<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az osztrák fővárost nem érdekli a válság: az éttermek és pubok tele, az utcákon béke és nyugalom. A középosztály nem aggódik a számlák miatt. Az e heti Nagyítóban Bécset néztük meg testközelből.

"Miért spóroljanak, ha úgyis kapnak egy százötven eurós utalványt?" – mondja Marko*, egy régóta Bécsben élő horvát ismerősöm, amikor arról kérdezem, készülnek-e már az osztrákok az Armageddonra, a mindent elsöprő energiaválságra. A söröző, ahol ülünk, tele van, a felszolgálók fel-alá rohangálnak Wiener Schnitzellel meg Weissbierrel a kezükben.

Nyugalom és jólét 

Hogy Marko miről beszélt, arra még visszatérek. Válságnak az osztrák fővárosban mindenesetre nyoma sincs – azt nem tudom, milyen itt élni, de látogatóként kis túlzással úgy érzem magam, mintha egy utópiába csöppentem volna.

Közép-európai utópia – Bécs belvárosa. Fotó: Depositphotos
Közép-európai utópia – Bécs belvárosa. Fotó: Depositphotos

Bécs most is végtelenül nyugodt és békés: az utcán tömeg hömpölyög, a parkokban párok, családok, társaságok heverésznek pokrócokon a szombat délutáni napsütésben. Sehol egy ideges, hangos szó – nincs feszült vibrálás a levegőben, mint például Budapesten.

Az egyetlen dolog, ami zavar, az az árszínvonal. A tömegközlekedésben kötelező FFP2 maszk, ami a népligeti újságosnál 250 forint, itt 2,5 euró (1000 forint). Egy félliteres ásványvíz egy belvárosi üzletben 1,9 euró (760 forint), egy pohár sör 3,9 euró (1560 forint), egy metrójegy 2,4 euró (960 forint). Persze ez is csak magyar szemmel nézve sok, az itteni pénztárcákat aligha viseli meg – nem véletlen, hogy tömve vannak az üzletek, éttermek, bevásárlóutcák.

Néha-néha feltűnik ugyan egy koldus, egy külvárosi parkban pedig látok néhány lepattant figurát, de még ők is jóval kevésbé szakadtak, mint budapesti társaik – itt még a szegénység is elviselhetőbbnek tűnik.

Jó lakást olcsón

A külvárosi park közelében pár hónapja átadott, színes társasházak állnak, közrefogva egy másik, hozzájuk tartozó, üdítően zöld parkot. Ezek egyikébe költözött be nemrég a 30-as éveiben járó, egészségügyben dolgozó Marko feleségével és gyermekeivel: négy szoba, vadiúj fabútorok, jakuziszerű fürdőkád, parkra néző, tágas erkély.

Elgondolkozom, hogy hogyan engedhet meg magának egy átlagos középosztálybeli család, amelynek egyébként egyik tagja sem osztrák származású, egy ilyen pöpec lakást Európa egyik legjobb városában.

Aztán kiderül, hogy ez is összefügg a bécsi jóléttel és gondolkodással. A lakópark ugyanis – meséli ismerősöm – egy nonprofit projektből született: Bécs odaadta a telket egy beruházónak, amely felépítette a házakat, de a lakások mintegy harmadát csak kedvezményes áron adhatja bérbe.

Marko például négyzetméterenként 8-9 eurót fizet, ami csaknem ötven százalékkal kevesebb a piaci árnál. Ehhez csak annyit kellett tennie, hogy belépett a lakóközösség-projektbe (Genossenschaft), és várt néhány évet. Cserébe olyan extrákat is kap, mint például biciklibérlés 5 euróért vagy kocsibérlés 15 euróért naponta.

A projekt célja az is, hogy a tehetősek keveredjenek a kevésbé tehetősekkel, a milliomosok gyerekei együtt játsszanak a munkáscsemetékkel. "Így elkerülhető a gettósodás" – mondja Marko.

Szerinte egyébként az osztrák szociális háló már túlzás. "Sokan azért nem dolgoznak régóta, mert nincsenek rászorulva. Ha az államtól kapsz 1000 euró segélyt, akkor meggondolod, hogy elmenj-e dolgozni 1500 euróért egy szupermarketbe."

Nem izgulnak

Emiatt tartja kontraproduktívnak a már említett 150 eurós energiautalványt is, amit az kapott meg, aki nem keres többet évi bruttó 55 ezer eurónál – azaz szinte mindenki. (Az átlagos rezsiköltségekhez képest persze ez nem egy izmos összeg.)

Bár Marko szerint a rezsi duplázódott az elmúlt egy évben, és a benzin is jóval drágább lett, ez nem borította fel a családi büdzsét. Költözés, nyaralás még így is belefért.

A jövő miatt sem aggódik – úgy tűnik, az osztrák jóléti állam egyelőre biztos lábakon áll. Nem véletlen, hogy még soha nem dolgozott itt olyan sok magyar (több mint 110 ezer), mint idén nyáron.          

Persze Ausztriában is van olyan réteg, amely megszenvedi majd az energia-drágulást. A bécsi Caritas segélyszervezet például már nyár elején azt közölte, hogy idén 30 százalékkal emelkedett a támogatást kérők száma.

Pánikhangulatnak azonban nyoma sincs: sem Markóéknál, sem a korábban megkérdezett ausztriai magyarok körében, sem az utcán.

Az osztrák társadalom gyomorgörcs nélkül várja a számlákat, és éli az életét.

A Nagyító korábbi cikkeit itt olvashatják.

(­*A nevet az anonimitás érdekében megváltoztattuk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Szubjektív Ahol összefolynak az évszázadok: Prága
Dobos Zoltán | 2022. december 3. 05:40
Bécs, Budapest, Prága – már általános iskolában megtanultuk az egykori Osztrák–Magyar Monarchia három „fővárosát”. És aki járt már mindhárom városban, az megerősítheti, hogy a városok békebeli hangulata mindhármon érezhető még akkor is, ha sorsuk az azóta eltelt több mint száz évben nagyon különbözően alakult. Világjáró rovatunk november végén Prágába látogatott el, és meggyőződött ennek valódiságáról. És a sör is valóban jobban esett, mint itthon! Szubjektív élménybeszámoló a cseh fővárosból.
Szubjektív A nap képe: különös ültetési rend Putyin asztalánál
Wéber Balázs | 2022. november 28. 15:01
Putyin vonzódik a gigantikus asztalokhoz. Vagy csak üzen általuk. Talán többet is, mint amennyit akar.
Szubjektív Rigó Jancsit nassolni a világ egyik legszebb terén
Elek Lenke | 2022. november 26. 05:46
Kevés olyan magyar turistával találkoztam, aki olaszországi utazása során kifejezetten Triesztet vette célba, pedig nemcsak átutazni érdemes errefelé, hanem megállni is. Ez a magyar és osztrák vonatkozásokban gazdag kikötőváros nem emlékeztet Nápoly zajos életvidámságára, Velence páratlan romantikájára, de Milánó nagyvilági stílusára sem. Világjáró rovatunk újabb állomása az északolasz város az Adriai-tenger és Szlovénia között.
Szubjektív A nagy focisvindli: álságos háború zajlik a katari vb-n
Wéber Balázs | 2022. november 22. 19:37
A FIFA évtizedek óta zűrös társaság, amit a világbajnokság Katarnak való odaítélése is bizonyít. A kőgazdag olajállamnak nem sok köze van a futballhoz, és az emberi jogokkal is hadilábon áll. De ez nem ok arra, hogy európai csapatok vélt morális felsőbbrendűségüket hirdessék, és politikai célra használják az eseményt. A mindenfajta diszkrimináció elleni kiállás üdvözlendő, a politikai színezetű témaerőltetés viszont visszás. Nagyító alatt a katari vb mindkét oldala.  
Szubjektív Nem rossz magyarnak lenni, csak nehéz - budapestieket kérdeztünk a magyarságról
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. november 20. 05:52
Ezen a héten kollégáink arra voltak kíváncsiak, hogy vajon milyen érzés most magyarnak lenni? Büszkék vagyunk-e a magyarságunkra? Hogy látják ezeket a kérdéseket a budapestiek? És vajon mennyire foglalkoztatja őket a külföldre költözés gondolata? 
Szubjektív Az ország, ahol nem félnek semmitől
Wéber Balázs | 2022. november 19. 05:44
Uruguayban a foci a társadalom cementje, Ghiggia gólja Brazília ellen nemzeti identitást teremtett. A brazilok viszont a Kennedy-gyilkossághoz hasonlítják a legendás lövést. Lesz-e Uruguaynak a katari vb-n is találkozója a sorssal? Világjáró rovatunk ezúttal a dél-amerikai országba látogat el, miközben elgondolkodik történelem, társadalom és futball kapcsolatán.
Szubjektív A nap képe: rövidgatyában rúgott hatalmas öngólt Szergej Lavrov
Litván Dániel | 2022. november 14. 15:10
Az orosz külügyminiszter a hanyatló nyugat termékeiben pózolva gúnyolódott a nyugati médián.
Szubjektív Bécs kicsiben – Stájerország ékszerdoboza
Kormos Olga | 2022. november 12. 05:37
Síeléskor mindig csak úgy elsuhantunk autóval a Wien-Graz útitáblák alatt ahelyett, hogy egyszer is megálltunk volna Graznál. Most ősszel végre megtettük, s nem csalódtunk. Sőt. Világjáró rovatunk ezúttal Stájerország székhelyén járt.  
Szubjektív Nyomorogni szabadabban is lehet: ilyen országot szeretnénk magunknak?
Litván Dániel | 2022. november 5. 05:39
Mexikóban a bajt el lehet kerülni, a szegénységet azonban nem. Világjáró rovatunk legújabb írásából az is kiderül, hogy tanulhatnánk-e valamit a közép-amerikai országtól.
Szubjektív Az ezüst és a tárnák városa – a Felvidék gyöngyszemében jártunk
Elek Lenke | 2022. október 29. 05:29
Retro-antik kávézók, lépten-nyomon magyar emlékek, impozáns, múltidéző paloták, templomok minden nép és vallás számára. Világjáró rovatunk ezúttal egy kicsi, de izgalmas felvidéki települést derített fel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG