<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A törlesztési moratórium egy piaci kamatozású hitelnél bizonyos mértékű kamat összegyűlésével és a futamidő kitolásával jár, ezért érdemes megfontolni, hogy éljünk-e a lehetőséggel. A babaváró hitelnél ezzel nem kell számolni, sőt, a kamattámogatott kölcsön egyik sajátossága miatt akár spórolhatunk is, ha felfüggesztjük a törlesztést. A Bank360.hu összefoglalta, hogy mennyit nyerhetnek a babaváró hitelesek a moratóriummal.

A törlesztési moratóriumnak köszönhetően 2020. december 31-ig automatikusan szünetel a törlesztőrészletek beszedése - ha valaki mégis tovább szeretne törleszteni, azt jeleznie kell a bank felé. Akinek a járvány nem befolyásolja az anyagi helyzetét, annak érdemes folytatni a törlesztést, hiszen így nem kell számolnia a moratórium alatt összegyűlő kamattal és a futamidő kitolásával sem.

Ez az állítás azonban nem igaz a babaváró hitellel rendelkező adósokra, sőt, akár el is eshet valamennyi állami támogatástól az, aki tovább törleszt ezekben a hónapokban. A Bank360.hu összefoglalta, mennyit nyerhetnek az adósok a moratóriummal, ha egy vagy több gyermekük születik.

Egy gyermeknél nincs különbség

A futamidő első öt évében minden igénylő kamatmentesen törlesztheti a kölcsönt (ha csak nem válnak el közben), így nem gyűlik össze semennyi kamat a törlesztés szüneteltetése miatt. Vagyis ha egy gyermek születik az igénylés után, akkor a moratóriummal és anélkül is ugyanannyi a visszafizetendő tőketartozás. A kormány döntése szerint a szüneteltetés alatt a kezességvállalási díjat sem kell fizetni.

Több gyermek, több kedvezmény

A kamatmentesség mellett a babaváró támogatás másik eleme a gyermekvállalási támogatás, amit akkor vehetünk igénybe, ha az igénylés után legalább két gyermekünk születik. A második gyermek után igénybe vehető 30 százalékos állami támogatást a fennálló tőketartozás alapján fogja a bank kiszámolni, ami azt jelenti, hogy minél több tőketartozásunk van abban a pillanatban, annál több állami támogatást vehetünk igénybe.

A moratórium szempontjából ez azt jelenti, hogy ha felfüggesztjük a törlesztést, akkor a második gyermek után több állami támogatást kaphatunk, mintha végig törlesztettünk volna. A Bank360.hu számításai szerint ez körülbelül 115-120 ezer forintot jelenthet egy házaspárnak - a pontos összeg attól függ, hogy mikor igényelték a hitelt. Összességében közel három havi törlesztőrészletet spórolhatnak meg a moratóriummal.

Gyermek nélkül megéri tovább törleszteni

Ha az igényléstől számított öt éven belül nem születik gyermeke a párnak, akkor vissza kell fizetni az igénybe vett kamattámogatást, és a futamidő hátralévő részében kamattal együtt kell tovább törleszteni. Ebben az esetben nem éri meg a moratórium, hiszen így az 5. év végén nagyobb tőketartozás fog kamatozni és a visszafizetendő támogatás összege is magasabb lesz.

Az ingyenes előtörlesztési lehetőség miatt azt is megtehetik a házaspárok, hogy a moratórium ideje alatt összegyűlt összeget később előtörlesztik. Ebben az esetben arra érdemes odafigyelni, hogy az előtörlesztés mértékét szabályozza a babaváró hitelre vonatkozó rendelet: amennyiben nem születik gyermeke a párnak, és a futamidő első öt évében a felvett kölcsön 50 százalékát előtörlesztik, akkor az előtörlesztett összegre vissza kell fizetni az igénybe vett kamattámogatást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Várjon holnapig a tankolással, a Mol kicsit megédesíti a piaci ár piruláját!
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 10:29
Olcsóbb lesz a nafta, ha lesz.
Személyes pénzügyek Időt és pénzt veszíthet a lakásvásárló az év végi leállás miatt
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:13
2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünet lesz, ezért a kormány- és a földhivatalokban csak korlátozottan lehet ügyet intézni az ünnepi időszakban. 
Személyes pénzügyek Nyugdíjbiztosítás: fejenként átlag 52 ezer forint adó járt vissza
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:38
Tavaly kevesebben vették igénybe a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett díjaik után járó adóvisszaigénylést, hiszen a családosok visszakaphatták befizetett személyi jövedelemadójukat. Így is fejenként átlag 52 ezer forint feletti adókedvezményről beszélhetünk, ami a legmagasabb a 2014-es bevezetés óta. Idén már csak néhány hét maradt a keretek kihasználására – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2022 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek A magyarok kétharmadának szegényesebb lesz az idei karácsonya a tavalyinál
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:59
Egy felmérésben megkérdezettek több mint fele kevesebbet költ idén ajándékra, mint szeretne.
Személyes pénzügyek Ilyen lakáshitelek jöhetnek jövőre
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 10:30
Több tízezer forinttal is megnőhet a törlesztő részlet.
Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG