<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy friss kutatás szerint megdöbbentő ütemben növekszik Európa-szerte az öngyilkosok száma a pénzügyi válság kirobbanása óta. A cambridge-i egyetem szociológia professzora szerint a gazdaság hanyatlásával párhuzamosan az emberek nem csak elveszítették kapaszkodóikat, hanem még a támogatásokat megvonó állam is egyre többet követel tőlük.

Az ezt alátámasztó nemzetközi kutatások irányítója, a cambridge-i egyetem szociológia professzora, David Stuckler az alapblognak adott interjúban azt állítja, hogy a gazdasági-pénzügyi krízis önmagában véve is sok ember életét teszi kockára, de a végső, az öngyilkossági szándékot előidézni képes kilátástalanság ott jelentkezik a legjellemzőbben, ahol az állam folyamatosan leépíti a szociális juttatásokat és eközben újabb és újabb adókkal kívánja sarcolni a lassan, de biztosan fizetésképtelenné váló polgárokat.

Ahol a válság, ott a kétségbeesés

Míg 2003 és 2007 között egész Európában csökkenő tendenciát mutattak az öngyilkossági adatok, addig a válság kirobbanása óta szinte már járványszerűen terjed az öngyilkosság – főként a kis- és középvállalkozó férfiak körében – az eladósodottsági krízisben szenvedő Görögországban, Olaszországban, Írországban, valamint a legsúlyosabb megszorításokat végrehajtó balti államokban.

A balti országok közül például Lettországban olyan páratlan gazdasági és szociális leépítés ment végbe, hogy az ország két-három év leforgása alatt elvesztette GDP-jének negyven százalékát.

David Stuckler szerint így nem véletlen, hogy Lettországban történik a legtöbb öngyilkosság, Kelet-Európa pedig hagyományosan továbbra is élen jár a szomorú statisztikákban - bár nyugaton – beleértve Görögországot is - erőteljesebben emelkedett az öngyilkosságok száma, mint például Csehországban vagy Magyarországon.

Támogatások helyett új sarcokat találnak ki a kormányok

A vizsgált országokban folytatott interjúk alapján Stuckler az állítja: az öngyilkossághoz rendszerint az vezet, hogy eltűnik minden kapaszkodó. Sehol a látótávolságon belül valamiféle utolsó menedék, ami – következzék be bármi is a gazdaságban – fedelet biztosít a maga és családja számára addig, amíg a válság el nem múlik.

Életükben most először – egyidejűleg - tapasztalják meg az olaszok, görögök, spanyolok, kelet-európaiak milliói, hogy nem kapják meg a pénzüket az elvégzett munkákért. Másrészt nem kapnak új hitelt a bankoktól, és harmadrészt az állam, az önkormányzat felszámolja az összes korábban nyújtott támogatást a vállalkozó, alkalmazott, munkanélküli, továbbá a család, az iskola, a kórház számára. Mindeközben ugyanez az állam, ugyanez az önkormányzat megállás nélkül újabb és újabb adókat vet ki a már csupán korábbi megtakarításaikat felélni képes polgárokra - mondta az alpblognak Stuckler.

A teljes interjút itt olvashatja >>

Öngyilkosságok a magyar médiában

Ha nincs remény, ha más úgysem értené meg, talán mégis lesz egy ember, akivel tudna erről beszélni a 116-123 telefonszámon, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatnál.

A média- és hírközlési biztos nemrég ismertette az öngyilkosságok témájában médiaszakemberek számára készített ajánlását, a felelős, megelőzést segítő tájékoztatás ismérveit. Bodonovich Jenő szerint már az olyan kifejezések használata sem ajánlott egy tudósítás során, mint a „sikertelen öngyilkosság”, hiszen azt sugallja, hogy a halál lett volna a kívánt „eredmény”.

Az öngyilkosságot nem szabad ésszerű választásként, a problémák megoldásaként bemutatni, az ahhoz vezető tényezők általában sokrétűek és összetettek. Kerülendő az öngyilkosság módszerének, eszközeinek részletező leírása, hiszen ez növeli az utánzó magatartás kiváltásának esélyét, mintegy ötleteket adva ahhoz. Az öngyilkosság konkrét helyszínének megemlítése, bemutatása tervet ajánlhat annak, akinek esetleg addig „csak” öngyilkos gondolatai voltak, de konkrét terve, eszköze nem. Az ilyen tudósítás tehát megnöveli az öngyilkosság kockázatát, ezért a témakör megjelenítése rendkívüli körültekintést igényel.

Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Jelentkezés megerősítése szükséges!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:09
Köszönjük, hogy jelentkeztél a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre! FONTOS: kérjük, erősítsd meg jelentkezésedet!
Személyes pénzügyek Matolcsy György előírta, hány helyen vehetünk fel készpénzt
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 09:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének friss rendelete meghatározza, hogy egy banknak – attól függően, hogy hány betéti és hitelkártyát bocsátott ki – hány ATM-et kell működtetnie egy fővárosi kerületben, egy vármegyeszékhelyen és a további településeken, ezeken belül a városokban.
Személyes pénzügyek Bal lábbal kelt a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 07:16
A hazai fizetőeszköz gyengébben kezdte a mai napot annál, mint ahol az előzőt befejezte.
Személyes pénzügyek Az infláció nagyon megdrágította a bankolást is
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 10:50
A mindennapi bankoláshoz kötődő kiadások tavaly 5,9 százalékkal nőttek, ez elmarad a múlt évi 14,5 százalékos éves átlagos árindextől, ám az előző évekhez tempósabb drágulásról tanúskodik - derül ki a money.hu összeállításából. Az inflációs adatnak előremutató hatása is lehet a bankolási költségekre nézve, egyes bankok ugyanis esetleg a tavalyi inflációnak megfelelően emelhetik a díjaikat, ami jelentős drágulást jelenthet. Éppen ezért érdemes megnézni a bankolási költségeket.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG