<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Úgy tűnik, hogy kis asztal csak a barátoknak jár.

Emlékeznek még arra a gigantikus ovális asztalra, amelynél Vlagyimir Putyin tavaly február elején – néhány héttel az ukrajnai offenzíva kezdete előtt – csuklóztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, Emmanuel Macron francia elnököt és Olaf Scholz német kancellárt? A képek akkor bejárták a világsajtót, és mindenki azt találgatta, hogy vajon mi lehet az üzenete ennek a méretes bútordarabnak.

Azt persze már akkor tudni lehetett, hogy van a Kremlben ennél szerényebb asztal is. Argentína elnökét, Alberto Fernándezt például már akkor egy kis asztalnál üdvözölte az orosz elnök, és ugyanennél fogadta tegnap a háromnapos látogatásra Moszkvába érkezett kínai elnököt, Hszi Csin-pinget is. Íme:

Asztaldiplomácia. Fotó:  EPA/SERGEI KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL
Asztaldiplomácia. Fotó: EPA/SERGEI KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Nem kell nagy Columbónak lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, Putyin nem véletlenszerűen váltogatja az asztalait a külföldi állam- és kormányfők fogadásakor. Az EU- és NATO-tagországok vezetőinek – és ilyen szempontból egy kalapba tartozik Orbán Viktor, Emmanuel Macron és Olaf Scholz – hosszú asztal jár az erő- és a tekintélydemonstráció jegyében. Ez itt Moszkva, én Vlagyimir bácsi vagyok, és itt az van, amit én akarok.

A baráti országok vezetőit – és most ide tartozik Kína is, amelynek segítsége jelen helyzetben különösen fontos Oroszország számára – viszont közel engedi magához a Kreml ura: parányi, meghitt asztalhoz ülteti őket, amely alkalmas egy rövid smúzolásra. Rájuk mosolyog, érezteti velük, hogy szívesen látott vendégek – lásd a fenti képet.

Hát így működik a putyini asztaldiplomácia.

Szubjektív "Utaztam a Titanicon és túléltem" – levél Írországból
Mester Nándor | 2023. június 10. 05:56
Írországnak vannak olyan pontjai, amik többszöri odautazásra csábítanak. Nem, nem a dublini Guiness-gyárról van szó, de még csak nem is a Trinity College lenyűgöző könyvtáráról vagy más épületeiről. Hanem a honfitársaink által kevésbé ismert, de csakis szerethető nemzeti parkokról. A napokban jártunk az egyik ilyen fantasztikus helyen, ahol még a Titanicon is "utazhattunk" és most beszámolunk erről a Világjáró rovatunkban.
Szubjektív A nap képe: Orbán Viktor talált egy Putyinénál is nagyobb asztalt
Litván Dániel | 2023. június 9. 11:46
Ehhez is keletre kellett utazni, de megérte.
Szubjektív "Már nem csak a pedagógusokért, hanem a nemzetünkért jövök ki" - a hétfői tüntetésen forgattunk
Izsó Márton - Kormos Olga | 2023. június 6. 10:31
A diákok és szimpatizánsok tegnap a státusztörvény árnyékában pedagógusnapi kiállással ünnepelték tanáraikat. Az Oktogontól a Belügyminisztériumig vonult a tömeg, s mi arról kérdeztük a résztvevőket, miért érezték úgy, hogy ma itt kell lenniük, gondolták-e valaha, hogy egyszer így ünnepeljük a pedagógusokat, s hogy mit köszönhetnek nekik. 
Szubjektív Talán jobb lesz azoknak, akiknek nehezebb az anyagi helyzete - vásárlók a kötelező bolti akcióról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. június 3. 11:27
Június 1-én indult a kormányzatilag előírt kötelező akciózás a nagyobb boltokban, a kormány most éppen ettől várja az infláció csökkenését. Mit gondolnak erről az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Szűzanya és sziklavár – egy ódon város Portugáliában
Szarvas György | 2023. június 3. 05:48
Veszprém felkötheti a gatyáját, ha versenyre kíván kelni Európa kulturális fővárosaként Guimarãessel. A portugál település különösebb erőfeszítések nélkül tudta megrendezni 2013-ban a kulturális fesztivált, mivel minden „kellék” rendelkezésére állt a sikerhez. A Világjáró ezúttal az itthon alig ismert észak-portugáliai városkában nézett körbe.
Szubjektív A nap képe: kedves gesztus a Puskás Arénában – nem, nem verték szét Budapestet a szurkolók
Wéber Balázs | 2023. június 1. 11:51
Bár csapata elvesztette az EL-döntőt, egy Roma-drukker mégis boldogan távozhatott a Puskás Arénából. Az olasz és spanyol szurkolók – a híresztelésekkel ellentétben – nem kapták szét a várost, hanem ünnepet varázsoltak az eseményből.
Szubjektív Pozsonyi anziksz: Warhol-festmények és a szerencsét hozó Csumil
Elek Lenke | 2023. május 27. 06:01
Nekem már mindörökre Andy Warhol (született Andrej Varchola) fog Pozsonyhoz kötődni, jóllehet, a világ leghíresebb amerikai pop art művésze már Pittsburgh-ben született. A ruszin gyökerekkel bíró Warhol-család felmenői a Mezőlaborc melletti Mikón éltek. Ma már Pozsony is sajátjaként dicsekszik a Marylin Monroe-t és a Campbell leveskonzervet világhírűvé tevő alkotóval. A Világjáró ezúttal Szlovákia fővárosának ismert és talán kevésbé ismert arcait mutatja be.
Szubjektív „A hidat azért építették, hogy közlekedjenek rajta” – a Lánchídról kérdeztük a fővárosiakat
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. május 20. 11:39
Politikai viták kereszttüzébe került a Lánchíd autós forgalmának kérdése: radikálisan eltér egymástól a kormányzat és a főváros vezetésének álláspontja. Budapest különböző pontjain kérdeztük meg a fővárosiakat, ők visszaengednék-e a személyautókat a dunai átkelőre. Videó.
Szubjektív Koppenhága, a legmediterránabb északi főváros
Kormos Olga | 2023. május 20. 05:49
A sztori, hogy amikor elutazunk Skandinávia egyik hűvösen tartózkodónak gondolt fővárosába, és a várakozásaink totális ellentétével találkozunk. Az elmúlt hétvégén, amikor Magyarországra armageddonszerű özönvíz zúdult, célpontunk ragyogó idővel, a vízparton fürtökben (nap)fürdőző és tömegesen kerékpározó emberekkel várt minket. Egy hely, mely egész egyszerűen jól működik. A Világjáró mostani állomása: Koppenhága.
Szubjektív A nap képe: furcsa pózban tárgyalt a magyar államfő Reykjavíkban
Wéber Balázs | 2023. május 17. 10:44
Mintha csak barinők taliztak volna egy könnyed csevejre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG