<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Changi, Szingapúr híres reptere évek óta a világ legjobbnak ítélt légi csomópontja. Most új technikai újdonsággal rukkol elő e gigantikus létesítmény menedzsmentje, csökkentendő a jövőben kialakuló járványok veszélyességét.

Szingapúr repülőtere azon ritka légikikötők közé tartozik, amelyek önmagukban turisztikai látványosságok, ahol a turisták órákat töltenek el, miközben jócskán költenek is. Az új 5-ös terminált, amely várhatóan a 2030-as évek közepére készül el, úgy fogják megépíteni, hogy lehetőség szerint csökkentse a járványveszélyt, ami egy sokmilliós forgalmú csomópontban nehezen képzelhető el.

Szingapúr újabb ötlettel rukkol elő hogy megszilárdítsa vezető helyét, Ázsia elsődleges légiközlekedési csomópontjaként, versenyben Hongkonggal – írja  az alltomresor.se, idézve a Bloomberg információját .

"Hosszabb távon a légi közlekedés tovább fog növekedni régiónkban, hiszen a középosztály, melynek tagjai meg tudják fizetni a repülést, a világjárást, gyorsan növekszik" - nyilatkozta Lee Hsien Loong szingapúri miniszterelnök. - Az 5-ös terminált azért építjük, hogy biztonságosabban és rugalmasabban tudjon működni a Changi világjárvány idején is.  Ha szükséges, könnyen növeljük és csökkentjük a kapacitását, és ami fontos, elszigeteljük egymástól a különböző járatoktól, hogy az utasok körében korlátozzuk a fertőzés terjedését.

A legek reptere, Changi
A legek reptere, Changi

A 2013 és 2020 között nyolc éven át a világ legjobb repülőterének választott Changinak már a járvány előtt is ambiciózus tervei voltak egy nagymértékben automatizált terminál létrehozására, amely minimalizálná az érintkezési pontokat, és robotok végezhetik el a munka nagy részét. A pandémia katalizátorként szolgált e tervek felgyorsításában.

Az új 5-ös terminál a világ egyik legnagyobb és leginkább automatizált utasterminálja lesz.  A négy, már meglévő terminállal szemben fog elhelyezkedni, és évente 50 millió utast tud majd fogadni – többet, mint az 1-es és a 3-as terminál együttvéve.

A technikai korszerűsítések között szerepel például egy lézer által vezérelt gate létrehozása, amelynek működtetése ahhoz igazodik, miképpen szállnak be az utasok a gépbe, illetve hagyják el azt. Teljesen automatizálják a csomagokat kirakodó járműveket is.

A terminál számos egyéb intézkedést is tartalmaz a fertőzések kockázatának csökkentésére, beleértve az érintésmentes rendszereket a bejelentkezéskor és a biztonsági ellenőrzéseknél, valamint a korszerűsített szellőztető rendszert, amely világjárvány idején működésbe hozható, a friss levegő beszívásának növelése érdekében. Az építkezés kezdete 2024.

Szingapúr nemzetközi repülőtere, a Changi nem egyszerűen egy repülőtér, aki egyszer is járt már ott, tisztában van ezzel. Inkább egy élményparkra hasonlít, amely állandóan fejlődik és szinte minden hónapban meglepi újdonságokkal a turistákat.

Néhány évvel ezelőtt még a tapasztalt utazókat is meglepte a négyes terminálban kialakított csúszda, amely valóban segíthet a csúcsforgalom idején. Becsekkolás után, a csúszda egyenesen a kapuk, azaz a repülőtér betonjának szintjére viszi az utast – igaz, arról nem szólt a fáma, mi történik közben a kézicsomagokkal, merthogy a nélkül nem utazik senki, és mi van, ha valaki 150 kiló?

Használatának egyetlen feltétele az volt, hogy az utas 2200 forintnak megfelelő összeget költsön el valahol a reptéren, ami nem bonyolult feladat, hiszen a Changi számos szállodával, étteremmel, üzlettel rendelkezik, és rengeteg szolgáltatást nyújt, nem beszélve a dzsungelszerű, vízeséssel tarkított festői belső terekről.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus Óriási kérdés, hogy milyen ütemben tud talpra állni az üzleti turizmus
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:55
A külföldiek tartják el a hazai szállodákat.
Turizmus Fénybe borult a világ leghíresebb karácsonyfája – Amerika történelmét tükrözi
Elek Lenke | 2022. december 4. 15:04
Szinte mindenből lehet turisztikai attrakció, ilyen a Rockefeller Center-nél felállított karácsonyfa is, amelyen az égőket november 30-án kapcsolták fel. Évente egymillióan tekintik meg közelről, ami jó üzlet a fuvaroztatóknak, a helyi vendéglátásnak és a szállodaiparnak is.
Turizmus Régiségvadászat: Budapest a legjobb tízben
Elek Lenke | 2022. november 26. 18:12
Számtalan szempont alapján rangsorolt lista létezik a turisztikai szakmában – még olyan is, amelyik a szerint osztályozza a városokat, hol lehet a legtöbb régiségre, előnyös áron bukkanni. A turisták egy része ugyanis kincsvadászatnak tekinti az európai kiruccanást.
Turizmus Harmincmilliárd forintos turisztikai csomag az ágazat támogatására - Nem jött-e későn?
Elek Lenke | 2022. november 22. 13:12
A turisztikai szektor támogatása érdekében - a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére - a kormány több olyan intézkedésről is döntött, amely enyhíti a vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és segíti napi működésüket.
Turizmus Kérdéses, hogy gyorsan talpra áll-e az üzleti turizmus
Privátbankár.hu | 2022. november 7. 15:22
Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést.
Turizmus Egyre kevesebb magyar akar hotelbe és panzióba menni
Privátbankár.hu | 2022. november 7. 09:10
Sokkal kevesebben utaznak, viszont több a külföldi turista.
Turizmus Az eltűnt idő nyomában – Lebomló szállodát épít a svájci órakirály
Elek Lenke | 2022. november 6. 18:51
Tízezer év múlva valószínűleg nyoma sem lesz a svájci Hôtel des Horlogersnek, de lehet, hogy már előbb, magától eltűnik. Ami nem gond: sőt, ez a tulajdonos akarata.
Turizmus Árharc a levegőben – Elkezdődött a karácsony előtti jegykáosz
Elek Lenke | 2022. október 31. 19:29
Régi mondás amerikai szenátusi körökben, hogy mindent, csak ne légisztrájkot karácsonykor, ahogy Michael Douglas a Szerelem a Fehér Házban című retro romkomban is megjegyzi. Hogy az idén lesz-e sztrájk, nem tudni, de árkáosz ma is észlelhető, amint arra a szakmai lapok folyamatosan érkező hírei utalnak.
Turizmus Nemsokára megint lehet közvetlenül Sanghajba repülni Budapestről
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 14:20
November 11-én újraindítja a Budapest és Sanghaj közötti járatot a China Eastern Airlines - írta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a közösségi oldalán.
Turizmus Több ezer új embert vett fel a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 08:57
Bővül a flotta is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG