<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Nem feltétlenül kell politikai szándékot vagy külföldi titkosszolgálatot sejteni amögött, ha hazugságokat terjesztenek az interneten, lehet sima üzleti érdek, bevételi kényszer is. Előfordul, hogy egy kanadai viccoldal cikkét valódiként átveszi egy grúziai álhír-oldal, amit aztán hiszékeny amerikaiak tízezrei kattintanak, mindezt a Google-reklámok bevételéért.

Egy munka nélküli informatikus hallható felállított egy weboldalt Grúziában (Georgiában), mégpedig az amerikaiak olthatatlan vágyát elégítve ki a „szenvedélyes partizán politikai hírek” iránt – írja a New York Times weboldala. Szaftos sztorikat tett közzé Hillary Clintonról, majd várt, hogy csörgedezzenek a hirdetési bevételek. A 22 éves egyetemista nem értette, miért, de nem működött a dolog.

Később rájött, mit olvasnak az emberek szívesen: Clinton-ellenes, de alapvetően Donald Trumpról szóló híreket, amelyek egy része igaz volt, más része teljesen hamis. Ettől kezdve jól ment az üzlet.

Tréfából lett álhírek

Egy másik, kanadai weboldal nem álhíreket közöl, hanem hírparódiákat, mégis hasonló tapasztalatokra tett szert: Trumpról írni aranybányának bizonyult. Amikor például azzal viccelődött, hogy Barack Obama Kanadába fog költözni, ha Trump nyerne, akkor a cikkét rengetegen átvették. Volt, aki azonban valódi hírként, nem tréfaként. Az oldal üzemeltetője szerint az olvasók megőrülnek Trumpért.

Nemrég Barack Obama is óvott az interneten terjedő álhírektől, de kik állítják elő ezeket? - teszi fel a kérdést a New York Times. Sokan azt gyanítják, hogy külföldi – főleg orosz – titkosszolgálatok állhatnak a háttérben. A lap szerint „egy kanadai szájt viccét egy grúziai oldal valódi hírként tálalja, hogy a hiszékeny amerikaiak tömegei kattintsák” valójában ebben az esetben üzletről van szó, melynek célja, hogy a grúz oldal minél több Google-reklámbevételt érjen el.

Trump aranybánya marad

A grúz oldalon sokszor csak a másolás + beillesztés funkcióval, lényegében változtatás nélkül veszik át a híreket, amiért a kanadai oldal szerzői jogi eljárást is kezdeményezett. A grúz vállalkozó viszont boldog, hogy Trump nyert, így legalább négy évig lehet majd keresni rajta. Viszont már sem rosszat, sem valótlant nem mer írni a megválasztott elnökről, mert fél, hogy elveszti a főleg híveiből álló olvasóközönségét.

A közösségi oldalak olvasottsága az amerikai elnökválasztás idején egyes becslések szerint már a hagyományos médiáét is meghaladta. Miután felmerült, hogy az amerikai választás eredményét is befolyásolhatták, a hamis hírek ellen azonban komoly küzdelem indult. A Google bejelentette, hogy megszünteti a fizető reklámjait az álhír-oldalakon, és a Facebook is lépéseket jelentett be, például könnyebb lesz a hamis hírt megjelölni.

Parlamenti határozat a hazugságról

A grúz üzleti vállalkozásból persze még nem következik, hogy a politikai motívumokból semmi sem igaz. Az Európai Parlament e heti határozata stratégiai kommunikációt sürgetett az orosz propaganda ellen (ami ellen az oroszok persze azonnal tiltakoztak). Az USA-ban is tovább folyik a vita arról, hogy az oroszok, akár hackertámadással, a választási eredményekbe való belenyúlással, akár álhírek (vagy féligazságok, csúsztatások stb.) terjesztésével befolyásolhatták-e a választást. A szavazatok újraszámlálása egyes államokban szinte biztosan megkezdődik.

Menekültekről vakhittel híreket hamisítani

A német sajtó is gyakran veti fel az álhírek témáját, egy internetes oldalon már mintegy 430 olyan, menekültekkel kapcsolatos hazugságot gyűjtöttek össze, amelyeket a hatóságoknál leellenőriztek. Ott is úgy tűnik, célzatosan, tudatosan terjesztenek álhíreket, hamisítanak hozzájuk fotókat, de sokszor olyanok, akik fanatikus, vallásos hittel állnak ki önként valamely ügy mellett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Durván drágultak a hitelek, legutóbb a személyi kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 09:12
Minden nagybank szigorított és emelte a hitelek kamatait.  
Személyes pénzügyek K&H: növekedésben maradtak a személyi kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 08:17
Leginkább lakáscélra, autóvásárlásra és hitelkiváltásra fordítják a felvett pénzt.
Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG