<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ha mindenkire automatikusan vonatkozik a hitelmoratórium, akkor lényegében kapunk kilenc havi haladékot - fontos, hogy ez csak a hitelekre vonatkozik, a biztosításokra nem, azokat továbbra is fizetni kell. Nem lenne jó a havi törlesztőrészleteket gyorsan befektetni, megforgatni, és nyerni az ügyön? A Bank360 összeállítása.

Ez nagyon jól hangzik és elsőre korszakos ötletnek tűnhet, valójában azonban nem, sőt egyáltalán nem ajánlatos efféle manőverek miatt kockáztatni a pénzünket. Nézzük, miről van szó, elvileg milyen befektetéseink lehetnének, és ez milyen kockázatokkal járhat!

Alapvetően arról van szó, hogy az állami szabályozás révén március közepétől az év végéig nem kell semmilyen törlesztőt fizetni, cserébe a futamidő hosszabb lesz. Ha elapadnak a bevételeink, akkor ez a könnyítés nagyon sokat jelent. Ha nem küzdünk anyagi gondokkal, akkor elvileg könnyedén tudnánk a továbbiakban is törleszteni.

A kérdés tehát az, hogy valóban tegyünk így, azaz lépjünk ki a moratóriumból és fizessük a törlesztőt, vagy ezt a kilenc havi összeget fektessük be - ha most kezdjük, akkor már csak hét havi összegről beszélhetünk, de az összehasonlíthatóság kedvéért kilenc havi törlesztővel számolunk.

Mivel ez egy időszakra vonatkozik, nem érdemes hosszú távú, folyamatos befizetésen alapuló befektetésekkel számolni. Hiszen egy tíz vagy húsz évre szóló befektetési életbiztosítást a moratórium lejárta után is fizetni kell, azaz ez a fajta befektetés nem a moratórium időszakának meglovagolásáról szól. Mi olyan befektetést keresünk, ami csak az idén csak az április és december között, havonta megspórolt összegre vonatkozik.

Kuporgatás kilenc hónapig

Ez azt jelenti, hogy az egyösszegű befektetést is elfelejthetjük - hacsak nem tesszük félre minden hónapban a törlesztőt és fektetjük be a teljes összeget az év végén egyben. Ez esetben azzal kell számolnunk, hogy az összeg egészen az év végéig nem fog hozamot termelni, csak áll - ebben benne van az a kockázat is, hogy egyszerűen elgyengülünk, és költeni kezdjük a befektetendő összeget. Ha így alakul, akkor egyáltalán nem érte meg nem fizetni a hitelt, hiszen így feléltük ez azt összeget.

De tételezzük fel, hogy fegyelmezettek vagyunk. Ezzel a módszerrel havi 50 ezer forint törlesztő be nem fizetésével számolva 450 ezer forintunk lesz az év végén. Mit lehet ezzel kezdeni? Ha biztosra akarunk menni, vehetünk állampapírt. 450 ezer forint után a MÁP+ öt évre kerekítve 575 ezer forint megtakarítást termel nekünk, ami után kamatadót sem kell fizetni, azaz 2025 végére lesz 125 ezer forint hozamunk. Hogy ez akkor mire lesz elég, nem tudni, mindenesetre ha még akkor is meglesz a hitelünk, akkor két és fél havi törlesztőt tudunk hozzátenni pluszban.

Ha nem bízunk abban, hogy decemberig félre tudjuk tenni a megspórolt törlesztőket, akkor havonta kell befektetni. Természetesen havonta is vásárolhatunk MÁP+ papírt, ám ez esetben azok lejárata is fokozatos lesz, azaz kilenc hónap alatt juthatunk a pénzünkhöz, öt év leteltével havonta 63700 forinthoz. Ez azt jelenti, hogy vagy simán feléljük havonta ezt az összeget, vagy ismét kuporgatni kell, hogy kilenc hónap elteltével egyben legyen az összeg, az 575 ezer forint.

Csatamező és hősi halál

Ha nem akarunk hónapokon át kis összegeket egymásra pakolni, havonta is befektethetjük a pénzt. Kérdés, hogy mibe és hogy ennek mi értelme van? Nagyot szakítani a pénz- és tőkepiaci ügyleteken lehet, ám fontos, hogy ezek kockázatosak. Ha nem vagyunk ismerősek ezen a területen eleve jobb, ha eszünkbe sem jut most belevágni. Nemcsak azért, mert tapasztalat híján könnyen elvérezhetünk, hanem azért is, mert most a piaci körülmények extrém módon kiszámíthatatlanok.

A pénzpiacokra lépni laikusként lényegében biztos bukást jelent, gépek, automaták és brutális összegek ellen kell játszani, vagyis mintha muskétával mennénk a harckocsik ellen. Elvileg nincs kizárva, hogy eltaláljuk a pilótát, de a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb megsemmisítik az állásainkat.

A tőkepiacon sem feltétlenül jobb a helyzet. Most a piaci mozgásokat szinte lehetetlen kiszámítani, ráadásul mivel alapvetően kis összegekkel játszanánk, rá lennénk kényszerítve arra, hogy kockázatos ügyletekbe fogjunk. Hiszen merőben más 100 millió forint mozgatásával tisztes 6 százalékot nyerni, mint 50 ezer forinttal - előbbi 6 millió, utóbbi 3 ezer forint.

Konklúzió

Összességében nem nagyon éri meg trükközni és a moratórium kihasználásával befektetni a hitelek törlesztőjét. Alapvetően valószínűleg nem egy hatalmas összegről van szó, ráadásul meglehetősen kényelmetlen összefésülni a havi törlesztőkből a teljes összeget. Komoly kompromisszumokra kényszerítene, amelyet valószínűleg nem is könnyű betartani, hiszen egyszerre kellene folyamatos díjfizetésű és egyszeri befektetésekben gondolkodni, ami nem lehetséges. A pénz- és tőkepiacokon elvileg más a helyzet, itt azonban a gyanútlan és tapasztalatlan befektető pillanatok alatt elégetheti a pénzét, ami azt jelenti, hogy duplán ráfáznánk. Ha nem vagyunk biztosak az anyagi helyzetünkben, akkor tegyük félre a havi törlesztőrészleteket, és ha mégsem volt rá szükség, akkor az év végén ezzel az összeggel elő lehet törleszteni a meglévő hitelünket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG