<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
November elejétől már négy nagy bank is kínál mobilfizetési szolgáltatást Magyarországon, mostantól ugyanis a K&H ügyfelei is élvezhetik a gyors és kényelmes fizetési módot. A mobilfizetés egyébként rendkívül népszerű a magyarok körében, hasonlóan az érintéses megoldáshoz, ám az biztos, hogy egy darabig még nem hagyhatjuk otthon a kártyánkat vagy a tárcánkat.

Ahogy arról már korábban írtunk, a Gránit Bank, az MKB és az OTP már elindította a saját mobilfizetési megoldását. Telefonnal fizetni egyébként rendkívül kényelmes dolog, különösen a mai világban, hiszen gyakorlatilag mindig a kezünk ügyében tartjuk az okos kis eszközeinket. Ráadásul ma már nem is szükséges különösebb beruházás, csupán egy NFC kapcsolatra alkalmas SIM-kártya kell a telefonba, és már fizethetünk is. Mostantól pedig a K&H ügyfelei is élvezhetik ezt, november 2-án ugyanis a bank is elindította a saját megoldását, a K&H mobiltárcát.

A bank lakossági üzletágért felelős vezetője, Martin Jarolim elmondta: a bank 2017-ig összesen 6 milliárd forintot költött digitalizációs fejlesztésekre, ennek eredménye lett a mobiltárca. Erre egyébként, úgy tűnik, igény is van: a mobiltelefonok terjedése teljesen átalakította a bankolási szokásokat, 2012 és 2016 között mintegy 6 százalékkal csökkent a fióklátogatások száma (vagyis amikor személyesen megyünk be banki ügyeket intézni), miközben az e-banki és a mobilbanki bejelentkezések száma 70 százalékkal nőtt négy év alatt.

Egy mozdulat az egész

Az érintéses fizetéssel tényleg „röptében” intézhetjük a bevásárlást, a népszerűséget pedig jól mutatja, hogy tavaly a lakossági vásárlások összértékének több, mint harmadát így teljesítették a fogyasztók. Az érintéses vásárlás ráadásul a leggyorsabban növekvő szegmense az internetes vásárlásnak, a mobilon keresztül teljesített tranzakciók száma másfélszeresére nőtt egyetlen év leforgása alatt, fűzte hozzá Jarolim. A mobiltárca a Mastercard digitalizációs megoldására épül, így egyelőre csak a Maestro és Mastercard kártyákkal működik, a VISA-integráció jövőre várható.

Maga a mobiltárca használata egyébként nem bonyolultabb, mint egy Paypassos kártya használata. Az ember letölti a K&H mobilbank alkalmazást, és ezen keresztül aktiválja a mobiltárca funkciót - ehhez egyszer kell digitalizálni a bankkártyánkat. Fontos, hogy a mobiltárca egyelőre csak Androidos eszközökön használható! Innentől kezdve ugyanúgy bármely POV terminálon lehet fizetni a telefonunkkal, amit egyszerűen csak a terminálhoz kell érinteni, és már meg is történt a fizetés. Fontos, hogy ehhez előtte "ébresszük fel" a telefon képernyőjét. Akárcsak az érintéses kártyáknál, 5000 forintig itt sem szükséges PIN-kódot megadni – a tárcához egyébként saját PIN-kód tartozik, ezt a telefonon kell megadni a használathoz az ennél nagyobb értékű vásárlások esetén.

A biztonságról és a gazdaságos adatkapcsolat-használatról a tokenizáció gondoskodik: amikor aktiváljuk a mobiltárcát, az alkalmazás generál nekünk 10-15 egyszer használatos tokent – vagyis ezek után ennyi vásárlást tudunk „offline” intézni, mielőtt az újabb generáláshoz ismét fel kell csatlakoznunk az internetre. Biometrikus érzékelőt egyelőre még nem kapott a funkció (a bankoláshoz használhatunk ujjlenyomatot, a tárcához nem), egyszerűen azért, mert bizonyos operációs rendszerek verziói nem támogatják, vagy nem elég biztonságos (pl. Android 6 alatti rendszerek esetében). Így a PIN-kód jelenleg egyszerűbb megoldást jelent, később a technológia fejlődésével azonban ez még változhat.

Aktív kártyahasználók vagyunk

A többi bank adataiból is jól leszűrhető, a K&H ügyfelei szeptemberig 45 millió alkalommal összesen 340 milliárd forint értékben vásároltak a bankkártyájukkal – ez éves viszonylatban 30 százalékos növekedést jelentett a banknál. Ezen belül az érintéses vásárlások száma 30,6 milliót tett ki, az összérték pedig 147 milliárd forintra rúgott.

Természetesen ekkora növekedés mellett is vannak még bökkenők, amik miatt nem hagyhatjuk otthon végleg a bankkártyánk vagy a pénztárcánk - mégpedig azért, mert a mobilfizetés kizárólag ott működik, ahol már van POV-terminál. Mivel ezek azonban rohamtempóban terjednek, így a belátható jövőben akár a sarki zöldségesben vagy pékségben is fizethetünk mobillal. Addig viszont inkább legyen mindig nálunk egy kávéra vagy süteményre való apró, a biztonság kedvéért.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Itt a feketeleves: százezreknek jöhet szigorítás a lakáshiteleknél
Mester Nándor | 2022. május 24. 05:25
Újabb európai figyelmeztetés érkezhet az MNB-nek az erősödő kockázatok nyomán. Módosulhat több mutató feltételrendszere a lakáshiteleknél, de a jegybank rövid távon nem érzi ennek szükségességét.
Személyes pénzügyek Kétszer is meggondolják a magyarok, mielőtt valami méregdrágát vásárolnak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:18
A 25-54 év közötti lakosság közel fele tervez nagyobb összegű vásárlást a következő fél évben és jelentős többségük úgy gondolja, hogy ezeket a kiadásokat nagyon alaposan megfontolja.
Személyes pénzügyek Még egy rossz hír mára: drágulhatnak a bankszámlák is
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 11:53
A magas infláció az oka mindennek.
Személyes pénzügyek Már csak pár óra maradt bevallani a tavalyi évet
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 10:09
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg.
Személyes pénzügyek Így lehet kedvezőbb a lakáshitel törlesztése
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:47
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. lyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. 
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett háztartásonként 450 ezret bukhatunk - valutába és OTP-részvénybe menekül a lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:55
A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.
Személyes pénzügyek Egyre drágábbak a hitelek: megint kamatot emeltek a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:18
Több bank is kamatemeléssel indította a hetet. Volt, ahol a jelzáloghitelek lettek drágábbak, míg máshol a szabad felhasználású személyi hitelek ügyleti kamata emelkedett. A Bank360.hu összefoglalta a fontosabb változásokat.
Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG