<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A francia részvénypiac jól fogadta az elnökválasztás eredményét, a többi európai tőzsde viszont esik, így a BUX is. Ha az euró/forint ismét áttöri a 380-as szintet, könnyen tovább szaladhat. Az olaj süllyedése főleg Kína miatt lehet, ahol egyre nagyobb gond a járvány. A MÁP Pluszt lassan sem venni, sem eladni nem lesz érdemes?

Franciaországban szoros versenyben Emmanuel Macron jelenlegi elnök vezet az elnökválasztás első fordulója után, de ez nem igazán meglepetés. Az ő esélyei jobbak a második körben. A tőzsdék mindenesetre megkönnyebbültek, vagy másként fogalmazva csökkentek a kockázatok, így a francia index szembe megy az európai mezőnnyel, és 0,4 százalékkal emelkedik. Eközben német társa 0,3, a brit 0,2, a holland mutató pedig 0,9 százalékkal süllyed.

Kínában viszont csúnyán esnek a vezető indexek, Hong Kong 3,0, Sanghaj 2,6 százalékkal, ami a koronavírus-járvány terjedése fényében érthető. Inflációs adat is érkezett a nagy ázsiai országból, ami kissé magasabb lett a vártnál.

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal esik, az OTP 1,2, a Richter 0,4, a Telekom 0,1 százalékkal ér kevesebbet. A Mol 0,2 százalékos emelkedése kissé javítja az összképet.

Árfolyamok és grafikonok

Veszélyes pozícióban a forint

Az euró 378,60, egy forinttal van magasabban, mit péntek este. A jogállamisági eljárás múlt heti bejelentése Magyarország ellen, a magas infláció, a kamat változatlansága a csütörtöki betéti tenderen a jelek szerint egyelőre behatárolja a forint erejét. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint a 380-as szinttel néz farkasszemet az euró-forint árfolyama.

Áttörése esetén további emelkedés jöhet a 385-390-es tartomány felé. A technikai kép továbbra is felfelé mutat, a Bollinger-szalagok beszűkültek, a felső szalag most nyílik felfelé. Az RSI és az MACD indikátor is vételi jelzésen.

(A magyar gazdaságról ajánljuk: Zsiday Viktor: nem megszorítás, speciális gazdasági művelet.)

Elszállt a rubel, jól járhat a Richter

Az orosz hegybank rendkívüli ülésén pénteken 20-ról 17 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az oroszok a gazdaságra koncentrálnak az Erste Befektetési Zrt. szerint. A rubel árfolyama a napokban “elszállt, mint a győzelmi zászló”, s most már magasabb szinten van (1 rubel 4,5 forint), mint az elmúlt két év átlaga.

Ez persze jó a Richternek, még akkor is, ha a nettó kitettségének fele le van fedezve, hiszen azon most nem veszít, hanem valószínűleg már nyer. Az első negyedév valószínűleg nem lesz rossz Oroszországban, míg a leállított ukrán értékesítés csak limitált kiesést okoz (~2 százalékot).

Araszol az arany, süllyed az olaj

Az olaj ma 2,5 százalékos mínuszban van, 95,75 a WTI és 100,25 a Brent típus árfolyama. Az európai földgáz tőzsdei ára is hasonló mértékben süllyed. Az amerikai és más országokban tárolt állami olajkészletek fokozatos piacra dobását jelölik meg az egyik okként. A másik pedig a kínai járványhelyzet romlása, ami keresletcsökkenést okoz.

Az arany határidős árfolyama. Tradingview.comAz arany határidős árfolyama. Tradingview.com

Ismét felfelé araszol az arany határidős árfolyama, bár a március elején elért csúcstól még messze van. Ma 0,7 százalékkal 1959 dollárra ment fel, és az ezüst 1,3 százalékkal drágulva átlépte a 25 dolláros határt.

Musk nem ül be a Twitter vezetésébe

Vasárnap a Twitter bejelentette, hogy Elon Musk Tesla-vezér visszautasította a neki felkínált igazgatósági helyet. Indoklást nem tettek közzé, de jelezték, hogy ennek ellenére a menedzsment nyitott Musk véleményére.

Drágább lett a kiszállás a MÁP Pluszból?

Egyre kevésbé éri meg MÁP Pluszt vásárolni (4,95 százalékos hozammal), az öt éves, eredetileg intézményi és nagybefektetőknek kibocsátott állampapírok referenciahozama például már évi 7,1 százalék. Ráadásul az eredeti 0,25 százalékos visszavásárlási díj is emelkedett a MÁP Plusznál.

A Holdblog megfigyelése szerint

találkozhattunk 99,2, 99 százalékos, sőt bizonyos esetekben 98,5 százalékos idő előtti visszaváltási nettó árral. Ez utóbbi a korábban megszokott 0,25 százalékos díj helyett 1,5 százalékos idő előtti visszaváltási díjat jelent.

A Magyar Államkincstár azonban továbbra is nettó 99,75 százalékos áron jegyez vételi árat a MÁP+-ra, és a “kamatjuttatásainak napját követő” öt munkanapsorán pedig maradt a 100 százalékos nettó vételi árfolyam is.

Az újratervezett Magyar Állampapír Plusz. Fotó: ÁKK.Az újratervezett Magyar Állampapír Plusz. Fotó: ÁKK.

Osztalékot fizet a 4iG, nem úgy az Opus

A 4iG április 29-i közgyűlése elé részvényenként 29 forint osztalékról szóló javaslat kerül a tavalyi eredmény alapján. Az Opus közgyűlési előterjesztéseiben viszont a tavalyi mintegy 7,3 milliárd forint adózott eredmény ellenére osztalékfizetés nem szerepel.

Indul a gyorsjelentési szezon

Lassan ismét beindul a jelentési szezon az Egyesült Államokban, a héten a nagybankok nyithatják meg a sort  – írja a KBC Equitas.

Várhatjuk a JPMorgan, a Citi, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, illetve a Wells Fargo jelentését is a hét során. Izgalmas lehet még az Evotec, a Delta Airlines vagy a UnitedHealth jelentése is írják.

Mi lesz veled, orosz Ethereum?

Ma a bitcoin egy, az ether három százalékos mínuszban van. Az “orosz Ethereumnak” is titulált waves kriptodeviza megint nagyot esett, 11 százalékkal 22 dollárra, pedig tíz napja még 62 dollár is volt. Ám így is sokkal többet ér, mint a háború előtti 8-10 dollár.

A rendszer “stabil érméje” (stablecoin), a neutrino USD (USDN) sem tért vissza a “normál” állapotához, ami egy dollár kéne legyen, most is 0,98 dollár. A múlt héten ugyanis csúnyán elvált a megcélzott egy dolláros szinttől, 69 cent alatt is forgott.

A Neutrino USD árfolyama. Coingecko.comA Neutrino USD árfolyama. Coingecko.com

A The Defiant szerint a rendszer azért rogyott meg, mert számos támadás érte, hogy pilótajáték-szerűen működik és piaci manipuláció zajlik rajta. A stabil érme sorsát azért is aggódva figyelik sokan, mert más, hasonló működésű “algoritmikus stabilérmék” sebezhetőségére is rávilágít, mint a Terra (LUNA) rendszer UST-je.

Visszaélések elleni körlevél az MNB-től

Az MNB körlevelet adott ki a nyilvános értékpapír-kibocsátóknak a piaci visszaélésekről szóló uniós rendelet kapcsán, az “eddiginél egységesebb jogalkalmazás érdekében”. A visszaélések (például a bennfentes kereskedelem vagy a piaci manipuláció) veszélyeztethetik a tőkepiaci transzparens működését, megrendíthetik a befektetők bizalmát – írják.

A kibocsátónak a keletkező bennfentes információt a lehető leghamarabb nyilvánosan közzé kell tennie. A kibocsátó nem hivatkozhat a piacok zárva tartására, hétvégére vagy munkaszüneti napra. Szintén nem fogadható el, ha a kibocsátó további részinformációkra várakozik, esetleg belső szervezeti okai vannak a késlekedésnek.

Megemlítik, hogy az uniós rendelet a vezetőkre 30 napos ügyletkötési tilalmi időszakot is megállapít a közzétételek előtt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10815 10720 10895 +0,14% 0 0 3 735 022 610 Ft 2022-11-28 17:14:59
MOL 2720 2720 2770 -1,73% 0 0 1 573 256 770 Ft 2022-11-28 17:14:27
MTELEKOM 335 329 335 +1,67% 0 0 82 946 862 Ft 2022-11-28 17:05:11
RICHTER 8340 8270 8450 +0,30% 0 0 2 428 707 920 Ft 2022-11-28 17:05:01
OPUS 130 130 134 -1,21% 0 0 49 447 953 Ft 2022-11-28 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol húzta le a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:39
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Öt dolog is fontos lesz ezen a héten, árral szemben úszik a BUX
Eidenpenz József | 2022. november 28. 12:38
Nem jó a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX viszont szembe tudott menni az árral, és pluszban töltötte a nap nagy részét. A forint is szépen tartja magát, segített neki több tényező is. Az olaj 11 havi mélypontra süllyedt, de két fontos határidő is közeleg a számára. A Twitter átalakításának tervei tartják izgalomban a kriptovaluták híveit.
Részvény / Deviza / Áru Idegesítő szinten ragadt a gázár
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:39
Bár az irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-típus jegyzése a péntekinél több mint 1 százalékkal alacsonyabb, egy megawattóra még így is 120 eurónál többe kerül.
Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Részvény / Deviza / Áru Az okosotthonok jó befektetési célpontokat kínálnak
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:34
Nehéz ígéretes befektetési lehetőségeket találni a globális tőkepiacokon az idei évre jellemző pesszimista hangulatban, ám a smart home és a smart city olyan hívószavak manapság, amelyekre egyre több befektető figyel fel, ugyanis ez a fiatal iparág várhatóan világszerte ugrásszerű növekedés előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru A gázár miatt ma nem kell lerágni a körmünket
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:03
Pénteken minimális elmozdulást láthattunk a földgáz árában, a tőzsdén 124 euró körül jegyzik a TTF gázt.
Részvény / Deviza / Áru Beszántani? Megreformálni? Helyreállítható a bizalom a kriptovaluta-piacon?
Eidenpenz József | 2022. november 25. 05:49
Az FTX-botrány alaposan megrengette a kriptovaluta-világot, de vannak elképzelések, amelyekkel a hasonló esetek kiküszöbölhetők lennének. Minden kriptotőzsde elkezdett azon dolgozni, hogy nagyfokú transzparencia segítségével szerezze vissza az ügyfelek bizalmát. Ellenőrizhető legyen, hogy a rábízott vagyon teljes mértékben megvan-e.
Részvény / Deviza / Áru Estére zárkózott fel Európához Budapest, megrángatták a forintot
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 346,07 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 45 276,59 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG