<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A jegybank biztosítja a szükséges devizaforrást a devizás autó- és személyi hitelek forintra váltásához - piaci áron. A forintosítás csak törvényi alapon, egységes árfolyamon történhet, s - ahogy vártuk - a jogszabály a jelzáloghitelekhez hasonlóan maximálhatja a felszámolható banki kamatfelár mértékét.
Nagy Márton a Privátbankár.hu egy korábbi konferenciáján

A Magyar Nemzeti Bank kész arra, hogy a deviza(alapú) autó- és személyi hitelek forintosításához a pénzintézetek számára szükséges devizaforrást - akár euróban, akár svájci frankban - a hitelezők rendelkezésére bocsássa - nyilatkozta a Privátbankár.hu-nak Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója.

A korábbi hírek szerint a korábbi, jelzáloghitelek forintosításához szükséges 9 milliárd euróhoz képest szerényebb, egymilliárd eurós összeg szükségeltetik ahhoz, hogy a bankoknak és pénzügyi szolgáltatóknak ne kelljen az anyacégektől vagy a piacról összekalapozniuk a váltáshoz szükséges összeget. A jegybank ugyanakkor csakis piaci árfolyamon adhat el devizát a bankoknak.

Egységes szabályok mentén

Miután az érintett szerződések száma rendkívül magas, ésszerűnek látszik, hogy ne csak a forrás biztosítása, de maga a forintosítás is - a jelzáloghitelekhez hasonlóan - egységes keretek között bonyolódjon. Ha viszont így történik, akkor - a Privátbankár.hu-nak nyilatkozó szakemberek szerint törvény készülhet az autóhiteles-forintosításról. Ez ugyanakkor - még ha a forintosítási árfolyamhoz nem is nyúlhat - a jelzáloghitelekhez hasonlóan bekorlátozhatja a forintosított hitelek esetében a jövőben alkalmazható kamatfelárat -  értettek egyet a Privátbankár.hu korábbi, hasonló lépést prognosztizáló véleményével a megkérdezettek.

Ennek a megoldásnak alapját erősítheti az is, hogy a svájci frank alapú gépjárműhitelek átlagos kamatlába márciusban süllyedt először 8 százalék alá az MNB statisztikái szerint, miközben a svájci frank alapkamat és a svájci frank Libor is negatív. (Persze, emellett még a legjobb cégeknél is bőven 30 százalék felett van a nem fizető ügyfelek állománya, amelynek kezelése tetemes költségeket jelent.)

Mehet a "piacos" alku

A finanszírozók (és az ügyfelek) számára is érdekes időszak kezdődhet tehát: egyrészt a bizonytalan jövőbeli szabályozás révén az adós akár komoly egyedi kedvezményt tud "kizsarolni" most a bankjától. Meglehet, hogy az érintett finanszírozó szívesen ad majd akár 4-5 százalékos kamatkedvezményt is azért, hogy legalább ezt az ügyfelet rendben tudja - a törvényi szabályozás ugyanis csak azokra az ügyfelekre vonatkozik majd, akik a forintosítás idején devizahitelben ülnek - visszamenőlegesen nem lesz kártalanítás. Ha az ügyfél elég ügyes (vagy a lízingcég eléggé adódik), akkor olyan megoldások is születhetnek, amelyek akár a későbbi szabályozásnál kedvezőbbek az ügyfél számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Az egy dolog, hogy tavaly az internetre költözött a magyar, de a járvány elültével vajon ott is marad?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 16:11
A koronavírus miatt a digitális érettség sok területen több évet ugrott előre az időben, ugyanis a magyarok 40 százaléka próbált ki új online szolgáltatásokat az elmúlt évben. A kísérletezők háromnegyede elégedett: legalább egyet a jövőben is használni fog. Az online távmunkára sokan hosszabb időre rendezkedtek be az új élethelyzet miatt, az érdemben válaszoló magyarok 63 százaléka részben vagy teljesen a home office-t választaná továbbra is – derült ki a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb kutatásából.
Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos