.

Státuszszimbólum lesz a bitcoin?

A Bitcoin Magazine a bitcoint a “Veblen-javak” közé sorolja. Ezek egyfajta státuszszimbólummá, presztízsfogyasztássá válva a vevő anyagi helyzetét is demonstrálják, és így egyre magasabb árszinten egyre nagyobb keresletnek örvendenek. (Nem úgy, mint a normál javak, amelyek kereslete magasabb ár mellett rendszerint csökken.)

Az elemzés egyébként azt boncolgatja, hogy a bitcoin eddig négyévente ismétlődő ciklusa (az új bitcoinok kibocsátásának feleződése, majd bikapiac, lufi, kipukkadás, medvepiac) a piac éretté válásával megszűnhet. A sokat kárhoztatott áringadozás (volatilitás) pedig csökkenhet, ami még több stabil intézményi keresletet vonzhat a piacra.

Két faipari részvény-ETF árfolyama öt évre (Tradingview.com)Két faipari részvény-ETF árfolyama öt évre (Tradingview.com)

Dübörög a lakáspiac, egekben a fa ára

Egy év alatt 300 százalékos emelkedésével a kriptodevizákhoz hasonlító elképesztő áremelkedésen ment keresztül az amerikai fűrészáru az Alapblog szerint. A Global Timber & Forestry ETF részvényalap pedig 200 százalékot produkált. Az okokról ezt írják:

 • Az import nagy része Kanadából érkezik, ami akadozott az utóbbi időben
 • A fafeldolgozók szűk kapacitása és a vírus miatt megszakadt ellátási láncok.
 • A távmunka elterjedésével megnőtt a városból való kiáramlás.
 • Az otthon maradó emberek renoválásba és otthoni barkácsolásba fogtak.
 • 2020-ban négy százalék helyett végül 12 százalékkal nőtt a lakásépítések száma.
 • Az alacsony kamatkörnyezet is segíti a lakáspiacot.

A fűrészáru ára következő hónapokban sem valószínű, hogy csökkenne, mivel az építkezések főszezonja és a hurrikán-szezon még csak most jön – írják.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15900 15660 15900 +1,40% 0 0 3 818 821 665 Ft 2021-07-28 17:06:13
MOL 2386 2340 2386 +2,05% 0 0 695 010 244 Ft 2021-07-28 17:13:30
MTELEKOM 422 422 426 -0,94% 0 0 35 877 303 Ft 2021-07-28 17:05:05
RICHTER 7990 7955 8010 +0,31% 0 0 1 061 974 415 Ft 2021-07-28 17:06:46
OPUS 237 237 239 +0,21% 0 0 1 854 649 Ft 2021-07-28 16:57:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A kamatdöntés lökte meg ma is az OTP árfolyamát
MTI | 2021. július 28. 17:51
Felülteljesítő volt szerdán a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Az osztalékvadászoknak is érdemes az ESG-részvények felé fordulni
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 12:28
A részvényjövedelemre törekvő befektetők jellemzően két dolgot tartanak szem előtt, az egyik a vonzó hozam, a másik az osztaléknövekedési potenciál. A Fidelity International kutatása szerint összefüggés van egy-egy cég fenntarthatósági jellemzői és historikus osztaléknövekedése között. A múltbeli teljesítmény persze nem jelent a jövőre vonatkozó garanciát, de az eredmények azt mutatják, hogy az ESG-ben élen járó vállalkozások a közgazdasági környezettől függetlenül nagyobb eséllyel kínálnak vonzó, hosszú távú hozamnövekedést, mint a sereghajtók. A stabil osztaléknövekedés némileg enyhítheti az emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszakok hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett csökkent a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 26. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 538,93 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 46 952,76 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nem drágul az OTP, legalább öt okból száguld a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 26. 11:28
Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.
Részvény / Deviza / Áru Bitcoint vegyünk vagy bitcoin-bányászt? Újabb kriptodeviza-vállalkozók mennek tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. július 25. 05:23
Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő mínusszal zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 18:38
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos