<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az „istenek szigete” megszédít és megrészegít, megrémít, majd megnyugtat és elhiteti, hogy minden rendben lesz. Világjáró rovatunkban ezúttal Baliról olvashatnak.

Balin meleg van. Sőt, nemcsak az egyszerű, magyar fejjel megismert meleg, hanem fülledt, nedves forróság, az a fajta, amikor szíved szerint egész nap csak a zuhany alatt állnál vagy egy légkondicionáló alatt pihegnél; másfelől nézve viszont a világ másik felén járva az ember viszonylag gyorsan túllép ilyen apróságokon, minthogy 38 fok és 85 százalékos páratartalom, és inkább belenyugszik a megmásíthatatlan tényekbe. Ilyen például az is, hogy a szigeten kis túlzással mindenki taxis. Vagy ha nem taxis, akkor uberezik. Vagy ha nem uberezik, akkor szívesen elvisz egy jelképes összegért, még úgy is, ha éppen Bali kevésbé turistaparadicsom felén járunk, egyre-másra lassítanak le, tört angolsággal kínálgatva a fuvarokat. Ha nem, hát nem, nincs harag, elfogadják, minden rendben.

Rizsföldek - az egyik leggyakoribb látvány Bali szigetén. Fotó: Depositphotos
Rizsföldek - az egyik leggyakoribb látvány Bali szigetén. Fotó: Depositphotos

A pókon túl

Az indonéz szigetvilág hatalmas, tulajdonképpen nehezen felfogható, hogy több mint 17 ezer szigetből áll, amelyből mindössze hatezer lakott, ám a saját mitológiájú, semmi másra nem hasonlító Bali így is kiemelkedik. Az „istenek szigete”-kifejezés csak Magyarországról szemlélve tűnik nagyzónak és turistacsalogatónak, ha viszont a rizsföldeken egy csatorna szélén egyensúlyozol, tulajdonképpen teljesen természetesnek veszed, hogy ha már ott vagy, akkor a sziget jó szellemei is rajtad tartják a szemüket. És ez persze így is van, még akkor is, mikor néhány perccel később a szűnni nem akaró rizsföldön inkább az útirány-változtatás mellett döntünk, megcélozva a legközelebbi betonutat, átbújva egy, a hálójából nem túl barátságosan szemlélődő kistányérnyi pók alatt, inkább nem belegondolva abba, hogy vajon volt-e köze a közelben heverő csirketetemhez.

A pókháló alatti kommandózásból, a csirketetem miatti ijedtségből és a bozóton átmászásból könnyen vita lesz, összekapunk, de nem kell aggódni, az istenek figyelnek, és a sziget különleges varázslata nem mond csődöt, megnyugszunk és gyorsan kibékülünk, a szél füstölőillatot hoz, valahol a távolban pedig elkurjantja magát egy Tokee-gekkó.

Ha már Tokee-gekkó, tényleg mindenhol ott vannak: ott vannak, mikor a szörfösparadicsom Uluwatuban az ausztrál szörfös röhögve figyelmeztet arra, hogy ne felejtsünk semmit éjszaka a szálloda fürdőszobájában, mert a majmok belógnak és ellopják, de ott vannak akkor is, mikor a főváros, Denpasar utcáin járunk, vagy ha az eldugott dzsungelre emlékeztető kertben rejtőző bungalókhoz tartozó medencében úszunk.

A gekkóknál azonban még inkább a balinéz életérzés részét képezi az áldozati ajándék, amelynek jellegzetes illatát mindenki, aki a szigetre látogat, egy életre magával viszi, füstölők, édességek, kekszek, gyertyák, amelyekkel nap, mint nap a házi oltárokon, a szentélyekben, valamint a házak előtt keresik az istenek kegyét, a felajánlott finomságok pedig nem mellesleg olykor a sziget igen népes majom-populációjának is csemegével szolgálnak.

A turista-paradicsomon túl

Amedben járunk, Bali egyik szegényebb, turisták által kevésbé látogatott, főleg csak búvárok által kedvelt településén, és az egyik nagyobb, mondhatni „fő” vagy főbb utcán sétálok. Robogósok száguldoznak, emberek beszélgetnek, kóbor kutyák téblábolnak, zajlik az élet. Innen ahol állok, szinte végig látni a teljes partvonalon, a különleges, fekete homokos strand mögött felsejlik a távolban valamelyik szent hegy.

Ebéd. Nasi goreng, hús, sült rizs, zöldségekkel és tükörtojással, óriási adag, még a mostani forintárfolyamon is legfeljebb négyszáz forint. A készítő, egy mosolygós, hatvan körüli asszony leül velem szemben, miközben eszem, korán van még, ráér; meg különben is, kíváncsi, hát beszélgetünk, kézzel-lábbal, megérti, hogy újságíró vagyok, elmosolyodik, kérdezi, hogy írok-e Baliról. Megígérem, írok.

Akkor jó, bólogat. És minden rendben.

Bali, az életérzés

Bár már eltelt néhány év azóta, hogy Balin jártam, a legjobban a mai napig arra a mérhetetlen nyugalomra emlékszem, ami akkor öntött el, amikor átadtam magam mindannak, ami ez a sziget – egy életérzés. Szolgáljon arra emlékeztetőül ez az írás, hogy időnként tényleg csak tudni kell elengedni a gondokat, vagy ha az nem megy, hát, bízzunk benne, hogy a jó szellemek figyelnek, a kistányérnyi pók már jól lakott, és különben is, minden rendben lesz végül…

A Világjáró korábbi cikkeit itt olvashatják.

Szubjektív A nap képei: varázslatos dolog történt ma Budapesten
Wéber Balázs | 2023. március 26. 20:31
Virágoznak a japán cseresznyefák.
Szubjektív Hinduk, mohamedánok, keresztények és buddhisták összezárva egy szigeten? Nem lesz ebből baj?
Vég Márton | 2023. március 25. 05:46
Politikai és gazdasági válságok sora sújtja ezt a csodaszép szigetországot, ahol ráadásul négy világvallás követői próbálnak meg egymás mellett boldogulni. Világjáró rovatunk Srí Lankán járt, ahol az elefántok bölcsességére van szükség.
Szubjektív A nap képe: rövid asztalhoz ültette Putyin Hszi Csin-pinget
Wéber Balázs | 2023. március 21. 11:18
Úgy tűnik, hogy kis asztal csak a barátoknak jár.
Szubjektív Egy különleges szigetország – A máltaiak szeretnek és tudnak élni
Elek Lenke | 2023. március 18. 05:59
Merhba! – ez volt az első szó, amit hallottam, amikor Vallettán leszálltunk, és aztán még sokszor köszöntöttek így a következő napokban. Ez a különleges szigetország, amely akkora sincs, mint Budapest, a levegőből nézve kopár homokkő birodalom. Ám ha kicsit közelebbről megismerjük, kiderül, hogy teli van élettel, és minden szeglete több ezer éves történelemmel büszkélkedhet. A Világjáró e heti állomása: Málta.
Szubjektív Tényleg nácisodik a brit kormány? Hatalmas öngólt lőtt Gary Lineker
Wéber Balázs | 2023. március 14. 19:11
A középcsatárból lett megmondóember a náci Németországot emlegette a brit bevándorlási szigorítással kapcsolatban, miközben az valójában egy életveszélyes és illegális gyakorlatnak akar véget vetni. Lineker annyit elért, hogy most mindenki róla beszél a valódi problémák helyett. Nagyító alatt egy buta komment és az azt követő médiavihar.         
Szubjektív Akikkel nem lehet packázni: ettől a néptől az ukránok is tanulhatnának
Litván Dániel | 2023. március 11. 05:49
Ha egy lesajnált kis ország fél évszázad alatt három világhatalommal bánik el, az azért meglátszik az emberek viselkedésén is. Világjáró rovatunk Vietnámból jelentkezik.
Szubjektív Az egymillió rubeles kérdés: miért nem megy Orbán Viktor Kijevbe?
Wéber Balázs | 2023. március 7. 19:27
 Miközben szűkebb és tágabb térségünk vezetői egymásnak adják a kilincset Ukrajna fővárosában, Orbán Viktor mindeddig nem tett eleget a többszöri meghívásnak. De miért? Nagyító alatt egy meg nem történt látogatás, és mindaz, ami mögötte van.
Szubjektív Járt már a Szakítások Múzeumában? A világ legkülönlegesebb tárlatai
Elek Lenke | 2023. március 4. 05:46
Bécsben testközelből szemlélhetjük a talajban zajló életet, Bordeaux-ban szó szerint beléphetünk a festményekbe, Zágrábban köldökszöszöket nézegetve merenghetünk el az emberi kapcsolatok tartósságán vagy mulandóságán. A Világjáró ezúttal nem mindennapi múzeumokba látogatott el. 
Szubjektív "Most akkor felemeljük végre fejünket Putyin kebléről?" - Így emlékszünk vissza a háború kitörésére
Privátbankár.hu | 2023. február 26. 05:52
Egy évvel ezelőtt tört ki az orosz-ukrán háború a szomszédunkban. Kollégáink így emlékeznek vissza arra, amikor megtudták, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. 
Szubjektív Az ukrán kisfiú, aki hegedűvel a hátán menekült Magyarországra
Wéber Balázs | 2023. február 25. 12:54
Szimon családjával együtt menekült el a háború elől, és egy magyar vidéki kisvárosban talált új otthonra. Magyarul nem tud, de a zene révén közös nyelvre és közösségre talált. Története talán többet mond minden statisztikánál.         
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG