BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 12. 20:22

A törlesztési moratórium egy piaci kamatozású hitelnél bizonyos mértékű kamat összegyűlésével és a futamidő kitolásával jár, ezért érdemes megfontolni, hogy éljünk-e a lehetőséggel. A babaváró hitelnél ezzel nem kell számolni, sőt, a kamattámogatott kölcsön egyik sajátossága miatt akár spórolhatunk is, ha felfüggesztjük a törlesztést. A Bank360.hu összefoglalta, hogy mennyit nyerhetnek a babaváró hitelesek a moratóriummal.

A törlesztési moratóriumnak köszönhetően 2020. december 31-ig automatikusan szünetel a törlesztőrészletek beszedése - ha valaki mégis tovább szeretne törleszteni, azt jeleznie kell a bank felé. Akinek a járvány nem befolyásolja az anyagi helyzetét, annak érdemes folytatni a törlesztést, hiszen így nem kell számolnia a moratórium alatt összegyűlő kamattal és a futamidő kitolásával sem.

Ez az állítás azonban nem igaz a babaváró hitellel rendelkező adósokra, sőt, akár el is eshet valamennyi állami támogatástól az, aki tovább törleszt ezekben a hónapokban. A Bank360.hu összefoglalta, mennyit nyerhetnek az adósok a moratóriummal, ha egy vagy több gyermekük születik.

Egy gyermeknél nincs különbség

A futamidő első öt évében minden igénylő kamatmentesen törlesztheti a kölcsönt (ha csak nem válnak el közben), így nem gyűlik össze semennyi kamat a törlesztés szüneteltetése miatt. Vagyis ha egy gyermek születik az igénylés után, akkor a moratóriummal és anélkül is ugyanannyi a visszafizetendő tőketartozás. A kormány döntése szerint a szüneteltetés alatt a kezességvállalási díjat sem kell fizetni.

Több gyermek, több kedvezmény

A kamatmentesség mellett a babaváró támogatás másik eleme a gyermekvállalási támogatás, amit akkor vehetünk igénybe, ha az igénylés után legalább két gyermekünk születik. A második gyermek után igénybe vehető 30 százalékos állami támogatást a fennálló tőketartozás alapján fogja a bank kiszámolni, ami azt jelenti, hogy minél több tőketartozásunk van abban a pillanatban, annál több állami támogatást vehetünk igénybe.

A moratórium szempontjából ez azt jelenti, hogy ha felfüggesztjük a törlesztést, akkor a második gyermek után több állami támogatást kaphatunk, mintha végig törlesztettünk volna. A Bank360.hu számításai szerint ez körülbelül 115-120 ezer forintot jelenthet egy házaspárnak - a pontos összeg attól függ, hogy mikor igényelték a hitelt. Összességében közel három havi törlesztőrészletet spórolhatnak meg a moratóriummal.

Gyermek nélkül megéri tovább törleszteni

Ha az igényléstől számított öt éven belül nem születik gyermeke a párnak, akkor vissza kell fizetni az igénybe vett kamattámogatást, és a futamidő hátralévő részében kamattal együtt kell tovább törleszteni. Ebben az esetben nem éri meg a moratórium, hiszen így az 5. év végén nagyobb tőketartozás fog kamatozni és a visszafizetendő támogatás összege is magasabb lesz.

Az ingyenes előtörlesztési lehetőség miatt azt is megtehetik a házaspárok, hogy a moratórium ideje alatt összegyűlt összeget később előtörlesztik. Ebben az esetben arra érdemes odafigyelni, hogy az előtörlesztés mértékét szabályozza a babaváró hitelre vonatkozó rendelet: amennyiben nem születik gyermeke a párnak, és a futamidő első öt évében a felvett kölcsön 50 százalékát előtörlesztik, akkor az előtörlesztett összegre vissza kell fizetni az igénybe vett kamattámogatást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Meddig húznád ki munka nélkül? A fiatalok majdnem felének semmilyen megtakarítása nincsen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 30. 11:28
Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga. Ám csak az 55 százalékuk tud megtakarítani. Csak gyenge közepesre vizsgáztak a magyarok pénzügyi ismeretekből.
Személyes pénzügyek Éjjel jött a hír, többen kaphatnak csok-ot
MTI | 2020. május 30. 10:15
Több családtámogatás, így a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei is egyszerűsödnek. Valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton.
Személyes pénzügyek Több hitellehetőséget is bebukhatnak a tevékenységüket szüneteltető vállalkozók
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 12:19
Több ezer olyan katás egyéni vállalkozó volt kénytelen szüneteltetni tevékenységét az elmaradó bevételek miatt, aki nem tudta fizetni még az adóját sem, és nincs azon szerencsések között, akiknek három hónapig elengedik a fizetési kötelezettségét. Ez azonban még visszaüthetnek egy esetleges hitelfelvétel, csok támogatás vagy Babaváró hitel igénylés során.
Személyes pénzügyek Berobbantak a pünkösdi szállásfoglalások
MTI | 2020. május 28. 10:31
Kiszabadultak a magyarok, rászabadulnak a hosszú hétvégére.
Személyes pénzügyek Nem könnyű passzív jövedelmet szerezni, ezért veszik az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 13:01
A nemesfémek lehetnek a következő évek legjobb befektetése. Az előző válság után is megugrott az árfolyamuk, a nagy intézményi befektetők most is vásárolják. A passzív jövedelem bűvöletében sok fiatal él, főleg most, hogy a létbizonytalanság növekedett. De lehet, hogy sok az eszkimó, és kevés a fóka.
Személyes pénzügyek A Fidesz illetékmentessé tenné a testvérek közötti öröklést
MTI | 2020. május 26. 06:36
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól - egy erről szóló törvényjavaslatot terjeszt Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei az Országgyűlés elé.
Személyes pénzügyek Szélesebb vásárlói kör számára lesz elérhető az elektromos autó
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 15:09
A klímacélok elérése és a villanyautózás ösztönzése érdekében új állami támogatási rendszerben kaphatnak támogatást a villanyautó-vásárlók, a jövőben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kérhető a 11 millió forintnál olcsóbb tisztán elektromos autókra. A Magyar Lízingszövetség és a Gémosz örömtelinek tartja az új támogatási rendszert, amely fontos lépés a környezetkímélőbb autópark létrehozásában - közölte a két szervezet.
Személyes pénzügyek 10 pontos lista a Facebook-tól – már dolgozni is maszkban kell majd?
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 21:10
Hogyan készülnek a “Szilícium-völgy” cégei, a nagy amerikai technológiai vállalatok a visszatérésre az irodákba? Leginkább azok alapos újrarendezésével, az asztalok ritkításával, a dolgozók szeparálásával, sőt a terek újraépítésével, maszkokkal, hőmérőzéssel. De olyan is van, aki legalább októberig megengedi az alkalmazottaknak az otthoni munkát. Sőt olyanok is, akik a járvány után is végleg otthonról dolgozhatnak.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: újabb félreértést pontosított az MNB
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 08:16
Az MNB ismét azt hangsúlyozza, hogy hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után. Havi terhük januártól így legfeljebb ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna törlesztési szünet.
Személyes pénzügyek Befektessük-e a moratórium révén nálunk maradt összegeket?
Privátbankár.hu | 2020. május 18. 15:21
Ha mindenkire automatikusan vonatkozik a hitelmoratórium, akkor lényegében kapunk kilenc havi haladékot - fontos, hogy ez csak a hitelekre vonatkozik, a biztosításokra nem, azokat továbbra is fizetni kell. Nem lenne jó a havi törlesztőrészleteket gyorsan befektetni, megforgatni, és nyerni az ügyön? A Bank360 összeállítása.
hírlevél