TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Utánajártunk, mekkora állami nyugdíjra számíthatnak a pénztártagok az államtól. Az ezt lehetővé tévő stabilitási törvény egyértelműen fogalmaz, a helyzetet az bonyolítja meg, hogy a pénztártagok befizetéseit tavaly decemberig "ideiglenesen" elvonta az állam. Ők most kiegészítést és kompenzációt is kapnak - de ez egyben újabb kérdéseket is felvet.

A tavaly év végén elfogadott módosítóindítványok után a pénztártagok is kaphatnak az államtól nyugdíjat. Ez volt a korábbi törvénymódosítás egyik leginkább vitatott pontja. Mint ismert, 2011 január 31-ig arról kellett 3,1 millió pénztártagnak döntenie, hogy visszalép-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy "kizárja magát" abból és így lemond az állami apanázsról.

Megszüntetett diszkrimináció
A maradó pénztártagok szerint mivel nyugdíjjárulékot továbbra is fizettek (2011 januárja után is), és az járulék típusú közteher maradt miután hozzájárulásra, majd szociális adóra keresztelték át, így azért cserébe járadékot kellett volna kapniuk. Az ügyben egy évig hezitált az Ab, végül nem hozott határozatot, majd a kormány év végén úgy döntött, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok befizetéseit véglegesen az államkasszába irányítja át.

A kabinet azonban a továbbiakban meg akarta szüntetni a jogalapot arra, hogy az újabb törvénymódosításokat a pénztártagok diszkriminációra hivatkozva megtámadhassák (erre az új alkotmány szerint továbbra is lehetőségük van, csak magánszemélyként), így úgy döntött, hogy állami nyugdíjat a pénztártagok is kaphatnak. A kérdés ezek után az volt, hogy mennyit?

A stabilitási törvénybe csomagolt módosító indítványt a legtöbben úgy értelmezték, hogy a 102 ezer pénztártag kapni fog nyugdíjat az államtól, de az az állami pillérbe átlépők jussának mindössze 75%-át. Az NGM szerint azonban ez nem igaz, az ő jogértelmezésük szerint a pénztártagok is ugyanannyit kapnak majd, mint azok, akik visszaléptek a tb-be.

A stabilitási törvény valóban úgy fogalmaz, hogy "a teljes állami nyugdíj feltétele, hogy a magánnyugdíjpénztári tag visszalépjen az állami nyugdíjrendszerbe". Hogy miként lesz ebből teljes állami ellátás, arra az NGM világított rá megkeresésünkre.

Kompenzációs és kiegészítés jár a pénztártagoknak

Beengedték a kizártakat

Mint írják, ha az állampolgár magánnyugdíjpénztári tag marad (vagyis nem lép vissza a tb-be), a jelenlegi szabályok szerint akkor sem éri veszteség, hiszen a magánnyugdíjpénztári tagságának 2011. december 31-ét megelőző idejére az állami pillérből származó nyugdíja 75%-ára jogosult (illetve a 14 hónapos tagdíj-átirányítás kompenzálásaként valójában hozzávetőleg 76 százalékra), s mindezt a magánnyugdíjpénztári megtakarítások - a pénztár gazdálkodásának függvényében - egészítik ki.

Az NGM szerint a magánpénztáraknak a 1997-es társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján kell kiegészíteniük a pénztártagok nyugdíját. De ez a cikkely csak a 2011. december 31. előtti időszakra vonatkozik.

Az állam tavaly decemberig irányította át a magánpénztári befizetéseket az államkasszába, így az elmúlt 14 hónapban a megmaradt 102 ezer tag befizetései is az államhoz folytak be - eredetileg az ideiglenes rendelkezés lett volna, de a kabinet "örökre" átirányította a befizetéseket az államkasszába (tavaly év végén).

Máshogy jár a 100%

Magyarul, az elmúlt 14 hónapra a magánpénztári tagok úgy kapnak majd nyugdíjat, ahogy az egész nyugdíjreformot megelőzően kaptak volna - leszámítva, hogy az állami nyugdíjszámítást korrigálták -, 75%-ot áll az állam, a többit a pénztár. Sőt, az NGM a törvénymódosításba belecsempészte a tagok kompenzációját is, hiszen az elmúlt bő egy évben kasszájukhoz semmilyen összeg sem folyt be, így megtakarításaik nem gyarapodtak.

2012- január 1-től pedig a pénztártagok is 100%-os állami nyugdíjra jogosultak, hiszen más állampolgárokhoz hasonlóan az összes befizetésük az államhoz folyik be.

A félreértésre tehát az adott alapot, hogy a jogszabály szerint a 2011. december 31. előtti szolgálati időre "máshogy jár a 100%", mint utána. Azok a pénztártagok tehát, akik maradnak a magánkasszájuknál, megnyugodhatnak, ugyanannyi járadékra jogosultak, mint azok, akik az állami pillérben vannak. Csakhogy...

Mi lesz az egykori tagokkal most? És mi lesz a pénztárakkal?

A módosítás teljesen új helyzetet teremt. A magánnyugdíjpénztárak szerint a megváltoztatott költségplafon mellett szinte lehetetlen, hogy folytassák munkájukat, ráadásul 3,1 millió tag helyett mára csak 102 ezren maradtak. A tavaly decemberi törvénymódosítás azonban gondolt a kivéreztetett pénztárakra is, ők a jövőben önkéntes alapon tagdíjat szedhetnek - így biztosíthatják fennmaradásukat. A stabilitás Pénztárszövetség szerint nagyjából havi 14 ezer forintos hozzájárulás mellett a tagok vagyona tovább gyarapodhat és a kasszák sem húzzák le a rolót (ennek ellenére nehéz elképzelni, hogy az új szabályozás után megmarad az összes kassza, bizonyosan megszűnik néhány, lesznek összeolvadások). A pénztártagoknak tehát további áldozatokat kell vállalniuk, ez azonban kifizetődő lehet nekik nyugdíjas éveikre. Az azonban továbbra is kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik tavaly váltottak - ők ugyanis teljesen más következményekkel számoltak, például, hogy nem kapnak állami nyugdíjat.

Kizárt, hogy visszaléphessenek a magánnyugdíjpénztárba?

A múlt héten felmerült, hogy az akkor jogfenntartó nyilatkozatot írók egy jogi kiskaput kihasználva talán visszaléphetnének a magánnyugdíjpénztárukhoz. A pénztárakat jól ismerő, de neve elhallgatását kérő forrásunk szerint ez azonban lehetetlen, még ha lenne is jogi fogódzó, a kormánypártok azt biztos "letörik" március 31-ig.

Március végéig dönthetnek ugyanis a pénztártagok, hogy visszalépnek-e az állami rendszerbe. Nekik a döntéssel érdemes várniuk, hiszen a részletszabályokat még nem dolgozta ki a kormány. Valószínűleg majd nekik kell jelezniük a magánnyugdíjpénztáruk felé átlépési szándékukat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél