<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.

Júniusban 113 468 magyar állampolgár dolgozott hivatalosan Ausztriában, ami nemcsak új rekord, de elég nagy ugrás is az előző, májusi csúcshoz képest. Amint korábban írtuk, ráadásul nem szokott májusban rekord születni, ez is a magyarok ausztriai munkakedvének növekedésére utal. Meg talán arra is, hogy van munka odaát bőven.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Az emelkedő tendencia tehát, ami legalább Magyarország EU-csatlakozása óta tart, de a Covid miatt megtört, újult erővel folytatódik. Hogy ebben mekkora szerepe lehet a háborúnak, a magas magyar inflációnak, forintgyengülésnek és a várható életszínvonal-esésnek, nem tudni. De nem lenne meglepő, ha a – turizmus, mezőgazdaság miatt – szezonálisan erős következő hónapokban, júliusban, augusztusban is újabb rekordok születnének.

Pezseg az osztrák munkaerőpiac

Egyébként az egész osztrák munkaerőpiac is csúcsra jár, amint a második ábrán a kék vonal mutatja. Eközben az osztrák állampolgárokból nem dolgoznak többen, ami a népesség elöregedésével eddig is borítékolható volt, a számuk stagnál (piros vonal). A növekedést teljes mértékben a külföldi munkaerő gyorsuló beáramlása okozza (zölddel).

2. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal tengely), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)2. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal tengely), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)

A magyarok száma nőtt legjobban

Egy hónap alatt 4741, júniustól júniusig pedig 8886 fővel több magyar dolgozott a sógoroknál, ami mindkét esetben csúcsérték. Vagyis az egyes országok mezőnyében a magyarok száma nőtt leginkább év/év alapon és egy hónap alatt egyaránt.

3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Azért a konkurencia sem alszik, a horvátok például, akiknek csak viszonylag későn engedélyezték a szabad munkavállalást az EU-ban, mintegy 6500, a németek 5900, a románok pedig 7400 fővel lettek többen. (A Sozialversicherung.at statisztikája szerint.)

Jönnek az ukránok, de kicsit az oroszok is

Az Ausztriában dolgozó ukrán állampolgárok száma pedig, az elhúzódó háború miatt teljesen érthető módon, néhány hónap alatt megduplázódott. A januári és februári 5300, illetve 5500 főről júniusig 11 653 személyre nőtt. Azon belül is az utolsó két hónap jelentett nagyobb ugrást.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma, III. (fő)4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma, III. (fő)

Könnyen lehet, hogy az ukránok többsége csak valamilyen alkalmazkodási folyamat, például intenzív nyelvtanfolyamok után tud elhelyezkedni. De az is lehetséges, hogy ők is főleg a nyári idénymunkákkal tudnak érvényesülni, mint a magyarok közül is sokan. Kisebb mértékben ugyan, de az oroszok száma is bővült (4. ábra).

Egyre több az ázsiai dolgozó

Egy hónap alatt csak 1600, egy év alatt azonban már jelentősebb, 12 ezer fős növekedést mutat az “Ázsia” kategóriában szereplő dolgozók száma. Így 75 500-an vannak, ami egyfajta középmezőny, több európai országtól is elmarad. Ide vélhetően nagyrészt, de nem csak a közel-keleti menekültek tartoznak.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Az ápolónők kizsákmányolása

Persze Ausztriában – és más európai országokban – is létezik feketemunka, így a valós számok jóval nagyobbak is lehetnek. Ezt erősíti meg például egy német elemzés, amely szerint az elöregedő Németországban egyre nagyobb szükség van a 24 órás ápolásra, felügyeletre.

Az ápolószemélyzet számára, akik közül sokan Közép- és Kelet-Európából származnak, ez a munka gyakran rendkívül nehéz élet- és munkakörülményekkel jár, beleértve a kizsákmányolást és az emberi jogok megsértését.

Németországban az ukrán nők teszik ki az idősgondozásban dolgozó csoport nagy részét, és különösen bizonytalan helyzetben vannak. A “szürkezónában” dolgoznak, a legtöbb esetben illegálisan foglalkoztatják őket, és alig kapnak társadalmi és jogi védelmet.

Ez a helyzet előnyös viszont a közvetítő ügynökségeknek, amelyek maguk határozzák meg a játékszabályokat teszik hozzá.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
Személyes pénzügyek Készüljünk fel: egyre többen válnak fizetésképtelenné
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 10:44
A közeljövőben a nem teljesítők száma elkerülhetetlenül növekedni fog, mind az élő hiteleknél és szolgáltatásoknál, mind pedig a lejárt követelések között – véli Bódizs Kornél, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG