<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mit ránt még magával a becsődölt terra kriptodeviza? Okozhat-e tömeges kihalást a kriptoeszközök körében? Vajon mi okozta az összeomlását? Ilyen kérdések foglalkoztatják a piacot és a politikusokat, miközben a kilábalás első jelei észlelhetők.

Ma éjszaka végképp lenullázódott a napokban bajba került terra (LUNA) kriptodeviza árfolyama, a vezető kriptodeviza-tőzsde, a Binance le is állította a vele való kereskedést. Másutt elvileg 0,000028 dollárt ér egy érme, amely napokkal ezelőtt még 80, pár hete pedig még 120 dollár körül is forgott. A hozzá szorosan kapcsolódó, elvileg a dollárhoz kötött UST stabilérme értéke is vészesen közeledik a semmihez, jelenleg 14 cent.

A LUNA/USDT árfolyam már nulla a Binance kriptodeviza-tőzsdén. Leállították a kereskedést.A LUNA/USDT árfolyam már nulla a Binance kriptodeviza-tőzsdén. Leállították a kereskedést.

Arra, hogy egy ennyire nagy értékű, népszerű, az első tíz-húsz legnagyobb közé tartozó kriptodeviza ilyen tragikus hirtelenséggel, napok alatt összeomoljon, még nem volt példa. Nem véletlenül hívják az eseményt máris a kriptovaluta-szektor “Lehman Brothers-válságának”. (Tegnap este biztonsági okokra hivatkozva magát a Terra blokkláncot is leállították, amire még szintén nem volt példa.)

30 ezer felett a bitcoin, 2000 felett az ether

A teljes kriptodeviza-piac azonban mintha kezdene magához térni a sokkból. A bitcoin visszatért 30 ezer, az ether 2000 dollár fölé, ami tegnap reggelhez képest 14 százalék körüli ugrás. Eközben a piac “félelem és mohóság indexe” mindössze 10-es a 100-ból, ez rekordközeli alacsony szintnek számít, amelyet a múltban gyakran felpattanás követett.

Népszerű kriptodevizák árfolyamváltozása egy év alatt. Tradingview.comNépszerű kriptodevizák árfolyamváltozása egy év alatt. Tradingview.com

A fontosabb alternatív kriptodevizák közül sok 20-30 százalékkal is javít a tegnap délelőtti gödörhöz képest. Egy egész hétre visszatekintve azonban még mindig jellemzően 20-40 százalékos mínuszban vannak.

Friss kriptodeviza-árfolyamainkat itt találja

Segítség érkezett az ellenségtől

Nem várt helyről érkezett némi segítség, megnyugtatóan hathatott a piacra Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter tegnap esti nyilatkozata, aki pedig egyáltalán nem a kriptovaluták barátja. Kijelentette, saját korábbi szavait is finomítva, hogy a stabilérme-piac nem olyan nagy, hogy az amerikai pénzügyi rendszerre nézve rendszerszintű kockázatot jelentsen.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet a "felelősségteljes innovációk fontosságára" a kriptószektorban. Előhozta a digitális jegybankpénzt, a CBDC-t is, mint ami egyfajta megoldást jelenthet a digitális fizetőeszközökkel kapcsolatos igényekre.

Kriptodeviza-kávézó Bécsben. Fotó: E. J.Kriptodeviza-kávézó Bécsben. Fotó: E. J.

Természetes szelekció, tisztítótűz?

De a történetnek biztosan nincs vége, és sok minden megváltozik. A kockázatokra sokkal jobban odafigyelhetnek a jövőben, ami akár jól is elsülhet. Sokan azonban most attól tartanak, hogy a dotkom-lufi 2000-es kipukkadásához vagy a 2018-2019-es “kriptó-télhez” hasonlóan be fog csődölni a kapcsolódó vállalkozások egy tetemes része.

Így vélekedik Mark Cuban amerikai milliárdos is, aki “tömeges kihalással” riogat. Nagy kérdés, mi mindent ránthat még magával a Terra-rendszer, más projektek (“protokollok”) is juthatnak-e erre a sorsra.

Mi okozta a Terra összeomlását?

Közben rengetegen találgatják, mi okozhatta a Terra-rendszer, a LUNA árfolyam- és az UST stabilérme összeomlását.

  • Az egyik magyarázat szerint néhány nagybefektető kockázatos hitelek nyújtásával vagy balul sikerült arbitrázsügylettel okozta volna az összeomlást. (Megnevezték a Citadel Securities, a BlackRock és a Gemini cégeket, de ezek hevesen cáfolták.)
  • Egy másik magyarázat egyszerűen a stabilérmék alapvető problémái, strukturális ellentmondásai magyarázzák a jelenséget.
  • Mások a túlzott kockázatvállalást, a tőkeáttételes ügyleteket hibáztatják. (Sokan vettek fel olcsó hitelt más kriptodevizákban, majd helyezték el magasabb kamaton UST-ben.)
  • Mivel nagyszabású eladások indították be az öngerjesztővé váló folyamatot, az az összeesküvés-elmélet is terjed, hogy szándékos támadás történt. Amelynek az lett volna a célja, hogy a hagyományos pénzügyi rendszer ellenségeit, a stabil érméket és a kriptodevizákat ellehetetlenítse.

A rendszert menedzselő Terraform Labs egyébként egy hárompontos intézkedés-csomagot készített a Terra megmentésére, de egyelőre nem úgy néz ki, hogy ennek lesz érdemleges hatása.

Aggódnak a többi "peg" miatt is

A legtöbb "stabilérme" ma is majdnem pontosan egy dollárt ér, így a kiemelten fontosnak tekinthető, valódi dolláreszközökkel fedezett USDT és USDC is.  A "stabilérmék", amelyek dollárhoz, ritkább esetben más hagyományos ("fiat") pénzekhez kötött ("pegged") kriptoeszközök, jelenleg 165 milliárd dollárt érnek a Coingecko szerint.

Stabilérmék (“stablecoins”) a Coingecko listáján.Stabilérmék (“stablecoins”) a Coingecko listáján.

A listán 83 tétel van, de csak az első tucatnyi igazán jelentős, ezek összértéke (kapitalizációja) éri el vagy közelíti a milliárd dolláros nagyságrendet. Az első tíz közül kettő, az ominózus UST ("Terra USD") és az USDN ára tér el lényegesen az egy dollártól. A lista végén azonban sok kis érme van, amelyek már teljesen elszakadtak tőle. (Az USDN vagy "neutrino USD" a WAVES kriptodevizához tartozik.)

Megrendülhet a bizalom a hidakban

A kriptodeviza-szektorban az utóbbi években számos egymástól függő (interdependens) rendszer alakult ki, a stabilérmék rendszere csak az egyik. Az iparág a multiblokklánc-megoldások ("multichain") irányba ment el, ahol például etherrel vagy bitcoinnal, de más érmékkel is lehet kereskedni egy sor egyéb blokkláncon is. Ehhez hidakat ("bridge") használnak.

Ezeknél az egyik blokkláncon letétbe helyezett érmék helyett a másik blokkláncon okosszerződéssel egy másikat bocsátanak ki. (Hasonlóan a részvényekre szóló letéti igazolások gyakorlatához a hagyományos pénzügyi rendszerben.)

Az ETH/stETH (“ethereum/Lido staked ethereum”) árfolyam elvált a szokásos 1-től. Egy ether nem mindig egyenlő egy etherrel. Forrás: Curve.fiAz ETH/stETH (“ethereum/Lido staked ethereum”) árfolyam elvált a szokásos 1-től. Egy ether nem mindig egyenlő egy etherrel. Forrás: Curve.fi

Ez már korábban is okozott gondokat, két nagyobb idei hacker-támadás is ilyen hidakhoz kapcsolódott. (Solana Wormhole Bridge, Axie Infinity Ronin Bridge.) Most pedig a kockázatok előtérbe kerülése miatt az ilyen hídon továbbított, becsomagolt ("wrapped"), letétbe helyezett ("staked") érmék ára is elkezdett elválni a mögöttes terméktől ("depeg"). Például az ETH/stETH ("ethereum/Lido staked ethereum") normál esetben 1:1-es árfolyama most 1,022.

Nincs pánik, de félnek. Az ETH/stETH 1:1-es árfolyamának tartása érdekében pótlólagos forrásokat helyeznek el a Lido és Instadapp DeFi-protokollok. Forrás: Instadapp DiscordNincs pánik, de félnek. Az ETH/stETH 1:1-es árfolyamának tartása érdekében pótlólagos forrásokat helyeznek el a Lido és Instadapp DeFi-protokollok. Forrás: Instadapp Discord

A hitel és a tőkeáttétel az igazi gond?

Ez még nem nagy gond. A nagy baj akkor  jöhet, ha ezek a különbségek túl nagyokká válnak. Sok ilyen csomagolt érme ugyanis hitelek fedezetéül szolgál, tőkeáttétel van mögötte. Ha pedig a letétbe helyezett érme piaci ára nem fedezi a hitel értékét, akkor kényszerértékesítés következik. Ami még lejjebb nyomhatja az árfolyamot, az pedig még több pozíció likvidálását okozza, ami pedig még lejjebb nyomja az árfolyamot…

Hasonló öngerjesztő folyamat szerepet játszhatott a Terra halálában is, meg egyébként rengeteg más pénzügyi válság kialakulásában a történelem során. A túlzott tőkeáttétel – és mohóság – problémája örökösnek látszik.

Lehet, hogy Salvadort is csődbe viszi a bitcoin?

A kicsiny és szegény közép-amerikai ország jelentős összegeket fordított korábban bitcoin-vásárlásra, és május 10-én is emelte a tétet. Újabb 500 bitcoint vásárolt 15 millió dollárért.

Mások attól tartanak, hogy ha a bitcoin nem tér magához, ez a pénz nagyon hiányzik majd a kasszából. Akár az ország csődjéhez is hozzájárulhat, főleg, hogy a hitelminősítők is leminősítették, és az IMF is ferde szemmel néz rájuk.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10470 10070 10470 +5,77% 0 0 4 758 709 305 Ft 2022-05-23 17:00:00
MOL 2838 2738 2848 +5,04% 0 0 2 754 801 492 Ft 2022-05-23 17:00:00
MTELEKOM 412 403 412 +0,49% 410 412 84 114 901 Ft 2022-05-23 16:59:49
RICHTER 7665 7400 7700 +2,80% 0 0 1 440 386 515 Ft 2022-05-23 17:00:00
OPUS 190 186 191 +1,06% 189 190 10 118 461 Ft 2022-05-23 17:00:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Sehogy sem akar erősödni a forint – nem úgy az OTP!
Csabai Károly | 2022. május 23. 11:57
A hazai fizetőeszköz még az elmúlt időszak dollárgyengülése ellenére sem volt képes jelentős erősödést produkálni. Ezzel szemben az OTP és a Mol európai szinten is megsüvegelendő pluszban tartja a BUX-indexet. A szűkülő kínálat hatására drágul az olaj. Ezúttal az Európai Központi Bank (EKB) elnöke jelezte, hogy szabályozni kéne a kriptopiacot.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a Tesla, sorra jönnek a pofonok
Király Béla | 2022. május 22. 11:46
A világ legértékesebb autógyártó vállalata egy hónap alatt 342 milliárd dollárt veszített az értékéből. Összehasonlításképpen: ez két évnyi magyar GDP-nek felel meg. A helyzet azonban romolhat, mivel Elon Musk össztűz alá kerülhet.
Részvény / Deviza / Áru A lehetséges olajembargót nyögi a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 17:03
A vezető részvények a Richter kivételével mínuszban zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Ma sem tért magához az OTP
Király Béla | 2022. május 20. 12:55
Csütörtökön alaposan megborították a magyar részvénypiacot, nagyot esett az OTP és a Mol is. A bank a pénteki kereskedésben sem tudott javítani, délelőtt 2 százalékos esést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt az OTP, zuhant a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 18:05
Nagyot esett csütörtökön a magyar részvénypiac, a két legnagyobb forgalmú részvény jelentősen veszített értékéből. Ez ugyanakkor nem terjedt át a forint piacára, amely stabil volt ez euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Kidobják a Teslát az elitklubból, megint a Richter van az élen Pesten
Eidenpenz József | 2022. május 19. 11:37
Európa jókora eséssel igyekszik behozni a tegnapi lemaradást, de az USA-ban is gyenge nyitás várható. Pesten is repkednek a mínuszok, a forint a vesztesek között van, a Richter legalább tartja magát. A Teslánál baleseteket vizsgálnak, és kiteszik egy fontos indexből.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musknál betelt a pohár - elárulta, legközelebb kire fog szavazni
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 09:12
Elon Musk milliárdos amerikai befektető közölte, hogy míg korábban a Demokrata Pártra szavazott, a jövőben már a Republikánus Pártra fog voksolni.
Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Majdnem ezer pontot ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:05
Minden blue chip erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Összeomlik-e a magyar lakáspiac? Aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2022. május 18. 10:47
A tegnapi optimizmus mára elillant, amiben nagy szerepe lehetett Jerome Powell Fed-elnök héja beszédének. Az emelkedő kamatok mellett a magyar ingatlanpiac, lakáspiac kilátásait mérlegelik sokan. A magas energiaárakat kétféleképp is próbálják letörni. A tegnapi aukció csak kérészéletű fellendülést okozott a Telekom árfolyamában.
Részvény / Deviza / Áru Egy előre bejelentett spontán összeomlás története
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:23
A terra (LUNA) rendszer összeomlását hónapok óta jósolták a szakemberek, a szervezők és a befektetők egy része azonban vakon és süketen rohant a végzetébe. Az árupiaci árfolyamok emelkedését, a magas olajárat már a háború előtt is meg lehetett figyelni, a beruházások elmaradása miatt pedig egy békekötés után is tovább tarthat, mondta kollégánk a Trend FM-ben.
hírlevél
Ingatlantájoló