Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ma már mindenki chat-el, aki teheti, mert az ingyen van, és hangulatjeleket, képeket, linkeket, videókat csatolhatunk hozzá. Nem mindenki használja azonban ugyanazt, gyakori, hogy a család, a barátok vagy a munkatársak más-más rendszeren vannak. Aki használ asztali gépet, annak érdemes lehet a számos programot egy helyen áttekinteni.

Valamikor mindenki SMS-t küldött, ha fontosat akart közölni, és nem akart vagy tudott telefonálni, mára ez szinte teljesen háttérbe szorult. Ma lehetőleg szöveges, képes, hangos, színes, izgő-mozgó, hangulatos üzeneteket küldünk egymásnak különböző chat-programokon keresztül. Ám mindenki mást használ.

A nagymama még Skype-ol

A fiatalokkal a Whatsapp-on, a középkorú családtagokkal a Facebook Messengeren kommunikál, a nagymama meg Skype-ol? A munkahelyen esetleg megint más üzenetküldő rendszert tettek kötelezővé, mint a Hangout vagy a Workplace? Nincs egyedül, elég gyakori szituáció.

Egy 2017 januári kutatás szerint a legnépszerűbb chat-alkalmazások a Whatsapp és a Facebook Messenger voltak, fej fej mellett, 1-1 milliárd körüli felhasználóval. (Ami összesen nyilván nem kétmilliárd, mert sokan mindkettőn fent vannak.) A QQ Mobile és a WeChat inkább a kínaiaknak köszönheti népszerűségét, itthon még a Skype, esetleg a Snapchat és a Viber ismertebb. Ezek akkor még az 5., 6., 7. helyet foglalták el.

Milliárdnyi csetelő

Egy valamivel frissebb, májusra datált statisztika szerint a Whatsapp elhúzott, már 1,2 milliárd körül járt. A Skype viszont már teljesen leírta magát, nem fért bele az első nyolcba. Egy új, már novemberi keltezésű cikk a Whatsapp és a Messenger (mindkettő a Facebook-é) holtversenyét jelzi 1,3-1,3 milliárd fővel, a Viber is viszonylag tartja magát, a Skype itt is eltűnt a térképről. (Ebben szerepet játszhat, hogy az utóbbi időben nem tetszettek a program frissítései a felhasználóknak, erről itt írtunk. Illetve egyre többen kínálnak mások is ingyenes video-chatet.)

Csetelni csak lájtosan

Sok, vagy legalább két-három chatprogramot telepíteni telefonunkra megerőltető lehet, igénybe veszi a régebbi készülékeket, bár az újak, gyorsabbak simán elbánnak velük. A Facebook-nál javítja a helyzetet, hogy létezik a könnyített Facebook Lite és Messenger Lite, amik néhány kompromisszum árán kímélik az erőforrásokat, főleg a telefon memóriáját és az internetes adatforgalmat. A Skype-ból is programoznak már egy Lite verziót, bár még nem hivatalos, fejlesztés alatt van, Androidra le tudtuk tölteni. Annyira lájtosra ez sem sikerült, míg az egyik telefonon a normál Skype 131 megabájt, addig a Skype Lite majdnem feleannyi, 62 megabájt helyet eszik meg.

Ha használunk asztali gépet vagy laptopot, akkor azonban új lehetőségek tárulnak fel, a káoszt csökkenti, ha egy helyen kezelhetjük az összeset. Másrészt mobilon hosszabb szövegek begépelése meglehetősen körülményes, és sokszor egyes képeket, linkeket megosztani is jobban lehet számítógépről. Több mobilos szolgáltatásnak, mint a Skype, Whatsapp, Messenger van már asztali gépre való vagy webes változata is, de milyen jó lenne, ha ezeket egy helyen lehetne áttekinteni, nem külön-külön?

Kettő maradt versenyben

Megnéztünk jó pár erre szolgáló alkalmazást, és azt találtuk, hogy lényegében ketten vannak versenyben, a Franz és a Rambox. Mindkettő sok szolgáltatást tömörít, a chat-programokon kívül e-maileket, Facebook-értesítéseket, Twitter-fiókot is lehet benne követni, ha akarjuk. Nagyon hasonlóak egymáshoz, mintha testvérek lennének, nem tudjuk, melyik másolhatta a másikat.

Mindkettőben kiválasztjuk a megfelelő alkalmazást, megadjuk a jelszót, majd felül egy sávban megjelenik, és mindig kényelmesen elérhető lesz. Ha esemény van, hangjelzést kaphatunk, és kis piros számmal jelzi az új infók számát. A háttérben is futhatnak, mindkettő van Windowsra, Mac-ra és Linuxra egyaránt. A Franz fejlesztői osztrákok, Ferenc József császárról nevezték el programjukat, ezért a nagy bajusz, mint logó.

Őskövületek, mint az ICQ

Ám a Rambox két szempontból is jobbnak látszik, egyrészt érezhetően gyorsabb, másrészt több szolgáltatást tartalmaz. A Franz jelenleg 34-, a Rambox 95-féle chat-, levelező-, közösségimédia- és egyéb kommunikációs szolgáltatást kezel.

Vannak még egyéb alkalmazások, mint a Pidgin, de ezek vagy kevésbé ismert, régi szolgáltatásokat gyűjtöttek össze, mint az ősi ICQ (ezt mások is kezelik), vagy fizetősek, illetve úgy tűnik, fejlesztőik magukra hagyták őket, már régen nem adtak ki új verziót. Egy további lehetőség, ha böngésző-modulokat használunk komplett új szoftver telepítése helyett.

Csak böngészővel

Itt is vannak régen nem frissülő szolgáltatások, mint az egyébként sokak által dicsért All-In-One Messenger (Chrome), de újabbak is. Chrome alatt a nemrég frissített Multi Messengert és Social Messengert próbáltuk, Firefox alatt Universal Messenger néven létezik hasonló. Ezek azonban csak fél tucatnyi-tucatnyi elterjedtebb szolgáltatást fognak össze, de ha pont arra van szükségünk, akkor elegendőek.

A Viber és a Snapchat viszont sehol sem fordult elő, vélhetően fejlesztőik nem támogatják a külső szoftverek általi hozzáférést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hét kattintással lehet már babaváró hitelt igényelni (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 11:05
Egyelőre csak a Gránit Banknál, miután már a szerződést is meg lehet kötni videóbankon keresztül.
Személyes pénzügyek A járvány alatt sem lankadt a nyugdíjas évekre való takarékoskodás
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 09:44
A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a váratlan kiadások fedezése a legtöbbek által említett megtakarítási cél. A megkérdezettek 57 százaléka kiemelten fontosnak tartja a rendkívüli helyzetekre való takarékoskodást – derült ki az OTP Bank 2020-ban mért megtakarítási szokásokat vizsgáló kutatása alapján.
Személyes pénzügyek Csapdahelyzetet is teremtett az idei minimálbér-emelés
Valkai Nikoletta | 2021. február 26. 18:34
Miután a 2021-es minimálbér elfogadásának folyamata a korábbi évektől eltérően zajlott, csak jövő héten érkeznek a megemelt fizetések. A kötelezően adandó legkisebb bérek meghatározásának csúszása persze hatással vannak az egyes ágazatok béregyeztetéseire is. A tárgyalásokat a romló munkaügyi kapcsolatok is megnehezítik.
Személyes pénzügyek A továbbtanulás a legjobb befektetés?
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 15:37
A diploma megszerzésének egyik előnye, hogy az általunk vágyott szakmában dolgozhatunk. A másik, hogy a diplomások jóval többet keresnek. Így nagyon érdemes megtalálni a megoldást a tanulmányok finanszírozására és befejezésére.
Személyes pénzügyek Lakás? Autó? Havi 126 ezer forint egy fiatal átlagos személyes jövedelme
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:54
A K&H ifjúsági indexe szerint a 19-29 éves korosztály több mint negyede egyáltalán nem tesz félre, igaz, a megkérdezettek több mint felének egyáltalán nincs megtakarítása és jövedelem nélkül a fiatalok 41 százaléka maximum egy hónapig tudna megélni.
Személyes pénzügyek Egy nagyon várt hír: már a nyugdíjasok számára is elérhető a CSOK
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 17:09
Január 1-jétől a nyugdíjasok számára is elérhető a gyermekek után igényelhető CSOK támogatás, és a kedvezményes lakáshitelt is ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe, mint a fiatalabb igénylők. A feltételekről, szabályokról és a szükséges iratokról a Bank360.hu készített összeállítást.
Személyes pénzügyek Megkapják az utolsó figyelmeztetést azok, akik nem fizették rendesen a tb-t
MTI | 2021. február 20. 08:55
Azért, hogy minél többen tudják időben rendezni járuléktartozásukat, újabb felhívást küld az érintetteknek az adóhivatal.
Személyes pénzügyek Csak nem akar bővülni a hazai gazdagok szűk köre
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 16:39
Magyarországon nagyjából 3500 magyar család birtokolja a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százalékát. Ráadásul minél gazdagabb valaki, az utóbbi évek tanúsága szerint annál gyorsabban nőttek a megtakarításai. Rendkívül nagyok a különbségek a 30 és 60 éves vagyonosok, illetve a nők és a férfiak pénzügyi viselkedése, preferenciái között - derült ki a Blochamps Capital legfrissebb kutatásából.
Személyes pénzügyek Plasztik helyett fémből készült bankkártyával is lehet már fizetni
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 15:15
Több hazai hitelintézet után a Takarékbank is elérhetővé tette kiemelt ügyfelei részére az exkluzív, Mastercard World Elite betéti kártyát, azzal a különbséggel, hogy az övé már nem plasztik, hanem fém.
Személyes pénzügyek 1. Hol élünk? Hogyan élünk? Árak, bérek, más alapismeretek az élethez
Privátbankár.hu | 2021. február 17. 17:40
Milyen funkciói vannak a pénznek? Mekkora jövedelemből gazdálkodik az átlagos magyar háztartás? Hogyan néznek ki a kiadásai? Felkészítünk az életre a legfontosabb pénzügyi alapismeretekkel, nem csak középiskolásoknak. Pénzügyi Tudatosság Országos Verseny és Diákfórum 1. rész.
hírlevél