TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ha mindenkire automatikusan vonatkozik a hitelmoratórium, akkor lényegében kapunk kilenc havi haladékot - fontos, hogy ez csak a hitelekre vonatkozik, a biztosításokra nem, azokat továbbra is fizetni kell. Nem lenne jó a havi törlesztőrészleteket gyorsan befektetni, megforgatni, és nyerni az ügyön? A Bank360 összeállítása.

Ez nagyon jól hangzik és elsőre korszakos ötletnek tűnhet, valójában azonban nem, sőt egyáltalán nem ajánlatos efféle manőverek miatt kockáztatni a pénzünket. Nézzük, miről van szó, elvileg milyen befektetéseink lehetnének, és ez milyen kockázatokkal járhat!

Alapvetően arról van szó, hogy az állami szabályozás révén március közepétől az év végéig nem kell semmilyen törlesztőt fizetni, cserébe a futamidő hosszabb lesz. Ha elapadnak a bevételeink, akkor ez a könnyítés nagyon sokat jelent. Ha nem küzdünk anyagi gondokkal, akkor elvileg könnyedén tudnánk a továbbiakban is törleszteni.

A kérdés tehát az, hogy valóban tegyünk így, azaz lépjünk ki a moratóriumból és fizessük a törlesztőt, vagy ezt a kilenc havi összeget fektessük be - ha most kezdjük, akkor már csak hét havi összegről beszélhetünk, de az összehasonlíthatóság kedvéért kilenc havi törlesztővel számolunk.

Mivel ez egy időszakra vonatkozik, nem érdemes hosszú távú, folyamatos befizetésen alapuló befektetésekkel számolni. Hiszen egy tíz vagy húsz évre szóló befektetési életbiztosítást a moratórium lejárta után is fizetni kell, azaz ez a fajta befektetés nem a moratórium időszakának meglovagolásáról szól. Mi olyan befektetést keresünk, ami csak az idén csak az április és december között, havonta megspórolt összegre vonatkozik.

Kuporgatás kilenc hónapig

Ez azt jelenti, hogy az egyösszegű befektetést is elfelejthetjük - hacsak nem tesszük félre minden hónapban a törlesztőt és fektetjük be a teljes összeget az év végén egyben. Ez esetben azzal kell számolnunk, hogy az összeg egészen az év végéig nem fog hozamot termelni, csak áll - ebben benne van az a kockázat is, hogy egyszerűen elgyengülünk, és költeni kezdjük a befektetendő összeget. Ha így alakul, akkor egyáltalán nem érte meg nem fizetni a hitelt, hiszen így feléltük ez azt összeget.

De tételezzük fel, hogy fegyelmezettek vagyunk. Ezzel a módszerrel havi 50 ezer forint törlesztő be nem fizetésével számolva 450 ezer forintunk lesz az év végén. Mit lehet ezzel kezdeni? Ha biztosra akarunk menni, vehetünk állampapírt. 450 ezer forint után a MÁP+ öt évre kerekítve 575 ezer forint megtakarítást termel nekünk, ami után kamatadót sem kell fizetni, azaz 2025 végére lesz 125 ezer forint hozamunk. Hogy ez akkor mire lesz elég, nem tudni, mindenesetre ha még akkor is meglesz a hitelünk, akkor két és fél havi törlesztőt tudunk hozzátenni pluszban.

Ha nem bízunk abban, hogy decemberig félre tudjuk tenni a megspórolt törlesztőket, akkor havonta kell befektetni. Természetesen havonta is vásárolhatunk MÁP+ papírt, ám ez esetben azok lejárata is fokozatos lesz, azaz kilenc hónap alatt juthatunk a pénzünkhöz, öt év leteltével havonta 63700 forinthoz. Ez azt jelenti, hogy vagy simán feléljük havonta ezt az összeget, vagy ismét kuporgatni kell, hogy kilenc hónap elteltével egyben legyen az összeg, az 575 ezer forint.

Csatamező és hősi halál

Ha nem akarunk hónapokon át kis összegeket egymásra pakolni, havonta is befektethetjük a pénzt. Kérdés, hogy mibe és hogy ennek mi értelme van? Nagyot szakítani a pénz- és tőkepiaci ügyleteken lehet, ám fontos, hogy ezek kockázatosak. Ha nem vagyunk ismerősek ezen a területen eleve jobb, ha eszünkbe sem jut most belevágni. Nemcsak azért, mert tapasztalat híján könnyen elvérezhetünk, hanem azért is, mert most a piaci körülmények extrém módon kiszámíthatatlanok.

A pénzpiacokra lépni laikusként lényegében biztos bukást jelent, gépek, automaták és brutális összegek ellen kell játszani, vagyis mintha muskétával mennénk a harckocsik ellen. Elvileg nincs kizárva, hogy eltaláljuk a pilótát, de a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb megsemmisítik az állásainkat.

A tőkepiacon sem feltétlenül jobb a helyzet. Most a piaci mozgásokat szinte lehetetlen kiszámítani, ráadásul mivel alapvetően kis összegekkel játszanánk, rá lennénk kényszerítve arra, hogy kockázatos ügyletekbe fogjunk. Hiszen merőben más 100 millió forint mozgatásával tisztes 6 százalékot nyerni, mint 50 ezer forinttal - előbbi 6 millió, utóbbi 3 ezer forint.

Konklúzió

Összességében nem nagyon éri meg trükközni és a moratórium kihasználásával befektetni a hitelek törlesztőjét. Alapvetően valószínűleg nem egy hatalmas összegről van szó, ráadásul meglehetősen kényelmetlen összefésülni a havi törlesztőkből a teljes összeget. Komoly kompromisszumokra kényszerítene, amelyet valószínűleg nem is könnyű betartani, hiszen egyszerre kellene folyamatos díjfizetésű és egyszeri befektetésekben gondolkodni, ami nem lehetséges. A pénz- és tőkepiacokon elvileg más a helyzet, itt azonban a gyanútlan és tapasztalatlan befektető pillanatok alatt elégetheti a pénzét, ami azt jelenti, hogy duplán ráfáznánk. Ha nem vagyunk biztosak az anyagi helyzetünkben, akkor tegyük félre a havi törlesztőrészleteket, és ha mégsem volt rá szükség, akkor az év végén ezzel az összeggel elő lehet törleszteni a meglévő hitelünket.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél