BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 18. 15:21

Ha mindenkire automatikusan vonatkozik a hitelmoratórium, akkor lényegében kapunk kilenc havi haladékot - fontos, hogy ez csak a hitelekre vonatkozik, a biztosításokra nem, azokat továbbra is fizetni kell. Nem lenne jó a havi törlesztőrészleteket gyorsan befektetni, megforgatni, és nyerni az ügyön? A Bank360 összeállítása.

Ez nagyon jól hangzik és elsőre korszakos ötletnek tűnhet, valójában azonban nem, sőt egyáltalán nem ajánlatos efféle manőverek miatt kockáztatni a pénzünket. Nézzük, miről van szó, elvileg milyen befektetéseink lehetnének, és ez milyen kockázatokkal járhat!

Alapvetően arról van szó, hogy az állami szabályozás révén március közepétől az év végéig nem kell semmilyen törlesztőt fizetni, cserébe a futamidő hosszabb lesz. Ha elapadnak a bevételeink, akkor ez a könnyítés nagyon sokat jelent. Ha nem küzdünk anyagi gondokkal, akkor elvileg könnyedén tudnánk a továbbiakban is törleszteni.

A kérdés tehát az, hogy valóban tegyünk így, azaz lépjünk ki a moratóriumból és fizessük a törlesztőt, vagy ezt a kilenc havi összeget fektessük be - ha most kezdjük, akkor már csak hét havi összegről beszélhetünk, de az összehasonlíthatóság kedvéért kilenc havi törlesztővel számolunk.

Mivel ez egy időszakra vonatkozik, nem érdemes hosszú távú, folyamatos befizetésen alapuló befektetésekkel számolni. Hiszen egy tíz vagy húsz évre szóló befektetési életbiztosítást a moratórium lejárta után is fizetni kell, azaz ez a fajta befektetés nem a moratórium időszakának meglovagolásáról szól. Mi olyan befektetést keresünk, ami csak az idén csak az április és december között, havonta megspórolt összegre vonatkozik.

Kuporgatás kilenc hónapig

Ez azt jelenti, hogy az egyösszegű befektetést is elfelejthetjük - hacsak nem tesszük félre minden hónapban a törlesztőt és fektetjük be a teljes összeget az év végén egyben. Ez esetben azzal kell számolnunk, hogy az összeg egészen az év végéig nem fog hozamot termelni, csak áll - ebben benne van az a kockázat is, hogy egyszerűen elgyengülünk, és költeni kezdjük a befektetendő összeget. Ha így alakul, akkor egyáltalán nem érte meg nem fizetni a hitelt, hiszen így feléltük ez azt összeget.

De tételezzük fel, hogy fegyelmezettek vagyunk. Ezzel a módszerrel havi 50 ezer forint törlesztő be nem fizetésével számolva 450 ezer forintunk lesz az év végén. Mit lehet ezzel kezdeni? Ha biztosra akarunk menni, vehetünk állampapírt. 450 ezer forint után a MÁP+ öt évre kerekítve 575 ezer forint megtakarítást termel nekünk, ami után kamatadót sem kell fizetni, azaz 2025 végére lesz 125 ezer forint hozamunk. Hogy ez akkor mire lesz elég, nem tudni, mindenesetre ha még akkor is meglesz a hitelünk, akkor két és fél havi törlesztőt tudunk hozzátenni pluszban.

Ha nem bízunk abban, hogy decemberig félre tudjuk tenni a megspórolt törlesztőket, akkor havonta kell befektetni. Természetesen havonta is vásárolhatunk MÁP+ papírt, ám ez esetben azok lejárata is fokozatos lesz, azaz kilenc hónap alatt juthatunk a pénzünkhöz, öt év leteltével havonta 63700 forinthoz. Ez azt jelenti, hogy vagy simán feléljük havonta ezt az összeget, vagy ismét kuporgatni kell, hogy kilenc hónap elteltével egyben legyen az összeg, az 575 ezer forint.

Csatamező és hősi halál

Ha nem akarunk hónapokon át kis összegeket egymásra pakolni, havonta is befektethetjük a pénzt. Kérdés, hogy mibe és hogy ennek mi értelme van? Nagyot szakítani a pénz- és tőkepiaci ügyleteken lehet, ám fontos, hogy ezek kockázatosak. Ha nem vagyunk ismerősek ezen a területen eleve jobb, ha eszünkbe sem jut most belevágni. Nemcsak azért, mert tapasztalat híján könnyen elvérezhetünk, hanem azért is, mert most a piaci körülmények extrém módon kiszámíthatatlanok.

A pénzpiacokra lépni laikusként lényegében biztos bukást jelent, gépek, automaták és brutális összegek ellen kell játszani, vagyis mintha muskétával mennénk a harckocsik ellen. Elvileg nincs kizárva, hogy eltaláljuk a pilótát, de a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb megsemmisítik az állásainkat.

A tőkepiacon sem feltétlenül jobb a helyzet. Most a piaci mozgásokat szinte lehetetlen kiszámítani, ráadásul mivel alapvetően kis összegekkel játszanánk, rá lennénk kényszerítve arra, hogy kockázatos ügyletekbe fogjunk. Hiszen merőben más 100 millió forint mozgatásával tisztes 6 százalékot nyerni, mint 50 ezer forinttal - előbbi 6 millió, utóbbi 3 ezer forint.

Konklúzió

Összességében nem nagyon éri meg trükközni és a moratórium kihasználásával befektetni a hitelek törlesztőjét. Alapvetően valószínűleg nem egy hatalmas összegről van szó, ráadásul meglehetősen kényelmetlen összefésülni a havi törlesztőkből a teljes összeget. Komoly kompromisszumokra kényszerítene, amelyet valószínűleg nem is könnyű betartani, hiszen egyszerre kellene folyamatos díjfizetésű és egyszeri befektetésekben gondolkodni, ami nem lehetséges. A pénz- és tőkepiacokon elvileg más a helyzet, itt azonban a gyanútlan és tapasztalatlan befektető pillanatok alatt elégetheti a pénzét, ami azt jelenti, hogy duplán ráfáznánk. Ha nem vagyunk biztosak az anyagi helyzetünkben, akkor tegyük félre a havi törlesztőrészleteket, és ha mégsem volt rá szükség, akkor az év végén ezzel az összeggel elő lehet törleszteni a meglévő hitelünket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Meddig húznád ki munka nélkül? A fiatalok majdnem felének semmilyen megtakarítása nincsen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 30. 11:28
Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga. Ám csak az 55 százalékuk tud megtakarítani. Csak gyenge közepesre vizsgáztak a magyarok pénzügyi ismeretekből.
Személyes pénzügyek Éjjel jött a hír, többen kaphatnak csok-ot
MTI | 2020. május 30. 10:15
Több családtámogatás, így a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei is egyszerűsödnek. Valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton.
Személyes pénzügyek Több hitellehetőséget is bebukhatnak a tevékenységüket szüneteltető vállalkozók
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 12:19
Több ezer olyan katás egyéni vállalkozó volt kénytelen szüneteltetni tevékenységét az elmaradó bevételek miatt, aki nem tudta fizetni még az adóját sem, és nincs azon szerencsések között, akiknek három hónapig elengedik a fizetési kötelezettségét. Ez azonban még visszaüthetnek egy esetleges hitelfelvétel, csok támogatás vagy Babaváró hitel igénylés során.
Személyes pénzügyek Berobbantak a pünkösdi szállásfoglalások
MTI | 2020. május 28. 10:31
Kiszabadultak a magyarok, rászabadulnak a hosszú hétvégére.
Személyes pénzügyek Nem könnyű passzív jövedelmet szerezni, ezért veszik az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 13:01
A nemesfémek lehetnek a következő évek legjobb befektetése. Az előző válság után is megugrott az árfolyamuk, a nagy intézményi befektetők most is vásárolják. A passzív jövedelem bűvöletében sok fiatal él, főleg most, hogy a létbizonytalanság növekedett. De lehet, hogy sok az eszkimó, és kevés a fóka.
Személyes pénzügyek A Fidesz illetékmentessé tenné a testvérek közötti öröklést
MTI | 2020. május 26. 06:36
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól - egy erről szóló törvényjavaslatot terjeszt Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei az Országgyűlés elé.
Személyes pénzügyek Szélesebb vásárlói kör számára lesz elérhető az elektromos autó
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 15:09
A klímacélok elérése és a villanyautózás ösztönzése érdekében új állami támogatási rendszerben kaphatnak támogatást a villanyautó-vásárlók, a jövőben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kérhető a 11 millió forintnál olcsóbb tisztán elektromos autókra. A Magyar Lízingszövetség és a Gémosz örömtelinek tartja az új támogatási rendszert, amely fontos lépés a környezetkímélőbb autópark létrehozásában - közölte a két szervezet.
Személyes pénzügyek 10 pontos lista a Facebook-tól – már dolgozni is maszkban kell majd?
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 21:10
Hogyan készülnek a “Szilícium-völgy” cégei, a nagy amerikai technológiai vállalatok a visszatérésre az irodákba? Leginkább azok alapos újrarendezésével, az asztalok ritkításával, a dolgozók szeparálásával, sőt a terek újraépítésével, maszkokkal, hőmérőzéssel. De olyan is van, aki legalább októberig megengedi az alkalmazottaknak az otthoni munkát. Sőt olyanok is, akik a járvány után is végleg otthonról dolgozhatnak.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: újabb félreértést pontosított az MNB
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 08:16
Az MNB ismét azt hangsúlyozza, hogy hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után. Havi terhük januártól így legfeljebb ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna törlesztési szünet.
Személyes pénzügyek Rengeteget buktak a szupergazdagok is a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 17. 08:29
Alig néhány hét alatt több mint 50 milliárd fontot vesztettek a brit gazdagok leggazdagabbjai a koronavírus-járvány súlyos gazdasági és piaci hatásai miatt, amelyek a brit uralkodó befektetési portfolióját sem kímélték.
hírlevél