BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2016. november 26. 19:33

Nem feltétlenül kell politikai szándékot vagy külföldi titkosszolgálatot sejteni amögött, ha hazugságokat terjesztenek az interneten, lehet sima üzleti érdek, bevételi kényszer is. Előfordul, hogy egy kanadai viccoldal cikkét valódiként átveszi egy grúziai álhír-oldal, amit aztán hiszékeny amerikaiak tízezrei kattintanak, mindezt a Google-reklámok bevételéért.

Egy munka nélküli informatikus hallható felállított egy weboldalt Grúziában (Georgiában), mégpedig az amerikaiak olthatatlan vágyát elégítve ki a „szenvedélyes partizán politikai hírek” iránt – írja a New York Times weboldala. Szaftos sztorikat tett közzé Hillary Clintonról, majd várt, hogy csörgedezzenek a hirdetési bevételek. A 22 éves egyetemista nem értette, miért, de nem működött a dolog.

Később rájött, mit olvasnak az emberek szívesen: Clinton-ellenes, de alapvetően Donald Trumpról szóló híreket, amelyek egy része igaz volt, más része teljesen hamis. Ettől kezdve jól ment az üzlet.

Tréfából lett álhírek

Egy másik, kanadai weboldal nem álhíreket közöl, hanem hírparódiákat, mégis hasonló tapasztalatokra tett szert: Trumpról írni aranybányának bizonyult. Amikor például azzal viccelődött, hogy Barack Obama Kanadába fog költözni, ha Trump nyerne, akkor a cikkét rengetegen átvették. Volt, aki azonban valódi hírként, nem tréfaként. Az oldal üzemeltetője szerint az olvasók megőrülnek Trumpért.

Nemrég Barack Obama is óvott az interneten terjedő álhírektől, de kik állítják elő ezeket? - teszi fel a kérdést a New York Times. Sokan azt gyanítják, hogy külföldi – főleg orosz – titkosszolgálatok állhatnak a háttérben. A lap szerint „egy kanadai szájt viccét egy grúziai oldal valódi hírként tálalja, hogy a hiszékeny amerikaiak tömegei kattintsák” valójában ebben az esetben üzletről van szó, melynek célja, hogy a grúz oldal minél több Google-reklámbevételt érjen el.

Trump aranybánya marad

A grúz oldalon sokszor csak a másolás + beillesztés funkcióval, lényegében változtatás nélkül veszik át a híreket, amiért a kanadai oldal szerzői jogi eljárást is kezdeményezett. A grúz vállalkozó viszont boldog, hogy Trump nyert, így legalább négy évig lehet majd keresni rajta. Viszont már sem rosszat, sem valótlant nem mer írni a megválasztott elnökről, mert fél, hogy elveszti a főleg híveiből álló olvasóközönségét.

A közösségi oldalak olvasottsága az amerikai elnökválasztás idején egyes becslések szerint már a hagyományos médiáét is meghaladta. Miután felmerült, hogy az amerikai választás eredményét is befolyásolhatták, a hamis hírek ellen azonban komoly küzdelem indult. A Google bejelentette, hogy megszünteti a fizető reklámjait az álhír-oldalakon, és a Facebook is lépéseket jelentett be, például könnyebb lesz a hamis hírt megjelölni.

Parlamenti határozat a hazugságról

A grúz üzleti vállalkozásból persze még nem következik, hogy a politikai motívumokból semmi sem igaz. Az Európai Parlament e heti határozata stratégiai kommunikációt sürgetett az orosz propaganda ellen (ami ellen az oroszok persze azonnal tiltakoztak). Az USA-ban is tovább folyik a vita arról, hogy az oroszok, akár hackertámadással, a választási eredményekbe való belenyúlással, akár álhírek (vagy féligazságok, csúsztatások stb.) terjesztésével befolyásolhatták-e a választást. A szavazatok újraszámlálása egyes államokban szinte biztosan megkezdődik.

Menekültekről vakhittel híreket hamisítani

A német sajtó is gyakran veti fel az álhírek témáját, egy internetes oldalon már mintegy 430 olyan, menekültekkel kapcsolatos hazugságot gyűjtöttek össze, amelyeket a hatóságoknál leellenőriztek. Ott is úgy tűnik, célzatosan, tudatosan terjesztenek álhíreket, hamisítanak hozzájuk fotókat, de sokszor olyanok, akik fanatikus, vallásos hittel állnak ki önként valamely ügy mellett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Mindjárt itt van a nyári diákroham ideje, de az albérletpiac most csak a fejét vakarja
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 09:12
Úgy néz ki, tartós lesz az airbnb-lakások kiürülése miatt bekövetkezett, átlagosan 10 százalékos bérletidíj-csökkenés a fővárosban - de közben a vidéki városokban nem nagyon ment a lakáshotelezés, így az árak is inkább csak nőttek. És a koronavírus esetleges második, őszi hulláma miatt az is elképzelhető, hogy nem is kell a diákoknak annyi lakás, mert ismét otthonról kell majd tanulniuk.
Személyes pénzügyek Hol nőtt a magyar foglalkoztatottak száma? Hogyan vegyünk ezüstöt?
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 15:10
Májusban már ismét 5600 fővel nőtt az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma, az egész gazdaságban pedig 59 ezren találtak munkát. Azokban az ágazatokban vettek fel ismét több embert, ahol nagy volt a leépítés korábban. Az ezüst hosszabb távon túlszárnyalhatja az aranyat, de nem mindegy, hogyan vesszük. Erről beszélt kollégánk a TrendFM műsorában.
Személyes pénzügyek Bankszámla-körkép: így változtak meg a számlavezetés költségei a koronavírus alatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 12:46
A koronavírus pénzügyi hatásait figyelembe véve a bankok eltérően reagáltak a válságra: több pénzintézet a kedvező számlavezetéshez szükséges feltételeken enyhített, máshol pedig jóváírási kedvezmények indultak. A Bank360.hu annak járt utána a Privátbankár olvasóinak készített körképében, hogy melyik bank milyen kedvezményeket vezetett be a járvány miatt, meddig tartanak ezek, illetve, hogy hol tudjuk most igazán kedvező áron vezetni a pénzügyeinket.
Személyes pénzügyek A könyvelőkről elfeledkezett a kata-reform? Automatikusan a szabályszegők közé sorolná őket
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:07
Érzékeny pontra mutatott rá a belengetett, új kata-szabályokban az Adótanácsadók Egyesülete: ha egy könyvelő éves szinten ugyanazon ügyfelének 3 millió forint felett számláz könyvelési díjat, egyből megkapja a 40 százalékos büntetőadót.
Személyes pénzügyek Akár 5 milliárdot is fizethetnek a biztosítók a viharok miatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 08:51
Az elmúlt évek legpusztítóbb viharperiódusa volt az idei júniusi. A biztosítók által már kifizetett összegek, illetve a kártartalékok elérhetik az ötmilliárd forintot, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Személyes pénzügyek Nagyot drágul a benzin, hát még a dízel - visszatérünk a járvány előtti árszintre
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 10:01
Szerdán.
Személyes pénzügyek Lakáspiac járvány után: étvágy van, pénz nincs, a tulajok hajthatatlanok
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 08:44
Egyre nagyobb a szakadék a vevők és eladók között. Csökkenteni kéne az árakon, hogy mozgásban maradhasson a lakáspiac.
Személyes pénzügyek A KATÁ-s helyett dolgozzon inkább a nyugdíjas?
Privátbankár.hu | 2020. június 28. 09:12
Július 1-től újabb tízmilliárd forinthoz juthatnak a dolgozó nyugdíjasok. Rájuk kedvező adószabályok lesznek érvényesek, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. A tehercsökkentés idén fél év alatt tízmilliárd forintot hagyhat az érintettek zsebében - közölte a Pénzügyminisztérium. Eközben igencsak keseregnek a KATÁ-s vállalkozók a burkolt adóemelés miatt.
Személyes pénzügyek Aki jogosult a CSOK-ra, az vegye is igénybe – mutatjuk, miért
Privátbankár.hu | 2020. június 27. 11:59
A járványhelyzet után felértékelődik a biztonság, nincs ez másképp a hitelek terén sem. A Bank360.hu csapata annak járt utána, hogy milyen előnyei vannak ebből a szempontból a CSOK-nak a hagyományos jelzáloghitelekkel szemben, és mire érdemes odafigyelni, ha igénylésre adjuk a fejünket.
Személyes pénzügyek Drágábbak, mégis rengeteget lehet velük spórolni, és a bolygót is kímélik - rámennek a vásárlók a zöldebb lakásokra
Privátbankár.hu | 2020. június 25. 11:54
A jövő évtől csak azok az épületek kaphatják meg Magyarországon a használatbavételi engedélyt, amelyek megfelelnek az Európai Unió energiahatékonysági követelményeinek. Az OTP Ingatlanpont szakértője úgy látja, hogy a szigorítást a vásárlók kedvezően fogadták. Tapasztalatai szerint a klímaváltozás miatti aggodalom és a környezettudatosság erősödése átalakította a keresletet az utóbbi években. Folyamatosan növekszik az igény a zöld megoldásokra az ingatlanpiacon, még akkor is, ha ezért magasabb vételárat kell fizetni.
hírlevél