Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nem csak jövőre, hanem még a hátralevő egy hónapban is sokak számára válik aktuálissá a lakásfelújítás, de legalább az otthon felkészítése a járványügyi korlátozásokra és a hetekig tartó otthonlétre. Szakértő segítségével néztük meg, hogy milyen külső finanszírozási lehetőségünk van, ha nem áll rendelkezésre elegendő önerő.

Legyen szó akár csak egy munkaállomásként funkcionáló lakrész kialakításáról, esetleg egy kazáncseréről vagy a fürdőszoba teljes felújításáról, a kiadások jócskán megterhelhetik egy háztartás kasszáját.

A gyermeket nevelők számára enyhít a terheken az új otthonteremtési program 2021-től, amelynek az egyik legnépszerűbb eleme várhatóan a felújítási támogatás lesz. Ennek segítségével 50 százalékban, legfeljebb 3 millió forintig járul hozzá az állam a költségek megtérítéséhez. Két típusú költség számolható el: munkadíj és anyagköltség, amelyeket fele-fele arányban számolhatunk el a támogatáshoz a jelenleg ismert részletek szerint.  Legfeljebb tehát másfél-másfél millió forint számolható el 50 százalék erejéig. 

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

6 millió forintért kell tehát felújítania annak, aki ki szeretné használni a maximális keretet. Mivel a támogatás utófinanszírozású, ezzel az összeggel is rendelkezni kell önerőként. A támogatásra azok az - akár egyedülálló - szülők jogosultak, akiknek

  • legalább egy éves folyamatos TB-jogviszonyuk van,
  • nincs köztartozásuk és
  • legalább egy 25 év alatti gyermeket nevelnek (vagy jogosultak a gyermek otthongondozási díjra, amely esetben nem vonatkozik életkori korlát a gyermekre).

A program nem zárja ki, hogy az önerőt külső forrásból finanszírozzuk. A Bank360.hu kalkulátorának segítségével megnéztük, hogy mit tehet az, akinek nincs önereje, de megkaphatja az állami támogatást, és megnéztük azt is, hogy mit tehet az, aki nem jogosult a támogatásra, de szintén felújítana.

Ha nincs megtakarítás, a hitel jöhet szóba

Önerő előteremtésében két hiteltípus jöhet szóba, ha nincs megtakarításunk. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Szabad felhasználású személyi kölcsön: akár 10 millió forintot is igényelhetünk ingatlanfedezet és önerő nélkül, a futamidő végéig fix kamatozással. A hiteligénylés feltétele, hogy rendelkezzünk rendszeres jövedelemmel és az legyen havonta akkora, amely a hatályos jövedelemarányos törlesztési szabályok szerint terhelhető az igényelni kívánt hitel törlesztőrészletével. A jövedelmi fedezet mellett a személyi kölcsön előnye, hogy nem kell hosszadalmas igénylési procedúrán végigmenni (online igényelve akár napon belül megkaphatjuk a pénzt, igaz, ez leggyakrabban csak a saját bankunknál kivitelezhető ilyen gyorsan) és nincsenek jelentős adminisztrációs költségek sem. A személyi kölcsönök viszont jellemzően drágábbak, mint a jelzáloghitelek, a futamidő pedig általában nem haladhatja meg a 10 évet.

Szabad felhasználású jelzáloghitel: személyi kölcsönhöz képest nagyobb összeget, akár több tízmillió forintot is igényelhetünk hosszabb futamidővel, ha megfelelünk a feltételeknek. Kamatozása kedvezőbb a személyi kölcsönhöz képest, ugyanakkor az igényléshez szükség van ingatlanfedezetre, az elbírálási idő pedig emiatt hosszadalmas, több hetet is igénybe vehet. A folyósítási költségek általában jelentősek, igaz, a Bank360.hu szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátora alapján az induló költségeket több bank is elengedi.

Mit jelent a két hitel közti különbség forintban?

Példánkban azt nézzük meg, hogy egy háztartás, ahol rendelkeznek havi nettó 250 000 forint igazolt jövedelemmel és vállalják jövedelmük érkeztetését a hitelező banknál vezetett számlára, mekkora törlesztőrészletre számíthat, ha 6 000 000 forintot 6 év alatt fizetne vissza személyi kölcsönből vagy jelzáloghitelből. Ehhez a Bank360.hu jelzáloghitel és személyi kölcsön kalkulátorát használjuk.

Az összehasonlítás alapján több bank is kínál 10 százalékos THM alatt személyi kölcsönt. Attól függően, hogy melyik bankot választjuk, a törlesztőrészlet 104 812 és 111 247 forint között alakul (ha pedig már most igényelnénk, decemberben a THM-plafon miatt még kevesebb kevesebb mint 100 000 forint lesz az első törlesztő).

Ehhez képest a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél 5 éves kamatfixálás mellett 5,68 és 8,39 százalék közötti THM-eket találunk az összehasonlításban, ami 97 314 forint és 103 278 forint forint közötti induló törlesztőrészletet jelent.

A két összehasonlítást vezető termékeket összehasonlítva láthatjuk azt is, hogy változatlan kamatkörnyezet mellett a teljes visszafizetendő összeget tekintve közel félmillió forintos előnye van  a szabad felhasználású jelzáloghitelnek.

Hitelfelvétel előtt természetesen érdemes elvégezni egy egyedi kalkulációt a lehetőségeinkre szabott eredményekért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Elszámoló levelet kapnak a bankoktól a moratóriumosok
MTI | 2021. január 27. 06:39
Mert a januártól érvényes, hat hónapra szóló hosszabbítás jogilag elkülönül az első moratóriumtól.
Személyes pénzügyek „Utat az ingázóknak“ – sok ezer magyar vesztette el munkáját decemberben Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. január 27. 05:34
A márciusinál kisebb volt a visszaesés az osztrák munkaerőpiacon decemberben, de így is hatezer magyar és több tízezer egyéb vendégmunkás veszítette el állását. Ezúttal nem a magyar állampolgárokat érinti legjobban a válság, több román és lengyel maradt munka nélkül. Ausztriában szigorítottak a szabályokon, de néhány könnyítéssel az ingázóknak. Magyarok online petíciót indítottak a határokon tapasztalható áldatlan állapotok javításáért.
Személyes pénzügyek Nagy januári gyorskölcsön-körkép: megéri, ha hirtelen kell a pénz?
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 19:41
Az elmúlt három évre jellemző tendencia, hogy januárban több szabad felhasználású személyi kölcsön fogy, mint az azt megelőző év decemberében. Az idei adatokat még nem ismerjük, de a Bank360.hu pénzügyi szakportál saját statisztikái alapján január első felében is jelentősen többen érdeklődnek a személyi kölcsönök iránt, mint 2020. decemberben. A hitelportál elemzői azt vizsgálták meg, hogy megéri-e hiteligényléssel indítani az új évet, illetve hogy mennyibe kerül ez annak, aki végül így tesz.
Személyes pénzügyek 1,6 millió családnak jött jól eddig a hiteltörlesztési moratórium
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 07:31
A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a kormány jó döntést hozott, amikor kilenc hónapra és automatikusan minden hitelre meghirdette a hiteltörlesztési moratóriumot.
Személyes pénzügyek A 13. havi nyugdíj első részlete érkezik februárban
OS | 2021. január 20. 12:38
A 2021-ben egy átlagos összegű (150 600 forintos) nyugdíjban részesülő személy közel 37 650 forintot kap 13. havi nyugdíj címén 2021 februárjában a havi nyugdíján felül - olvasható Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közleményében.
Személyes pénzügyek Lakásbővítés és felújítás: összegyűjtöttük, mit érhetsz el csokkal és lakásfelújítási támogatással
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 19:19
2021 az otthonteremtés és a lakásfelújítás éve lehet az állami otthonteremtési programnak köszönhetően. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, mennyi pénzt használhatnak fel a családosok, ha bővítésre és felújításra keresnek finanszírozási lehetőséget.
Személyes pénzügyek Óriási jövedelmi különbségeket mértek az országban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:04
Az adóhatóság adatai szerint 2019-ben a bruttó 295 ezer forintos átlagos havi munkaviszonyból származó jövedelem nettó havi 200 ezer forintot jelentett. Településtípusonként ettől jelentős eltérést mértek, Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a havi nettó kereset - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
Személyes pénzügyek Itt van, hogy pontosan mikor utalják idén a nyugdíjakat
Baka F. Zoltán | 2021. január 15. 09:47
Három hónap lesz majd, amikor eltér a rendtől a kifizetések időzítése.
Személyes pénzügyek Szép számmal voltak magyarok, akik még a járvány alatt is gazdagodtak - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. január 13. 06:07
Nemcsak a hazai privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyonok gyarapodtak két számjeggyel 2020-ban, hanem az ügyfelek száma is megugrott. E válsághelyzetben szokatlan jelenség oka, hogy a Covid-19 miatt március közepén elrendelt globális veszélyhelyzet hatására annyira olcsóvá váltak a befektetések, hogy nem kevesen gondolták úgy, most időszerű beszállniuk, akár a kockázatosabb eszközökbe is, mint például a részvényekbe. Ám, hogy e pozitív tendencia az idén folytatódik-e, az elsősorban attól függ, sikerül-e a gazdaságnak visszatérnie a rendes kerékvágásba – derül ki legfrissebb, exluzív privátbanki felmérésünkből.
Személyes pénzügyek 5 milliárd marad a zsebekben, ingyenesen intézhetünk több ügyet is
MTI | 2021. január 10. 12:53
Január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.
Friss
hírlevél