10p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Erdő mélyén sétáló Einstein, börtönben sínylődő Stasi-rabok, rendezői kanapén szerzett főszerep, nőimádó Modigliani és Brandenburg története digitálisan elmesélve. A Világjáró ezúttal a németországi Potsdamot fedezte fel – egy kicsit másképp a szokásosnál.   

Potsdam piszok jó hely. Annak is, akinek csupán egy napja van arra, hogy felfedezze Brandenburg tartomány fővárosát, mondjuk a közeli Berlinből átruccanva. Most olyan helyeket mutatunk be, amelyek nem szerepelnek a turistáknak javasolt úti célok listáján, viszont annyira különlegesek, hogy érdemes megtekinteni őket.

Albert Einstein, az építész

Van például egy hely a városközponttól sétatávolságra. Ez a Telegráfhegyen a Wissenschaftpark, azaz az Albert Einstein tudományos park csillagvizsgálókkal és kutatóintézetekkel, ahol az obszervatóriumközpont szélén ott ágaskodik az Einstein-torony. A teljes területre szabad a bejárás, bár az Einstein-toronyba nem. Azonban olyan forradalmian újat hozott az építmény az 1920-as évek elejének építészetébe, hogy kívülről is érdemes megtekinteni.

Megtalálni nem könnyű, mert a potsdami domboldalon lévő erdőben megbúvó kutatóhelyen egymást érik a kutatóállomások és csillagvizsgálók. Három év alatt készült el Erich Mendelsohn építész tervei alapján, az expresszionista építészet egyik úttörő műveként tartják számon, 1999 óta az UNESCO Világörökség része.

Az Einstein-torony, amit eredetileg a relativitáselmélet tesztelésére szántak
Az Einstein-torony, amit eredetileg a relativitáselmélet tesztelésére szántak
Fotó: Vágó Ágnes

1921-ben, még építésének befejezése előtt nevezték el Albert Einsteinről, aki épp abban az évben kapta meg a fizikai Nobel-díjat.

De a tornyot nem csak tiszteletből nevezték róla el, hiszen a géniusz maga is aktívan részt vett a tervezésben, sőt, az építésében is! Többször konzultált Mendelsohnnal a torony kialakításáról, és támogatta ott a relativitáselméletének igazolására tervezett kísérletek elvégzését.

Az épület kupola alakú szerkezetét is a relativitáselmélet ihlette, és a gravitációs lencsék hatását hivatott szimbolizálni. 1921 és 1933 között többször ellátogatott oda Einstein, hogy részt vegyen az ott zajló kísérletekben és megfigyelésekben. Ezek a látogatások inspirálták a relativitáselméletéről szóló írásait és előadásait.

A torony annak ellenére sem látogatható, hogy 2023 szeptemberében adták át teljesen újjávarázsolva. A hivatalos magyarázat szerint zavarná az ott folyó kutatómunkát, ha turistahadak caplatnának fel a lépcsőn, hogy kinézzenek a tetejéről és megtekintsék az ott található teleszkópot.

A toronyban lévő csillagvizsgálót a Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam (AIP) működteti. Ottjártunkkor épp kilépett az ajtaján egy tudós, aki szívesen beszédbe elegyedett velünk. Elárulta, hogy Einstein már csak azért is terveztette a hátsó kerítés mellé ezt az obszervatóriumot, mert innen könnyen megközelíthette az erdőn át Potsdam Caputh nevű városrészében található nyaralóját (a címe: Caputh, Am Waldrand 17., látogatható). Alig egy órányi sétatávolságra lakott, ami a természetimádó mesternek meg se kottyant, sőt, kifejezetten élvezte az erdő mélyén való magányos gyaloglást, miközben gondolatai szerteszét száguldoztak a világegyetemben.

Ahol a rendszer ellenségeit kínozták

Potsdamban, a Lindenstraße 54/55 szám alatti épületet 1735-ben Nagy Holland Ház néven eredetileg gazdag hollandoknak építették. Később, 1935-1941 között itt volt az Erbgesundheitsgericht, azaz az Örökletes Egészségügyi Bíróság, ahol a nácik kényszersterilizációs és eutanázia-programok áldozatainak sorsáról döntöttek. A második világháború idején börtönné alakították át, ahol politikai foglyokat őriztek és kínoztak. 1945 és 1952 között, a szovjet megszállás idején pedig a szovjet titkosszolgálat, az NKVD vallató és kínzó börtönként használta.

A vallatószoba a szalagos magnóval és a telefonnal
A vallatószoba a szalagos magnóval és a telefonnal
Fotó: Vágó Ágnes

Utána, egészen 1989-ig, a Berlini Fal leomlásáig a Stasi, a keletnémet titkosszolgálat hírhedt Untersuchungsgefängnis (Vizsgálati Börtön) és Häftlingslager (Fogolytábor) néven ismert börtöne volt. Idehozták a politikai foglyokat, vallási vezetőket, művészeket és a "rendszer ellenségeinek" minősítve bárkit, akit feljelentettek. Itt kínozták és vallatták őket, a bebörtönzés vagy akár  kivégzés előtt.

Ma egy alapítvány működteti, amelynek célja a keletnémet diktatúra áldozatai emlékének ápolása. Az egykori börtönben bejárhatók a cellák, a vallatószobák, a kínzókamrák. Nem egy felemelő élmény, de szinte kötelező látnivaló annak, aki erre jár. Arra int, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen borzalom.

Az egykori cellákban a túlélők vallomásai hallatszanak: ha a látogató belép, elindul a felvétel. Mindannyian az elmesélhetetlen borzalmakról mesélnek. A vallatószobába is szabad a bejárás, ahol a szalagos magnó és a telefon ma is ott áll, mint egykor.

A Stasi-börtönt a Berlini Fal leomlása után bezárták, évekkel később egyfajta mementóként nyitották meg a nagyközönség előtt.

Ahol Marlene Dietrich is forgatott

Metropolisz, Kék angyal, 80 nap alatt a Föld körül, Légcsavar, Becstelen Brigantyk – néhány azon alkotások közül, amelyeket a világ legrégebb óta működő filmstúdiójában, a Studio Babelsbergben forgattak. Már a hollywoodi idők előtt javában üzemelt ez a stúdió, hiszen 1912-ben nyitották meg, és azóta is folyamatosan forgatnak a területén. Ami egyébként nem kicsi: 460 ezer négyzetméteren fekszik, ebből 25 ezer négyzetméter a stúdió. Ma is ez Európa egyik legnagyobb filmstúdiója, ahová kizárólag vezetett túrák formájában lehet belépni.

Már az odavezető út is beszédes, hiszen a Marlene-Dietrich-Allee-n át érhető el a filmcentrum Azonban vigyázat: itt a környéken számos, filmmel kapcsolatos központ van – az egyik például gyerekeknek a Filmpark, a másik díszletek kölcsönzéséhez a Metropolitan Backlot – , így ember legyen a talpán, aki eligazodik köztük.

Na de visszatérve a filmstúdiók őséhez:

itt forgatták például Fritz Lang Metropolis című filmjét, amit ma is a filmtörténet legismertebb némafilmjeként tartanak számon. Készítése egy éven át (1925-26) tartott, és 5 millió birodalmi német márkába került, ami brutális összegnek számított akkoriban.

A maga idejében ez volt a világ legdrágább filmalkotása. A forgatás során mintegy 500 statisztát foglalkoztattak, napi 12 órán kőkeményen dolgoztatták őket, enni-inni viszont alig kaptak, és a fizetésük is alacsony volt.

A film készítése során olyan technikai újításokat alkalmaztak, amelyeket addig sehol soha. Például a többszörös exponálás elnevezésű módszert, amely során egyazon filmkockára több képet is exponáltak. A rendező nem volt könnyű alak, folyton vitatkozott a forgatókönyv írójával, Thea von Harbouval, és a főszereplővel, Brigitte Hermellel sem bánt kesztyűs kézzel. De ezek a feszültségek állítólag jót tettek a forgatásnak, hozzájárultak a film egyedi hangulatának megteremtéséhez. A filmhez egy hatalmas várost építettek fel a stúdióban, amelyben több mint 10 ezer ház és épület volt – közülük néhány még ma is látható.

Még egy stúdióba érdemes benézni, ez pedig a híres „A kék Angyal” forgatásának egykori helyszíne.

Marlene Dietrich A kék angyal című filmben Lola szerepében – a színésznő Hitler uralma elől Amerikába menekült, majd Franciaországba költözött
Marlene Dietrich A kék angyal című filmben Lola szerepében – a színésznő Hitler uralma elől Amerikába menekült, majd Franciaországba költözött
Fotó: Paramount Pictures/National Board of Review Magazine

Az 1930-ban bemutatott, Heinrich Mann Ronda tanár úr című regénye alapján és Josef von Sternberg rendezésében készült film a világ legjelentősebb német hangosfilmje, amit nem csak német, hanem angol nyelven is leforgattak.

Ez volt az az alkotás, amely a kék angyal jelmezébe bújó, a táncosnő Lolát alakító Marlene Dietrichet egy csapásra világsztárrá emelte.

A stúdióban értesültünk arról a pletykáról is, hogy a szerepet először nem is Marlene Dietrichnek szánta a rendező, hanem egy akkor már ismert német színésznőt, Käthe Haackot szerződtették le. Később azonban felbontották vele a szerződést, mert Marlene állítólag a rendező szeretője volt, így kapta meg ő a főszerepet.

Más verziók szerint ugyanakkor csak a forgatás alatt jöttek össze, és amikor von Sternberg felesége rájött a dologra, a pár úgy döntött, hogy New Yorkba  kezd új életet. Csakhogy a feleség megtudta a tervet, előttük ért ki Amerikába, és a mólón várta a hajóról leszálló férjét, hogy azonmód a kezébe nyomhassa a válási papírokat.

Nőimádó Modigliani

Potsdamban van egy elegáns kastélyegyüttes, a Sanssouci. Ez Nagy Frigyes egykori porosz király nyári rezidenciája, amelynek francia neve lefordítva gondtalanságot jelent. Nem véletlenül.

A nőket egyáltalán nem imádó, ámde feleséggel megáldott uralkodó ide vonult vissza barátaival, szeretőivel kipihenni az uralkodás fáradalmait. Annyira szerette ezt a helyet, hogy kívánságára itt is temették el: 1786-ban bekövetkezett halálát követően, az egész életében pompához szokott uralkodó testét egy vörös márványlap alá helyezték el palotájának teraszán, amelyen csak a neve és halálának dátuma szerepel.

A Sanssouci park – gazdagság, pompa, életszeretet
A Sanssouci park – gazdagság, pompa, életszeretet
Fotó: Vágó Ágnes

A Sanssouci parkjában, fenséges palotáiban, ahol eredeti műalkotások százaiban gyönyörködhet a látogató, nyáron egymást tapossák a turisták.

Van azonban két másik kulturális program Potsdamban, ami korántsem ilyen közismert, pedig mindkettő szintén igazi értéket képvisel.

Az egyik egy jelentős magángyűjteménnyel rendelkező kiállítási épület, a Barberini Múzeum.n Most éppen, augusztus 18-ig látható Amadeo Modigliani 56 nőkről festett, rajzolt portréja, aktjai, valamint kisplasztikái, valamint 33 másik olyan művész – köztük Gustav Klimt, Pablo Picasso, Egon Schiele és Natalia Goncharova – alkotásai, akiknek műveit párhuzamba helyezték a kiállítás kurátorai Modigliani alkotásaival.

A Modern Views című kiállítás Németországban tizenöt év után az első olyan cool-esemény, amelynek során átdolgozzák Modigliani imázsát, és olyan művészként mutatják be, aki az emancipált nőre összpontosít.

A kiállításon szereplő Modigliani-művek mind a művész párizsi tartózkodásának éveiben készültek, és egytől-egyig a nőket állítja a középpontba. Szerelmei, barátnői, múzsái, a barátai barátnői, mecénáshölgyek, prostituáltak, táncosnők, Párizs akkori művészvilágának ismert alakjai.

A művész, aki rövid élete során két végéről égette a gyertyát, jellegzetes stílusa az összes alkotáson felismerhető: megnyújtott arcok, mandula alakú szemek, kerek ajkak, meztelenség.

Brandenburg története, kicsit másképp

A másik kulturális élményt nyújtó hely pedig csupán néhány hete nyílt. Ez a Brandenburg Múzeum a Neuen Markt 9. szám alatt, amelynek három szintjén a látogató szinte bejárja az egész országot egy új, analóg formátumokat és digitális technikát alkalmazó kiállítás során. Ez úgy mutatja be Brandenburg kultúráját és történelmét, ahogy eddig még soha nem láthatta azt földi halandó.

A Brandenburg Múzeum az egykori királyi lóistálló impozáns épületében található
A Brandenburg Múzeum az egykori királyi lóistálló impozáns épületében található
Fotó: Benjamin Maltry (sevens+maltry)

Az egyik teremben például  3D-ben kivetített korabeli hölgyek és urak várnak minket a múltból, hogy elmesélhessék, kik ők voltaképp, és miért kerültek az 1000 éves Brandenburg történetébe.

Ki uralkodott annak idején ki felett? Ki követelte a saját jogait? Ki lázadt fel? Mit tettek az emberek árvíz idején – és mit, ha szárazság tombolt? Kik mennek el innen és kik jönnek ide? Hogyan éltek az emberek egykor, és hogyan tudunk majd itt élni a jövőben? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a kiállítás kurátorai, akik közt magyar szakembert is találunk, Krasznahorkai Katalin művészettörténészt, a Brandenburg Múzeum vezető munkatársát.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Egy láthatatlan nő lehet az Egyesült Államok új elnöke
Wéber Balázs | 2024. július 23. 18:57
Kamala Harris alelnökként nem sokat mutatott, beszédeiben frázisokat puffogtat, népszerűsége pedig rekordalacsony – valójában szinte csak abban bízhat, hogy nem Donald Trumpnak hívják. De elég ennyi 2024-ben a Fehér Ház bevételéhez? Ezt vesszük górcső alá a mostani Nagyítóban.   
Szubjektív Már a Lufthansa se a régi
Csabai Károly | 2024. július 22. 18:38
Riport a múlt héten megannyi reptéren káoszt okozó informatikai hiba személyes következményeiről.
Szubjektív Gladiátorjáték és Julia háza – bejártuk a világ egyik legkülönösebb városát
Wéber Balázs | 2024. július 20. 05:46
A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba. Ezek az utcák és épületek több mint kétezer éve állnak, csak a lakói tűntek el. Mi pedig mintha egy túlélőshow-ba csöppentünk volna. A Világjáró dél-olaszországi cikksorozatának első állomása: Pompeii.
Szubjektív Trump személyisége szélsőséges indulatokat kelt - járókelők mondták a merényletről
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 19. 09:28
Rálőttek Donald Trumpra egy kampányrendezvényen, a volt amerikai elnök sérülése nem súlyos. A támadót a titkosszolgálat emberei lőtték le, ő a helyszínen életét vesztette. Mit szólnak az emberek a merénylethez? Kiderül a videóból.
Szubjektív Orbán Viktor elszabadult - és még az ősszel rákoppinthat Magyar Péter orrára? Ez Viszont Privát
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton – Juhász Gábor – Litván Dániel | 2024. július 14. 17:15
Orbán Viktor nagyon az elemében van mostanában, végigturnézta a világot, összehozta a Patriótákat, és láthatóan kiválóan szórakozott közben. De mi van, ha van még valami még váratlanabb húzás a zsákjában? Most lenne könnyebb legyőzni a Tiszát vagy két év múlva? Rogán Antalnak is ötleteket adnak munkatársaink: Bózsó Péter, Dobos Zoltán és Litván Dániel az Ez Viszont Privát legújabb adásában.
Szubjektív Az utca embere: „Akkora tételeket a család nem vásárol, hogy huszonhat helyre menjen el az akciókat megnézni”
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. július 13. 09:43
Július 1-jével a kormányzat kivezette a boltokból a 13 hónapig élt kötelező akciózást, a Gazdasági Versenyhivatal honlapján az Árfigyelő azonban továbbra is működik. Az utca embere sorozatunkban a vásárlókat arról kérdeztük, mennyire követték figyelemmel a boltok kedvezményeit, és utánajárnak-e a termékek árainak az Árfigyelőn. Videó.
Szubjektív NATO-csúcs: cinkosak a bénák
Litván Dániel | 2024. július 11. 09:31
Joe Biden állapota és Orbán Viktor igazi válasz nélkül hagyott trollkodása sem tölti el az embert bizakodással a NATO és Ukrajna jövőjével kapcsolatban. De az igazán nagy bajok nem ezek. A NATO-csúcson összegyűlt összes vezetőnek magába kéne néznie, hiszen mind felelősek például a legutóbbi, a kijevi gyermekkórházat ért támadás miatt is. Jegyzet.
Szubjektív Orbán Viktor, az önjelölt békebróker – a moszkvai vizit legnagyobb tanulságai
Wéber Balázs | 2024. július 9. 18:39
A magyar kormányfő nem egyeztetett moszkvai útja a béke megteremtéséhez aligha vitt közelebb. Maximum megint reflektorfénybe állította őt, és tovább izolálta az EU-n belül. Az orosz és ukrán háborús célok között akkora az ellentét, hogy a közvetítés per pillanat reménytelennek tűnik – még ha mindez sajnos tragikus következményekkel is jár. Nagyító alatt ezúttal a sokat vitatott moszkvai út.  
Szubjektív Járt úton jár, mégis vörös vonalat lépett át Orbán Viktor Moszkvában
Litván Dániel | 2024. július 5. 14:07
Nem az első állam- vagy kormányfő még Nyugatról sem Orbán Viktor, aki Moszkvában parolázott Vlagymir Putyinnal, de lépésével mégis kesztyűt dobott az Uniónak és a NATO-nak is.
Szubjektív Nagyon korán foglaltam szállást és repjegyet, úgy olcsóbb - elmesélték utazási terveiket az emberek
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 4. 18:43
Vége az iskolának, az egyetemnek, itt a nyári vakáció. Van pénzük az embereknek egy kis nyaralásra? Külföld vagy belföld? Kiderül a videóból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG