<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A forint a kamatcsökkentés ellenére erősödik, már 372 alatt is előfordult. A Telekom viszont egyre lejjebb csúszik az aukció után. Nagy-Britanniából jó adat érkezett, Németországból rossz, de a prímet az amerikai adósságplafon viszi. Az ethernél olyasmi történt, ami 2016 óta nem.

Ma az európai tőzsdéken enyhe, 2-4 ezrelékes esés jellemző, az amerikai határidős indexek is hasonlóan viselkednek. Az amerikai adósságválság továbbra is komoly bizonytalansági tényező. Ennek ellenére tegnap az Nvidia jó jelentése – és a mesterségesintelligencia-őrület – hátán a Nasdaq indexe nagyot ugrott, 2,5 százalékkal. Miközben a Dow Jones ipari átlag még esett is egy kicsit.

Ma Nagy-Britanniából jó kiskereskedelmi eladási számok érkeztek, az elemzők várakozásait felülteljesítve. Tegnap viszont a német GDP elmaradt a prognózisoktól. Az USA-ból ma délután még a személyi kiadások inflációs indexe és a Michigani Egyetem fogyasztói hangulati felmérése érkezik, amik fontosak lehetnek befektetési szempontból, a kamatpálya szempontjából.

Hétfőn számos európai tőzsdén és az Egyesült Államokban is szünetel majd a kereskedés.

Esett a Telekom az aukció után

Itthon a BUX index 0,2 százalékos pluszban van, főleg a Richter egy százalékos emelkedésének köszönhetően. Az OTP kissé süllyed, a Mol minimális mértékben emelkedik. Jelentése után az AutoWallis három százalékkal megy fel.

A Magyar Telekom 14,6 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat a tegnapi részvény-visszavásárlási aukción, darabonként 443 forintos átlagáron. Ez után azonban határozottan esni kezdett, és ma is folytatja, 1,1 százalékkal 418-ra süllyedt.

Ismét erősödő pályán a forint

Az euró/forint ma már csak 372 körül forog, ami további 0,5 forintos csökkenés tegnap estéhez képest is. Már csütörtökön is volt egy erősödő szakasz, talán mert a kormány a költségvetés helyzetéről beszélt és kincstári optimizmusának adott hangot.

Árfolyamok és grafikonok

Az európai gázár ma alig változik, 25,40 eurón áll Hollandiában. A kőolaj is stagnál, az ipari fémek viszont szépen emelkednek.

Merre tovább, forint?

Tartani tudja magát a forint a jelenlegi környezetben is, az EUR/HUF 372 forint környékén jár, az 50 napos mozgóátlagról pattant vissza a napokban – írta a KBC Equitas.

Az irányadó kamat csökkentését követően sem játszódott le érdemi forintgyengülés, így lehet még tér az árfolyam előtt, hogy folytassa a csökkenő trendet.

A 368-370 forintos szintek áttörése viszont egyelőre túl nagy falatnak tűnik a forint számára, itt alakultak ki a fontosabb támaszvonalak – véli a brókercég.

Közeleg a nagy megegyezés?

A republikánusok és a Fehér Ház álláspontja közeledik egymáshoz az amerikai adósságlimit emelésével kapcsolatban, de még mindig nem jutottak megállapodásra a közelgő fizetésképtelenség elhárításáról – írja a Bloomberg. Patrick McHenry képviselő szerint a két tábort megosztó kérdések listája egyre rövidebb. Amennyiben hamarosan sikerül megállapodni, valószínűsíthetően kedden lesz a képviselőházi szavazás napja.

A szenátusnak ezután gyorsan kell cselekednie, hogy a megállapodást még június 1-je előtt Biden asztalára küldhesse, amikor Janet Yellen pénzügyminiszter szerint a kifogyhatnak a készpénzből.

Az adósságplafonról szóló megállapodás gazdasági hatásai 2024-ben és még 2028-ban is hatással lesznek az elnökjelöltekre teszi hozzá a portál.

A kínai fellendülés csalódást kelt

Kína visszafogott gazdasági fellendülése és Peking vonakodása a nagyszabású gazdaságélénkítő intézkedések bevetésétől világszerte visszhangot kelt, és a nyersanyagárakra, részvénypiacokra is rányomja a bélyegét. Egyre nagyobb az aggodalom, hogy járvány miatti korlátozásokból való kilábalás elvesztette lendületét.

A főbb részvényindexek csökkentek, a jüan is a szorult helyzetben lévő gazdaságot tükrözi vissza, miután áttörte a hét dolláros szintet. Az építőipar aktivitása kiábrándító, az ingatlanértékesítés pedig lassul. A közgazdászok 5,5 százalékra csökkentették a kínai GDP növekedésére vonatkozó előrejelzésüket erre az évre – írta a Bloomberg.

Nem kapzsik, nem rémültek a bitcoin-befektetők

A kriptovaluták esése megállt, a bitcoin és az ether egy százalék körüli mértékben emelkedik (26 500, illetve 1817 dollár környékére). A Glassnode elemzőcég szerint a bitcoin árfolyama a “–61,8 százalékos arany Fibonacci-arányra” esett. Ez 26 200 dollárnál van, ahová az árak a héten leestek. A hetek óta tartó konszolidációt és lassú leértékelődést követően a “félelem és kapzsiság indexe” (Bitcoin Fear and Greed Index) semleges státuszban maradt, 49-nél, ahol az elmúlt két hétben volt.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Jól jelek az ethernél

Az ether (ETH) érmék száma a tőzsdéken 2016 júliusa óta nem látott mélypontra süllyedt, a nemrég felszabadult lekötött (stake-elt) etherekwt a jelek szerint felszívta a piac. Csütörtökön az összes ether 14,85 százalékát tartották a központosított tőzsdéken (CEX-eken). A piac nem látott ilyen alacsony szintet egészen 2016 nyara, az ether őskora óta.

Az ether/BTC árfolyam. Sokáig jóval olcsóbb volt az ether. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az ether/BTC árfolyam. Sokáig jóval olcsóbb volt az ether. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ezzel szemben a 2021-es bikapiac idején például a tőzsdei egyenleg 25-26 százalék körül volt. Az alacsony tőzsdei állomány jellemzően jó jel, emelkedést jelez előre, mivel azt jelenti, hogy a megvásárolható éterek kínálata korlátozott.

Jelentett az AutoWallis

Kicsivel százmilliárd forint feletti első negyedéves árbevétellel és 11,5 forintos egy részvényre jutó eredménnyel zárta 2023 első negyedévét az AutoWallis Csoport. Árbevétele ezzel 74, EBITA-ja 81, míg nettó nyeresége 156 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A bővülés összetevői között organikus és akvizíciós tényezők egyaránt állnak – közölte a cég.

Az előző év azonos időszakához képest 86 százalékkal több, összesen 13 800 darab gépjárművet értékesítettek a negyedévben. A nagykereskedelmi üzletág árbevétele 71, míg a kiskereskedelmié 80 százalékkal bővült.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 10970 10600 10970 +3,30% 0 0 2 890 489 730 HUF 2023-06-02 17:05:16
MOL 2906 2850 2912 +2,69% 0 0 1 933 064 906 HUF 2023-06-02 17:14:27
MTELEKOM 413 413 420 -1,67% 0 0 166 954 373 HUF 2023-06-02 17:05:10
RICHTER 8725 8540 8725 +1,45% 0 0 2 178 583 170 HUF 2023-06-02 17:05:15
OPUS 105 103 106 0,00% 0 0 9 005 192 HUF 2023-06-02 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Elverte az eurót a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 18:22
De vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot szökkent ma minden vezető részvény Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 18:02
De a forgalom elég kicsi volt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy fellélegzés a tőzsdéken, pesszimista az OTP
Eidenpenz József | 2023. június 2. 11:46
A tőzsdeindexek egy százalék körüli emelkedését főleg az amerikai adósságplafon-probléma megoldása okozhatta, de ma még jön egy fontos makrogazdasági adat. Az EKB is visszafoghatja a kamatemeléseket. A BUX is húz, az OTP-vel az élen, a forint pedig kissé esik. További megszorítások jöhetnek Magyarországon.
Részvény / Deviza / Áru Nem ma váltott eurót? Nézze meg, jól döntött-e!
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 18:51
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben MTI összefoglalója szerint.
Részvény / Deviza / Áru Napok óta nincs formában az OTP
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 17:56
Csökkenéssel fejezte be a csütörtököt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Száguld a DAX, a Mol-befektetőknek jó kedve van
Eidenpenz József | 2023. június 1. 12:11
Kontinensünkön a tőzsdeindexek szépen emelkednek, különösen a német, de a BUX index kissé süllyed. Átírták a különadókat, de ez nem okozott nagy meglepetést. Az euró/forint újra a 370-hez közelít, nagyot esett a földgáz ára. Életbe lépett az európai kriptós jogszabály, és ki kell adni a kereskedési adatokat az adóhivatalnak az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Megint zuhan a gáz ára - akár a nullát is elérheti?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 10:36
Egy üzemzavar borzolta a kedélyeket szerdán, de mára elhárították a bajt Európa legnagyobb LNG-üzemében. A szakértő szerint további zuhanás várható.
Részvény / Deviza / Áru Megint nem bírja áttörni a lélektani határt a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 07:50
370 forintnál drágább euróval indul a csütörtök. 
Részvény / Deviza / Áru Nagyon kell a kormánynak a pénzünk: új adót vetettek ki a megtakarításainkra
Gáspár András | 2023. június 1. 06:34
A kamatadó mellé szochót is kell fizetni júliustól több megtakarításra - az állampapírra ez nem vonatkozik, sőt: még ingyenreklámra is kötelezik a bankokat.
Részvény / Deviza / Áru Volt, ahol nyert, volt , ahol veszített a forint
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 19:00
A dollár kivételével erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG