4p

A legfelkapottabb turisztikai desztinációk marketingvezetői újabban azért harcolnak, hogy ne hozzájuk utazzanak a turisták. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de tény. Léteznek ugyanis hasonló élményt nyújtó, kevésbé ismert úti célok a világon, amelyek kellemes, alternatív megoldásokat kínálnak a pihenésre.

Nem túlzsúfolt és olcsóbb

Ugyanolyan szép a táj és kulturált a szállodaszoba, igaz, a kisebb presztizsű úti céllal nem lehet a barátok előtt dicsekedni, mert kevesebben hallottak róla. A trend olyannyira elterjedt, hogy manapság már a kevésbé ismert úti célok reklámozását  helyezi előtérbe számos ország turisztikai vezetése, mert lassan élhetetlenné váltak egyes népszerű városok utcái, éttermei.

Velence, Saint-Tropez vagy Barcelona helyett gondolkodjunk valamelyik más városban, vagy éppen hasonló élményt nyújtó tengerpartban – ez a jelszó, kérdés, mindenki megfogadja-e, hogy Saint-Tropez helyett például Törökországban nyaraljon. Ugyanakkor tény, hogy az „új” célpontok pihentetőbbnek, csendesebbnek, megfizethetőbbnek ígérkeznek.

.A Covid után mindenki annak örült az ágazatban, hogy ismét felfutott a turizmus, 2023-ban a látogatók száma már visszatért a járvány előtti szintre. Ez mindenütt megkönnyebbülést jelentett, főleg a bevétel szempontjából, az idegenforgalmi ágazat számára.

 A zsúfoltság már kevésbé örömteli, ami óhatatlanul együtt jár a túlárazással is, és ennek egyetlen turista sem örül.

Hallott már Gironáról?

Idén az influenszerek, bloggerek és a közösségi média használói kevésbé szem előtt lévő és olcsóbb alternatívákat javasolnak. Ma már Dubrovnikot is lassan a kerülendők közé sorolják be.

De nézzük melyek az új célpontok. Barcelona Spanyolország leglátogatottabb városa, olyannyira, hogy a hatóságok kénytelenek visszaszorítani a partiturizmust, és a csoportos körutazások növekvő számának se örülnek. Azt javasolják, hogy a tömegnyomor helyett inkább Gironát válasszák, amely kevesebb, mint egy órányi vonatútra van Barcelonától, szintén a katalán régióban.

Barcelona helyett Gironát ajálnják Katalóniában, gyönyörű színes házaival. Fotó: Depositphotos
Barcelona helyett Gironát ajálnják Katalóniában, gyönyörű színes házaival. Fotó: Depositphotos

A város építészeti kincsekben is gazdag, impozáns középkori óváros, a labirintusszerű zsidónegyed és a fenséges katedrális felfedezésre vár. Ráadásul a Numbeo költség-összehasonlító oldal szerint Gironában körülbelül 25 százalékkal olcsóbbak az étkezések, mint Barcelonában.

Ha tengert, homokot és csillogást keres olcsón, fontolja meg, hogy a francia Cote d'Azur helyett Törökország türkizkék partjára indul – javasolja az online lap, majd részletezi a törökországi üdülőhely, Bodrum attrakcióit, közte a tiszta tengervizet és a megfizethető török ételeket. 

Azúr helyett jó a türkizkék is? A törökországi Bodrum gyönyörű partjai. Fotó: Depositphotos
Azúr helyett jó a türkizkék is? A törökországi Bodrum gyönyörű partjai. Fotó: Depositphotos

Bár találhatók errefelé luxusszállodák, akad megfizethetőbb szállás is, a hajókirándulások és a hidroplán bérlés szintén pénztárcakímélőbb, mint a francia tengerparton.

Hova utazzunk a Sóhajok hídja helyett?

Trevisóban nincs Sóhajok hídja, de a folyópart, amelyet történelmi paloták és szomorúfűz fák szegélyeznek, szintén festői. A város kevesebb, mint fél órányira van Velencétől, vonattal vagy autóval, és közvetlenül mellette található a repülőtér. Treviso mellett szól az is, hogy ott nem szednek belépő díjat.

Csatornákból, hidakból és csodás látványból Trevisóban sincs hiány. Fotó: Depositphotos
Csatornákból, hidakból és csodás látványból Trevisóban sincs hiány. Fotó: Depositphotos

Az elegáns árkádsorok és patinás épületek kedvelői mellett a bor szerelmesei értékelni fogják a szőlőültetvényes dombok közelségét, ahol az egyik kiváló minőségű prosecco készül.

Capri nagyon fel van kapva

Az olaszországi Amalfi-part melletti Capri szigete már régóta várja a csillogókat elegáns szállodáiban és előkelő butikjaiban. De egy lényegesen megfizethetőbb nyaralás vár az Olaszországba utazóra, Procida szigetén, amely Nápoly partjaihoz közel esik.

Procida mesés városa egyelőre nem hemzseg a turistáktól. Fotó: Depositphotos
Procida mesés városa egyelőre nem hemzseg a turistáktól. Fotó: Depositphotos

A pasztellszínű halászházak szigetét „megfizethetőnek és kevésbé forgalmasnak” nevezik a bloggerek, egy háromórás privát hajótúra mindössze 30 euróba, egy ötórás éjszakai kajaktúra pedig 50 euróba kerül.

Puglia és a kúpos tetejű trullók

Szantorinin a naplemente megörökítése lassan csatába torkollik, a legjobb fotóhelyekért megy a küzdelem. A szelfibottal hadonászó influenszerek közé nem mindenki vágyik. Nekik inkább a dél-olaszországi Pugliát ajánlják.

Puglia utcáin sem akármilyen élmény sétálgatni. Fotó: Depositphotos
Puglia utcáin sem akármilyen élmény sétálgatni. Fotó: Depositphotos

Puglia sajátos trullóival, kör alakú, kúpos tetejű épületeivel 1996-ban az UNESCO világörökségi része lett. A mintegy 800 kilométer hosszú partszakaszon álomszép strandok és drámai sziklák találhatók, akárcsak a görög szigeten. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Elég a turistákból: hatalmas tüntetés készül a magyarok kedvenc üdülőhelyén
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:33
Tenerifén április 12-től tüntetnek, április 20-án pedig még éhségsztrájkot is kilátásba helyeztek. A helyi lakosokat megfojtja a tömegturizmus. 
Turizmus II. Erzsébet forog a sírjában? Bárki ihat egy ötórai teát Balmoralban
Elek Lenke | 2024. április 12. 15:01
A brit királyi család először engedi látogatóit az ikonikus kastélyba.
Turizmus Fantasztikus luxushotelekből válogathatunk Londonban
Elek Lenke | 2024. április 7. 14:21
Létezett egy olyan korszaka a turizmusnak, amikor a legjobb szállodák hosszú időre otthonául szolgáltak művészek, milliárdosok – vagy éppen Poirot mester számára. Ekkorra tehető a törzsvendégek igazi megbecsülése, amikor a recepción mindent tudtak a számon tartott, dédelgetett utazó óhajairól, mániájáról.
Turizmus Észak-Korea síparadicsomába űzi Putyin háborúja az orosz turistákat
Kollár Dóra | 2024. április 7. 05:44
Tulajdonképpen hasonlóság látható Észak-Korea és Oroszország közt, hiszen különböző okok miatt mindkettő a nemzetközi közösség páriájává vált. Most egy szokatlan területen formálódik egy olyan kapcsolat, amely kölcsönösen jövedelmezőnek bizonyulhat majd.
Turizmus Hogyan utazik a Z generáció? Nem süttetik magukat egész nap a strandon
Elek Lenke | 2024. április 1. 14:17
Világot látni 20 vagy akár 18 évesen – ez ma természetes. Azt mindnyájan tudjuk, hogy a kulcsszó az internet és a mobiltelefon. De a Travel and Leisure amerikai turisztikai szaklap más trendeket is feltár a legfiatalabbak utazási szokásaiban.
Turizmus Tervezgeti a nyaralást? Érdemes lehet északnak venni az irányt
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 13:23
A közelgő szabadságok idején érdemes kellemes klímájú, északi úti célt választani, hogy a szinte egész nyáron tartó hőség, hosszan tartó szárazság ne keserítse meg a kikapcsolódás, a pihenés idejét - véli Czeiszing Miklós. A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klubban beszélgettünk - szóba került az is, miért érdemes a magyar turistáknak Németországot választani, mennyi érdekes látnivaló, természeti és kulturális érték várja őket az országban, amely idén nyáron a foci Eb lázában ég majd. 
Turizmus Kelet-Magyarország tarolt
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:49
Legalábbis a külföldi vendégéjszakák terén. Tavalyhoz képest általánosságban is jól mutatnak a hazai turizmus számai.
Turizmus Üzenetet kaptak a horvátországi panziósok, örülhetnek a turisták
Buksza blog | 2024. március 23. 15:01
A horvát idegenforgalmi szakemberek azt ajánlják a helyi turisztikai szolgáltatóknak, hogy akciókkal indítsák az idei szezont, ami hagyományosan a húsvéttal kezdődik, ez idén korai időpontra esik.
Turizmus Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a repüléstől
Elek Lenke | 2024. március 17. 14:43
Naponta közel hárommillió utas repül át csak az Egyesült Államokon, és további milliók szállnak fel az égbe, szerte a világon. A gépek sokszor egyik kontinensről a másikra szállítják úti céljukhoz a turistát – meg a baktériumokat. Hogyan lehet kivédeni a fertőzéseket?
Turizmus Gyökeresen megváltozhatnak nyaralási szokásaink - hova utazzunk? Kérdezzen a szakértőtől!
Privátbankár.hu | 2024. március 13. 16:16
Kérdezze Ön is Czeiszing Miklóst, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjét, aki a Klasszis Klub vendége lesz március 21-én, csütörtökön 15.30 órakor!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG