<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A toryk válságban vannak, Liz Truss kis híján elsüllyesztette a szigetországot, így egy újabb mellényúlást már nem engedhetnek meg maguknak. De épp Boris Johnson vág majd rendet a káoszban? Elsőre meredeknek tűnik a feltevés, de több érv is szól a bozontos botrányhős mellett. Jegyzet.

„Hasta la vista, Baby” – ezzel a Terminátorból vett idézettel búcsúzott a parlament alsóházától bő három hónapja Boris Johnson, akit saját miniszterei és képviselői buktattak meg:

Tekintve, hogy egy kormányfő valószínűleg megválogatja a búcsú szavait – ez még az olyan excentrikus politikusokról is okkal feltételezhető, mint ő –, már akkor sejteni lehetett, hogy távozása korántsem lesz végleges.

Nagy túlélő

A jótollú újságíróból politikussá vedlett Johnson nagy túlélőművész, aki már bizonyította, hogy tud várni, ha kell. 2016-ban, háta mögött egy sikeres Brexit-kampánnyal, nem szállt harcba a Konzervatív Párt és így az ország vezetéséért, hanem előzékenyen maga elé engedte Theresa Mayt. Csak három évvel később vette át a hatalmat, miután az Egyesült Királyság második miniszterelnöknőjét saját képviselői „elintézték.”

A Brexit-megállapodás sorozatos parlamenti megalázása valószínűleg még ma is kísérti álmaiban Mayt, aki szó szerint könnyes búcsút vett a hatalomtól:             

Johnson alighanem azt is megérezte, hogy saját utóda, Liz Truss még ennyi ideig sem húzza majd. Truss kezdetektől fogva vészesen súlytalannak tűnt miniszterelnökként, és ebben a minőségben valóban kérészéletűnek bizonyult.

Miután adócsökkentési csomagjával majdnem elsüllyesztette a szigetországot – a font árfolyama nehéz kőként zuhant, a brit állampapírok hozama elszállt, és még a brit jegybanknak is be kellett avatkoznia –, hiába rúgta ki pénzügyminiszterét, Kwasi Kwartenget, pártja jobbnak látta őt is félreállítani.

Így neki is volt egy szomorú jelenése a Downing Street 10 előtt:  

Truss amúgy rekordot állított be azzal, hogy a brit politika-történetben ő töltötte be a legrövidebb ideig a pártvezetői és a miniszterelnöki tisztséget (45 nap után mondott le a pártvezetésről, de kormányfő még marad, amíg meg nem találják utódját.)

És azt sem fogja kitenni a falra, hogy közvélemény-kutatók szerint tíz választóból mindössze egy van jó véleménnyel róla, támogatottságának nettó egyenlege (az elégedettek és az elégedetlenek százalékos arányának különbsége) pedig mínusz 70 (!).

Kell egy vezér

Truss tehát a múlt, de ki lesz a jövő? A brit sajtó szerint hárman pályázhatnak megüresedő székére: Rishi Sunak volt pénzügyminiszter, Penny Mordaunt volt védelmi miniszter és természetesen Boris Johnson. 

A fogadóirodáknál egyelőre Sunak a befutó: a William Hill pénteken 4/5-ös nyereményeséllyel jósolta győzelmét – tehát 100 font téttel 180 font nyereséget lehet bezsebelni. Johnson győzelmét 6/5-ös eséllyel adják (220 font profit), míg  Mordaunt sikerét 9/1-es oddscal (1000 font nyereség).

A BBC felmérése szerint a tory képviselőknél szintén Sunak vezet Johnson előtt, ugyanakkor több miniszter már beállt a korábbi kormányfő mögé, de legalábbis hajlik a támogatására.

Utóbbiak közé tartozik Benn Wallace védelmi miniszter is.

Amikor Johnson megbukott, Wallace állítólag aggódott amiatt, hogy távozása űrt hagy maga után, nem lesz valódi utóda, ami komoly bajba sodorja a pártot.

Félelme beigazolódott. És lassan a választók is kezdik megunni, hogy a pártelit egymás után zabálja fel a kormányfőket, és hagyja vezető nélkül az ország hajóját egy ilyen viharos korban.

Boris Johnson búcsúbeszéde (?) a kormányfői hivatal előtt a londoni Downing Streeten 2022. szeptember 6-án. Fotó: EPA/NEIL HALL
Boris Johnson búcsúbeszéde (?) a kormányfői hivatal előtt a londoni Downing Streeten 2022. szeptember 6-án. Fotó: EPA/NEIL HALL

Aligha meglepő, hogy az ellenzék azonnali választásokat követel.

Az röpke egy héten belül kiderül, hogy ki lesz Truss utódja. Jelentkezni a párt (és egyben az ország) vezetésére hétfő 14 óráig lehet a jelöltséghez az alsóházi konzervatív frakció legalább száz tagjának támogatása kell. Ha a frakciószavazás után két jelölt marad állva, a párt 170 ezres tagsága gyorsított online szavazással választja meg közülük az új pártvezetőt, egyben az új miniszterelnököt.

Hardcore fanbázis

A választási folyamat legkésőbb pénteken lezárul, így  ha minden a tervek szerint halad október 31-re új miniszterelnöke lesz a Királyságnak. Indulási szándékát egyelőre csak Penny Mordaunt jelezte, de a kiszivárgott hírek szerint Johnson és Sunak is erre készül.

Tegyük persze hozzá, hogy Johnson megítélése meglehetősen vegyes, első regnálását számos hangos botrány kísérte, és még a tory képviselők egy része is úgy véli, hogy személyében Mr. Káosz költözne vissza a Downing Street 10-be.

Ráadásul most részben azoknak kellene ismét vezetővé emelniük, akik néhány hónapja még elengedték a kezét.

Ugyanakkor a szükség nagy úr, a párt nem hemzseg a nagyformátumú vezetőktől, ráadásul Johnsonnak nem csak a tory képviselők között, hanem a párt és a népesség szélesebb rétegeiben is hardcore fanbázisa van.

Nyilvánvalóan megosztó személyiség: a YouGov szerint az emberek 30 százaléka szereti, 51 százaléka viszont nem. Ugyanakkor – mint az általában jólértesült Financial Times megjegyzi – a konzervatívok "jókora része" továbbra is úgy gondolja, hogy ő egyszerűen győztes típus.

Így simán lehet, hogy sikerül visszakúsznia a hatalomba – azaz a Terminátor valóban visszatér.

A közelmúltban nem csak megbukott a kormány, hanem elhunyt II. Erzsébet is. Ezzel ebben a videóban fogalkoztunk: 

Szubjektív Viva Venezia! Ciao Venezia! – A világ leghíresebb karneválja
Elek Lenke | 2023. január 28. 05:59
A dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák, léggömbök százai repülnek a magasba. Nincs fotós, aki ellent tudna állni a tarka színjátéknak. Világjáró rovatunk ezúttal a Velencei Karnevál élményét eleveníti fel.
Szubjektív A nap képe: Brüsszelben iszogatott az Orbán-kormány minisztere
Wéber Balázs | 2023. január 25. 16:22
Tele a pohár.
Szubjektív Egy ország, ahol egekben az infláció, mégis mindenki ünnepel
Wéber Balázs | 2023. január 24. 19:14
Argentínában egyik válság követi a másikat, az infláció tavaly 94,8 százalékra ugrott. A közös dél-amerikai valutáig pedig még hosszú az út. A foci-vb győzelem eufóriája és a helyi mentalitás ugyanakkor sok mindenre gyógyír lehet. Nagyító alatt Dél-Amerika talán legellentmondásosabb országa.
Szubjektív A nap képe: kölcsönkesztyűben és micisapkában kapták le a minisztert
Litván Dániel | 2023. január 24. 17:14
Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem számolt a téliesre forduló időjárással egy hagyományőrző eseményen.
Szubjektív A nap képe: egy kiskorú lánnyal fotózkodott Orbán Viktor
Mester Nándor | 2023. január 22. 13:59
Erre is volt ideje Szatmárcsekén.
Szubjektív Miért kéne betiltani a modern síelést? És mit tegyünk akkor, ha ez mégsem következik be?
Litván Dániel | 2023. január 21. 05:59
Hogyan jutottunk ember és természet nemes párbajától idáig? A sport norvég ősapái biztosan nem erre gondoltak, amikor az első lesiklóléceket megalkották. Világjáró rovatunkból ezen a héten az derül ki, hogy nem volt minden jobb a régi szép időkben, de a síelés esetében ez így is volt jó.
Szubjektív A nap képe: éjjel érkezett Szijjártó Péter
Wéber Balázs | 2023. január 19. 12:48
Száraz, kiégett aggyal.
Szubjektív Háború és média: gondoljuk meg kétszer, kinek hiszünk 
Wéber Balázs | 2023. január 17. 19:14
Háborúban a média is hadszíntér, a manipuláció a hadviselés része mindkét oldalon. Az ukrajnai vérontás elsődleges felelőse továbbra is Vlagyimir Putyin, de ez a történet sem teljesen fekete-fehér. Nagyító alatt a média, egy végzetes rakétacsapás és néhány kényes kérdés.      
Szubjektív Milliók egy kofferben – dagad az EP korrupciós botránya
Wéber Balázs | 2023. január 10. 19:22
Az EP-alelnök tavaly novemberben még a katari munkavállalói jogokat dicsérte, decemberben már egy börtönben karácsonyozott. Apját menekülés közben kapták el, kofferjában több százezer euróval. Az Európai Parlament hamarosan újabb képviselők mentelmi jogát függesztheti fel. Itt az alkalom, hogy Brüsszel példát mutasson a korrupció elleni harcban – de a magyar kormánynak is lenne bőven teendője. Nagyító alatt az EU elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb botránya.
Szubjektív New York-i affér: élményorgia a világ egyik legkülönösebb városában
Kugler Zsuzsanna | 2023. január 7. 05:44
Az emberek sosem felejtik el az első szerelmüket és az első napot New Yorkban. Aki egyszer megjárta a várost, már sosem lesz ugyanaz az ember. Ha leülünk egy padra és a járókelőket nézzük, itt az is tökéletes program. A Világjáró évindító cikke egy különleges utazás, amely korántsem csak egy városról szól. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG