<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az európai tőzsdék alig mozdulnak, de nagy plusszal nyitott a kínai piac és esés várható az USA-ban. Rengeteg gyorsjelentés mellett egy kulcsfontosságú inflációs adat is jön a héten az USA-ban. Jó hétvégéjük volt a kriptodevizásoknak, és megrendezték az első virtuális esküvőt a metaverzumban.

Vihar utáni csendként jellemzik a kommentárok a nyugodt hétfői kezdést a múlt heti turbulenciák után. A német, francia, brit indexek alig változnak, a Stoxx 600 összeurópai mutató minimális pluszból egy ezrelékes mínuszba ment át. Az amerikai határidős indexek azonban 0,1-0,3 százalékos csökkenést mutatnak.

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal emelkedik, ami az OTP 1,5 százalékos drágulásának köszönhető. Eközben a Mol lényegében nem változik, a Richter pedig nagy forgalom mellett másfél százalékkal esik. A gyógyszerpapír már a múlt héten is gyengélkedett. Nyertes viszont a Rába 3,4 százalékos emelkedéssel.

Árfolyamok és grafikonok

A forint erősödése gyorsulni látszik, másfél forintos esés után már csak 353,20 az euró árfolyama. Egy százalék körüli mértékben süllyed az olaj, de így is hét éves csúcsai közelében áll.

Az euró/forint árfolyam fél éve (Tradingview.com)Az euró/forint árfolyam fél éve (Tradingview.com)

A háború árnya

Sok a politikai kockázat, Boris Johnson miniszterelnök leváltását célzó bizalmatlansági indítványhoz gyűjtenek aláírásokat a brit parlamentben. Moszkvában pedig francia-orosz tárgyalások kezdődnek az orosz-ukrán helyzetről. A Fehér Ház szakértői szerint ugyanakkor az orosz invázió bármikor elkezdődhet.

Szerényen indult a tigris éve

A holdújév egy hetes ünnepségsorozata után a sanghaji tőzsde vezető indexe két százalékos emelkedéssel indított. Pedig a sajtóban azt taglalják, hogy a gazdaságilag is fontos szünidőben a vártnál kevesebbet mozogtak és főleg keveset költöttek az emberek, ami elsősorban a “zéró-covid” politika következménye lehet. Sok városból nem utaztak el az emberek a hatóságok kérése vagy tiltása miatt.

Kínai újévi tigrisfigura (Pixabay.com)Kínai újévi tigrisfigura (Pixabay.com)

Csökkent a kínai szolgáltatószektor PMI-indexe (beszerzésimenedzser-indexe) is, ez is főleg a Covid-korlátozásoknak köszönhető. Ám így is jobb volt az elemzői várakozásoknál.

Mi vár ránk ezen a héten?

Folytatódik a gyorsjelentési szezon, többek között a Disney (DIS), az Uber (UBER), a Lyft (LYFT) és a Peloton (PTON) lesznek érdekesek a Yahoo Finance szerint. De jön még a Coca Cola, a Pfizer, a Philip Morris International vagy a Kellogg is, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

Mitől száguld a Peloton?

Ki vásárolhatja meg a Pelotont? A szobabicikliket és futópadokat értékesítő vállalat az egyik leginkább figyelt részvény most, miután felerősödtek a felvásárlását részletező pletykák – írja a Equilor Befektetési Zrt.

Elemzők szerint a lehetséges felvásárlók között lehet az Apple, Disney, Nike vagy az Amazon. A Wedbush Securities elemzője szerint az Apple általi felvásárlás remekül illene a társaság stratégiájába.

A Peloton részvénye a tőzsdezárás utáni kereskedésben 24 százalékot emelkedett.

Nagy kérdés az USA inflációja

Csütörtökön az USA-ban a fogyasztói árak emelkedéséről tesznek közzé adatot, ami fontos a további kamatemelési, szigorítási pálya szempontjából. Az elemzők a decemberihez képest szerény emelkedést várnak (7,3 százalékra), de a hektikusan ingadozó energiaárak miatt könnyen jöhet meglepetés. (Ahogy az a múlt héten Európában is történt.)

A múlt hét végén a vártnál sokkal erősebb munkaerő-piaci adat (NFP) érkezett, ami azt jelzi, hogy a Fed-nek nem kell a foglalkoztatás miatt aggódnia, ha kamatot akar emelni.

Eurókamat-emelés jön, elszálltak a hozamok

Mát megint elszálltak a hozamok – írja az Erste Befektetési Zrt. Az USA-ban a jó munkaerőpiaci adatok hatására, míg kontinensünkön az EKB retorikaváltásának köszönhetően.

Az amerikai tíz éves hozam a napokban 1,9 százalék fölé emelkedett, ahol utoljára 2019 végén volt, és egyre közelebb jár az 1,955 százalék körüli ellenállás szinthez. Európában a német tíz éves hozam ugrott nagyot az EKB csütörtöki retorikaváltását követően.

Már a jegybankárok is kamatemelésben gondolkodnak az eurózónában, igaz, Klaas Knot holland jegybankár ezt csak a negyedik negyedévre tette. A piac szerint viszont idén ötször tíz bázispont lehet ennek a mértéke, és már júliustól minden hónapban emelhet a jegybank.

Kriptodevizások kellemes hétvégéje

Jó hétvégéjük volt a kriptodeviza-tulajdonosoknak, a már előtte is érezhető áremelkedés pénteken begyorsult. A bitcoin 40 ezer dollár fölé lendült, az ether a 3000 dolláros határt hódította vissza. Azóta is megmaradt a pozitív trend, ma a bitcoin és az ether újabb két százalékos pluszban van, 42 550 és 3068 dolláron. Egy heti nyereségük így már 14,5, illetve 21,2 százalék.

A felülteljesítő nyertesek között vannak a metaverzum-szektor képviselői, mint az Axie Infinity (AXS) és a Decentraland (MANA).

Nem ment simán az első házasság a metaverzumban

Ez utóbbiban szerepe lehet annak is, hogy a Decentraland adott otthont szombaton az első, a metaverzumban rendezett esküvőnek. A ceremóniára annak rendje és módja szerint tanúkkal, anyakönyv-vezetővel és mintegy 2000 fős virtuális vendégsereggel együtt kerítettek sort.

Metaverzum-kriptodevizák és az ether árfolyama (Tradingview.com)Metaverzum-kriptodevizák és az ether árfolyama (Tradingview.com)

A menyasszony és a vőlegény még egy jogi ügynökséget, a Rose Law Groupot is felbérelt, hogy hivatalossá tegye a házasságot, bár a való világban a pár jogi helyzete a joghézagok miatt így sem tisztázott. A szertartást a Rose Law Group decentralandi ingatlanán tartották.

A házasságot stílszerűen NFT formájában rögzítették a blokkláncon. A az esküvői ajándékok is jórészt NFT-k (egyedi digitális érmék, sokszor művészeti alkotások) formájában érkeztek. A szektor fejletlenségét jelzi azonban az is, hogy a Decentraland rendszere csak kisebb fennakadásokkal bírta el a megnövekedett látogatói és NFT-forgalmat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8464 8390 8640 +0,50% 8456 8464 2 225 644 258 Ft 2022-07-01 15:54:21
MOL 2944 2900 2964 +0,89% 2944 2948 1 070 882 210 Ft 2022-07-01 15:55:13
MTELEKOM 323 320 326 +0,94% 322 324 123 851 018 Ft 2022-07-01 15:45:50
RICHTER 6980 6815 7030 +2,20% 6970 6980 559 661 485 Ft 2022-07-01 15:54:19
OPUS 168 166 168 +1,69% 167 168 7 807 283 Ft 2022-07-01 15:26:39
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG