<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
November elejétől már négy nagy bank is kínál mobilfizetési szolgáltatást Magyarországon, mostantól ugyanis a K&H ügyfelei is élvezhetik a gyors és kényelmes fizetési módot. A mobilfizetés egyébként rendkívül népszerű a magyarok körében, hasonlóan az érintéses megoldáshoz, ám az biztos, hogy egy darabig még nem hagyhatjuk otthon a kártyánkat vagy a tárcánkat.

Ahogy arról már korábban írtunk, a Gránit Bank, az MKB és az OTP már elindította a saját mobilfizetési megoldását. Telefonnal fizetni egyébként rendkívül kényelmes dolog, különösen a mai világban, hiszen gyakorlatilag mindig a kezünk ügyében tartjuk az okos kis eszközeinket. Ráadásul ma már nem is szükséges különösebb beruházás, csupán egy NFC kapcsolatra alkalmas SIM-kártya kell a telefonba, és már fizethetünk is. Mostantól pedig a K&H ügyfelei is élvezhetik ezt, november 2-án ugyanis a bank is elindította a saját megoldását, a K&H mobiltárcát.

A bank lakossági üzletágért felelős vezetője, Martin Jarolim elmondta: a bank 2017-ig összesen 6 milliárd forintot költött digitalizációs fejlesztésekre, ennek eredménye lett a mobiltárca. Erre egyébként, úgy tűnik, igény is van: a mobiltelefonok terjedése teljesen átalakította a bankolási szokásokat, 2012 és 2016 között mintegy 6 százalékkal csökkent a fióklátogatások száma (vagyis amikor személyesen megyünk be banki ügyeket intézni), miközben az e-banki és a mobilbanki bejelentkezések száma 70 százalékkal nőtt négy év alatt.

Egy mozdulat az egész

Az érintéses fizetéssel tényleg „röptében” intézhetjük a bevásárlást, a népszerűséget pedig jól mutatja, hogy tavaly a lakossági vásárlások összértékének több, mint harmadát így teljesítették a fogyasztók. Az érintéses vásárlás ráadásul a leggyorsabban növekvő szegmense az internetes vásárlásnak, a mobilon keresztül teljesített tranzakciók száma másfélszeresére nőtt egyetlen év leforgása alatt, fűzte hozzá Jarolim. A mobiltárca a Mastercard digitalizációs megoldására épül, így egyelőre csak a Maestro és Mastercard kártyákkal működik, a VISA-integráció jövőre várható.

Maga a mobiltárca használata egyébként nem bonyolultabb, mint egy Paypassos kártya használata. Az ember letölti a K&H mobilbank alkalmazást, és ezen keresztül aktiválja a mobiltárca funkciót - ehhez egyszer kell digitalizálni a bankkártyánkat. Fontos, hogy a mobiltárca egyelőre csak Androidos eszközökön használható! Innentől kezdve ugyanúgy bármely POV terminálon lehet fizetni a telefonunkkal, amit egyszerűen csak a terminálhoz kell érinteni, és már meg is történt a fizetés. Fontos, hogy ehhez előtte "ébresszük fel" a telefon képernyőjét. Akárcsak az érintéses kártyáknál, 5000 forintig itt sem szükséges PIN-kódot megadni – a tárcához egyébként saját PIN-kód tartozik, ezt a telefonon kell megadni a használathoz az ennél nagyobb értékű vásárlások esetén.

hirdetés

A biztonságról és a gazdaságos adatkapcsolat-használatról a tokenizáció gondoskodik: amikor aktiváljuk a mobiltárcát, az alkalmazás generál nekünk 10-15 egyszer használatos tokent – vagyis ezek után ennyi vásárlást tudunk „offline” intézni, mielőtt az újabb generáláshoz ismét fel kell csatlakoznunk az internetre. Biometrikus érzékelőt egyelőre még nem kapott a funkció (a bankoláshoz használhatunk ujjlenyomatot, a tárcához nem), egyszerűen azért, mert bizonyos operációs rendszerek verziói nem támogatják, vagy nem elég biztonságos (pl. Android 6 alatti rendszerek esetében). Így a PIN-kód jelenleg egyszerűbb megoldást jelent, később a technológia fejlődésével azonban ez még változhat.

Aktív kártyahasználók vagyunk

A többi bank adataiból is jól leszűrhető, a K&H ügyfelei szeptemberig 45 millió alkalommal összesen 340 milliárd forint értékben vásároltak a bankkártyájukkal – ez éves viszonylatban 30 százalékos növekedést jelentett a banknál. Ezen belül az érintéses vásárlások száma 30,6 milliót tett ki, az összérték pedig 147 milliárd forintra rúgott.

Természetesen ekkora növekedés mellett is vannak még bökkenők, amik miatt nem hagyhatjuk otthon végleg a bankkártyánk vagy a pénztárcánk - mégpedig azért, mert a mobilfizetés kizárólag ott működik, ahol már van POV-terminál. Mivel ezek azonban rohamtempóban terjednek, így a belátható jövőben akár a sarki zöldségesben vagy pékségben is fizethetünk mobillal. Addig viszont inkább legyen mindig nálunk egy kávéra vagy süteményre való apró, a biztonság kedvéért.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Rengeteg értékes szerves hulladék megy veszendőbe
Natív tartalom | 2021. november 30. 16:03
Éves szinten óriási mennyiségű szerves hulladék keletkezik a háztartásokban. Bár már egyre többen felismerik, hogy ez értékes alapanyag is lehet, de a biztató folyamatok ellenére sajnos jelentős mennyiségben még mindig kommunális hulladékként végzi az egyébként komposztálható hulladék.
Személyes pénzügyek Kiderült, mit szeretnénk kapni leginkább karácsonyra
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 11:36
Az idén az emberek a korábbinál hamarabb elkezdték intézni karácsonyi bevásárlásaikat, az Oracle Retail fogyasztói kutatása szerint a vevők 14 százaléka többet is hajlandó fizetni a gyorsabb vagy garantált szállításért, mások pedig, 29 százalékuk, a kényelmesebb módját választják az ajándékozásnak és ajándékkártyát vesznek konkrét tárgyak helyett.
Személyes pénzügyek Pénzesőben bíznak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 08:37
A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökken számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.
Személyes pénzügyek Több magyar dolgozik Ausztriában, mint a 2019-es boldog békeidőkben
Eidenpenz József | 2021. november 28. 06:17
Bár az előző hónaphoz képest csökkent októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egy és két évre visszatekintve mégis jelentős a növekedés. Más országok polgáraihoz képest is sok magyar kapott munkát idén. A bevezetett lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba, főleg, ha a korlátozás tovább tart a tervezettnél.
Személyes pénzügyek Brutálisan megnőhetnek egyes lakáshitelek törlesztőrészletei
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 15:46
Pórul járnak, akik a hitelfelvételkor a változó kamatozást választották: akár 17 százalékkal is magasabb lehet a decemberi törlesztőrészletük.
Személyes pénzügyek Jövőre többet fizetnek a lógósok
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 17:15
Átlag hét százalékkal kell többet fizetnie azoknak jövő évtől, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés nélkül vesznek részt a közúti forgalomban. 
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2021 ősz - 2. forduló, 5. nap
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyei, valamint budapesti csapatok számára!
Személyes pénzügyek Jönnek az ünnepek? Ne vásárolj semmit!
Privátbankár.hu | 2021. november 21. 18:26
A „Ne vásárolj semmit” mozgalom és más hasonló csoportok egyre népszerűbbek Nyugaton, legalább kétmillió új tagot szereztek az utóbbi időben. Segítenek az áremelkedések egy részének kivédésében és a környezet védelmében, bár a korlátaik miatt hatásuk nehezen kiszámítható. Magyarországon hol lehet ajándékokat szerezni – ingyen? Mutatjuk.
Személyes pénzügyek Sok háztartás helyzete romlott vagy stagnál Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. november 18. 18:45
Az előző negyedévhez képest enyhén csökkent, éves összehasonlításban azonban továbbra is javul a lakosság fizetőképessége az Intrum és a GKI indexe alapján. A lakossági fogyasztás szintje idén már eléri a járvány előtti mértéket, de az élesedő jövedelemkülönbségek miatt nem minden háztartás érzékeli a gazdasági növekedést.
Személyes pénzügyek A nap kérdése: fizet-e a biztosító Covidra?
Privátbankár.hu | 2021. november 18. 09:08
A koronavírus nem szerepel az életbiztosítások kizárásai között, ezért, ha valakinek van ilyen szerződése, akkor számíthat juttatásra.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló