TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ma már mindenki chat-el, aki teheti, mert az ingyen van, és hangulatjeleket, képeket, linkeket, videókat csatolhatunk hozzá. Nem mindenki használja azonban ugyanazt, gyakori, hogy a család, a barátok vagy a munkatársak más-más rendszeren vannak. Aki használ asztali gépet, annak érdemes lehet a számos programot egy helyen áttekinteni.

Valamikor mindenki SMS-t küldött, ha fontosat akart közölni, és nem akart vagy tudott telefonálni, mára ez szinte teljesen háttérbe szorult. Ma lehetőleg szöveges, képes, hangos, színes, izgő-mozgó, hangulatos üzeneteket küldünk egymásnak különböző chat-programokon keresztül. Ám mindenki mást használ.

A nagymama még Skype-ol

A fiatalokkal a Whatsapp-on, a középkorú családtagokkal a Facebook Messengeren kommunikál, a nagymama meg Skype-ol? A munkahelyen esetleg megint más üzenetküldő rendszert tettek kötelezővé, mint a Hangout vagy a Workplace? Nincs egyedül, elég gyakori szituáció.

Egy 2017 januári kutatás szerint a legnépszerűbb chat-alkalmazások a Whatsapp és a Facebook Messenger voltak, fej fej mellett, 1-1 milliárd körüli felhasználóval. (Ami összesen nyilván nem kétmilliárd, mert sokan mindkettőn fent vannak.) A QQ Mobile és a WeChat inkább a kínaiaknak köszönheti népszerűségét, itthon még a Skype, esetleg a Snapchat és a Viber ismertebb. Ezek akkor még az 5., 6., 7. helyet foglalták el.

Milliárdnyi csetelő

Egy valamivel frissebb, májusra datált statisztika szerint a Whatsapp elhúzott, már 1,2 milliárd körül járt. A Skype viszont már teljesen leírta magát, nem fért bele az első nyolcba. Egy új, már novemberi keltezésű cikk a Whatsapp és a Messenger (mindkettő a Facebook-é) holtversenyét jelzi 1,3-1,3 milliárd fővel, a Viber is viszonylag tartja magát, a Skype itt is eltűnt a térképről. (Ebben szerepet játszhat, hogy az utóbbi időben nem tetszettek a program frissítései a felhasználóknak, erről itt írtunk. Illetve egyre többen kínálnak mások is ingyenes video-chatet.)

Csetelni csak lájtosan

Sok, vagy legalább két-három chatprogramot telepíteni telefonunkra megerőltető lehet, igénybe veszi a régebbi készülékeket, bár az újak, gyorsabbak simán elbánnak velük. A Facebook-nál javítja a helyzetet, hogy létezik a könnyített Facebook Lite és Messenger Lite, amik néhány kompromisszum árán kímélik az erőforrásokat, főleg a telefon memóriáját és az internetes adatforgalmat. A Skype-ból is programoznak már egy Lite verziót, bár még nem hivatalos, fejlesztés alatt van, Androidra le tudtuk tölteni. Annyira lájtosra ez sem sikerült, míg az egyik telefonon a normál Skype 131 megabájt, addig a Skype Lite majdnem feleannyi, 62 megabájt helyet eszik meg.

Ha használunk asztali gépet vagy laptopot, akkor azonban új lehetőségek tárulnak fel, a káoszt csökkenti, ha egy helyen kezelhetjük az összeset. Másrészt mobilon hosszabb szövegek begépelése meglehetősen körülményes, és sokszor egyes képeket, linkeket megosztani is jobban lehet számítógépről. Több mobilos szolgáltatásnak, mint a Skype, Whatsapp, Messenger van már asztali gépre való vagy webes változata is, de milyen jó lenne, ha ezeket egy helyen lehetne áttekinteni, nem külön-külön?

Kettő maradt versenyben

Megnéztünk jó pár erre szolgáló alkalmazást, és azt találtuk, hogy lényegében ketten vannak versenyben, a Franz és a Rambox. Mindkettő sok szolgáltatást tömörít, a chat-programokon kívül e-maileket, Facebook-értesítéseket, Twitter-fiókot is lehet benne követni, ha akarjuk. Nagyon hasonlóak egymáshoz, mintha testvérek lennének, nem tudjuk, melyik másolhatta a másikat.

Mindkettőben kiválasztjuk a megfelelő alkalmazást, megadjuk a jelszót, majd felül egy sávban megjelenik, és mindig kényelmesen elérhető lesz. Ha esemény van, hangjelzést kaphatunk, és kis piros számmal jelzi az új infók számát. A háttérben is futhatnak, mindkettő van Windowsra, Mac-ra és Linuxra egyaránt. A Franz fejlesztői osztrákok, Ferenc József császárról nevezték el programjukat, ezért a nagy bajusz, mint logó.

Őskövületek, mint az ICQ

Ám a Rambox két szempontból is jobbnak látszik, egyrészt érezhetően gyorsabb, másrészt több szolgáltatást tartalmaz. A Franz jelenleg 34-, a Rambox 95-féle chat-, levelező-, közösségimédia- és egyéb kommunikációs szolgáltatást kezel.

Vannak még egyéb alkalmazások, mint a Pidgin, de ezek vagy kevésbé ismert, régi szolgáltatásokat gyűjtöttek össze, mint az ősi ICQ (ezt mások is kezelik), vagy fizetősek, illetve úgy tűnik, fejlesztőik magukra hagyták őket, már régen nem adtak ki új verziót. Egy további lehetőség, ha böngésző-modulokat használunk komplett új szoftver telepítése helyett.

Csak böngészővel

Itt is vannak régen nem frissülő szolgáltatások, mint az egyébként sokak által dicsért All-In-One Messenger (Chrome), de újabbak is. Chrome alatt a nemrég frissített Multi Messengert és Social Messengert próbáltuk, Firefox alatt Universal Messenger néven létezik hasonló. Ezek azonban csak fél tucatnyi-tucatnyi elterjedtebb szolgáltatást fognak össze, de ha pont arra van szükségünk, akkor elegendőek.

A Viber és a Snapchat viszont sehol sem fordult elő, vélhetően fejlesztőik nem támogatják a külső szoftverek általi hozzáférést.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél