3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Két devizakereskedéssel foglalkozó cég is érdekes magyarázatokat adott arra, miért erősödött a forint három hónapja nem látott szintre. Paradox módon a devizahitelesek megsegítése is szerepet játszhat ebben, de a kilátásba helyezett Varga-csomagtól is sokat várnak. A lengyelek is segítettek kicsit.

Az OTP heti, angol nyelvű jelentése szerint az euró szeptember 10-én 317,20 forinton érte el helyi maximumát, ezután a forint felértékelődő trendbe került. Október 9-én az euró/forint megközelítette a 305-ös szintet, három hónap óta először. A forinterősödés széles körű volt, azaz nemcsak az euróval szemben, hanem az összes térségi és más feltörekvő piaci devizával szemben megfigyelhető volt.

Két fundamentális tényező támogatja a forintot az OTP szerint. Egyrészt a bankszektor nagy valószínűséggel tőkeinjekciót kap majd külföldről, a devizahiteles-mentő programok, a devizahitelek kivezetése miatt. Ez pótlólagos keresletet jelent a forint iránt.

Másrészt amióta Varga Mihály gazdasági miniszter szeptember végén bejelentette, hogy közvetlenül a vasárnap esedékes önkormányzati választások után sajtótájékoztatót hív össze, ahol kifejtik a kormány terveit a költségvetés kiadási oldalának átrendezését, a forint túlteljesítette a feltörekvő piaci és régiós devizákat.

Az Erste Befektetési Zrt. elemzése szerint, amely korábban a dollár/forint árfolyam vételét javasolta ügyfeleinek, azaz a dollár felértékelődését jelezte előre a forinthoz képest, mostanra megfordult a forint gyengülő trendje a dollárral szemben. (Így a 242,2-es árfolyamhoz elhelyezett profit-stop megbízásuk aktiválódott, nyereség realizálása mellett zárták pozíciójukat.) Az elmúlt hetekben a dollár euróval szembeni erősödése és a forint euróval szembeni gyengülése is növelte a szóban forgó árfolyamot, de az elmúlt napokban mindkét trend megfordult.

Emögött a brókercég szerint egyrészt technikai tényezők állnak, és a befektetők realizálják a nyereséget, vagyis zárják a forint short pozíciókat és ezzel a vételi oldalon jelennek meg. Másrészt pozitív fejlemény volt, hogy az MNB immáron hivatalosan is megerősítette, hogy deviza swapokat fog nyújtani a bankrendszer számára a deviza pozíciók lezárásához, amit a devizahitelek elszámolása tesz szükségessé. Ezt már korábban is ismert volt, de a hivatalos bejelentés csak a múlt héten érkezett meg.

Szintén pozitívan hatott a forintra a tegnapi váratlan lengyel kamatvágás – írják. A piac által várt 25 bázispont helyett 50 bázisponttal csökkent az alapkamat Lengyelországban, így az ott kialakult 2,0 százalékos kamatszint ismét a 2,1 százalékos magyar alapkamat alá került.

Az euró/dollár csökkenő trendje is megszűnt, technikai alapon már várható volt, hogy következik egy korrekció, hiszen a július közepi 1,36-os értékről 1,25-ig folyamatosan zuhant az árfolyam és már gyakorlatilag mindenki short irányba pozicionálta magát. Ennek pedig a legtöbbször hirtelen felpattanás a vége. Múlt csütörtökön az EKB pedig kisebb csalódást okozott, ugyanis Mario Draghi bejelentése kevésbé volt erőteljes, mint amire számítani lehetett.

Fundamentumokban jelentősebb változást a Fed okozott, ugyanis úgy tűnik, hogy az amerikai jegybankárok megijedtek a globális növekedés lassuló ütemétől és ezért egyre tovább igyekeznek fenntartani a támogató jegybanki politikát. Kommunikációjukban egyre hangsúlyosabban jelenik meg, hogy az első kamatemelésig még jelentős időnek kell eltelnie. Ez inkább a jövő év második felében bekövetkező kamatemelést valószínűsít, míg korábban inkább a nyári hónapokra lehetett tenni ennek időpontját – fejezi be az Erste.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG