<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Igencsak megosztó trend, de létező: számos utazási iroda és turisztikai célpont szervez utakat, csak nőknek, és persze, akik mindezt kitalálják, azok sem férfiak...

A jelenség már a Rúzs és New York című pár évvel ezelőtti tévésorozatban is feltűnt, de sokáig megmaradt amerikai egzotikumnak. Ekkor még csak elvonulós, léböjtkúrázó, lelkiző, meditáló, jógázó pár napos kikapcsolódásra láthattunk példát, de mára egészen új attrakciók is megjelennek.

Borkóstolás, hegyi túra, fafaragás

Hagyd, hogy csábítsanak a kizárólag nőknek szánt élmények – olvasom az egyik friss francia turisztikai hírlevélben. Ezen a télen a Villars-Gryon-Les Diablerets régió számos programot szentel, kizárólag nekik. Ahogy megfogalmazzák a helyet népszerűsítők: „A mottónk ? A nők ösztönzése, hogy új kihívásokkal nézzenek szembe, a Vaud-Alpok kiváló környezetében”.  

Sokoldalú, szenvedélyes, tehetséges és kreatív nők inspirálták e programok összeállítóit a hírforrás szerint, akikre, - természetesen szintén hölgyek által kitalált - kiscsoportos tanfolyamok várnak, különféle tematikákban, például sífutás, snowboardozás vagy fafaragás. A hegyi túrák rajongóinak kezdő és haladó tereppályákat kínálnak, a kirándulásokat profi idegenvezetők felügyelik. Este pedig borkóstoló tanfolyamokra invitálják őket az Abbaye de Salazban.

Nem kell sminkelni és alkalmazkodni a párjukhoz

Bár sokak szerint a nők elsősorban a férfiak miatt utaznak – hátha összejön egy érdekes kaland az úton - Skandináviában is egyre népszerűbbek a kizárólag hölgyeknek szervezett utak. Errefelé a gyengébb (?)  nem nagyon is erős és hosszú életű, a nők születéskor várható átlag élettartama meghaladja a 83 évet. A gyerekek arrafelé korán kirepülnek a családi fészekből, sok tehát a szabad idejük és pénzük is van a különleges túrákhoz.

Az ilyen utaknak azért is nagy a sikere, mert a nők tényleg elengedhetik magukat. Nem kell naponta többször átöltözni és kifesteni magukat a vacsorához – azt csinálnak, amit igazán szeretnek, miközben lazítanak. Nem kell alkalmazkodniuk a férjükhöz, vagy azt lesni, éppen kivel szemez a wellnessben. Netán kinőttek már abból a korból – mondjuk 85 évesen – hogy a férfiak lázba hoznák őket.

Nem csak az idősebbek nyaralnak a párjuk nélkül. Fotó: Depositphotos
Nem csak az idősebbek nyaralnak a párjuk nélkül. Fotó: Depositphotos

Salsa tanfolyam, főzőiskola, szafari

Akar salsázni Havannában? Élvezni a tavaszt Capriban? Sherryt kóstolni Portugáliában? Képeket festeni a szép Dubrovnikban, a tenger partján? Főzőiskola Bretagne-ban? Biciklitúra Olaszországban? Szafarira Dél-Afrikában? Netán befeküdne egy szépségápoló-relaxáló kurzusra Svájcban? Borkóstoló tanfolyamra iratkozna be Madridban? Ilyen és ehhez hasonló ötletek garmadája csábítja a svéd és norvég nőket. Többségük 32 és 85 év közötti, akik már unják a tipikus charter utakat, hiszen már gyerekkorukban felfedezték Görögországot vagy Spanyolországot.

Nem akarnak két hétig napozni a tengerparton (mert akkor ráncosodnak) és enni-inni sem vágynak egész nap, mégoly csábító az all inclusive, hiszen hízni sem szeretnének. Ezt használják ki ügyesen az északi országok utazási irodái, akik több tucatnyi, aktív, eredeti programot ajánlanak, „szüzek túrája” összefoglaló néven.

Ahol az egész sziget az övék

Nem tudni, hogy a metoo kampány miatt, de nagy sikere van egy finnországi vállalkozásnak is. A New York-i Kristina Roth-é volt az ötlet, miszerint egy finnországi szigeten csak nők pihenhetnek.
A kezdeményezés csak Európában új, az USA-ban már több helyen működnek hasonló létesítmények, többnyire elszigetelt helyen lévő hotelek, elsősorban pihenni, kikapcsolódni vágyó üzletasszonyoknak, olykor különféle kozmetikai kezelésekkel – néhol plasztikai beavatkozásokkal  - kombinálva.

A vállalkozó hölgy úgy döntött, hogy Finnországba exportálja a női nyaralóprojektet. Hogy miért pont ide? Kristina élettársa finn, akinek a szülei egy itteni szigettel már rendelkeznek, tőlük hallotta, hogy a szomszédos földdarab eladó - mesélte annak idején a New York Postnak.

Kényelmesebb, ha csak magukra összpontosíthatnak

A SuperShe Island névre hallgató szigeten a nők kizárólag az egészségre - no meg, magukra - összpontosítanak majd, különféle kúrákkal és edzésekkel, vagy éppen pihennek, anélkül, hogy a férfiak miatt állandóan „szépnek” és „tettrekésznek” kellene lenniük.
Ez a fajta sajátos szegregáció persze egyáltalán nem izgatja a férfiakat, örülnek, hogy szabadságot kapnak. De azért nem kevesen vannak, akik ennek ellenére – vagy éppen ezért -  szeretnék, ha más téren végre aktívabbak lehetnének a nők.

Sir Richard Branson, a zseniális üzletember pár éve avatta fel az olaszországi Fincantieri hajógyárban készített Virgin Voyages család első monstrumát, egyben tájékoztatta a jelen lévőket új üzletpolitikájáról és brand-jéről.

Nők a kormánynál

A fenntarthatóság és a környezetvédelem, mint szlogen, már nem újdonság, de az igen, hogy az eseményen Branson kifejtette. "Több nőt akarunk látni a hajóink irányításánál és vezető posztjain. Szeretnénk több női mérnöknőt látni a motorvezérlő helyiségekben is., sőt még  - eléggé furcsa reakciót kiváltva, a pozitív szegregációt illetően – azt is elárulta, hogy „ha jelentkezik egy férfi kapitány és egy női kapitány, és ugyanolyan képzettek, akkor a nőnek lesz esélye."

Dee Cooper, a Virgin Voyages alelnöke hozzátette, olyan programot indítottak, amelynek célja a női tehetségek támogatása a hajózás világában, valamint, hogy vállaljanak a tengeri, a műszaki és a szállodai menedzsmentben minél több vezető szerepet. A hajót egyébként Scarlet Lady névre keresztelték, amelyet a Virgin Atlantic első repülőgépének neve ihletett.

Turizmus Sok magyarnak semmit sem jelent a drágulás: nagyon pörögnek a külföldi utak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:49
Az áremelések ellenére ugrásszerűen megnőtt a kereslet a külföldi, különösen a tengerparti nyaralások iránt. Tavaly a Covid-járványt követő szabadságvágy és az szja-visszatérítésből kapott pénz fűtötte az utazási kedvet, idén pedig a gazdasági nehézségek ellenére „az addig utazunk, amíg lehet, és élményekre költünk” attitűd is jellemzi az utazó magyarokat - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Tavaly a duplájára, 1075 milliárd forintra nőtt a külföldre utazó magyarok költése.
Turizmus A járvány előtti formáját idézi a magyar turizmus
Privátbankár.hu | 2023. március 3. 08:42
A magyar vendégek száma csak minimálisan nőtt januárban, miközben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 34 százalékkal ugrott meg.
Turizmus Százéves a Disney-birodalom, de nem öregszik – Aki Mickey Mouse-t kitalálta
Elek Lenke | 2023. február 25. 17:34
Idén ünnepli a Walt Disney Company fennállásának 100. évfordulóját, mely alkalmából látványos programokat rendeznek Disneylandben, és újdonságokkal lepik meg a rajzfilm figurák rajongóit. 
Turizmus Repülj Harry Potterrel – Seprű helyett pattanj Boeingre!
Elek Lenke | 2023. február 25. 10:14
J. K. Rowling pár éve új univerzumot teremtett Harry Potter című példátlan sikerű meseregénysorozatával, amelyben a vonatozás sokkal gyakrabban fordul elő, mint a légi közlekedés. Igaz, repülnek is – de seprűvel. Most azonban a brazil GOL légitársaság előrukkolt egy Boeing 737-essel, amelynek Harry Potter a főszereplője.
Turizmus Hivatalosan is ötcsillagos besorolást kapott egy budapesti szálloda
Privátbankár.hu | 2023. február 17. 14:18
A Mystery Hotel Budapest megkapta a Hotelstars minősítő rendszere alapján a legmagasabb, az ötcsillagos besorolást.
Turizmus Energiadrágulás: csak most jön a nemulass ezeknél a vállalkozásoknál?
Privátbankár.hu | 2023. február 13. 09:46
Mivel az energiárak ilyen mértékű emelését már nem lehet áthárítani, egyre több vendéglátóhely kényszerülhet átmeneti, vagy tartós bezárásra - vélik a Magyar Bankholding elemzői.
Turizmus Légből kapott sztorik - Tedd a cipőd a széfbe!
Elek Lenke | 2023. február 12. 18:22
A repülés kivételes luxusból az elmúlt 50 év alatt hétköznapi közlekedési móddá vált. Az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) adatai szerint csak az Egyesült Államok légterében naponta több mint 45 000 járat indul és érkezik, és közel 3 millió utas tartózkodik egy nap a levegőben.
Turizmus Dubajozás, haladóknak – ha sok pénze van, lakjon Lego-kockákban!
Elek Lenke | 2023. február 11. 19:34
Lassan Dubaj megkerülhetetlen része  a világ turizmusának, mely pozíciót ez a fantasztikus „műváros” néhány évtized alatt érte el. Az új szállodák között is említésre méltó a február 10-én nyitó Atlantis Royal, amely mintha a tengerből emelkedne ki.
Turizmus Itália verhetetlen luxusa – Ahol az amerikai sztárok borozgatnak
Elek Lenke | 2023. február 5. 11:43
Számtalan leggel találkozhatunk a turizmus és a szállodaipar világában, ahány szaklap, annyiféle lista, ahány tesztelő, annyiféle szempont. Azt mondják, a luxusszállodák mind egyformák – nos, az olaszok ebben is kivételek, a gasztronómiához és a designhoz mintha mindenki értene itt, születésétől fogva. Amiben szintén páratlanok, az az elképesztő természeti-történelmi környezet.
Turizmus Britanniától a Békén át a Radisson Blu-ig - száztíz éves a patinás nagykörúti szálloda
Elek Lenke | 2023. február 4. 18:49
Ma már kevés igazi, 110. életévét betöltő, és azóta is szállodaként üzemelő épület van a világon, ezen kevesek közé tartozik a Nagykörúton a Béke. Mi történt az elmúlt bő évszázadban? A patinás szálloda jelenéről Heréb István igazgatóval beszélgettünk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG