6p

Kíváncsi rá, hogyan befolyásolják a világpolitikai viharok az Ön pénztárcáját?
Csatlakozzon azokhoz, akik nemcsak figyelik,
hanem értik is, mi történik a világban - és a tőkepiacokon!

Klasszis Befektetői Klub

2025. május 27. 17:00, Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem zsúfolt, mint Róma, nem díszletszerű, mint Velence, nem zajos, mint Nápoly és nem flancos, mint Milánó. Egy titkos aduász. A Világjáró ezúttal Gradóban nézett körbe.

Éppen készültem Gradóba, amikor egy blogon azt olvastam, hogy „amikor az embernek van egy szívszerelme, arról mindig jó mesélni. Főleg, ha ez kölcsönös”. Akkor még nem tudtam, hogy a szerelem nem túlzás, ha Itália egyik legbájosabb, élhető városáról beszélünk.

Grado, a titkos aduász
Grado, a titkos aduász
Fotó: grado.it

Kis-Velencének is emlegetik az Észak-Olaszország keleti csücskében, a Trieszti-öbölben, az Adriai-tenger partján fekvő települést, amely a térség leghíresebb fürdőhelyeinek egyike. Már kétezer éve lakják, anno még Aquileia kikötője volt, majd annak vetélytársává is emelkedett. A történelmi belvárost (Grado Vecchia) az V. században építették ki, miután 452-ben Attila hun király seregei elől, Velencéhez hasonlóan, a környék lakossága a Gradót körülvevő kis szigetekre menekült.

Ahol Sisi szeretett sétálni

A mai városkának a tenger és a csöndes, folyószerű kis lagúnák adják meg az alaphangulatát. A promenád, ahol Sisi szeretett sétálni, a kellemes, nyáron is elviselhető klíma, a tisztaság, a virágözön és szokásosnál is rafináltabb vendéglátás arra ösztökélnek, hogy látogassunk el ide. Nem hiányoznak persze a templomok, a butikok, a szálláshelyek sem, különféle minőségben, no meg, a gelato, minden mennyiségben.

Budapesttől repülővel Velence egy ugrás, Trieszt is az, autóval hat óra, ráadásul a magyar vendégek itt érezhetően fontosak.

Errefelé jut idő mindenkire, akad üres pad a sétányon, és talán a vendéglős mosolya is őszintébbnek tűnik, mint az elkényeztetett nagyvárosokban.

Nem csoda, hogy újabban sztárok találtak itt menedékre, hiszen kevésbé vannak szem előtt, mint mondjuk a méregdrága Comói-tó környékén.

Egy magyar vendéglátós küldöttség tagjaként látogattam ide legutóbb. Az olasz kulinária verhetetlenül népszerű, titkait pedig már bárki ellesheti: magyar szakoktatók, séfek és szakemberek ismerkedhetnek a fenntartható, bio és nulla kilométeres elvet valló konyhaművészettel.

Az Al Doge étteremben, amely a törzshelyünk volt, magyar fiatalember fogadott, ami itt nem meglepő. Az együttműködés keretében már évek óta tanulnak-dolgoznak kint magyar fiatalok, hogy hazajőve hasznosítani tudják külhoni tapasztalataikat. De az is megesik, hogy Olaszországban építik tovább vendéglátós karrierjüket.

Több mint kellemes – Grado madártávlatból
Több mint kellemes – Grado madártávlatból
Fotó: Depositphotos

Fellini mondása ma is érvényes

A főzés-sütés Olaszországban inkább életforma és szenvedély, mint munka.

Ez a szlogen emlékeztet Fellini híres mondására, miszerint Olaszország nem más, mint mágia – vagy ha úgy tetszik, varázslat – és pasta…

Ma már az sem mindegy, főleg az olaszoknak, hogy milyen lisztből készül az a pasta. A szakmai prezentáción a séf által bemutatott spagetti képviselte az újfajta minőség, az Eataly – a név a to eat angol és az Itália olasz szó összevonásából született – eszméjét, amely már húsz éve hódít Olaszországban és az egész világon. Ez esetben a paradicsom és a spagetti alapjául szolgáló speciális liszt volt a főszereplő, nem pedig az oregano, a bazsalikom, a sajt, de még csak nem is valamely húsféle.

A kellemes, leanderes teraszokra kiülve, a komótosan elfogyasztott ebéd alkalmából egészséges, házilag készült, tájjellegű fogások kerülnek itt az asztalra. Közben rápillanthatunk a tengerre, a kék lagúnákra és hallgathatjuk a hangoskodó kabócákat. Mintha csak a Szólíts a neveden című Oscar-díjas olasz-amerikai film szereplőivel együtt ülnénk az asztalnál.

Ne feledjük, Friuli Venezia Giulia tartományban vagyunk, amelyet Olaszország éléskamrájának is neveznek. Élelmiszerbolt-arzenál fogad itt mindenkit lépten-nyomon.

Jól főznek  és tudományosan

Érdemes ellátogatni az ínyenceknek a közeli Trieszt híres csemegepalotájába is, amely ugyancsak az Eataly nevet viseli.

Itt helyben sütött, kovászos kenyérfélék, sajtok, sonkák, olajbogyók, olívaolajok, tészták, konzervek és pestók arzenálja fogad a friss húsok, halak, zöldségek és gyümölcsök mellett.

Külön szinten várják a vevőket az italok, ahol az olasz borok, likőrök, grappák mellett már a világ több országa is képviselteti magát; sajnos magyar termékre ottjártunkkor nem bukkantam.

Itt újabban nemcsak jól főznek, hanem szinte tudományosan is. Az egyik ételbemutatón a focaccia mellé Slow Food oltalom alatt álló, La Granda féle nyershúsból készített tatár érkezett. (A Slow Food egy nemzetközi mozgalom, amely az egyes országok és régiók étkezési hagyományait védi – a szerk.)

Lehet persze, hogy egy átlagos magyar vagy olasz vendég nem szeretne mindenféle fűszerezés nélküli nyers darált húst kenni a kenyerére, de itt most nem erre helyeződött a hangsúly, hanem az alapanyagra.

Olasz éléskamra
Olasz éléskamra
Fotó: Depositphotos

Találkoztam boldog tehenekkel

A bio tej, amelyet boldog bocik szolgáltatnak, Olaszországban is ritkaság. Elmentünk az egyik modern gazdaságba, ahol bemutatták a nyers tejből készített sajt feldolgozásának és készítésének profi módját, és elmesélték, hogyan lehet A2-es fehérjét tartalmazó tejet előállítani, hogy megkapják a biominősítést.

Például úgy, hogy kényeztetik a teheneket, akik hallgatnak a nevükre, és élvezik, hogy a gépi fejés után automata kefe és zuhany tisztítja-masszírozza-kényezteti bőrüket. Cow wellness – és ez nem túlzás.

Minden állat itt született és nőtt fel, fontos a tágas tér, a csökkentett stressz-szint. A takarmány saját földjükről származik, nem használnak sem szintetikus, sem pedig vegyi műtrágyát.

Mindezt nem árt tudni, ha betérünk valamelyik étterembe. Például a már említett Al Doge-ba, ahová másodszor már úgy lép be az ember, mintha otthon lenne. Erről Tiziano, a tulaj gondoskodott, aki nemcsak tapasztalt vendéglátós és szigorú főnök, de kitűnő showman is.

A másik érdekes étterem a La Colombara, amelynek neve – igen, nem tévednek – a galambokhoz kötődik. Olyan nagy házakat hívtak így a középkorban, amelyek legfelső része ideális lakóhelyet nyújtott számukra.

Borkóstoló édes focacciával a kastélyban

Nem is Olaszországban lennénk, ha nem magasodna a környéken néhány kastély. Itáliában több száz, felújított és ma is használt, működő villa, kúria, palota található – a háború utáni sorsuk nem lett olyan szomorú, mint a hasonló jellegű magyar épületeké.

A Castello di Spessa mindenképpen az első tízben foglal helyet: elegánsan emelkedik egy szép domb tetején, a goriziai Collio szívében, egy hatalmas kiterjedésű park és golfpálya ölelésében. Bort kóstoltunk itt, néhányat a több ezer olasz termék közül – érdekesség, hogy a kísérő étek ezúttal gyógynövényes rizottó és édes focaccia volt. Természetesen a borok is a helyi szőlőhegyekről és kastélyok pincéiből származtak. Az egyik legfinomabbnak a Collio Pinot biancója bizonyult.

Az olaszok nem szeretnek korán kelni, és visszafogottan reggeliznek – a szállodákban inkább a külföldi vendégek kedvéért roskad a svédasztal.

Érdekes, hogy bár a zöldségek hazájában vagyunk, mégsem jellemző, hogy reggel friss paradicsomot, uborkát, paprikát raknának ki az asztalokra. Legalábbis errefelé nem divat.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Az Eurovízió városa – svájci képeslap leckerlivel és fondüvel
Elek Lenke | 2025. május 17. 06:01
Ezekben a napokban nem érdemes Bázelbe utazni, hiszen szinte minden szálláshelyet lefoglaltak a 69. Eurovíziós Dalfesztiválra érkezők, de az év következő hónapjaiban igen. A város több napos élményt nyújthat, főleg a műemlékek és a kortárs művészetek kedvelőinek, no meg persze a sajtimádóknak. Ráadásul itt nem kell kerülgetnünk turistatömegeket. A Világjáró ezúttal visszatér a svájci-német-francia hármashatárnál fekvő településre.
Szubjektív Melegedő óceánok – egyre pusztítóbb viharok
Káncz Csaba | 2025. május 12. 09:28
A korallzátonyok károsítása mellett az óceánok emelkedő hőmérséklete hozzájárul a viharok erősödéséhez. A felesleges hő a hurrikánok üzemanyagaként szolgál, ami erősebbé és pusztítóbbá teszi őket – különösen a part menti, sőt a szárazföldi közösségek számára. Káncz Csaba jegyzete.
Szubjektív Egy pohár prosecco „A Keresztapa” forgatási helyszínén – kihagyhatatlan dolgok Szicíliában
Kormos Olga | 2025. május 10. 06:01
Barangolás „A Fehér Lótusz” második évadának helyszínén, egy jéghideg ital elkortyolása a Bar Vitelliben, felkapaszkodás a hajtűkanyarokban a hegyekbe egy napfénytetős Fiat 500-assal, gyors ebéd a palermói gasztropiacon vasárnap, füstölgő Etna – rengeteg dolog jöhet szóba egy szicíliai körutazáson. A Világjáró ezúttal Európa hetedik legnagyobb szigetén járt. 
Szubjektív Lepkefing vagy atombomba? Ez Viszont Privát
Csabai Károly - Havas Gábor - Izsó Márton - Litván Dániel - Vég Márton | 2025. május 9. 18:46
Mennyire erős, és mennyire lehet hatásos Magyar Péter hangfelvétele a háborúra készülő honvédelmi miniszterről? Milyen botrány ütne igazán nagyot Orbán Viktoron? Azért járja a miniszterelnök az országot, mert nagy a baj a Fidesznél? Brüsszel megint ármánykodik – de jó oka van rá? E témákról is beszélgettek, vitatkoztak munkatársaink, Csabai Károly főszerkesztő, illetve Litván Dániel és Vég Márton újságírók az Ez Viszont Privát legújabb adásában.
Szubjektív Elon Musk, gyilkos drónok és mesterséges intelligencia? Ideje lenne komolyan félni ettől a kombinációtól
Litván Dániel | 2025. május 9. 05:48
Nem kell öntudatra ébrednie a mesterséges intelligenciának ahhoz, hogy nagyon veszélyes legyen. Donald Trump és a dollármilliárdosok barátsága semmi ahhoz képest, ami ezután jöhet? Jegyzet.
Szubjektív Mindenki veszíthet: Trump és Hszi kockára teszi a teljes világgazdaságot
Káncz Csaba | 2025. május 5. 09:29
Ez a párharc eldönti a világgazdaság sorsát. Mark Carney, Kanada újonnan megválasztott miniszterelnöke egykor a Bank of England elnöke volt a Brexit idején. Ezért tudja, hogy a súlyos sokkok mit válthatnak ki egy gazdaságban. Káncz Csaba jegyzete.
Szubjektív Monet tavirózsái és Falco bárja – Bécs, másként
Elek Lenke | 2025. május 3. 05:59
A világ egyik legélhetőbb városa mindenkinek mást jelent. Nekem elsősorban az Albertinát – nem lehet úgy hazamennem, hogy ne merengjek el kicsit Monet tavirózsái előtt. De az osztrák főváros számos más izgalmas és talán kevésbé ismert élményt is tartogat az odalátogatóknak. A Világjáró e heti állomása Bécs, kicsit máshogy.
Szubjektív Újabb hidegzuhany érte az Orbán-kormányt, mi állíthatja meg még Magyar Pétert? Ez Viszont Privát
Gáspár András – Havas Gábor – Izsó Márton – Kovács-Angel Marianna – Wéber Balázs | 2025. május 2. 18:31
A vártnál jóval rosszabb magyar GDP-adat érkezett a héten – a kormány által vizionált repülőrajtból rükverc lett. De mi áll a hidegzuhany hátterében? Miből lesz így választások előtti osztogatás? Miért riogat Orbán Viktor ukrán munkásokkal, ha amúgy is alig találni embert a gyárakba? Hoz-e kormányváltást az egyre nagyobb elégedetlenség, vagy el tudja még gáncsolni a Fidesz Magyar Pétert? És minek a jele a nagy spanyol blackout? Erről is vitatkozott a Klasszis Média szubjektív műsorában, az Ez Viszont Privátban Gáspár András lapigazgató, Kovács-Angel Marianna felelős szerkesztő és Wéber Balázs újságíró.
Szubjektív Lesz következménye? Az utca embere az MNB-botrányról
Izsó Márton - Vég Márton | 2025. április 30. 18:31
Hűtlen kezelés miatt nyomoznak az MNB-alapítványok ügyében. Járókelőket kérdeztünk arról, hogy szerintük lesz-e valamilyen következménye a botránynak.
Szubjektív „Az tűnt fel, hogy bent sötét van” – ilyen volt a spanyol összeomlás testközelből
Wéber Balázs | 2025. április 29. 18:51
Apokalipszis, most – hétfőn minden előzmény nélkül összeomlott Spanyolország és Portugália áramellátása. Bár kedd reggelre helyreállt a rend, a történtekre egyelőre nincs egyértelmű magyarázat. Egy Dél-Spanyolországban tartózkodó kollégánk szerint sem az internet, sem a telefon nem működött, és hirtelen a készpénz lett az úr. Nagyító alatt ezúttal egy rejtélyes összeomlás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG