TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A pénzbőség nem csak a profi befektetőket mozgatta meg. A rengeteg pozitív példa ellenére többen visszaéltek a nagyszerű lehetőséggel.
A problémákról a Venture Capital Summiton is beszélgettek a szereplők. Fotó: VCS

 

A Forbes legfrissebb, júliusi számában fellebbenti a fátylat azokról az eljárásokról, amelyeket eddig csak a szóbeszédből lehetett hallani. Arról, hogyan próbálják meg kevesek a saját hasznukra fordítani a kockázati tőkét, mások kárára.

Szürke köd

A Forbes egyetlen egy dolgot akart megtudni a milliárdokat megmozgató alapkezelőktől: hova folytak a pénzek? Erről azonban még alapokat összefogó MV-Magyar Vállalatfinanszírozási Zrt. (MV) sem segített a lapnak, a legtöbben pedig csak közérdekű adatigénylés után voltak hajlandók beszélni. Volt, aki még akkor sem, az MV banktitokra hivatkozott.

Ismerek valakit

A lap beszámol arról a fel-felbukkanó magatartásról is, amely során bizonyos alapkezelők "erősen ajánlanak" más - a tulajdonos érdekeltségébe tartozó - szolgáltatásokat a portfóliócégeknek. Ez csak a kisebbik baj: van olyan alapkezelő, amely csak akkor hajlandó megegyezni egy portfóliócéggel, ha az visszaoszt neki a Jeremie-pénzből - ez pedig nettó törvénytelen.

Persze ehhez tűzközelbe kell egyáltalán kerülni: külföldi alapkezelők eleve elvéreztek az első Jeremie-köröknél, mivel nem ismerték ki magukat a hazai rendszerben, de ami nagyobb baj: nem volt meg a megfelelő politikai kapcsolatrendszerük. Ahogy a lap megjegyzi, komoly beleszólása volt például a Lázár János irányítása alatt álló Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságnak abba, hogy miként bírálták el a 3-as, 4-es és 5-ös Jeremie-pályázatokat. Ezt kihasználva voltak olyan alapkezelők, amelyek feltűnő pontossággal tudták időzíteni a pályázati anyagaikat - számol be a Forbes.

Budapest vagy vidék?

A leggyakoribb probléma viszont a bejegyzés helye. A pályázatok alapján a kezelőknek a lemaradott régiókba kellett a pénzt kihelyezniük, tehát Budapest szóba sem jöhetett. Az alapkezelők olyan cégekbe fektettek, amelyek papíron ugyan vidéken működtek az operatív tevékenységet viszont a fővárosban végezték - ezt már vizsgálja egyébként a Kockázati Tőke Bizottság.

Ahogy azt is, miért fektetnek közpénzeket ingatlanüzletbe az alapkezelők. Mivel az uniós kockázati tőke eredeti célja a felzárkóztatás, eleve nem használható stabil, biztos hozamot ígérő befektetésre, márpedig a Forbes cikke szerint erre volt példa, nem is egy.

Kik is vagyunk?

A Forbes szerint a machinációk, a stiklik alapvető szereptévesztésnek köszönhetőek: egyes üzletemberek, akik beszálltak a Jeremie-pályázatokba, egyszerre akartak befektetők és alapkezelők lenni, ami végül vagy kudarchoz, vagy pedig a bemutatott eszközök alkalmazásához vezetett. Ugyan az ökoszisztéma előbb-utóbb remélhetőleg így is megtisztul, várhatóan a tőkekihelyezési szakasz befejeztével, de sajnálatos, hogy néhány szereplő így meg tudja mérgezni az éledező startupvilágot.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jaj a techcégeknek? Tényleg jön a digitális adó?
Király Béla | 2020. november 28. 06:12
Az európai vezetők jóideje próbálják megadóztatni a nagy amerikai technológiai vállalatokat, akik viszont igyekeznek minden jogi kiskaput kihasználni. Ráadásul ebben a kérdésben maguk mögött tudhatták Donald Trump elnököt is. Egyelőre vitatott, hogy Joe Biden győzelmet milyen irányú változásokat hoz, a franciák mindenesetre minél előbb be akarják vezetni a digitális adót.
Vállalat Újabb milliárdos tenderek Pakson
Kollár Dóra | 2020. november 27. 19:31
Ismételten tendereztet az orosz fővállalkozó ASZE cégcsoport Paks II beruházásért felelős magyarországi fiókirodája – az az igényeik változásából is látszik, hogy a beruházás dübörög előre.
Vállalat Tovább hasít a 4iG Nyrt.
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 18:40
Folytatja pénzügyi szárnyalását a 4iG Nyrt. - derül ki a cég harmadik negyedéves eredményeiből, amit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tett közzé pénteken.
Vállalat Újrateszteli a vakcináját az AstraZeneca, hogy eloszlassa a kételyeket
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 07:59
Belátták, hogy véletlen sikerre nem lehet alapozni.
Vállalat Egyre gyűlnek a viharfellegek az AstraZeneca-féle Covid-vakcina körül
Tiszai Balázs | 2020. november 26. 17:03
Az oltóanyag hatékonyságának bejelentése óta kiderült, hogy a szérum adagolásánál hibát vétettek, és csak ennek a véletlennek köszönhetően mérhettek 90 százalék körüli eredményességet az egyik al-tesztcsoportnál. A tesztalanyok többsége az eredetileg szándékolt dózist kapta, az viszont jelentősen gyengébb eredményeket produkált. A fejlesztők ezt elhallgatták - most gyengülnek az AstraZeneca-részvények, és kérdésessé vált, hogy az USA engedélyezi-e sürgősségi eljárásban a szérumot.
Vállalat A Valton őrizheti a Puskás Arénát
Tiszai Balázs | 2020. november 25. 13:34
Egyetlen céggel versenyeztek a munkáért, de a rivális pályázata érvénytelennek ítéltetett.
Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Friss
hírlevél