<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Rekordnagyságú, de az elemzői várakozásokat felül nem múló eredményt ért el a Mol, a részvény esik, de az OTP szépen drágul. Stabil a forint és az olaj, stagnálnak az európai részvényindexek a mai fontos amerikai makroadat előtt. A forint csak lazán követi az energiaárakat. Az Instagram újabb lépést tesz a blokkláncok felé.

Európában vegyesen teljesítenek a tőzsdék, a német, francia, brit indexek minimális, 1-2 ezrelékes mínuszban vannak. A piac kivár a délután érkező fontos amerikai munkaerőpiaci adatok előtt. Ezen kívül emészti a rengeteg gyorsjelentést, amik még mindig ömlenek az elemzők asztalára.

A várakozások szerint a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma (non-farm payrolls) a múlt hónapban 250 ezerrel nőhetett, ami a júniusi 372 ezerrel összehasonlítva a növekedés lassulását jelenti. Ez enyhíthetné a Fedre nehezedő nyomást, hogy a szeptemberi ülésén zsinórban harmadszor is 75 bázispontos kamatemelést hajtson végre.

Az OTP húzza a BUX-ot

A BUX index 0,2 százalékos pluszban van, az OTP 2,5 százalékos ugrása húzza. A hajnali, inkább jónak mondott gyorsjelentése után a Mol viszont egy százalékkal esik. “A várakozás már benne volt a részvényárban” – mondják brókerek. A Richter is fél százalékkal süllyed, viszont a 4iG három, a Telekom 0,7 százalékkal megy fel. Jelentett a Waberer’s is, a részvény 0,9 százalékkal gyengül.

Árfolyamok és grafikonok

A forint alig moccan, 394,80 az euró ára. Az utóbbi napokban nem érkeztek olyan hírek, amelyek az árfolyamot befolyásolni tudták volna, csendes, lassú forinterősödést láttunk. A olaj is megpihent, stagnál, az európai gázár azonban újabb 1-2 százalékkal megy fel.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.comAz euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

Szárnyaló eredményről jelentett a Mol

A Mol rekord magas, az elemzői várakozásokhoz közeli eredményszámokat tett közzé – írta az Equilor Befektetési Zrt.

A folytatódó tevékenységek 249,5 milliárd forint adózott eredménye kimagasló, még ha a megszűnő tevékenységeken elkönyvelt profittal együtt éri is csak el az elemzői várakozásokat.

Egyenesen szárnyaló profitról ír viszont a KBC Equitas.

A megugró olaj- és gázárak, valamint a finomítói marzsok többszöröződő szintje közel 500 milliárd forintos CCS EBITDA eredményhez segítették hozzá a vállalatot. Az erős eredmény után a menedzsment megemelte az idei éves várakozásait is emelték ki.

A részvények csak a jó eredmény előtt emelkednek, ugye?

Ma jelentett a Mol, tegnap este pedig a Waberer’s. Bár voltak negatívumok mind a két jelentésben, jó teljesítményt nyújtott mindkét cég – írta az Erste Befektetési Zrt. (Később  azonban várakozások alatti második negyedévről is beszélnek az olajtársaságnál.)

Pedig ami jó a Mol-nak, az inkább rossz szokott lenni a Waberer’s-nek. Gondolunk itt a magas üzemanyagárakra. Viszont sikerült az árakat áthárítani a megrendelőkre.

A Brent olaj árfolyama. Forrás: Tradingview.comA Brent olaj árfolyama. Forrás: Tradingview.com

Ez az áthárítás általában is igaz a világban a brókercég szerint, kivéve a kiskereskedelmi láncokat. A részvények viszont sok esetben csak a jó eredmény közléséig emelkedtek, utána már nem.

Ezt láttuk a Richternél, s ezt látjuk ma a Mol esetében is.

Coinbase-Blackrock frigy a kriptópiacon

Két hónapos csúcsa közelében jár a bitcoin és az ether, ma 2-3 százalékos pluszban vannak 23 200, illetve 1660 körül. Nagy hír, hogy a Coinbase kriptotőzsde a Blackrock nevű óriásalapkezelővel szövetkezett, ami újabb jele annak, hogy az intézményi befektetők erősen érdeklődnek e piac iránt.

A Nike, az Adidas, a Gucci vagy a Tiffany után most a Roblox és a Starbucks is jelét adta, hogy tervei vannak a web3, a blokklánc irányába.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Jönnek az NFT-k az Instára

A Meta Platforms pedig az Instagramon száz országban NFT-funkciót vezet be – írta a Cryptobriefing. Kezdetben Afrikában, az ázsiai és csendes-óceáni térségben, a Közel-Keleten és Amerikában, az Ethereum, a Polygon és a Flow blokkláncokon működő NFT-ket támogatnak. A többinél jóval kisebb Flow érméjének árfolyama egy nap alatt 60 százalékkal ugrott meg.

Az új funkció lehetővé teszi az Instagram-felhasználók számára, hogy digitális pénztárcájuknak az alkalmazáshoz való csatlakoztatásával megosszák a tulajdonukban lévő NFT-ket. Az Instagram tervezi, hogy a felhasználók a

  • Rainbow,
  • a MetaMask,
  • a Trust Wallet,
  • a Coinbase Wallet és
  • a Dapper Wallet

kriptopénztárcákhoz (wallet) is csatlakozhatnak. A funkciónak nem lesz díja.

Tényleg a gáz miatt gyenge a forint?

A következő ábrákon az euró/forint árfolyamot a földgázzal, majd a Brent olajjal hasonlítottuk össze. Mostanában ugyanis sokszor felmerült, hogy a forint elsősorban azért gyenge, mert az ország energiahordozóktól való függése nagyon erős. (És mélységesen ki vagyunk szolgáltatva egyetlen, orosz beszerzési forrásnak.)

A földgáz és az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.comA földgáz és az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

A földgáz esetében ez csak részben igaz, mivel a gázár nemrég megközelítette korábbi, márciusi csúcsait, a forint viszont éppen megnyugodni, stabilizálódni látszik. Amikor meg március közepétől június elejéig lefelé ment az energiahordozó ára, a forint épp gyengült és új csúcsot ütött meg az euró. Júliusban azonban megint erősödött az együttmozgás, a gázár egyik csúcsával majdnem egybeesett az euró/forint új rekordja is (július 6-án 417 körül).

Inkább az olajat követte a magyar valuta

Az olajnál mintha fordított lenne a helyzet, a forint júliusig elég szépen együtt mozgott a fekete arannyal. Majd elváltak útjaik, az olaj sokat esett, miközben az euró/forint inkább stagnálásszerű állapotba került, csak nagyon lassú forinterősödést láthatunk.

A Brent olaj és az euró/forint árfolyam. Erős volt az együttmozgás. Forrás: Tradingview.comA Brent olaj és az euró/forint árfolyam. Erős volt az együttmozgás. Forrás: Tradingview.com

Úgy látszik, hogy van ugyan összefüggés az energiaárak és a forint között, de nem mindig és biztosan nem kizárólag ez hat a fizetőeszközünkre. Mindkettőre hathat a dollár ereje és egyes geopolitikai feszültségek is. Emellett azonban mindkét dologra, az energiahordozókra és a forintra is számos olyan tényező hat, ami a másikra nem.

Ilyen a forintnál az ország makrogazdasági helyzete, a kamatszint (más országokhoz képest is), vitáink Brüsszellel és az elmaradó uniós pénzek. De még a lakosság, sőt a vállalkozók lelkivilága is, mert ha nagyon megijednek, akkor devizába és aranyba menekíthetik a pénzüket, ami a forintot gyengítő tényező.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9212 8920 9212 +2,63% 0 0 3 218 515 768 Ft 2022-08-16 17:13:09
MOL 2916 2854 2924 +1,04% 0 0 1 485 561 030 Ft 2022-08-16 17:09:32
MTELEKOM 320 317 321 +0,31% 0 0 56 914 053 Ft 2022-08-16 17:05:09
RICHTER 8055 8000 8125 -0,06% 0 0 1 512 656 160 Ft 2022-08-16 17:08:28
OPUS 151 148 152 -1,31% 0 0 22 901 690 Ft 2022-08-16 17:14:44
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyenge szinteken ragadt a forint, hasított viszont az OTP
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,92 pontos, 1,15 százalékos emelkedéssel, 43 528,08 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nagy a gáz, 404 felett az euró
Eidenpenz József | 2022. augusztus 16. 12:34
Az euró/forint megint az egekben, 404-405 között jár, amiben az adósságminősítésünk, az erős dollár és a gázellátás bizonytalansága is szerepet játszhat. Hat és fél hónapos mélyponton áll viszont az olaj, és feléledtek a mém-részvények. “Nagy Pénzrablás” történt a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Reggel már súrolta a 400-as szintet a forint 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:08
Folytatódott a gyengülés.
Részvény / Deviza / Áru Külföldről kapott gyomrost a pesti tőzsde: rosszul indult a hét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Rontották Magyarország kilátásait, esik a forint
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 12:27
Részben a pénteki hitelminősítői kommentár, részben a dollár erősödése miatt nagyot esett ma a forint, az OTP-t is adják. A héten főleg az amerikai kiskereskedelmi szektorra figyelnek a befektetők. Az ether nem bírt sokáig 2000 dollár felett maradni, de így is két és fél hónapos csúcs közelében áll.
Részvény / Deviza / Áru Biztonságos távolságra került a forint a 400-as szinttől
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:35
Minimálisan erősödött a forint a hét első napján a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG