8p

Egymás után jelentenek be különféle szigorításokat a jelentősebb európai turisztikai célpontokon. Egyelőre még nem látszik, hogy sikerül-e megállítani az egyre nagyobb hullámokat. Arra pedig alig van példa, hogy az adott ország kormánya, a helyi önkormányzatok és a turisztikai szakmai szervezetek közösen találnának ki valami életszerű gyakorlatot a túlturizmus (overtourism) kezelésére. Olaszország jó példa, bár Velence lépései miatt most sokan tiltakoznak.

Amszterdam önkormányzata a közelmúltban radikális lépésre szánta el magát: határozatlan ideig nem engedélyezi új szálloda építését. Kivételt akkor tesznek, ha egyidejűleg bezárnak egy másikat, ha egy felújítás során nem növekszik a kiadható szálláshelyek száma és ha az új hotel fenntartható módon lesz üzemeltethető. A rendelet nem vonatkozik azokra a projektekre, amelyeknél már megszerezték az építési engedélyt. „Maradjon élhető a város, ne legyen túlturizmus, ne legyen évi 20 millió egy éjszakára szóló szálláshelyfoglalásnál több évente” – hangoztatták egy minapi határozatban.

Amszterdam is fuldoklik
Amszterdam is fuldoklik
Fotó: Depositphotos

A holland nagyvárosban tavaly már leállították a luxushajók beengedését és bezárták a központi kikötőt is. Betiltották a marihuana fogyasztását a híres-hírhedt vöröslámpás negyed utcáin, továbbá már nem szerveznek vezetett túrát ebbe a körzetbe. Igyekeznek érvényt szerezni egy 2021-ben hozott saját rendeletüknek, mi szerint a város közbelép, ha a turisták évi száma eléri a 18 millió főt. Másutt, például Spanyolországban tüntetésekkel akarja megakadályozni a helyi lakosság, hogy úgymond megfulladjanak a turistahullámban, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A turizmus továbbra is virágzik az európai országokban, részben az amerikai látogatóknak köszönhetően. Az utazási szektor jelenleg az európai gazdaság egyik legellenállóbb ágazata. Még a járvány utáni infláció és magasabb kamatlábak sem vetik vissza a keresletet ezen a piacon. Az európai turisták 2023-ban összesen 2,91 milliárd éjszakát töltöttek vendégségben, 2019-ben ez a szám még csak 2,88 milliárd volt. Az amerikai turisták jelenléte is érezhetően nőtt: Spanyolországban 5, Portugáliában 9, az Egyesült Királyságban pedig 16 százalék volt a tengeren túlról érkező látogatók aránya – derül ki a Mastercard friss felméréséből.

A 20 legdrágább nyári úticél több mint fele Olaszországban található. Olyan népszerű célpontok tartoznak ebbe a csoportba, mint Taormina, Rimini, valamint a Velencét övező népszerű tengerparti üdülővárosok: San Michele al Tagliamento, Jesolo, Caorle vagy Legnano. 

Olaszország egyébként régóta szenved attól hogy imádják a turisták. Főszezonban szinte lépni sem lehet a legismertebb városokban. De szerencsére az olasz szakmai szervezetek nem akarják megvárni, míg teljesen kezelhetetlen lesz a helyzet. Több ilyen szervezet és helyi önkormányzat állandó konzultációt kezdeményezett, felvetéseik egyelőre országosan még nem érvényesülnek, de legalább az látszik, hogy nem csupán a tiltásokban gondolkodnak.

Az egyik felkapott olasz régió a Garda-tó és környéke, ahol lapunk idén májusban azt tapasztalta, hogy már a főszezon küszöbén is sűrű volt a forgalom a tó körüli településeken. Marco Polettini, a tóhoz közeli Brescia megye hivatalos turisztikai szervezetének a Visit Bresciának az elnöke a Corriere della Sera című lapnak arról panaszkodott, hogy Sirmione vagy Desenzano környékén már alig lehet autóval közlekedni. 

Alessandro Fontini, a Brescia városában működő szállásadói szövetség (Federalberghi Brescia) vezetője azt vetette fel, hogy jobban kellene értékelni a tengerentúli és arab turistákat, mint az európaiakat. Előbbiek ugyanis nem 1-2 napra jönnek, hanem általában 4-6-ra, vagyis nem olyan gyors így a cserélődés, kisebb az ökológiai lábnyom. (A FlayDubai diszkont légitársaság már közlekedtet járatokat Dubai és a bresciai repülőtér között – a szerk.)

Mindkét szakember azt emelte ki, hogy területileg és időben is szét kell húzni a kínálatot. Kifejezetten előnyben kellene részesíteni a kevésbé felkapott régiókat azzal, hogy oda irányítják a turistafolyamot. Ezt részben úgy érhetik el, ha tárgyalnak a nagy szállásfoglaló rendszereket üzemeltető cégekkel, másrészt a hely idegenforgalmi szervezeteket rábírják a kínálat még színesebbé tételére.

Itt megjegyezzük, hogy Olaszországban van egy olyan kategória, amiről még mindig keveset tudnak a külföldiek, de akik kipróbálták, csak dicsérik. Ez az úgynevezett agriturismo, amikor egy-egy családi gazdaság minőségi szállást is ad saját telephelyén, házánál, tanyájánál és még bemutatja a saját munkáját is. Sokkal több élményt szerezhetnek így a helyi emberek szokásairól a vendégek, mintha egy hagyományos szállodában laknának. 

Kulcskérdés lenne megegyezni a rövid távú szállásadás témájában. Nem csak az Airbnb-re vagy a Bookingra kell gondolni, erre utalt Paola Migliosi, a Confguide nevű tanácsadó cég vezetője. 

„Meg kell regulázni azokat, akik nem részesei az ellenőrzött rövid távú kiadási rendszernek. Gyakori, hogy az unoka egyszerűen kiadja a nagyszülőktől megörökölt házat 1-2 éjszakára, de sokszor nincsenek meg sem a higiéniai, sem a biztonsági feltételek, nem beszélve az elszámolásról. Márpedig a »rendes« piaci résztvevők, az évek óta minden szabályt betartó kis családi vállalkozások ennek kárát látják, mert az egész ágazatról rossz képet alkotnak a turisták, ha valami nem stimmel” – fejtegette, egyúttal sürgette, hogy az adóhatóság is ellenőrizze az érintetteket.

Olaszországban a sok művészeti és építészeti élményt adó városoknak köszönhetően a külföldi turisták – egy-két világhírű intézménytől eltekintve (például a firenzei Uffizi képtár) – általában nem egy konkrét múzeumba akarnak eljutni, hanem a várost, mint olyat akarják megnézni, bolyongani a szűk utcákban, egy jót enni és inni, stb. Matteo Bonazza turisztikai szakember az északi Trentino tartomány lehetőségeiről azt mondta az Il Dolomiti című regionális lapnak: nem csupán Bolzano vagy Trento létezik, kiváló kis falvakba is el lehet jutni és érdemes is, mert nagyon érdekes történetekkel lehet gazdagodni, sokkal több közvetlen élményt lehet szerezni, mintha végig rohanná valaki egy buszon a fontosabb környékbeli városokat vagy csak síelni akarna.

A szakértő szerint jó módszer, ha a főszezonon kívüli időszakra kedvezményeket hirdetnek meg. Itt nem csupán árengedményről van szó, sőt, főleg nem arról. Hozzácsaphatnak egy-egy belépőhöz egy másikat, amit ingyen vagy féláron adnak, plusz engedményt adhatnak a családoknak vagy kiszélesíthetik az egyébként eléggé elterjedt regionális turisztikai kártyák szolgáltatásait. 

A Caffé Italia épületét órákig lehet csodálni, még esőben is Trento központjában
A Caffé Italia épületét órákig lehet csodálni, még esőben is Trento központjában
Fotó: Depositphotos

Külön szólt a közlekedés megszervezéséről, ami sokat segíthet az egyenletesebb terhelés megvalósításában. Nem mindegy, hogy a buszok milyen sűrűn járnak egy kedvelt, de túlterhelt útvonalon és az sem, hogy mennyire hirdetik a szervezetek azt, hogy vonattal menjen valaki és ne autóval. Itt megjegyezzük, hogy például Ausztriában, ami ugye határos ezzel a régióval, egyre több szálláshelynél 10 százalékkal is olcsóbban lehet szobát kivenni, ha valaki vonatjeggyel igazolja, hogy nem autóval érkezett.

Úgy tűnik az európai turisták egyre inkább hajlandóak a klasszikus nyári hónapok helyett az úgynevezett "holtszezonban" (május-június és szeptember-október) utazni. Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy a népszerű nyári hónapok alatt a leglátogatottabb üdülőhelyek már képtelenek több pihenni vágyót befogadni. Jól látható, hogy a holtszezonban pont a mediterrán országok (Horvátország, Görögország, Portugália, Olaszország) teljesítenek egyre jobban. 

A legjobb Trentoban élni, Taranto a sor végén

Az észak-olasz Trento lett az első, a megkérdezett helyiek 95,4 százaléka többsége azt mondta, hogy Olaszországon belül itt lehet a legjobban élni és a szolgáltatások is itt a legjobbak az összes korcsoportot figyelembe véve. Ez derült ki az Európai Bizottság idén tavaszi, egész Európára vonatkozó felméréséből. Az olasz eredményeket nézve a 2023-as felméréshez hasonlóan a nagyvárosok most is rosszul szerepeltek: Milano a 45., Róma a 98. helyre futott be, Nápoly és Palermo még ennél is hátrábbra. A sor végén Taranto kullog 47,8 százalékos elégedettséggel. Ugyanakkor Firenze a 33., míg Bologna a 14. lett. Ha csak az időseket nézték, akkor is Trento győzött, mögötte Como, majd Cremona végzett. A top 10-be jutott még Lodi, Treviso, Vicenza, Padova, Bolsano és Verona is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Az öböl, ahol a világ legdrágább Guinness-sörét adják
Kormos Olga | 2024. július 13. 05:49
Tenger, hegyek, napsugarak. E három tényező, így együtt, egyből leveszi a lábáról az embert, és a Kotori-öbölben ezekből busásan bőkezű a természet. Sőt, a szállás, az élelmiszer és a benzin is olcsóbb Magyarországnál, így minden összeállhat egy kellemes nyaraláshoz Montenegróban, ahol legutóbb a Világjáró körülnézett.
Turizmus Katari tulajdonos is megjelenhet Ferihegyen
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 17:46
Lesz 3. terminál, de egyelőre csak a 2-est bővítik.
Turizmus Búcsú a Malpensától Milánóban
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 12:02
Átkeresztelik a milánói repteret: Berlusconi nevét veszi fel
Turizmus Crema után Cremona – kulturális turizmus Itáliában
Elek Lenke | 2024. július 5. 16:35
Lehet-e idegenforgalmi attrakció a hegedűkészítés? Igen, bár feltehetően egy szűkebb, zeneértő réteg számára. Mára Amerika kezdi felfedezni Itália eddig nem nagyon szem előtt lévő értékeit is.
Turizmus Horvátországba készül nyaralni? Rosszabb lehet az utazás, mint valaha
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 13:35
Már júniusban óriási dugók alakultak ki a horvát autópályákon, a nyár közepén még rosszabb lehet a helyzet - ráadásul az árat is megemelték.
Turizmus Méregdrága „homokvár a semmi közepén”, az új lengyel kormány is végigvinné
Privátbankár.hu | 2024. június 30. 14:57
A 2023 őszén hatalomra került lengyel kormány átveszi elődje liblingjét, a Varsó és Łódź között építendő közlekedési csomópont megépítését, amit a szakértők egy része értelmetlennek tart.
Turizmus Hatalmasat ugrott a külföldi turisták érdeklődése hazánk iránt
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 09:49
A külföldi vendégek száma 29, az általuk itt töltött vendégéjszakák száma 21 százalékkal emelkedett egy év alatt. A belföldiek esetében ez a szám 10, illetve 5,1 százalék a KSH közlése szerint.
Turizmus Nesze neked Ferihegy: tényleg megépül a varsói óriásreptér
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 17:55
Felépítenék 2031-re azon nemzetközi óriásrepülőteret Varsó és Lódz város között, amelyet az előző kormány stratégiai beruházásként vett tervbe - jelentette be szerdai sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.
Turizmus Mibe kerülhet egy európai vakáció a túloldalról?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:55
Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy idén nyáron több amerikai turista árasztja-e el Európát, mint tavaly, mert az utazni vágyok céljai és lehetőségei ellentmondanak egymásnak.
Turizmus Az oroszok kezdik felfedezni Oroszországot - Van, aki nem szobát vesz, hanem szállodát
Elek Lenke | 2024. június 9. 15:19
A kívülálló azt gondolná, hogy egy olyan országban, ahol naponta halnak meg a frontra küldött katonák, kisebb bajuk is nagyobb az állampolgároknak annál, hogy azon törjék a fejüket, hova is utazzanak nyaralni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG