6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A turisztikai programok bővülése és a járatok számának növekedése megélénkíti az oroszországi kiutazó turizmust a nyári szezonban. Gyakorlatilag mindegy hova, milyen géppel és milyen áron, de idén nyáron útra kelnének az oroszok. A háború sokkal kevésbé befolyásolja az ottani életet – hiába halt meg sok ezer ember – mint hinnénk.

A szervezett túrák értékesítése éves szinten 1,5-2-szeresére nőtt, a 30 százalékos áremelkedés ellenére. Törökország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek a legnépszerűbb külföldi úti célok. A belföldi turizmus egyelőre erősen visszaesett, de az elkövetkező hónapok során a hazai túrák iránti kereslet még növekedhet.

A Travelata.ru szerint a nyári szervezett túrák értékesítése május közepére megduplázódott, 2022 azonos időszakához képest. A kereslet élénkülését nem hátráltatta a külföldi utak árának – a honlap szerint - átlagosan 31,4 százalékos, emelkedése, derül ki a Kommersant cikkéből.

Átszállással bárhova el lehet jutni?

A Sletat.ru éves szinten 58 százalékos eladási növekedésről számol be. Darija Domosztrojeva, az Intourist képviselője úgy vélekedik, hogy az eladások ennyire markáns növekedését a tavalyi alacsony forgalom, a repülő járatok mostani bővülése és az új desztinációk megjelenése magyarázza. „Az év során szaporodtak a kifejezetten az orosz turistákra koncentráló, átszállásos járatok, Montenegró például várhatóan már a tizedik lesz a nyári desztinációk listáján – nyilatkozta. 

A Travelata.ru szerint továbbra is Törökország a legnépszerűbb úti cél a szervezett turizmusban. Az idei nyári foglalások 48 százalékos növekedést mutatnak az egy évvel korábbi 33 százalékhoz képest.

Marmaris népszerű turistacélpont a Török Riviérán. Fotó: Depositphotos
Marmaris népszerű turistacélpont a Török Riviérán. Fotó: Depositphotos

A második helyen a külföldi úti célok között a Sletat.ru szerint Egyiptom áll, az eladások 10 százalékát teszik ki az oda irányuló utak. Egy évvel korábban csak 1,4 százalékot tett ki az Egyiptomot megcélzó kereslet, a korlátozott légiforgalom miatt. 

Az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló utak a Sletat.ru felmérése alapján az összes nyári utazások 4,1 százalékát teszik ki, szemben az egy évvel korábbi 1,9 százalékkal.

Az ár nem számít, csak repüljünk?

 A nem szervezett, egyéni utazók számára ezen a nyáron a OneTwoTrip szerint Jereván, Isztambul, Antalya, Biskek és Denpasar (Bali) áll az élen. A Yandex.Travel becslései szerint a külföldi légi utazások iránti kereslet átlagosan 77,6 százalékkal nőtt az év során, pedig az árak  másfélszeresükre nőttek.

Dmitrij Gorin, az Orosz Utazási Szövetség alelnöke úgy véli, hogy a kiutazó turistaáramlás, minden úti célt beleszámítva, átlagosan legalább 20 százalékkal gyarapodhat. Különösen Törökországot illetően várják az eladások növekedését, számítva a szállodai árak belátható időn belüli csökkenésére, - hogy ezt mire alapozza a szakember, nem derül ki a cikkből. Hasonlóan dinamikus fejlődésre számítanak a délkelet-ázsiai országokban. Az Egyesült Arab Emírségek lassan olcsóbb lesz, mint Törökország.

Grúziába is lehet repülni

A héten Vlagyimir Putyin elnök aláírta a grúziai repülések újra indításáról szóló rendeletet, az orosz külügyminisztérium pedig visszavonta azt a rendeletet, hogy ne adjanak el túrákat az országba. Az Ostrovok.ru szerint ez a napi grúziai szálláskeresések számának nyolcszorosához, a foglalások számának pedig 20 százalékos növekedéséhez vezetett. 

Dmitrij Gorin szerint az utazásszervezők már megkezdték a szervezett utazások kínálatát Grúziába, az országba irányuló utazások száma idén meghaladhatja az 1 milliót a 2022-es 873,4 ezerrel szemben. Ugyanakkor Grúzia turisztikai kapacitása viszonylag kicsi. „A posztszovjet térség összes országa az utak hozzávetőleg 7 százalékát adja, ez Grúziában elérheti a 9 százalékot.

Ugyanakkor a svéd sajtó szerint a svédek egy része tiltakozik, mivel „gyilkosok érkezhetnek turistaként az országunkba.” Grúzián keresztül ugyanis lényegében megnyílt egy légi folyosó.

A Krím elég „balszerencsés”

A Travelata.ru adatai szerint Oroszország részesedése a nyári szervezett túrák értékesítéséből 21 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 51 százalékkal szemben. de ez nyáron még 10-15 százalékkal nőhet, a tavalyi évhez képest. Az Ostrovok.ru oldalon Szentpétervár, Szocsi, Moszkva, Anapa és Kalinyingrád a legnépszerűbb belföldi úti célok, a jelenlegi szállodafoglalásokat tekintve.

Ami a legnépszerűbb belföldinek számító úti célt, a Krím-félszigetet illeti, a Kommerszant május 5-iki cikkében „balszerencsésnek” nevezi a klasszikus üdülőparadicsomot, ami nyilvánvaló, ha a háborúra gondolunk, bár természetesen a lap ezt a szót használja.

Ahogy fogalmaznak, „a Krím-félszigetre, amely az elmúlt években továbbra is az oroszok keresett üdülőhelye volt, az ukrajnai ellenségeskedések miatt a turisták érkezése meredeken csökkent.”

Akadozik a közlekedés, a piaci szereplők száma csökkent

Ami Oroszországra jellemző: „az utazók nem is biztonsági okokból, hanem a közlekedés összeomlása miatt kerülik a félszigetre való utazást.”

 A krími hídon egy autó átvizsgálása bizonytalan ideig elhúzódhat, a harminc órás vasúti utazás keveseket vonz, és nincs is elég vonat. A szállásadók harcolnak a megmaradt vendégekért. A piaci szereplők száma máris csökkenni kezdett.

A biztonság miatti aggályok miatt, idén a turisták csak az utazás előtt 7-10 nappal korábban döntenek az útnak indulásról.

Kevés a vonatjegy

Sok errefelé a katonai, hadműveleti incidens, de a közlekedés összeomlása nem kevésbé jelentős tényező. Az érdeklődéshez képest kevés a megfizethető vonatjegy, és minden hamar elfogy. A régiót kiszolgáló Grand Service Express szerint április 24-én 89,4 ezer jegy kelt el Krímbe a májusi ünnepekre, ami 18,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 

 Ha lesz kereslet a Tavria vonataira - márpedig ez valószínű -, akár 3 millió ülőhely is vevőre talál majd, és az utasforgalom így várhatóan éves szinten 36,5 százalékkal nő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Még több Adria jön, mint Balaton
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:34
Folyamatos gazdasági növekedés, egyre több turisztikai beruházás, sokkal kisebb infláció és jobb nemzetközi besorolás. Ez mind Horvátország és Olaszország hozzánk képest. A horvátoknál ráadásul októbertől alacsonyabb árszinten befagyasztott alapvető élelmiszerek és energia lesz. Nem csoda, ha tovább él, hogy inkább az Adria mint a Balaton. Ezekről, az abbáziai hotelekről és az észak-olasz kulturális és gazdasági fejlődésről is beszélt munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Turizmus Már október 4-től emelkedik a brit vízumok ára - a parlamentnek még jóvá kell hagynia
Elek Lenke | 2023. szeptember 25. 13:18
Már hónapokkal ezelőtt belengette a brit kormány, hogy szigorítanak a vízumrendszeren, most pedig azt közölte a miniszterelnök, hogy felemelik a vízumok árát, mivel a közszféra béremelését várhatóan e plusz bevételből fogják fedezni.
Turizmus A Guinnesst Oroszországban a forgalmazók palackozzák?
Elek Lenke | 2023. szeptember 24. 14:29
A globális sörmárkák, amelyek hivatalosan elhagyták Oroszországot, továbbra is népszerűek a birodalomban. Óriási a forgalmuk, és nincsenek híján a piacon maradás trükkjeinek sem. Az ír Guinnesst a Moscow Brewing Company, valamint a Moszkvai Sörfőző Szövetség szállítja be, majd helyben palackozzák. A helyzet azonban ennél bonyolultabb, a nyilatkozatok pedig egymásnak ellentmondanak.
Turizmus Az Airbnb újabban drágább, mint a szállodaszoba
Elek Lenke | 2023. szeptember 23. 13:42
Legalábbis erre a következtetésre jutott az amerikai Travel and Leisure című turisztikai szaklap. Míg negyedszázaddal ezelőtt a „lakj nálunk olcsón” elv szerint működő oldalakon található szállás tényleg fillérekbe került, addig egy mostani jelentés szerint ma már a szállodák sokszor olcsóbbak, mint az Airbnb-n, illetve az ugyancsak amerikai Vrbo-n keresztül bérelt lakások, nyaralók.
Turizmus Egyre több az amerikai, kínai és koreai turista Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 13:23
A pandémia után még mindig sarkalatos kérdés, hogy mikor lesz képes a turizmus arra a mutatványra, mint a Covid előtti időkben? Úgy tűnik, eljött az idő.
Turizmus Egy kis emlék, semmi más
Elek Lenke | 2023. szeptember 10. 18:41
Giccsözöntől a kézműves remekig, avagy kis magyar szuvenírkörkép.
Turizmus Harácsolás áldozatai lettek az utazók
Buksza blog | 2023. szeptember 6. 14:48
Az ötven évvel ezelőttihez képest ötszörösére nőtt az az idő, ami alatt az utas feljuthat a repülőgépre.
Turizmus Kevesebbet és kevesebben nyaraltak a magyarok itthon
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 4. 08:30
Friss adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal.
Turizmus Irány Budapest, vagy mégsem? Itt van, hová utaznak idén az amerikaiak
Elek Lenke | 2023. szeptember 3. 19:03
Az amerikai Travel and Leisure turisztikai lap szerkesztői összeszedték, melyek azok a kedvelt új és régi úti célok, ahová érdemes elutazni egy lélegzetvételnyi friss levegőért, egy nagyvárosi kalandért vagy egy különleges kulturális élményért.
Turizmus Nincsenek jó híreink a görög szigetekre készülőknek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 2. 15:07
Továbbra sem tudják megfékezni a Görögország török határhoz közeli Daida erdőségében két hete pusztító tüzet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG