<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az „istenek szigete” megszédít és megrészegít, megrémít, majd megnyugtat és elhiteti, hogy minden rendben lesz. Világjáró rovatunkban ezúttal Baliról olvashatnak.

Balin meleg van. Sőt, nemcsak az egyszerű, magyar fejjel megismert meleg, hanem fülledt, nedves forróság, az a fajta, amikor szíved szerint egész nap csak a zuhany alatt állnál vagy egy légkondicionáló alatt pihegnél; másfelől nézve viszont a világ másik felén járva az ember viszonylag gyorsan túllép ilyen apróságokon, minthogy 38 fok és 85 százalékos páratartalom, és inkább belenyugszik a megmásíthatatlan tényekbe. Ilyen például az is, hogy a szigeten kis túlzással mindenki taxis. Vagy ha nem taxis, akkor uberezik. Vagy ha nem uberezik, akkor szívesen elvisz egy jelképes összegért, még úgy is, ha éppen Bali kevésbé turistaparadicsom felén járunk, egyre-másra lassítanak le, tört angolsággal kínálgatva a fuvarokat. Ha nem, hát nem, nincs harag, elfogadják, minden rendben.

Rizsföldek - az egyik leggyakoribb látvány Bali szigetén. Fotó: DepositphotosRizsföldek - az egyik leggyakoribb látvány Bali szigetén. Fotó: Depositphotos

A pókon túl

Az indonéz szigetvilág hatalmas, tulajdonképpen nehezen felfogható, hogy több mint 17 ezer szigetből áll, amelyből mindössze hatezer lakott, ám a saját mitológiájú, semmi másra nem hasonlító Bali így is kiemelkedik. Az „istenek szigete”-kifejezés csak Magyarországról szemlélve tűnik nagyzónak és turistacsalogatónak, ha viszont a rizsföldeken egy csatorna szélén egyensúlyozol, tulajdonképpen teljesen természetesnek veszed, hogy ha már ott vagy, akkor a sziget jó szellemei is rajtad tartják a szemüket. És ez persze így is van, még akkor is, mikor néhány perccel később a szűnni nem akaró rizsföldön inkább az útirány-változtatás mellett döntünk, megcélozva a legközelebbi betonutat, átbújva egy, a hálójából nem túl barátságosan szemlélődő kistányérnyi pók alatt, inkább nem belegondolva abba, hogy vajon volt-e köze a közelben heverő csirketetemhez.

A pókháló alatti kommandózásból, a csirketetem miatti ijedtségből és a bozóton átmászásból könnyen vita lesz, összekapunk, de nem kell aggódni, az istenek figyelnek, és a sziget különleges varázslata nem mond csődöt, megnyugszunk és gyorsan kibékülünk, a szél füstölőillatot hoz, valahol a távolban pedig elkurjantja magát egy Tokee-gekkó.

Ha már Tokee-gekkó, tényleg mindenhol ott vannak: ott vannak, mikor a szörfösparadicsom Uluwatuban az ausztrál szörfös röhögve figyelmeztet arra, hogy ne felejtsünk semmit éjszaka a szálloda fürdőszobájában, mert a majmok belógnak és ellopják, de ott vannak akkor is, mikor a főváros, Denpasar utcáin járunk, vagy ha az eldugott dzsungelre emlékeztető kertben rejtőző bungalókhoz tartozó medencében úszunk.

A gekkóknál azonban még inkább a balinéz életérzés részét képezi az áldozati ajándék, amelynek jellegzetes illatát mindenki, aki a szigetre látogat, egy életre magával viszi, füstölők, édességek, kekszek, gyertyák, amelyekkel nap, mint nap a házi oltárokon, a szentélyekben, valamint a házak előtt keresik az istenek kegyét, a felajánlott finomságok pedig nem mellesleg olykor a sziget igen népes majom-populációjának is csemegével szolgálnak.

A turista-paradicsomon túl

Amedben járunk, Bali egyik szegényebb, turisták által kevésbé látogatott, főleg csak búvárok által kedvelt településén, és az egyik nagyobb, mondhatni „fő” vagy főbb utcán sétálok. Robogósok száguldoznak, emberek beszélgetnek, kóbor kutyák téblábolnak, zajlik az élet. Innen ahol állok, szinte végig látni a teljes partvonalon, a különleges, fekete homokos strand mögött felsejlik a távolban valamelyik szent hegy.

Ebéd. Nasi goreng, hús, sült rizs, zöldségekkel és tükörtojással, óriási adag, még a mostani forintárfolyamon is legfeljebb négyszáz forint. A készítő, egy mosolygós, hatvan körüli asszony leül velem szemben, miközben eszem, korán van még, ráér; meg különben is, kíváncsi, hát beszélgetünk, kézzel-lábbal, megérti, hogy újságíró vagyok, elmosolyodik, kérdezi, hogy írok-e Baliról. Megígérem, írok.

Akkor jó, bólogat. És minden rendben.

Bali, az életérzés

Bár már eltelt néhány év azóta, hogy Balin jártam, a legjobban a mai napig arra a mérhetetlen nyugalomra emlékszem, ami akkor öntött el, amikor átadtam magam mindannak, ami ez a sziget – egy életérzés. Szolgáljon arra emlékeztetőül ez az írás, hogy időnként tényleg csak tudni kell elengedni a gondokat, vagy ha az nem megy, hát, bízzunk benne, hogy a jó szellemek figyelnek, a kistányérnyi pók már jól lakott, és különben is, minden rendben lesz végül…

A Világjáró korábbi cikkeit itt olvashatják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Szubjektív Mit tudunk Meloniról, akitől most megrettent Európa?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 27. 19:49
Nagyító rovatunkban ma a várható új olasz miniszterelnököt vesszük górcső alá. Meloni keményvonalasai akár sikeresek is lehetnek Olaszországban, mert a baloldalnak – úgy, mint a világ nagy részén – nem sikerült hiteles stratégiát kínálnia. Meloni ugyanakkor tudja: ha szalonképtelen irányba navigálja Rómát, pillanatok alatt beüt az államcsőd.
Szubjektív "Az már senkit nem érdekel, hogyan fognak élni ezek a gyerekek" - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 16:09
Vajon miért most volt itt az ideje annak, hogy Pintér Sándor belügyminiszter hozzányúljon az abortusz szigorításához? El lehet ezzel egyáltalán bármit is érni? És miért nem állt ki senki a kormányból, hogy szóljon a nagy felháborodást kiváltó témában? Ezekről a kérdésekről beszélget az Mfor.hu podcast műsorában, a Közbeszédben Litván Dániel, újságíró és Székely Sarolta, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu felelős szerkesztője.
Szubjektív Portugáliában lassabban csordogál az idő
Szarvas György | 2022. szeptember 24. 05:44
Egy pár napos szakmai út nem alkalmas arra, hogy felfedezzünk egy várost a maga teljességében, arra azonban mindenképpen elegendő, hogy a település hangulatából, szelleméből, abból a bizonyos couleur locale-ból valamit megérezzünk. Erre tett kísérletet a Világjáró szeptember elején Portugália második legnagyobb városában, Portóban.
Szubjektív A Westminstertől a Karmelita kolostorig - mit tanulhatunk a londoni Sortól?
Litván Dániel | 2022. szeptember 20. 19:14
Sorban állni tíz, húsz órákat egyetlen néma biccentésért? Hát ezek az angolok tényleg hülyék, nem? Nem biztos. Talán még példát is vehetnénk róluk. Nagyító alatt II. Erzsébet ravatala.
Szubjektív Mi köze van Petőfinek a világbajnok capuccinóhoz? Felvidéki barangolás magyar emlékekkel
Mester Nándor | 2022. szeptember 17. 05:32
Arany, ezüst és réz. Ez volt a fő biznisz évszázadokon át a felvidéki bányavárosoknál, amikben rengeteg magyar kapcsolat van. Olyan is, amire nem is gondolnánk. Szép templomokban, érdekes kastélyokban, jó sörben és kávéban sincs hiány. Világjáró rovatunk ezúttal Felvidékről jelentkezik.
Szubjektív Ötszörös gázszámla, tömegek az utcákon – Csehországban is feszül a húr
Wéber Balázs | 2022. szeptember 13. 19:11
Szeptember elején Prágában 70 ezren tiltakoztak az elszabadult energiaárak és a kormány politikája ellen. Bár a sörfesztiválokon egyelőre telt ház van, a cseh infláció az egyik legmagasabb az EU-ban, és már érezhetően nehezebb kijönni a fizetésből a korábbiakhoz képest, mondta lapunknak egy ottani magyar. Emiatt novembertől maximálják az áram és a gáz árát. Nagyító rovatunkban ezúttal a csehországi mindennapokat vesszük szemügyre.
Szubjektív A nap képe: Novák Katalint férfiak sora bámulta meg egy másik nő oldalán
Litván Dániel | 2022. szeptember 13. 14:41
Koszovóba látogatott a magyar államfő.
Szubjektív Gyöngy fülbevaló, színes barlang, kockaház – Rotterdamban jártunk
Elek Lenke | 2022. szeptember 10. 06:01
Másra csodálkozik rá az ember, ha turistaként érkezik pár napra egy országba, megint másra, ha ott él, netán rokonlátogatóba megy, és sokadszorra látogat oda. Kampók a háztetőkön, illatözön a metróban, csendéletek a vásárcsarnok falán – Világjáró rovatunk ezúttal Rotterdamban járt.
Szubjektív Súlyos bizalmi válság – az új brit miniszterelnök a pokol kapujában
Káncz Csaba | 2022. szeptember 6. 19:06
Nagyító rovatunkban ma az új brit kormányfőt, Liz Trusst vesszük górcső alá, akiről a lakosságnak csupán 12 százaléka hiszi, hogy jó miniszterelnök válik belőle. Mind Brüsszelben, mind Washingtonban erős szkepticizmussal tekintenek rá. A legnagyobb bomlasztó erő, amelyet meg kell tanulnia kezelni, Boris Johnson lesz.
Szubjektív A város, ami meghalt, mégis túlélte
Litván Dániel | 2022. szeptember 3. 06:19
Nem sok maradt az ókori Athénból, mégis több, mint egykori legyőzőjéből. És ez talán így is van jól. De akkor most bevált vagy nem vált be a népuralom első híres kísérlete? Világjáró rovatunk az egykor világhódító Athénból jelentkezik.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG