Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Utánajártunk, mekkora állami nyugdíjra számíthatnak a pénztártagok az államtól. Az ezt lehetővé tévő stabilitási törvény egyértelműen fogalmaz, a helyzetet az bonyolítja meg, hogy a pénztártagok befizetéseit tavaly decemberig "ideiglenesen" elvonta az állam. Ők most kiegészítést és kompenzációt is kapnak - de ez egyben újabb kérdéseket is felvet.

A tavaly év végén elfogadott módosítóindítványok után a pénztártagok is kaphatnak az államtól nyugdíjat. Ez volt a korábbi törvénymódosítás egyik leginkább vitatott pontja. Mint ismert, 2011 január 31-ig arról kellett 3,1 millió pénztártagnak döntenie, hogy visszalép-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy "kizárja magát" abból és így lemond az állami apanázsról.

Megszüntetett diszkrimináció
A maradó pénztártagok szerint mivel nyugdíjjárulékot továbbra is fizettek (2011 januárja után is), és az járulék típusú közteher maradt miután hozzájárulásra, majd szociális adóra keresztelték át, így azért cserébe járadékot kellett volna kapniuk. Az ügyben egy évig hezitált az Ab, végül nem hozott határozatot, majd a kormány év végén úgy döntött, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok befizetéseit véglegesen az államkasszába irányítja át.

A kabinet azonban a továbbiakban meg akarta szüntetni a jogalapot arra, hogy az újabb törvénymódosításokat a pénztártagok diszkriminációra hivatkozva megtámadhassák (erre az új alkotmány szerint továbbra is lehetőségük van, csak magánszemélyként), így úgy döntött, hogy állami nyugdíjat a pénztártagok is kaphatnak. A kérdés ezek után az volt, hogy mennyit?

A stabilitási törvénybe csomagolt módosító indítványt a legtöbben úgy értelmezték, hogy a 102 ezer pénztártag kapni fog nyugdíjat az államtól, de az az állami pillérbe átlépők jussának mindössze 75%-át. Az NGM szerint azonban ez nem igaz, az ő jogértelmezésük szerint a pénztártagok is ugyanannyit kapnak majd, mint azok, akik visszaléptek a tb-be.

A stabilitási törvény valóban úgy fogalmaz, hogy "a teljes állami nyugdíj feltétele, hogy a magánnyugdíjpénztári tag visszalépjen az állami nyugdíjrendszerbe". Hogy miként lesz ebből teljes állami ellátás, arra az NGM világított rá megkeresésünkre.

Kompenzációs és kiegészítés jár a pénztártagoknak

Beengedték a kizártakat

Mint írják, ha az állampolgár magánnyugdíjpénztári tag marad (vagyis nem lép vissza a tb-be), a jelenlegi szabályok szerint akkor sem éri veszteség, hiszen a magánnyugdíjpénztári tagságának 2011. december 31-ét megelőző idejére az állami pillérből származó nyugdíja 75%-ára jogosult (illetve a 14 hónapos tagdíj-átirányítás kompenzálásaként valójában hozzávetőleg 76 százalékra), s mindezt a magánnyugdíjpénztári megtakarítások - a pénztár gazdálkodásának függvényében - egészítik ki.

Az NGM szerint a magánpénztáraknak a 1997-es társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján kell kiegészíteniük a pénztártagok nyugdíját. De ez a cikkely csak a 2011. december 31. előtti időszakra vonatkozik.

Az állam tavaly decemberig irányította át a magánpénztári befizetéseket az államkasszába, így az elmúlt 14 hónapban a megmaradt 102 ezer tag befizetései is az államhoz folytak be - eredetileg az ideiglenes rendelkezés lett volna, de a kabinet "örökre" átirányította a befizetéseket az államkasszába (tavaly év végén).

Máshogy jár a 100%

Magyarul, az elmúlt 14 hónapra a magánpénztári tagok úgy kapnak majd nyugdíjat, ahogy az egész nyugdíjreformot megelőzően kaptak volna - leszámítva, hogy az állami nyugdíjszámítást korrigálták -, 75%-ot áll az állam, a többit a pénztár. Sőt, az NGM a törvénymódosításba belecsempészte a tagok kompenzációját is, hiszen az elmúlt bő egy évben kasszájukhoz semmilyen összeg sem folyt be, így megtakarításaik nem gyarapodtak.

2012- január 1-től pedig a pénztártagok is 100%-os állami nyugdíjra jogosultak, hiszen más állampolgárokhoz hasonlóan az összes befizetésük az államhoz folyik be.

A félreértésre tehát az adott alapot, hogy a jogszabály szerint a 2011. december 31. előtti szolgálati időre "máshogy jár a 100%", mint utána. Azok a pénztártagok tehát, akik maradnak a magánkasszájuknál, megnyugodhatnak, ugyanannyi járadékra jogosultak, mint azok, akik az állami pillérben vannak. Csakhogy...

Mi lesz az egykori tagokkal most? És mi lesz a pénztárakkal?

A módosítás teljesen új helyzetet teremt. A magánnyugdíjpénztárak szerint a megváltoztatott költségplafon mellett szinte lehetetlen, hogy folytassák munkájukat, ráadásul 3,1 millió tag helyett mára csak 102 ezren maradtak. A tavaly decemberi törvénymódosítás azonban gondolt a kivéreztetett pénztárakra is, ők a jövőben önkéntes alapon tagdíjat szedhetnek - így biztosíthatják fennmaradásukat. A stabilitás Pénztárszövetség szerint nagyjából havi 14 ezer forintos hozzájárulás mellett a tagok vagyona tovább gyarapodhat és a kasszák sem húzzák le a rolót (ennek ellenére nehéz elképzelni, hogy az új szabályozás után megmarad az összes kassza, bizonyosan megszűnik néhány, lesznek összeolvadások). A pénztártagoknak tehát további áldozatokat kell vállalniuk, ez azonban kifizetődő lehet nekik nyugdíjas éveikre. Az azonban továbbra is kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik tavaly váltottak - ők ugyanis teljesen más következményekkel számoltak, például, hogy nem kapnak állami nyugdíjat.

Kizárt, hogy visszaléphessenek a magánnyugdíjpénztárba?

A múlt héten felmerült, hogy az akkor jogfenntartó nyilatkozatot írók egy jogi kiskaput kihasználva talán visszaléphetnének a magánnyugdíjpénztárukhoz. A pénztárakat jól ismerő, de neve elhallgatását kérő forrásunk szerint ez azonban lehetetlen, még ha lenne is jogi fogódzó, a kormánypártok azt biztos "letörik" március 31-ig.

Március végéig dönthetnek ugyanis a pénztártagok, hogy visszalépnek-e az állami rendszerbe. Nekik a döntéssel érdemes várniuk, hiszen a részletszabályokat még nem dolgozta ki a kormány. Valószínűleg majd nekik kell jelezniük a magánnyugdíjpénztáruk felé átlépési szándékukat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
Személyes pénzügyek Elmaradt a síszezon, alig vettek fel magyar dolgozókat Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. március 26. 14:35
Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.
Személyes pénzügyek Ömlik az életbiztosításokba a magyarok pénze, de még így is kicsi az arányuk a megtakarításokon belül
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 11:09
A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett érhetők el a a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére szépen gyarapodtak a nyugdíjcélú megtakarítások
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 09:53
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul. A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. A második vírushullám enyhébb visszaesést okozott a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.
Személyes pénzügyek Ezen az 5 dolgon csúszhat el a falusi csok igénylése
Privátbankár.hu | 2021. március 15. 13:14
A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.
Friss
hírlevél
depositphotos