<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mit ránt még magával a becsődölt terra kriptodeviza? Okozhat-e tömeges kihalást a kriptoeszközök körében? Vajon mi okozta az összeomlását? Ilyen kérdések foglalkoztatják a piacot és a politikusokat, miközben a kilábalás első jelei észlelhetők.

Ma éjszaka végképp lenullázódott a napokban bajba került terra (LUNA) kriptodeviza árfolyama, a vezető kriptodeviza-tőzsde, a Binance le is állította a vele való kereskedést. Másutt elvileg 0,000028 dollárt ér egy érme, amely napokkal ezelőtt még 80, pár hete pedig még 120 dollár körül is forgott. A hozzá szorosan kapcsolódó, elvileg a dollárhoz kötött UST stabilérme értéke is vészesen közeledik a semmihez, jelenleg 14 cent.

A LUNA/USDT árfolyam már nulla a Binance kriptodeviza-tőzsdén. Leállították a kereskedést.A LUNA/USDT árfolyam már nulla a Binance kriptodeviza-tőzsdén. Leállították a kereskedést.

Arra, hogy egy ennyire nagy értékű, népszerű, az első tíz-húsz legnagyobb közé tartozó kriptodeviza ilyen tragikus hirtelenséggel, napok alatt összeomoljon, még nem volt példa. Nem véletlenül hívják az eseményt máris a kriptovaluta-szektor “Lehman Brothers-válságának”. (Tegnap este biztonsági okokra hivatkozva magát a Terra blokkláncot is leállították, amire még szintén nem volt példa.)

30 ezer felett a bitcoin, 2000 felett az ether

A teljes kriptodeviza-piac azonban mintha kezdene magához térni a sokkból. A bitcoin visszatért 30 ezer, az ether 2000 dollár fölé, ami tegnap reggelhez képest 14 százalék körüli ugrás. Eközben a piac “félelem és mohóság indexe” mindössze 10-es a 100-ból, ez rekordközeli alacsony szintnek számít, amelyet a múltban gyakran felpattanás követett.

Népszerű kriptodevizák árfolyamváltozása egy év alatt. Tradingview.comNépszerű kriptodevizák árfolyamváltozása egy év alatt. Tradingview.com

A fontosabb alternatív kriptodevizák közül sok 20-30 százalékkal is javít a tegnap délelőtti gödörhöz képest. Egy egész hétre visszatekintve azonban még mindig jellemzően 20-40 százalékos mínuszban vannak.

Friss kriptodeviza-árfolyamainkat itt találja

Segítség érkezett az ellenségtől

Nem várt helyről érkezett némi segítség, megnyugtatóan hathatott a piacra Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter tegnap esti nyilatkozata, aki pedig egyáltalán nem a kriptovaluták barátja. Kijelentette, saját korábbi szavait is finomítva, hogy a stabilérme-piac nem olyan nagy, hogy az amerikai pénzügyi rendszerre nézve rendszerszintű kockázatot jelentsen.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet a "felelősségteljes innovációk fontosságára" a kriptószektorban. Előhozta a digitális jegybankpénzt, a CBDC-t is, mint ami egyfajta megoldást jelenthet a digitális fizetőeszközökkel kapcsolatos igényekre.

Kriptodeviza-kávézó Bécsben. Fotó: E. J.Kriptodeviza-kávézó Bécsben. Fotó: E. J.

Természetes szelekció, tisztítótűz?

De a történetnek biztosan nincs vége, és sok minden megváltozik. A kockázatokra sokkal jobban odafigyelhetnek a jövőben, ami akár jól is elsülhet. Sokan azonban most attól tartanak, hogy a dotkom-lufi 2000-es kipukkadásához vagy a 2018-2019-es “kriptó-télhez” hasonlóan be fog csődölni a kapcsolódó vállalkozások egy tetemes része.

Így vélekedik Mark Cuban amerikai milliárdos is, aki “tömeges kihalással” riogat. Nagy kérdés, mi mindent ránthat még magával a Terra-rendszer, más projektek (“protokollok”) is juthatnak-e erre a sorsra.

Mi okozta a Terra összeomlását?

Közben rengetegen találgatják, mi okozhatta a Terra-rendszer, a LUNA árfolyam- és az UST stabilérme összeomlását.

  • Az egyik magyarázat szerint néhány nagybefektető kockázatos hitelek nyújtásával vagy balul sikerült arbitrázsügylettel okozta volna az összeomlást. (Megnevezték a Citadel Securities, a BlackRock és a Gemini cégeket, de ezek hevesen cáfolták.)
  • Egy másik magyarázat egyszerűen a stabilérmék alapvető problémái, strukturális ellentmondásai magyarázzák a jelenséget.
  • Mások a túlzott kockázatvállalást, a tőkeáttételes ügyleteket hibáztatják. (Sokan vettek fel olcsó hitelt más kriptodevizákban, majd helyezték el magasabb kamaton UST-ben.)
  • Mivel nagyszabású eladások indították be az öngerjesztővé váló folyamatot, az az összeesküvés-elmélet is terjed, hogy szándékos támadás történt. Amelynek az lett volna a célja, hogy a hagyományos pénzügyi rendszer ellenségeit, a stabil érméket és a kriptodevizákat ellehetetlenítse.

A rendszert menedzselő Terraform Labs egyébként egy hárompontos intézkedés-csomagot készített a Terra megmentésére, de egyelőre nem úgy néz ki, hogy ennek lesz érdemleges hatása.

Aggódnak a többi "peg" miatt is

A legtöbb "stabilérme" ma is majdnem pontosan egy dollárt ér, így a kiemelten fontosnak tekinthető, valódi dolláreszközökkel fedezett USDT és USDC is.  A "stabilérmék", amelyek dollárhoz, ritkább esetben más hagyományos ("fiat") pénzekhez kötött ("pegged") kriptoeszközök, jelenleg 165 milliárd dollárt érnek a Coingecko szerint.

Stabilérmék (“stablecoins”) a Coingecko listáján.Stabilérmék (“stablecoins”) a Coingecko listáján.

A listán 83 tétel van, de csak az első tucatnyi igazán jelentős, ezek összértéke (kapitalizációja) éri el vagy közelíti a milliárd dolláros nagyságrendet. Az első tíz közül kettő, az ominózus UST ("Terra USD") és az USDN ára tér el lényegesen az egy dollártól. A lista végén azonban sok kis érme van, amelyek már teljesen elszakadtak tőle. (Az USDN vagy "neutrino USD" a WAVES kriptodevizához tartozik.)

Megrendülhet a bizalom a hidakban

A kriptodeviza-szektorban az utóbbi években számos egymástól függő (interdependens) rendszer alakult ki, a stabilérmék rendszere csak az egyik. Az iparág a multiblokklánc-megoldások ("multichain") irányba ment el, ahol például etherrel vagy bitcoinnal, de más érmékkel is lehet kereskedni egy sor egyéb blokkláncon is. Ehhez hidakat ("bridge") használnak.

Ezeknél az egyik blokkláncon letétbe helyezett érmék helyett a másik blokkláncon okosszerződéssel egy másikat bocsátanak ki. (Hasonlóan a részvényekre szóló letéti igazolások gyakorlatához a hagyományos pénzügyi rendszerben.)

Az ETH/stETH (“ethereum/Lido staked ethereum”) árfolyam elvált a szokásos 1-től. Egy ether nem mindig egyenlő egy etherrel. Forrás: Curve.fiAz ETH/stETH (“ethereum/Lido staked ethereum”) árfolyam elvált a szokásos 1-től. Egy ether nem mindig egyenlő egy etherrel. Forrás: Curve.fi

Ez már korábban is okozott gondokat, két nagyobb idei hacker-támadás is ilyen hidakhoz kapcsolódott. (Solana Wormhole Bridge, Axie Infinity Ronin Bridge.) Most pedig a kockázatok előtérbe kerülése miatt az ilyen hídon továbbított, becsomagolt ("wrapped"), letétbe helyezett ("staked") érmék ára is elkezdett elválni a mögöttes terméktől ("depeg"). Például az ETH/stETH ("ethereum/Lido staked ethereum") normál esetben 1:1-es árfolyama most 1,022.

Nincs pánik, de félnek. Az ETH/stETH 1:1-es árfolyamának tartása érdekében pótlólagos forrásokat helyeznek el a Lido és Instadapp DeFi-protokollok. Forrás: Instadapp DiscordNincs pánik, de félnek. Az ETH/stETH 1:1-es árfolyamának tartása érdekében pótlólagos forrásokat helyeznek el a Lido és Instadapp DeFi-protokollok. Forrás: Instadapp Discord

A hitel és a tőkeáttétel az igazi gond?

Ez még nem nagy gond. A nagy baj akkor  jöhet, ha ezek a különbségek túl nagyokká válnak. Sok ilyen csomagolt érme ugyanis hitelek fedezetéül szolgál, tőkeáttétel van mögötte. Ha pedig a letétbe helyezett érme piaci ára nem fedezi a hitel értékét, akkor kényszerértékesítés következik. Ami még lejjebb nyomhatja az árfolyamot, az pedig még több pozíció likvidálását okozza, ami pedig még lejjebb nyomja az árfolyamot…

Hasonló öngerjesztő folyamat szerepet játszhatott a Terra halálában is, meg egyébként rengeteg más pénzügyi válság kialakulásában a történelem során. A túlzott tőkeáttétel – és mohóság – problémája örökösnek látszik.

Lehet, hogy Salvadort is csődbe viszi a bitcoin?

A kicsiny és szegény közép-amerikai ország jelentős összegeket fordított korábban bitcoin-vásárlásra, és május 10-én is emelte a tétet. Újabb 500 bitcoint vásárolt 15 millió dollárért.

Mások attól tartanak, hogy ha a bitcoin nem tér magához, ez a pénz nagyon hiányzik majd a kasszából. Akár az ország csődjéhez is hozzájárulhat, főleg, hogy a hitelminősítők is leminősítették, és az IMF is ferde szemmel néz rájuk.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10815 10720 10895 +0,14% 0 0 3 735 022 610 Ft 2022-11-28 17:14:59
MOL 2720 2720 2770 -1,73% 0 0 1 573 256 770 Ft 2022-11-28 17:14:27
MTELEKOM 335 329 335 +1,67% 0 0 82 946 862 Ft 2022-11-28 17:05:11
RICHTER 8340 8270 8450 +0,30% 0 0 2 428 707 920 Ft 2022-11-28 17:05:01
OPUS 130 130 134 -1,21% 0 0 49 447 953 Ft 2022-11-28 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol húzta le a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:39
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Öt dolog is fontos lesz ezen a héten, árral szemben úszik a BUX
Eidenpenz József | 2022. november 28. 12:38
Nem jó a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX viszont szembe tudott menni az árral, és pluszban töltötte a nap nagy részét. A forint is szépen tartja magát, segített neki több tényező is. Az olaj 11 havi mélypontra süllyedt, de két fontos határidő is közeleg a számára. A Twitter átalakításának tervei tartják izgalomban a kriptovaluták híveit.
Részvény / Deviza / Áru Idegesítő szinten ragadt a gázár
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:39
Bár az irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-típus jegyzése a péntekinél több mint 1 százalékkal alacsonyabb, egy megawattóra még így is 120 eurónál többe kerül.
Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Részvény / Deviza / Áru Az okosotthonok jó befektetési célpontokat kínálnak
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:34
Nehéz ígéretes befektetési lehetőségeket találni a globális tőkepiacokon az idei évre jellemző pesszimista hangulatban, ám a smart home és a smart city olyan hívószavak manapság, amelyekre egyre több befektető figyel fel, ugyanis ez a fiatal iparág várhatóan világszerte ugrásszerű növekedés előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru A gázár miatt ma nem kell lerágni a körmünket
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:03
Pénteken minimális elmozdulást láthattunk a földgáz árában, a tőzsdén 124 euró körül jegyzik a TTF gázt.
Részvény / Deviza / Áru Beszántani? Megreformálni? Helyreállítható a bizalom a kriptovaluta-piacon?
Eidenpenz József | 2022. november 25. 05:49
Az FTX-botrány alaposan megrengette a kriptovaluta-világot, de vannak elképzelések, amelyekkel a hasonló esetek kiküszöbölhetők lennének. Minden kriptotőzsde elkezdett azon dolgozni, hogy nagyfokú transzparencia segítségével szerezze vissza az ügyfelek bizalmát. Ellenőrizhető legyen, hogy a rábízott vagyon teljes mértékben megvan-e.
Részvény / Deviza / Áru Estére zárkózott fel Európához Budapest, megrángatták a forintot
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 346,07 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 45 276,59 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG