<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az európai tőzsdék alig mozdulnak, de nagy plusszal nyitott a kínai piac és esés várható az USA-ban. Rengeteg gyorsjelentés mellett egy kulcsfontosságú inflációs adat is jön a héten az USA-ban. Jó hétvégéjük volt a kriptodevizásoknak, és megrendezték az első virtuális esküvőt a metaverzumban.

Vihar utáni csendként jellemzik a kommentárok a nyugodt hétfői kezdést a múlt heti turbulenciák után. A német, francia, brit indexek alig változnak, a Stoxx 600 összeurópai mutató minimális pluszból egy ezrelékes mínuszba ment át. Az amerikai határidős indexek azonban 0,1-0,3 százalékos csökkenést mutatnak.

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal emelkedik, ami az OTP 1,5 százalékos drágulásának köszönhető. Eközben a Mol lényegében nem változik, a Richter pedig nagy forgalom mellett másfél százalékkal esik. A gyógyszerpapír már a múlt héten is gyengélkedett. Nyertes viszont a Rába 3,4 százalékos emelkedéssel.

Árfolyamok és grafikonok

A forint erősödése gyorsulni látszik, másfél forintos esés után már csak 353,20 az euró árfolyama. Egy százalék körüli mértékben süllyed az olaj, de így is hét éves csúcsai közelében áll.

Az euró/forint árfolyam fél éve (Tradingview.com)
Az euró/forint árfolyam fél éve (Tradingview.com)

A háború árnya

Sok a politikai kockázat, Boris Johnson miniszterelnök leváltását célzó bizalmatlansági indítványhoz gyűjtenek aláírásokat a brit parlamentben. Moszkvában pedig francia-orosz tárgyalások kezdődnek az orosz-ukrán helyzetről. A Fehér Ház szakértői szerint ugyanakkor az orosz invázió bármikor elkezdődhet.

Szerényen indult a tigris éve

A holdújév egy hetes ünnepségsorozata után a sanghaji tőzsde vezető indexe két százalékos emelkedéssel indított. Pedig a sajtóban azt taglalják, hogy a gazdaságilag is fontos szünidőben a vártnál kevesebbet mozogtak és főleg keveset költöttek az emberek, ami elsősorban a “zéró-covid” politika következménye lehet. Sok városból nem utaztak el az emberek a hatóságok kérése vagy tiltása miatt.

Kínai újévi tigrisfigura (Pixabay.com)
Kínai újévi tigrisfigura (Pixabay.com)

Csökkent a kínai szolgáltatószektor PMI-indexe (beszerzésimenedzser-indexe) is, ez is főleg a Covid-korlátozásoknak köszönhető. Ám így is jobb volt az elemzői várakozásoknál.

Mi vár ránk ezen a héten?

Folytatódik a gyorsjelentési szezon, többek között a Disney (DIS), az Uber (UBER), a Lyft (LYFT) és a Peloton (PTON) lesznek érdekesek a Yahoo Finance szerint. De jön még a Coca Cola, a Pfizer, a Philip Morris International vagy a Kellogg is, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

Mitől száguld a Peloton?

Ki vásárolhatja meg a Pelotont? A szobabicikliket és futópadokat értékesítő vállalat az egyik leginkább figyelt részvény most, miután felerősödtek a felvásárlását részletező pletykák – írja a Equilor Befektetési Zrt.

Elemzők szerint a lehetséges felvásárlók között lehet az Apple, Disney, Nike vagy az Amazon. A Wedbush Securities elemzője szerint az Apple általi felvásárlás remekül illene a társaság stratégiájába.

A Peloton részvénye a tőzsdezárás utáni kereskedésben 24 százalékot emelkedett.

Nagy kérdés az USA inflációja

Csütörtökön az USA-ban a fogyasztói árak emelkedéséről tesznek közzé adatot, ami fontos a további kamatemelési, szigorítási pálya szempontjából. Az elemzők a decemberihez képest szerény emelkedést várnak (7,3 százalékra), de a hektikusan ingadozó energiaárak miatt könnyen jöhet meglepetés. (Ahogy az a múlt héten Európában is történt.)

A múlt hét végén a vártnál sokkal erősebb munkaerő-piaci adat (NFP) érkezett, ami azt jelzi, hogy a Fed-nek nem kell a foglalkoztatás miatt aggódnia, ha kamatot akar emelni.

Eurókamat-emelés jön, elszálltak a hozamok

Mát megint elszálltak a hozamok – írja az Erste Befektetési Zrt. Az USA-ban a jó munkaerőpiaci adatok hatására, míg kontinensünkön az EKB retorikaváltásának köszönhetően.

Az amerikai tíz éves hozam a napokban 1,9 százalék fölé emelkedett, ahol utoljára 2019 végén volt, és egyre közelebb jár az 1,955 százalék körüli ellenállás szinthez. Európában a német tíz éves hozam ugrott nagyot az EKB csütörtöki retorikaváltását követően.

Már a jegybankárok is kamatemelésben gondolkodnak az eurózónában, igaz, Klaas Knot holland jegybankár ezt csak a negyedik negyedévre tette. A piac szerint viszont idén ötször tíz bázispont lehet ennek a mértéke, és már júliustól minden hónapban emelhet a jegybank.

Kriptodevizások kellemes hétvégéje

Jó hétvégéjük volt a kriptodeviza-tulajdonosoknak, a már előtte is érezhető áremelkedés pénteken begyorsult. A bitcoin 40 ezer dollár fölé lendült, az ether a 3000 dolláros határt hódította vissza. Azóta is megmaradt a pozitív trend, ma a bitcoin és az ether újabb két százalékos pluszban van, 42 550 és 3068 dolláron. Egy heti nyereségük így már 14,5, illetve 21,2 százalék.

A felülteljesítő nyertesek között vannak a metaverzum-szektor képviselői, mint az Axie Infinity (AXS) és a Decentraland (MANA).

Nem ment simán az első házasság a metaverzumban

Ez utóbbiban szerepe lehet annak is, hogy a Decentraland adott otthont szombaton az első, a metaverzumban rendezett esküvőnek. A ceremóniára annak rendje és módja szerint tanúkkal, anyakönyv-vezetővel és mintegy 2000 fős virtuális vendégsereggel együtt kerítettek sort.

Metaverzum-kriptodevizák és az ether árfolyama (Tradingview.com)
Metaverzum-kriptodevizák és az ether árfolyama (Tradingview.com)

A menyasszony és a vőlegény még egy jogi ügynökséget, a Rose Law Groupot is felbérelt, hogy hivatalossá tegye a házasságot, bár a való világban a pár jogi helyzete a joghézagok miatt így sem tisztázott. A szertartást a Rose Law Group decentralandi ingatlanán tartották.

A házasságot stílszerűen NFT formájában rögzítették a blokkláncon. A az esküvői ajándékok is jórészt NFT-k (egyedi digitális érmék, sokszor művészeti alkotások) formájában érkeztek. A szektor fejletlenségét jelzi azonban az is, hogy a Decentraland rendszere csak kisebb fennakadásokkal bírta el a megnövekedett látogatói és NFT-forgalmat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG