<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A törlesztési moratórium egy piaci kamatozású hitelnél bizonyos mértékű kamat összegyűlésével és a futamidő kitolásával jár, ezért érdemes megfontolni, hogy éljünk-e a lehetőséggel. A babaváró hitelnél ezzel nem kell számolni, sőt, a kamattámogatott kölcsön egyik sajátossága miatt akár spórolhatunk is, ha felfüggesztjük a törlesztést. A Bank360.hu összefoglalta, hogy mennyit nyerhetnek a babaváró hitelesek a moratóriummal.

A törlesztési moratóriumnak köszönhetően 2020. december 31-ig automatikusan szünetel a törlesztőrészletek beszedése - ha valaki mégis tovább szeretne törleszteni, azt jeleznie kell a bank felé. Akinek a járvány nem befolyásolja az anyagi helyzetét, annak érdemes folytatni a törlesztést, hiszen így nem kell számolnia a moratórium alatt összegyűlő kamattal és a futamidő kitolásával sem.

Ez az állítás azonban nem igaz a babaváró hitellel rendelkező adósokra, sőt, akár el is eshet valamennyi állami támogatástól az, aki tovább törleszt ezekben a hónapokban. A Bank360.hu összefoglalta, mennyit nyerhetnek az adósok a moratóriummal, ha egy vagy több gyermekük születik.

Egy gyermeknél nincs különbség

A futamidő első öt évében minden igénylő kamatmentesen törlesztheti a kölcsönt (ha csak nem válnak el közben), így nem gyűlik össze semennyi kamat a törlesztés szüneteltetése miatt. Vagyis ha egy gyermek születik az igénylés után, akkor a moratóriummal és anélkül is ugyanannyi a visszafizetendő tőketartozás. A kormány döntése szerint a szüneteltetés alatt a kezességvállalási díjat sem kell fizetni.

Több gyermek, több kedvezmény

A kamatmentesség mellett a babaváró támogatás másik eleme a gyermekvállalási támogatás, amit akkor vehetünk igénybe, ha az igénylés után legalább két gyermekünk születik. A második gyermek után igénybe vehető 30 százalékos állami támogatást a fennálló tőketartozás alapján fogja a bank kiszámolni, ami azt jelenti, hogy minél több tőketartozásunk van abban a pillanatban, annál több állami támogatást vehetünk igénybe.

A moratórium szempontjából ez azt jelenti, hogy ha felfüggesztjük a törlesztést, akkor a második gyermek után több állami támogatást kaphatunk, mintha végig törlesztettünk volna. A Bank360.hu számításai szerint ez körülbelül 115-120 ezer forintot jelenthet egy házaspárnak - a pontos összeg attól függ, hogy mikor igényelték a hitelt. Összességében közel három havi törlesztőrészletet spórolhatnak meg a moratóriummal.

Gyermek nélkül megéri tovább törleszteni

Ha az igényléstől számított öt éven belül nem születik gyermeke a párnak, akkor vissza kell fizetni az igénybe vett kamattámogatást, és a futamidő hátralévő részében kamattal együtt kell tovább törleszteni. Ebben az esetben nem éri meg a moratórium, hiszen így az 5. év végén nagyobb tőketartozás fog kamatozni és a visszafizetendő támogatás összege is magasabb lesz.

Az ingyenes előtörlesztési lehetőség miatt azt is megtehetik a házaspárok, hogy a moratórium ideje alatt összegyűlt összeget később előtörlesztik. Ebben az esetben arra érdemes odafigyelni, hogy az előtörlesztés mértékét szabályozza a babaváró hitelre vonatkozó rendelet: amennyiben nem születik gyermeke a párnak, és a futamidő első öt évében a felvett kölcsön 50 százalékát előtörlesztik, akkor az előtörlesztett összegre vissza kell fizetni az igénybe vett kamattámogatást.

Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 1. forduló
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2023 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek A nap kérdése: az OTP üti ki a Fundamentát vagy fordítva? 
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 13:50
Párbaj indult a hazai lakástakarékpénztári szolgáltatásoknál.
Személyes pénzügyek Egyre tudatosabban gazdálkodunk
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 09:22
A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán. Az állampapír-eladások és a befektetési alapok nyertek sokat az árak emelkedésén.
Személyes pénzügyek Idén kevesebbet fognak keresni a magyar munkavállalók
Privátbankár.hu | 2023. március 7. 12:43
Béremelések lesznek, de alatta maradnak az inflációnak. Munkát viszont könnyebb lesz találni.
Személyes pénzügyek Hová lettek a babaváró hitelesek?
Privátbankár.hu | 2023. március 3. 13:42
Érdekesen indult a hitelpiac 2023-as éve.
Személyes pénzügyek 600 milliárd forintnyi friss forráshoz juthat a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 2. 13:32
600 milliárd forintnyi új, tőkefinanszírozási forrás kerül a magyar gazdaságba a Nemzeti Tőkeholdingon keresztül megvalósuló Baross Gábor Tőkeprogramnak köszönhetően. Az átfogó, három pilléres tőkeprogram Ingatlan- és értékpapíralapok lába március elsején indult, 150 milliárd forint keretösszeggel, célja pedig az ingatlanalapok és értékpapíralapok feltőkésítésén keresztül a beruházási aktivitás növelése, a zöldfejlesztések előtérbe helyezése, valamint a tőzsdei likviditás fejlesztése.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG