<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?

A pénteki esés után hétfőn szép pluszban állnak az európai tőzsdeindexek, Frankfurtban 1,2, Párizsban 1,0, Londonban 0,7 százalékkal megy fel az irányadó mutató. Az amerikai határidős indexek is pár ezrelékes pluszban állnak.

A hangulatot továbbra is elsősorban a bankválság befolyásolja, bár úgy tűnik, hogy az óceán mindkét partján sokat tesznek azért az államok és a hivatalos szervek, hogy az megoldódjon. Mától ismét 15:30-kor nyit az amerikai piac magyar idő szerint.

Az OTP a középpontban

Itthon a BUX-index 0,7 százalékos pluszban van, és ahogy lefelé, úgy felfelé is elsősorban az OTP mozdítja ki. A bankpapír 2,3 százalékos pluszban, 10 065 forinton áll, a Mol csak 0,2 százalékkal drágult, a Richter viszont 0,9 százalékkal esik. Viszonylag nagyobb forgalma van még a 4iG és a Nyomda részvényeinek, mindkettő kis mértékben süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

A pénteki kereskedésben az OTP további százezer saját részvényt vásárolt fel, az átlagár 9942 forint volt. A Waberer’s ma este teszi közzé a negyedik negyedéves gyorsjelentését.

Szépen tartja magát a forint

Az euró/forint 384,5 körül mozog, ez alig jelent változást a péntek estihez képest. Az euró dollár sem igazán megy semerre, az arany viszont 1,2 százalékkal esik, 1977 dollárra. Az olaj ára 0,7, az európai gázé 5,4 százalékkal megy fel, az utóbbi 43 euró felett tartózkodik. Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Védőernyő alatt a magyar deviza?

A múlt héten már jobb teljesítményt tudott produkálni a forint, hiszen az EUR/HUF a 400 feletti szintekről indult csökkenésnek a jelenlegi 384 forint környéki árfolyamig – írja a KBC Equitas. Amely mindenképp pozitívum.

A bizonytalanság továbbra is nagy a piacokon, ez pedig a régiós devizákra nézve nem túl jó hír, de a magas kamatkörnyezet egyelőre kellő védelemmel látja el a magyar devizát teszik hozzá.

Korai lenne megnyugodni gázügyben

A napokban az idén először az Európai Unióban a földgáztárolók nettó telítettsége ismét nőtt, és a holland TTF-referenciaárfolyam megawattóránként 40 euró alá is esett. Ami csupán a kilenctizede a háború kitörése utáni csúcsnak. A gáz ára a 2021 nyári szinten van.

Az energiaválságot eddig ugyan sikerült leküzdeni, korai lenne azonban megnyugodni a német N-Tv.de szerint.

Németország és a többi ország egyre inkább függ az LNG- (cseppfolyósgáz-) ellátástól és így a világpiaci áringadozásoktól is.

A brüsszeli Bruegel Intézet kutatói dicsérik az EU határozott válaszlépéseit, amelyekkel megelőzte a legrosszabbat. De az európai energiapolitika szerintük még komoly megpróbáltatások előtt állhat. Ez lesz ugyanis az első olyan év, amikor az EU-nak szinte teljes egészében orosz gázszállítások nélkül kell majd boldogulnia.

A hollandiai földgáz tőzsdei ára. Piros vonallal az orosz invázió. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A hollandiai földgáz tőzsdei ára. Piros vonallal az orosz invázió. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Innen még simán duplázódhatnak a gázárak

A világpiaciár-ingadozásoktól függve pedig döntő kérdés lehet, hogy a kínai kereslet újra megélénkül-e, és ha igen, milyen mértékben? A jelenlegi helyzet tehát csak részben megnyugtató. Ezért szinte minden piaci megfigyelő nagyon óvatos, amikor a következő télre vonatkozó helyzetet értékeli.

A jelenleg viszonylag alacsony gázárak jövőre ismét megduplázódhatnak figyelmeztet a Goldman Sachs befektetési bank árupiaci elemzőcsoportja.

Az európai energiaválság tartós megoldására 2025 előtt nem számítanak. A földgáz árának ilyen mértékű zuhanását azonban még a Goldman Sachs sem látta előre, az amerikai bankárok 2023 tavaszára megawattóránként 40 euró helyett 85 euróval számoltak – jegyi meg az N-Tv.de a Capital.de nyomán.

Egymilliárd dollárnyi kriptót osztottak ki ingyen

Nagy sikernek értékelhető az Ethereum-kompatibilis layer 2-blokklánc, az Arbitrum érmekibocsátása és “airdrop–ja” (ingyenes érmekiosztása). Eddig mintegy 530 ezer kriptopénztárca-tulajdonos mintegy egymilliárd darab, 1,2 milliárd dollár összértékű ingyenes ARB-érmét igényelt a Nansen elemzőcég szerint. A teljes piaci kapitalizáció jelenleg 1,6 milliárd dollár, amivel az érme a 39. a listákon.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az “airdrop-ot” az olyan hűségesebb felhasználók kapták, akik az Arbitrum blokkláncon korán, illetve meglehetős gyakorisággal végeztek tranzakciókat. Az Arbitrum és konkurensei (Optimism, Polygon, zkSync stb.) a drága és lassú Ethereum-blokklánc problémáira kínálnak olcsóbb és gyorsabb megoldásokat.

Minden idők legolcsóbb magyar részvényei?

A recessziós félelmek, a kontrollálatlan infláció és a magas kötvényhozamok a teljes befektetői társadalmat összezavarták. Erre az is rátesz egy lapáttal, hogy az orosz-ukrán háború miatt a régiós tőzsdék veszítettek a vonzerejükből. A magyar részvények még régiós összehasonlítás alapján is különösen gyengén szerepelnek, a BUX-index előretekintő 12 havi P/E rátája minden idők legalacsonyabb értéke közelében, 5,0 körül áll – írja Bukta Gábor, a Concorde Értékpapír elemzője.

Megerősítettük az ANY Nyomdára vonatkozó vételi ajánlásunkat, ugyanakkor a 12 havi, osztalék nélküli célárunkat jelentősen, 1940 forintról 2450 forintra megemeltük, ami több mint 60 százalékos felértékelődési potenciált jelent  írja a brókercég.

A célárban bekövetkező számottevő ugrást a korábban vártnál gyorsabb növekedés, az alacsonyabb energiaárak és a javuló marzsok magyarázzák.

Száz százalékos bukó a banki kötvényeken

A Credit Suisse “AT1-kötvényesei” mindenüket elbukják. A döntés, hogy a 16 milliárd svájci franknyi kötvényállományt teljesen leírják, a svájci bankfelügyelet feltételei alapján valósult meg – írja a Holdblog.

Az utóbbi döntés ellentmondásosnak bizonyult, a felvásárlás részleteinek közzétételét követően az Európai Bankfelügyelet igyekezett csillapítani a piaci kedélyeket a kommunikációjával, mondván, hogy az eurózónában ilyen nem történhetne meg.

Egy másik cikkben viszont azt írják, “nincs érdemi baj a bankokkal”, csak esetleg vannak olyan államkötvényeik (fontos, hogy államkötvényeik, nem pedig kockázatosabb papírjaik), amelyek majd két év múlva érnek annyit, amennyit 2022 elején értek.

De akkor tényleg annyit fognak. Nincs subprime német államkötvény beépített aknákkal.

Most lendülhet be igazán a Telekom?

A tavaly kivetett extraadók ellenére is erős évet zárt a Magyar Telekom, így a fontosabb sorokon érdemi növekedésen van túl – írja a KBC Equitas ügyfeleinek.

Ez a fajta tendencia a várakozásaink szerint több éven keresztül kitarthat, a nemrég bevezetett inflációkövető díjkorrekció adhat újabb löketet a társaság bevételének.

Így a növekvő bevételek mellett a profit terén is javulást prognosztizálnak. Az erős fundamentumok és kedvező kilátások miatt a korábbi fair érték becslésükön is változtattak, így jelenleg 590 forinttal kalkulálnak. (A részvény legutóbb 387 forint volt, az említett fair érték ennél 50 százalékkal magasabb.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a gáz ára - egy hónapja nem láttunk ilyen magas szintet
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 10:49
Egy nap alatt közel 19 százalékkal ment fel a nemzetközi elszámolásoknál használt TTF-típus jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha munka után váltott eurót
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 18:10
Reggelhez képest is tudott tovább erősödni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP-részvényesek lehetnek boldogok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,70 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 49 320,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG