<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Középkori városmag és macskaköves utcák, kijjebb szovjet panelházak és csupaüveg felhőkarcolók. A standokon érlelt sajt, füstölt hal, csokoládé és kaviár, a levegőben édes sütemények és forralt bor bódító illata száll. Világjáró rovatunk e heti állomása az ünnepi Tallinn.  

Amikor először jártam az észt fővárosban, a kilencvenes évek elején, még rubel járta, feketén, kéz alatt, meg dollár. Csak rövid időre álltunk meg, Moszkva és Stockholm között. Később lett a kirándulás igazán emlékezetes: azon a tragikus sorsú Estonia hajón utaztunk, amely aztán pár hónap múlva, 1994. szeptember  28-án süllyedt el, 852 – főleg észt, svéd és orosz – áldozatot követelve.

A mai látképet nem lehet összehasonlítani az akkorival.

Persze megmaradt a középkori városmag, csak szépen rendbe hozták, és ma is állnak a szovjet panelházak, de mellettük csupaüveg felhőkarcolók magasodnak.

Tallinn télen, madártávlatból. Fotó: Depositphotos
Tallinn télen, madártávlatból. Fotó: Depositphotos

Az észtek – számuk 1,3 millió – ugrásszerű fejlődést értek el az utóbbi két évtizedben az élet számos területén. A siker egyik titka a magas szintű oktatás  –  hasonlóképp a skandináv, különösen a finn iskolarendszerhez. Az iskolában nemcsak angolt tanulnak a gyerekek, hanem designt és programozást is. Az ország a digitalizációban is magasan fejlett, a világ egyik legjobb wi-fi hálózatát mondhatja magáénak.

A művészetek itt részei a mindennapoknak, a Tallinn Design House-t a Rottermanni utcában ugyanúgy érdemes meglátogatni, mint az Észt Iparművészeti és Formatervezési Múzeumot. A 2006-ban alapított Tallinn Inkubator műhelyben világhírű alkotókat nevelnek, akik formatervezett, izgalmas tárgyakkal rukkolnak elő. A Newsweek amerikai magazin a világ egyik leginnovatívabb dizájnvárosának nevezi Tallinnt.

Gyárakból lett loftok

A városban a startupok ultramodern irodái és a régi szovjet idők betonkolosszusai – például a Viru Hotel vagy a hajdani stadion –  keverednek egymással.  Észtország komoly uniós és svéd pénzügyi támogatást kapott és kap, amelyet okosan használnak fel, például a leghíresebb középkori épületegyüttes, a Három nővér rekonstrukciójára.

Az egyik leghíresebb városrész a Kalamaja, ahol a régi ipari épületekben kávézókat, galériákat, underground  éttermeket és drága loftokat alakítottak ki.

A bárokban gyakran felcsendülnek kedvenc énekesem, Stig Rästa dalai, köztük a 2015-ös Eurovízión nagy sikert aratott Goodbye To Yesterday, amely sokak szerint megérdemelte volna a győzelmet.

Tallinn középkori magját a szakemberek a világ legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt óvárosának tekintik, amely természetesen szerepel az UNESCO Világörökség listáján. 

Mára nagyon szépen felújították, pompás épületek uralják a látképet a 13. és 15. századi Hanza virágkorból. Macskaköves utcák és sikátorok labirintusa fogadja itt a turistát, tavernákkal, kézműves üzletekkel,  hangulatos kávézókkal.

A főbb látnivalók közé tartozik a jól megőrzött, 14. századi gyógyszertár, és a fő nevezetesség, a városháza, amelyet 1404-ben kezdtek építeni. Aki felülről szeretné megtekinteni a várost, az mássza meg mind a 115 lépcsőfokát.

Adventkor különösen szép

A többi balti és északi államhoz hasonlóan itt is nagy hangsúlyt fektetnek a város karácsonyi felöltöztetésére. A városháza épülete előtti tér közepén, az óriási karácsonyfa körül, amelyet kézműves díszek tesznek egyedivé, mintegy 30 kis bódé található. A karácsonyfa felállításának hagyománya a 15. század közepére vezethető vissza. Annak idején a tehetős céhek a fát finom falatokkal díszítették fel, hogy a szegény gyerekek jóllakhassanak.

A szépséges fa – van miből választani a környéken – díszítését tekintve ma keveri a hagyományos csillogó-villogó gömböket, a design tárgyakat és az egyedi, kézműves figurákat.

A kis standoknál a díszeken, gyertyákon, prémes sapkákon, házilag kötött ujjatlan kesztyűkön, zoknikon és sálakon át a kerámiáig, borostyánig, üvegig és kovácsolásig mindent árulnak.

Fényinstalláció a tallinni Karácsonyi vásárban 2022. november 25-én. Fotó: EPA/VALDA KALNINA
Fényinstalláció a tallinni Karácsonyi vásárban 2022. november 25-én. Fotó: EPA/VALDA KALNINA

Hangulatos itt megkóstolni a helyi finomságokat, mint az érlelt sajt, a füstölt hal, a csokoládé és kaviár. Feltétlen teszteljük a helyi kolbászt, a rozskenyeret, a mézet. Nehéz is ellenállni: karácsony előtt hetekig az édes sütemények és a forralt bor bódító illata száll a levegőben. Az árak nekünk magasak, de a skandinávoknak nem, élénk a turizmus.

Tallinn olyan Adventkor, mint egy idilli üdvözlőlap.

2019-ben az itteni karácsonyi vásárt Európa legjobbjának választották. (A versenyben egyébként a balti és a skandináv országok fej-fej mellett haladtak az élen, és ez így van minden évben.)

Tallinn Eye a bevásárlóközpont tetején

Nemcsak ünnepek idején, de bármikor, ha arra járunk, érdemes elsétálni a Katarinapassagenbe, amely egy szűk sikátor a városfal egy része mellett. Itt is a helyi kézművesek alkotásaival találkozunk. A Katarina Gild kerámiából, bőrből és üvegből készült ékszerek, tárgyakat árusít. A Kopli városrész régi ipari területén található Põhjala 1998-ig gumigyár volt.

A régi épületek mára kulturális központokká váltak, amelyekből többnyire műtermeket, koncerthelyiségeket varázsoltak.

A T1 Mall of Tallinn az első olyan bevásárlóközpont Európában, ahol egy óriáskerék magasodik a tetőn, átrajzolva a város sziluettjét. A Skywheelja, vagy ha úgy tetszik, a Tallinn Eye az észt főváros kedvelt turisztikai látványossága, amely a látogatókat 120 méteres tengerszint feletti magasságba röpíti.

A Kumu Művészeti Múzeum mintha egy ősrégi sziklából emelkedne ki. A mészkőből, üvegből és rézből készült, patkó alakú futurisztikus épület az ország kulturális központja, amelynek középpontjában a helyi művészetek bemutatása áll.

A múzeum a kadriorgi kastély és az azonos nevű impozáns park szomszédságában található, ahol valamikor Nagy Péter orosz cár nyári rezidenciája volt.

Ugyancsak kötelező látnivaló a Telliskivi negyed és a Noblessner kikötője kis üzletekkel, galériákkal és innovatív éttermekkel.

A Toompea dombon található lovagvárat a Livóniai Lovagrend építtette 1229-ben. Az orosz kormányzói palotának épült 18. századi várkastély jelenleg az észt parlamentnek ad otthont. A több száz éves őrtornyok némelyike lakóházként működik.

Pékségek, kávézók, marcipánmúzeum

A túra része a hangulatos kávézók meglátogatása. A Maiasmokk Kohvik saját marcipán múzeumával tűnik ki. Ez Tallinn legrégebbi kávézója, amelynek története a 19. század második felére nyúlik vissza.

Az édes péksütemények önmagukban is csábítók, amelyeket egy jó eszpresszóval, vagy egy pohár Vana Tallinn-nal – erős és finom likőrrel – érdemes megkóstolni.

A RØST pékség légies skandináv designnal, csokoládés és fahéjas tekercsekkel, meg kardamomos zsemlével csábítja reggelenként az éhes járókelőket.

A guide-okban is szerepel a Karjase Sai kovászos pékség, ahol a helyet felfuttató fiatal duó, Kenneth Karjane és Eva Kõrvas frissen sült különleges kenyerekkel és cukrászsüteményekkel várja a vendégeket. A pékség délután néhány órára bezár, estére pedig az emeleten népszerű bárrá alakul át, ahol kovászos kelesztésű pizzák és natúr borok széles választéka szerepel az étlapon.

A tornyok városa

Amikor repülővel közeledünk az észt főváros fölé, már a levegőből láthatjuk a kicsiny, tengerből kiemelkedő földdarabkákat – a szigetek száma több mint kétezer.

A világítótornyok még romantikusabbá teszik a tájat.

Tallinn egyébként is a tornyok városa: a leghíresebb és legrégibb a Kiek in de Kök, azaz a Kukkants a konyhába, ma a városi múzeum kiállítóterme. A dóm építését 1219-ben kezdték meg.

A városban ma már számos multilánc szállodája megtalálható, no meg régi házakból átépített, bájos butikhotelek az óvárosban. A legtöbb foglalási oldal a Hotel Telegraafot dicséri. Ez a 19. század végi pompás épület bankból és városi távirdából avanzsált az észt főváros egyik  exkluzív, luxus gyógyfürdővel rendelkező szállodájává.

Világjáró rovatunk korábbi cikkeit itt olvashatják.

Szubjektív Viva Venezia! Ciao Venezia! – A világ leghíresebb karneválja
Elek Lenke | 2023. január 28. 05:59
A dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák, léggömbök százai repülnek a magasba. Nincs fotós, aki ellent tudna állni a tarka színjátéknak. Világjáró rovatunk ezúttal a Velencei Karnevál élményét eleveníti fel.
Szubjektív A nap képe: Brüsszelben iszogatott az Orbán-kormány minisztere
Wéber Balázs | 2023. január 25. 16:22
Tele a pohár.
Szubjektív Egy ország, ahol egekben az infláció, mégis mindenki ünnepel
Wéber Balázs | 2023. január 24. 19:14
Argentínában egyik válság követi a másikat, az infláció tavaly 94,8 százalékra ugrott. A közös dél-amerikai valutáig pedig még hosszú az út. A foci-vb győzelem eufóriája és a helyi mentalitás ugyanakkor sok mindenre gyógyír lehet. Nagyító alatt Dél-Amerika talán legellentmondásosabb országa.
Szubjektív A nap képe: kölcsönkesztyűben és micisapkában kapták le a minisztert
Litván Dániel | 2023. január 24. 17:14
Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem számolt a téliesre forduló időjárással egy hagyományőrző eseményen.
Szubjektív A nap képe: egy kiskorú lánnyal fotózkodott Orbán Viktor
Mester Nándor | 2023. január 22. 13:59
Erre is volt ideje Szatmárcsekén.
Szubjektív Miért kéne betiltani a modern síelést? És mit tegyünk akkor, ha ez mégsem következik be?
Litván Dániel | 2023. január 21. 05:59
Hogyan jutottunk ember és természet nemes párbajától idáig? A sport norvég ősapái biztosan nem erre gondoltak, amikor az első lesiklóléceket megalkották. Világjáró rovatunkból ezen a héten az derül ki, hogy nem volt minden jobb a régi szép időkben, de a síelés esetében ez így is volt jó.
Szubjektív A nap képe: éjjel érkezett Szijjártó Péter
Wéber Balázs | 2023. január 19. 12:48
Száraz, kiégett aggyal.
Szubjektív Háború és média: gondoljuk meg kétszer, kinek hiszünk 
Wéber Balázs | 2023. január 17. 19:14
Háborúban a média is hadszíntér, a manipuláció a hadviselés része mindkét oldalon. Az ukrajnai vérontás elsődleges felelőse továbbra is Vlagyimir Putyin, de ez a történet sem teljesen fekete-fehér. Nagyító alatt a média, egy végzetes rakétacsapás és néhány kényes kérdés.      
Szubjektív Milliók egy kofferben – dagad az EP korrupciós botránya
Wéber Balázs | 2023. január 10. 19:22
Az EP-alelnök tavaly novemberben még a katari munkavállalói jogokat dicsérte, decemberben már egy börtönben karácsonyozott. Apját menekülés közben kapták el, kofferjában több százezer euróval. Az Európai Parlament hamarosan újabb képviselők mentelmi jogát függesztheti fel. Itt az alkalom, hogy Brüsszel példát mutasson a korrupció elleni harcban – de a magyar kormánynak is lenne bőven teendője. Nagyító alatt az EU elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb botránya.
Szubjektív New York-i affér: élményorgia a világ egyik legkülönösebb városában
Kugler Zsuzsanna | 2023. január 7. 05:44
Az emberek sosem felejtik el az első szerelmüket és az első napot New Yorkban. Aki egyszer megjárta a várost, már sosem lesz ugyanaz az ember. Ha leülünk egy padra és a járókelőket nézzük, itt az is tökéletes program. A Világjáró évindító cikke egy különleges utazás, amely korántsem csak egy városról szól. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG