TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A törlesztési moratórium egy piaci kamatozású hitelnél bizonyos mértékű kamat összegyűlésével és a futamidő kitolásával jár, ezért érdemes megfontolni, hogy éljünk-e a lehetőséggel. A babaváró hitelnél ezzel nem kell számolni, sőt, a kamattámogatott kölcsön egyik sajátossága miatt akár spórolhatunk is, ha felfüggesztjük a törlesztést. A Bank360.hu összefoglalta, hogy mennyit nyerhetnek a babaváró hitelesek a moratóriummal.

A törlesztési moratóriumnak köszönhetően 2020. december 31-ig automatikusan szünetel a törlesztőrészletek beszedése - ha valaki mégis tovább szeretne törleszteni, azt jeleznie kell a bank felé. Akinek a járvány nem befolyásolja az anyagi helyzetét, annak érdemes folytatni a törlesztést, hiszen így nem kell számolnia a moratórium alatt összegyűlő kamattal és a futamidő kitolásával sem.

Ez az állítás azonban nem igaz a babaváró hitellel rendelkező adósokra, sőt, akár el is eshet valamennyi állami támogatástól az, aki tovább törleszt ezekben a hónapokban. A Bank360.hu összefoglalta, mennyit nyerhetnek az adósok a moratóriummal, ha egy vagy több gyermekük születik.

Egy gyermeknél nincs különbség

A futamidő első öt évében minden igénylő kamatmentesen törlesztheti a kölcsönt (ha csak nem válnak el közben), így nem gyűlik össze semennyi kamat a törlesztés szüneteltetése miatt. Vagyis ha egy gyermek születik az igénylés után, akkor a moratóriummal és anélkül is ugyanannyi a visszafizetendő tőketartozás. A kormány döntése szerint a szüneteltetés alatt a kezességvállalási díjat sem kell fizetni.

Több gyermek, több kedvezmény

A kamatmentesség mellett a babaváró támogatás másik eleme a gyermekvállalási támogatás, amit akkor vehetünk igénybe, ha az igénylés után legalább két gyermekünk születik. A második gyermek után igénybe vehető 30 százalékos állami támogatást a fennálló tőketartozás alapján fogja a bank kiszámolni, ami azt jelenti, hogy minél több tőketartozásunk van abban a pillanatban, annál több állami támogatást vehetünk igénybe.

A moratórium szempontjából ez azt jelenti, hogy ha felfüggesztjük a törlesztést, akkor a második gyermek után több állami támogatást kaphatunk, mintha végig törlesztettünk volna. A Bank360.hu számításai szerint ez körülbelül 115-120 ezer forintot jelenthet egy házaspárnak - a pontos összeg attól függ, hogy mikor igényelték a hitelt. Összességében közel három havi törlesztőrészletet spórolhatnak meg a moratóriummal.

Gyermek nélkül megéri tovább törleszteni

Ha az igényléstől számított öt éven belül nem születik gyermeke a párnak, akkor vissza kell fizetni az igénybe vett kamattámogatást, és a futamidő hátralévő részében kamattal együtt kell tovább törleszteni. Ebben az esetben nem éri meg a moratórium, hiszen így az 5. év végén nagyobb tőketartozás fog kamatozni és a visszafizetendő támogatás összege is magasabb lesz.

Az ingyenes előtörlesztési lehetőség miatt azt is megtehetik a házaspárok, hogy a moratórium ideje alatt összegyűlt összeget később előtörlesztik. Ebben az esetben arra érdemes odafigyelni, hogy az előtörlesztés mértékét szabályozza a babaváró hitelre vonatkozó rendelet: amennyiben nem születik gyermeke a párnak, és a futamidő első öt évében a felvett kölcsön 50 százalékát előtörlesztik, akkor az előtörlesztett összegre vissza kell fizetni az igénybe vett kamattámogatást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek 2021 közepéig nem kellene törleszteni a hiteleket!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 19. 11:37
De nem mindenkinek, csak a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára.
Személyes pénzügyek Karanténba mennek-e a külföldön dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 7. 19:03
Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.
Személyes pénzügyek Ilyen is ritkán van: a kockázatosnál akár olcsóbb is lehet a biztonságosabb lakáshitel
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 19:05
Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.
Személyes pénzügyek Most érdemes kiváltani a régi hiteleket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 16:31
A koronavírus miatt az év végéig bevezetett hitelmoratórium sok mindenre ad lehetőséget. Amellett, hogy a krízis idején legalább a hiteltörlesztéssel nem kellett foglalkozni, a Bank360.hu szakértői szerint a mostani időszakot ki lehet használni arra is, hogy elgondolkodjunk a régi hitelek kiváltásán.
Személyes pénzügyek Mi lesz veletek, Ausztriában dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 30. 06:04
Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma kevés híján visszaállt a válság előtti szintre júliusban, egy jelentősebb, közel hatezer fős ugrás után. A többi ország polgárai jóval kisebb számban találtak munkát a nyár közepén, igaz, náluk a tavaszi visszaesés is kisebb volt. Frissítés: Az Ausztriában dolgozó magyarokat nem hivatalos információk szerint teljesen kivehetik a határzár alól.
Személyes pénzügyek A mai nem egy szokásos szombat: adunk egy több ezer forintos tippet az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 08:48
Több fővárosi kerületi honlapon is figyelmeztetik az autósokat: hiába van szombat, a fizetős övezetekben ma nem parkolhatunk ingyen - ez természetesen azokra a vidéki nagyvárosokra is igaz, ahol van közterületi fizetős parkolás. Aki erről megfeledkezik, mikuláscsomagot talál majd a szélvédőjén.
Személyes pénzügyek Eddig 44 ezer anya élt az adókedvezménnyel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 06:32
A mentességgel 380 milliárd forintot spórolhattak a gyermekes szülők.
Személyes pénzügyek Ekkora önerő kell egy élhető lakás megvételéhez
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 18. 15:24
Összesen mintegy 5-6 millió forintos önerő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy élhető méretű lakást vásároljunk. Ám hitelfelvétel nélkül biztosan nem úszhatjuk meg a lakásszerzést – vélik a Duna House szakértői. 
Személyes pénzügyek Szerelmet akartak, átverték őket - értük büntet a Gazdasági Versenyhivatal
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 10:48
A be2.hu és az academicsingles.hu oldalakat működtető társaság számos módon tisztességtelenül járt el a fogyasztókkal szemben, ezért 1,6 milliárd forintos bírságot kaptak a GVH-tól.
Személyes pénzügyek Drágább lesz a benzin pénteken
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 09:45
A dízel nem.
hírlevél