<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Síeléskor mindig csak úgy elsuhantunk autóval a Wien-Graz útitáblák alatt ahelyett, hogy egyszer is megálltunk volna Graznál. Most ősszel végre megtettük, s nem csalódtunk. Sőt. Világjáró rovatunk ezúttal Stájerország székhelyén járt.  

Mindössze három és fél-négy óra alatt odaér az ember Ausztria második legnagyobb városába, Grazba, Stájerország fővárosába. Hogy Bécs után hol foglal helyet, az is mutatja, hogy mindjárt megérkezéskor, a hotelünkkel szemben álló Stadthalle oldalán hatalmas plakát hirdeti a december 4-i Simply Red koncertet. Persze azért is tűnik fel, mert a budapesti, december 6-i fellépésükre nekünk is jegyünk van, s ezek szerint innen érkeznek majd.

Graz főtere, a Hauptplatz, szemben a Városháza. Fotó: Privátbankár/Kormos Olga
Graz főtere, a Hauptplatz, szemben a Városháza. Fotó: Privátbankár/Kormos Olga

De gyorsan be a centrumba! Először jegyet veszünk, utána tudjuk meg, hogy a belvárosban ingyenes a villamos. Aztán míg a főtérre érünk, nem kell sok hozzá, már el is kap minket az a bizonyos bécsi érzés. Tényleg olyan, mintha az osztrák fővárosban járnánk az óváros sétálóutcáit, mert ugyanúgy mosolyognak ránk a gyönyörű kirakatok, a hívogatóbbnál hívogatóbb kávézók, pizzériák, éttermek, az emberek ráérősen sétálgatnak és kávéznak egy szimpla szerda délután. Csak minden kisebb léptékű.

Csúszda a hegy gyomrában

Kiérve a főtérre, a Hauptplatzra, ahol a Városháza is áll, már sajnáljuk, hogy nem az adventi fényekben látjuk. Állítólag ugyanolyan vonzó a karácsonyi vásár itt is, mint Bécsben. De nem kell nekünk karácsony, hogy az osztrák kis ékszerdobozra rácsodálkozzunk, nem véletlen, hogy Graz egész óvárosa felkerült az UNESCO világörökségi listájára, amivel most, hogy ott jártunk, mélyen egyet is értünk.

Mielőtt megnéznénk a város leghíresebb látnivalóját, egyben jelképét, a Schlossberget, elcsábulunk egy Wiener Schnitzelre (16 euró), amelyet rendhagyó módon fekete áfonya lekvárral kapunk, s a vicces elnevezésű Puntigamer sörrel (5 euró) öblítünk le. A hegy tetejére siklóval kapaszkodunk fel (1,5 euró csak felfelé). A kilátás páratlan, ahogy felülről rálátunk a vörös háztetők és a modern házak egyvelegére, melyek között megcsillan a Mura folyó, ami később még meglepetéseket is tartogat. Már innen kitűnik a "kék gömböc", de erről kicsit később.

Szeptember 9-11-én a Schlossbergen rendezték meg a FIBA ​​3×3 Európa-bajnokságot. A 3x3 kosárlabda a hármasban, egy palánkkal és félpályás felállásban játszott kosárlabda változata. Fotó: Privátbankár/Kormos Olga
Szeptember 9-11-én a Schlossbergen rendezték meg a FIBA ​​3×3 Európa-bajnokságot. A 3x3 kosárlabda a hármasban, egy palánkkal és félpályás felállásban játszott kosárlabda változata. Fotó: Privátbankár/Kormos Olga

A hegyen van egy szabadtéri színpad, ahol nyaranta koncerteket, színházi előadásokat, de még sporteseményeket is rendeznek. Régen börtönként szolgált, ezért egészen különleges hangulata van. Épp csak egy kicsivel lejjebb, a város fölé emelt erődből csak az Óra- és a Harangtorony maradt meg, ahonnan a bátor vállalkozók a hegy gyomrába épített csúszdán is leérhetnek. Mi a 260 lépcsőt választjuk lefelé, de előtte egy melange (3,5 euró) és a híres Apfelstrudel (5 euró) meleg vaníliaöntettel kötelező.

Lifttel, csúszdával, siklóval és gyalog is leérhet az ember. Fotó: Privátbankár/Kormos Olga
Lifttel, csúszdával, siklóval és gyalog is leérhet az ember. Fotó: Privátbankár/Kormos Olga

A Schlossberg egyébként a rácsodálkozások hegye, ugyanis a belsejében még egy mesevasút is várja a gyerekeket.

Ultramodern építmények

Remegő lábakkal érünk le az óvárosba, ahol irány a Mura túloldala. Itt jön az első meglepetés, ahogy hirtelen előbukkan az alkonyodó estében a váltakozó fényben fürdő Murinsel, a folyón lebegő, minden elképzelést felülmúló, több funkciós modern sziget és híd, amely ezen kívül kávézó és szórakozóhely is. Alattunk hangos zúgókkal tarkítva robog a folyó, ahol jó időben raftingolni is lehet.

A Murinselt egy New York-i építész tervezte. Fotó: Privátbankár/Kormos Olga
A Murinselt egy New York-i építész tervezte. Fotó: Privátbankár/Kormos Olga

A "nyugalom szigete" nincs rögzítve a folyómederhez, 5 métert tud fel-alá mozogni vízállástól függően. A lenyűgözően modern alkotás 2003-ban épült, mikor Graz volt Európa kulturális fővárosa.

Átérve a túlpartra, mindjárt érződik a Lend negyed kicsit visszafogottabb aurája, s itt is beigazolódik a törvényszerűség, hogy a folyók másik partján általában más hangulat fogadja a turistát. Itt aztán mindjárt jön a másik ámulat, mert egy másik modern alkotásba, a Kunsthausba ütközik az ember. Ez az a bizonyos, a helyiek által „kék gömböc”-nek nevezett, a sündisznó és az amőba kereszteződésére hajazó látogatóközpont, melyet már a hegy tetejéről kiszúr az ember.

A kép jobb oldalán a kék gömböc, amit egyből kiszúr az ember. Remek kiállításokat rendeznek benne. Fotó: Privátbankár/Kormos Olga
A kép jobb oldalán a kék gömböc, amit egyből kiszúr az ember. Remek kiállításokat rendeznek benne. Fotó: Privátbankár/Kormos Olga

Szintén 2003-ban, a város megújulásakor építették, s már a létezésével is sokat lendített a negyeden, amely ezért olyan fejlődésnek indult, hogy itt is szívesen bandukol az ember a kisebb üzletek, kávézók, termelői piacok között.

Kulcsra zárt kastély nyitott angolparkkal

A Lend negyeden át visz ki a villamos az 1666-ban épült, szintén UNESCO-világörökség Eggenberg kastélyba, amely nagy sajnálatunkra épp előttünk két nappal zárt be a nyári időszak után, így csak kívülről csodálhatjuk meg, ugyanis a belépőjegy töredékéért (2 euró) az angolparkba azért beengedik a látogatókat, ahol pávák grasszálnak. A kastélyra különlegesen átfogó asztrológiai-számmisztikai összefüggés jellemző: kelet felé néz a főbejárata, az égtájaknak megfelelően négy saroktornya van a nap óráira utaló 24 reprezentációs teremmel, az épületen pedig összesen 365 ablak néz bele a világba. Emeletenként 31 szobát alakítottak ki a leghosszabb hónapokra utalva, s a bolygótermet 8 ablakkal látták el, ennyi bolygót számláltak ugyanis akkoriban.

Az állagmegóvás miatt zárják be télen. Fotó: Privátbankár/Kormos Olga
Az állagmegóvás miatt zárják be télen. Fotó: Privátbankár/Kormos Olga

A falak és a mennyezetfreskók az állatöveket és a bolygórendszert szimbolizálják, de még további összefüggések is várnak az április-október között érkező turistákra. Lenyűgöző a tudatosság, amivel egykor Belső-Ausztria kormányzója, Hans Ulrich Eggenberg felépítette a kastélyt, s ha valakinek beugrana a csehországi Eggenberg sörgyár, jól gondolja, a családé volt az is.

Még több gasztro

A világ legnagyobb, harmincezer darabos fegyvergyűjteményére, a Zeughausra, valamint a botanikus kertre már nem volt időnk, a Medve-szurdokot pedig a súlyos kőomlások miatti lezárások miatt kellett ejtenünk, de mivel Graz kiérdemelte az Ausztria kulináris fővárosa címet, a gasztroélmények valamelyest kárpótoltak minket. A pizzázóktól kezdve a borkorcsolyákat kínáló bisztrókig, a híres tökmagolaj-fagyin és az ínycsiklandó pékárukon keresztül az ír kocsmákig Graz sok mindennel vár mindenkit, aki szeretne egy hétvégén jó nagyot harapni a hanyatló nyugatból. Sőt, legjobb, ha hosszú hétvégére megyünk.

A Világjáró korábbi cikkeit itt olvashatják.

Szubjektív Viva Venezia! Ciao Venezia! – A világ leghíresebb karneválja
Elek Lenke | 2023. január 28. 05:59
A dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák, léggömbök százai repülnek a magasba. Nincs fotós, aki ellent tudna állni a tarka színjátéknak. Világjáró rovatunk ezúttal a Velencei Karnevál élményét eleveníti fel.
Szubjektív A nap képe: Brüsszelben iszogatott az Orbán-kormány minisztere
Wéber Balázs | 2023. január 25. 16:22
Tele a pohár.
Szubjektív Egy ország, ahol egekben az infláció, mégis mindenki ünnepel
Wéber Balázs | 2023. január 24. 19:14
Argentínában egyik válság követi a másikat, az infláció tavaly 94,8 százalékra ugrott. A közös dél-amerikai valutáig pedig még hosszú az út. A foci-vb győzelem eufóriája és a helyi mentalitás ugyanakkor sok mindenre gyógyír lehet. Nagyító alatt Dél-Amerika talán legellentmondásosabb országa.
Szubjektív A nap képe: kölcsönkesztyűben és micisapkában kapták le a minisztert
Litván Dániel | 2023. január 24. 17:14
Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem számolt a téliesre forduló időjárással egy hagyományőrző eseményen.
Szubjektív A nap képe: egy kiskorú lánnyal fotózkodott Orbán Viktor
Mester Nándor | 2023. január 22. 13:59
Erre is volt ideje Szatmárcsekén.
Szubjektív Miért kéne betiltani a modern síelést? És mit tegyünk akkor, ha ez mégsem következik be?
Litván Dániel | 2023. január 21. 05:59
Hogyan jutottunk ember és természet nemes párbajától idáig? A sport norvég ősapái biztosan nem erre gondoltak, amikor az első lesiklóléceket megalkották. Világjáró rovatunkból ezen a héten az derül ki, hogy nem volt minden jobb a régi szép időkben, de a síelés esetében ez így is volt jó.
Szubjektív A nap képe: éjjel érkezett Szijjártó Péter
Wéber Balázs | 2023. január 19. 12:48
Száraz, kiégett aggyal.
Szubjektív Háború és média: gondoljuk meg kétszer, kinek hiszünk 
Wéber Balázs | 2023. január 17. 19:14
Háborúban a média is hadszíntér, a manipuláció a hadviselés része mindkét oldalon. Az ukrajnai vérontás elsődleges felelőse továbbra is Vlagyimir Putyin, de ez a történet sem teljesen fekete-fehér. Nagyító alatt a média, egy végzetes rakétacsapás és néhány kényes kérdés.      
Szubjektív Milliók egy kofferben – dagad az EP korrupciós botránya
Wéber Balázs | 2023. január 10. 19:22
Az EP-alelnök tavaly novemberben még a katari munkavállalói jogokat dicsérte, decemberben már egy börtönben karácsonyozott. Apját menekülés közben kapták el, kofferjában több százezer euróval. Az Európai Parlament hamarosan újabb képviselők mentelmi jogát függesztheti fel. Itt az alkalom, hogy Brüsszel példát mutasson a korrupció elleni harcban – de a magyar kormánynak is lenne bőven teendője. Nagyító alatt az EU elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb botránya.
Szubjektív New York-i affér: élményorgia a világ egyik legkülönösebb városában
Kugler Zsuzsanna | 2023. január 7. 05:44
Az emberek sosem felejtik el az első szerelmüket és az első napot New Yorkban. Aki egyszer megjárta a várost, már sosem lesz ugyanaz az ember. Ha leülünk egy padra és a járókelőket nézzük, itt az is tökéletes program. A Világjáró évindító cikke egy különleges utazás, amely korántsem csak egy városról szól. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG