BUX
36 222.58
+2.34%
+828.00
OTP
10 900.00
+0.46%
+50.00
MOL
1 860.00
+2.14%
+39.00
RICHTER
6 895.00
+5.67%
+370.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
2020. június 30. 12:46

A koronavírus pénzügyi hatásait figyelembe véve a bankok eltérően reagáltak a válságra: több pénzintézet a kedvező számlavezetéshez szükséges feltételeken enyhített, máshol pedig jóváírási kedvezmények indultak. A Bank360.hu annak járt utána a Privátbankár olvasóinak készített körképében, hogy melyik bank milyen kedvezményeket vezetett be a járvány miatt, meddig tartanak ezek, illetve, hogy hol tudjuk most igazán kedvező áron vezetni a pénzügyeinket.

A járvány sokaknak okozott anyagi nehézségeket, a veszélyeztetett szektorokban dolgozók részben, vagy akár teljesen elestek korábban megszokott jövedelmüktől. Ebben a helyzetben kézenfekvő megoldás kihasználni a törlesztési moratórium lehetőségét, ami a fogyasztási hitelekre, például személyi kölcsön vagy hitelkártya-tartozásokra vonatkozik (ha viszont most igényelnénk hitelkártyát, mindenképpen érdemes először felmérni a bankok THM-plafonos ajánlatait). Ezenkívül a kisebb tételekre is érdemes odafigyelni - ilyenek lehetnek például a felmerülő bankszámlaköltségek, amelyek stabil jövedelem híján szintén megterhelőek lehetnek.

Több bank is enyhített a feltételeken

Az esetleges jövedelemkiesést, valamint a megváltozott vásárlási szokásokat a bankok egy része figyelembe vette az elmúlt hetekben, és úgy döntöttek, hogy átmenetileg szüneteltetik a jövedelembeérkezés monitorozását. Ez annyit jelent, hogy a szerződésben meghatározott jövedelemérkeztetéshez kötött kedvezményeket akkor is érvényesíthetik az ügyfelek, ha nem érkezik pénz a számlájukra. A Bank360.hu összefoglalta, hogy melyik pénzintézet hogyan módosította a feltételeket.

A CIB Bank május 1. és június 30. között nem vizsgálja a beérkező jövedelmet, ezenkívül a korábbinál kevesebb tranzakció is elég a kedvezmény igénybevételéhez. A CIB ECO számlacsomagnál a számlanyitás utáni első évben így is, úgy is ingyenes a számlavezetés, nem kell megfelelni egyik feltételnek sem, csak a második évtől kezdve.

Az Erste Bank szintén 2020. májustól nem vizsgálja a jövedelem beérkezését, és legkésőbb október 31-ig tartja fenn ezt az állapotot. A kedvezmény akkor vehető igénybe, ha januárban és februárban még érkezett a kedvezményhez elegendő összeg a számlánkra.

A K&H Bank automatikusan teljesítettnek tartja a beérkező jövedelemmel kapcsolatos feltételeket március és június között,

  • ha a 2020. január 1. előtt megnyitott számláknál február 29-től fél évre visszamenőleg legalább négy,
  • a 2020. január 1. után nyitott számláknál, február 29-ig legalább egy alkalommal teljesültek a feltételek.

Az enyhítés automatikusan jár az ügyfeleknek, a jóváírás viszont utólag fog megtörténni.

Az OTP Bank ügyfelei számára 2020. április 1. és június 30. között jövedelem nélkül is érvényesíthető a kedvezményes számlavezetés, abban az esetben, ha januárban és februárban teljesítették a feltételeket. Ezenkívül szintén ugyanebben az időszakban a bank elengedi az online átutalási kedvezménycsomagok havidíját is, a Bázis és a Smart számlacsomagok esetében.

Az UniCredit Bank is visszavonásig, de legkésőbb 2020. augusztus 31-ig akkor is teljesítettnek veszi a jövedelmi feltételeket, ha nem érkezik pénz a számlára.

Hogy a számlavezetés elengedése mennyit jelent az ügyfelek számára forintban kifejezve, az bankonként és csomagonként is eltér - havonta körülbelül 2-3 ezer forintról van szó. Ez egy hónappal számolva nem nagy összeg, de három vagy hat hónapra nézve sokat jelenthet – különösen, ha a járvány miatt részben, vagy teljesen elapadtak a jövedelemforrásaink.

Ha spórolni szeretnénk a bankszámlaköltségeken, a Bank360.hu szerint mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy az adott jövedelmünkkel és számlahasználatunkkal melyik banknál milyen számlacsomagot igényelhetünk. Ehhez érdemes kalkulátorral összehasonlítani az elérhető lakossági bankszámlákat.

Olcsóbb a számlavezetés, de több szolgáltatás is drágult

Március elejéhez képest kis mértékű emelkedést tapasztalt a Bank360.hu a bankszámlák díjtételeinél, ami jellemzően az előző éves infláció miatti korrekciót jelentett. A tranzakciós költségek átlagban 3-4 forinttal, a kártyadíjak pedig 2-400 forinttal emelkedtek.

Az engedmények mellett az időszakos akciókra is érdemes figyelni

Amellett, hogy élünk az időszakos engedményekkel, a bankszámlánkat egy jól időzített váltással is olcsóbbá tehetjük - emlékeztet a pénzügyi szakportál. Éves szinten akár több tízezer forintot spórolhatunk egy kedvező csomaggal, sőt, jelenleg több pénzintézetnél akár pénzt is kereshetünk a számlanyitással.

A CIB Bank a Welcome Programon belül 3000 forint jóváírást kapnak azok, akik új ügyfelet hoznak a bank számára, az ajánlottaknak pedig 10 ezer forintot ír jóvá a pénzintézet, ha online nyitnak CIB ECO vagy CIB ECO Plusz számlát. Kisvállalkozói számlanyitás esetén mindkét fél 10 ezer forint jóváírásban részesül. Az akció 2020. augusztus 31-ig tart.

Hasonló ajánló programot dolgozott ki a Raiffeisen Bank. Ha június 2. és július 31. között nyit számlát egy barát, rokon vagy ismerős ajánlásával, mindkét fél, az ajánló és az ajánlott is jóváírást kap. Az akció több terméket is érint: a Díjnyertes számlacsomag ajánlásáért mindkét fél 10 ezer, a Prémium Gold 2.0 és a Prémium Select csomagokért 15 ezer, a kisvállalati számlacsomagoknál pedig 20 ezer forint jóváírást lehet szerezni. A jóváírásokkal megszerezhető legmagasabb összeg 100 ezer forint.

Az időszakos kedvezményeket érdemes számításba venni, de csak emiatt nem biztos, hogy megéri új számlát nyitni, hiszen ha hosszabb távon többe kerül a számlahasználat, mint amennyit a nyitással nyertünk, akkor összességében nem érte meg váltani – figyelmeztet a szakportál.

Mi alapján érdemes akkor választani?

Egy számlacsomag kiválasztásánál elsősorban a saját pénzügyi szokásainkat érdemes átgondolni, majd ehhez igazodva kiválasztani a számunkra ideális terméket. Ebben leginkább egy személyre szabott bankszámla kalkulátor lehet a segítségünkre, amely a havonta beérkező jövedelmet és a pénzügyi szokásokat is figyelembe véve listázza az elérhető kedvező ajánlatokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Mindjárt itt van a nyári diákroham ideje, de az albérletpiac most csak a fejét vakarja
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 09:12
Úgy néz ki, tartós lesz az airbnb-lakások kiürülése miatt bekövetkezett, átlagosan 10 százalékos bérletidíj-csökkenés a fővárosban - de közben a vidéki városokban nem nagyon ment a lakáshotelezés, így az árak is inkább csak nőttek. És a koronavírus esetleges második, őszi hulláma miatt az is elképzelhető, hogy nem is kell a diákoknak annyi lakás, mert ismét otthonról kell majd tanulniuk.
Személyes pénzügyek Hol nőtt a magyar foglalkoztatottak száma? Hogyan vegyünk ezüstöt?
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 15:10
Májusban már ismét 5600 fővel nőtt az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma, az egész gazdaságban pedig 59 ezren találtak munkát. Azokban az ágazatokban vettek fel ismét több embert, ahol nagy volt a leépítés korábban. Az ezüst hosszabb távon túlszárnyalhatja az aranyat, de nem mindegy, hogyan vesszük. Erről beszélt kollégánk a TrendFM műsorában.
Személyes pénzügyek A könyvelőkről elfeledkezett a kata-reform? Automatikusan a szabályszegők közé sorolná őket
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:07
Érzékeny pontra mutatott rá a belengetett, új kata-szabályokban az Adótanácsadók Egyesülete: ha egy könyvelő éves szinten ugyanazon ügyfelének 3 millió forint felett számláz könyvelési díjat, egyből megkapja a 40 százalékos büntetőadót.
Személyes pénzügyek Akár 5 milliárdot is fizethetnek a biztosítók a viharok miatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 08:51
Az elmúlt évek legpusztítóbb viharperiódusa volt az idei júniusi. A biztosítók által már kifizetett összegek, illetve a kártartalékok elérhetik az ötmilliárd forintot, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Személyes pénzügyek Nagyot drágul a benzin, hát még a dízel - visszatérünk a járvány előtti árszintre
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 10:01
Szerdán.
Személyes pénzügyek Lakáspiac járvány után: étvágy van, pénz nincs, a tulajok hajthatatlanok
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 08:44
Egyre nagyobb a szakadék a vevők és eladók között. Csökkenteni kéne az árakon, hogy mozgásban maradhasson a lakáspiac.
Személyes pénzügyek A KATÁ-s helyett dolgozzon inkább a nyugdíjas?
Privátbankár.hu | 2020. június 28. 09:12
Július 1-től újabb tízmilliárd forinthoz juthatnak a dolgozó nyugdíjasok. Rájuk kedvező adószabályok lesznek érvényesek, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. A tehercsökkentés idén fél év alatt tízmilliárd forintot hagyhat az érintettek zsebében - közölte a Pénzügyminisztérium. Eközben igencsak keseregnek a KATÁ-s vállalkozók a burkolt adóemelés miatt.
Személyes pénzügyek Aki jogosult a CSOK-ra, az vegye is igénybe – mutatjuk, miért
Privátbankár.hu | 2020. június 27. 11:59
A járványhelyzet után felértékelődik a biztonság, nincs ez másképp a hitelek terén sem. A Bank360.hu csapata annak járt utána, hogy milyen előnyei vannak ebből a szempontból a CSOK-nak a hagyományos jelzáloghitelekkel szemben, és mire érdemes odafigyelni, ha igénylésre adjuk a fejünket.
Személyes pénzügyek Drágábbak, mégis rengeteget lehet velük spórolni, és a bolygót is kímélik - rámennek a vásárlók a zöldebb lakásokra
Privátbankár.hu | 2020. június 25. 11:54
A jövő évtől csak azok az épületek kaphatják meg Magyarországon a használatbavételi engedélyt, amelyek megfelelnek az Európai Unió energiahatékonysági követelményeinek. Az OTP Ingatlanpont szakértője úgy látja, hogy a szigorítást a vásárlók kedvezően fogadták. Tapasztalatai szerint a klímaváltozás miatti aggodalom és a környezettudatosság erősödése átalakította a keresletet az utóbbi években. Folyamatosan növekszik az igény a zöld megoldásokra az ingatlanpiacon, még akkor is, ha ezért magasabb vételárat kell fizetni.
Személyes pénzügyek Magyarországon is élesíti a gyorsabb fizetést a Revolut
Privátbankár.hu | 2020. június 25. 10:55
Forintban is napok helyett percek alatt célba érnek a helyi kifizetések.
hírlevél