6p
Nem véletlenül illetik Elon Muskot a való élet Tony Starkjaként, a Tesla-vezér ugyanis gyakorlatilag mindent megreformál, amit a fejébe vesz. Az űripar mellett a közösségi közlekedés is profitálhat Musk ötleteiből, de hatalmas sikereket ért el a Tesla is az idén. Bár profitot nem sokat termel, a befektetők mégis imádják, és van is miért: lássuk, mit hozott össze Elon Musk 2017-ben!
EPA / Britta Pedersen

Kezdjük akkor rögtön a Teslával, hiszen a vállalat háza táján is rengeteg esemény történt az elmúlt egy évben. Egyebek mellett a cég július 28-án – némi csúszással ugyan, de – megkezdte az „olcsó” Model 3-ak értékesítését. Az első harminc darabot San Franciscóban adták át, a 35 ezer dolláros modelltől Musk azt várja, hogy segíti majd az elektromobilitás terjedését. Igény pedig láthatóan van: az autót tavaly jelentették be, és egyetlen hónap leforgása alatt 373 ezer előrendelést kaptak.

Gondolnád? Elképesztő mennyiségű pénzt éget el a Tesla egyetlen nap alatt. >>>

Ha már az autóknál vagyunk: bár a Model 3 gyártása több ízben is fennakadásokba ütközött, Musk nem tétlenkedett egy percig sem, ha a befektetők meggyőzéséről van szó. A legfrissebb bejelentés szerint hamarosan érkezik a Roadster névre hallgató elektromos sportautó, ami lényegében űrhajó módjára gyorsul, így a benne ülő vezető és utasok is komoly hatásnak vannak kitéve: a 100 km/óra sebességet 2 másodperc alatt éri el a jármű, a 160-170 körülit pedig 4 másodperc alatt. Az akkumulátor ráadásul 620 mérföldet (kb. 1000 kilométer) tud megtenni, ezzel ez a legnagyobb hatótávú Tesla a szériában. Jövőre egyébként a pickupok (kisteherautók) gyártása lesz a sláger a gyárnál.

Elon Musk és a Tesla Roadster. Fotó: Tesla

Bár a hír pozitív, a dömping alatt több ízben is megrogyott a Tesla gépezete az év során, a befektetőket azonban ez sem tántorítja el attól, hogy támogassák Musk új ötleteit. A szoros határidők és a csúszások alatt Musk egy percre sem hagyta magára az embereit – szó szerint. A Tesla-vezér ugyanis a könnyebb irányíthatóság érdekében konkrétan sátrat vert a gyára tetején, és ott lakott, amíg elült a krízishelyzet, erről korábban itt írtunk bővebben. >>>

Megépült és termel a világ legnagyobb akkumulátorgyára

Elon Musk ismét csak bizonyított, hogy bármit vesz a fejébe, azt megvalósítja: Ausztráliában mindössze 100 nap alatt üzembe állított egy olyan méretes akkumulátort, ami lehetővé teszi a szélenergiát hasznosító területeken a szünetmentes áramszolgáltatást még szélcsend idején is. Sokan kételkedtek, ő viszont azt ígérte, ha kicsúszik a 100 napból, ingyen adja a berendezést. Mondanunk sem kell: nem csúszott ki a beígért határidőből. >>>

A lépés egyébként az egész világot inspirálta, a következő rekorddöntő a Hyundai, akik Dél-Koreában egy 150 megawattos akkumulátortelepet terveznek üzembe állítani pár hónapon belül. Az akkumulátorok ára 2014 óta, azaz mindössze 3 év alatt a felére esett, így világszerte egyre vonzóbb az áramszolgáltatók számára az akkumulátorok alkalmazása.

Napelemes tetők, Holdutazás

A SolarCitynek is besegít a Tesla, idéntől ugyanis már a Tesla weboldalán is megrendelhetővé váltak a napelemes tetőcserepek, a kiszállítás és a telepítés már meg is kezdődött az Egyesült Államokban, jövőre pedig már az államokon kívül is hozzá lehet jutni majd az áramot termelő tetőcserepekhez. Az üvegből készült napelem-tetőcserepeket tavaly ősszel mutatta be a Tesla, röviddel a SolarCity Corp. napelem gyártó vállalat akvizícióját megelőzően.

Az űrutazásban sem tétlenkedett Musk, jövőre egész konkrétan ismét a Holdra szeretne eljutni, mindezt méghozzá jó eséllyel az azóta történelmet író, az űrt többször megjáró Falcon 9-es rakéták segítségével, erről a tervéről itt írtunk bővebben. >>>

EPA/JEROME FAVRE

Szellem a gépben: Neuralink

Az elektromos autózás meghonosítása és a Mars kolonizálása úgy tűnik, kevés Elon Musknak, a 45 éves futurista üzletember ugyanis a Neuralink bejegyeztetésével nem kevesebbre készül, mint hogy feltöltse az emberi tudatot a számítógépre. Mindezt ráadásul legkésőbb a mostani évtized végéig.

A felvetést azzal magyarázta, hogy az emberiség „jócskán lemarad”, ha a mesterséges intelligencia kutatására és az AI-k fejlődésére vár, ahelyett, hogy már meglévő tudatokat kapcsolna össze egy háló segítségével. Bár a gépek sok tekintetben leköröznek minket, az emberi agy még mindig iszonyatos mennyiségű információ befogadására és tárolására képes, ám ezt nagyon lassan képes továbbadni vagy kereshetővé tenni – ezen segítene, ha összekapcsolhatnánk az elménket.

Egy közös pont Magyarországban és a Teslában

Különös, ám semmiképp sem haszontalan döntés volt Musk részéről, hogy bóvli kötvényeket bocsásson ki – reményei szerint ettől 1,5 milliárd dollár tőkét tud bevonni, amit a Model 3 kapcsán felmerült csúszások áthidalásába tervez fektetni. A kibocsátás már önmagában is mérföldkő a Tesla életében, a cég korábban ugyanis csak részvényeket, vagy részvényre váltható kötvényeket tartott a piacon.

Olyat hozott a Tesla Magyarországra, amilyen eddig nem volt. >>>

Kérdés ugyanakkor, hogy a befektetőknél meddig lehet ezzel elmenni. A kötvények ugyan magasabb hozammal kecsegtetnek, de meglehetősen kockázatosnak mondhatóak egy olyan vállalat esetében, amelyik még gyakorlatilag sosem volt nyereséges a működése során, mindemellett pedig napi nem kevesebb, mint 12 millió dollárt öntenek a projektekbe. Ráadásul a Standard and Poor’s a közlemény után megerősítette az autógyártóra vonatkozó besorolását (B- kategória, negatív kilátással), és ugyanilyen, azaz befektetésre nem ajánlott kategóriába minősítette az új kötvényeket is.

Emberi csőposta: a Hyerloop

Azt már korábban is rebesgették, hogy a Tesla-vezér megreformálná a közösségi közlekedést, hiszen évek óta dolgozik az általa szabadalmazott Hyperloop-vonat megoldásán. Az amerikai kormánynak is tetszett az ötlet, ugyanis – egyelőre szóbeli – ígéretet tettek arra, hogy megépítheti az új metrót. A sebesség pedig hajmeresztő lesz: New Yorkból Washingtonba mindössze 29 perc lenne az út.

A tesztek jól haladtak, a próbaüzemben fel is állított a csőpostával egy egyedi, megdönthetetlennek látszó rekordot, ám alig pár hete színre lépett egy új kihívó, aki 30 kilométert vert Musk eddigi rekordjára. >>>

De mi az öreg ördög az a Hyperloop?

Ha nagyon szőrszál hasogatóak akarunk lenni, akkor persze nem Musk volt az első, aki feltalálta az „emberi csőpostát”. A legelső vákuum-vasút terve még a huszadik század fordulóján, egy bizonyos Robert Goddard rakétafejlesztőtől származik, aki 1909-ben vázolta fel az ötletét az első, földalatti vákuumvasútra.

A tervet végül 1972-ben a RAND Corp. valósította meg egy tesztpályán, ez volt a Vactrain, ám a köztudatba végül sosem került be. Egészen 2016-ig kellett várni, hogy megszülessen a kellő technológia, tudás és az üzleti modell ahhoz, hogy ebből a sci-fi projektből valami kézzelfogható legyen. Itt jön a képbe Elon Musk és az ő Hyperloopját üzemeltető Boring Co..

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A NIS2-vel nem mismásol a hatóság
Bózsó Péter | 2024. június 23. 14:02
Az SZTFH kiberbiztonsági igazgatója, Bencsik Balázs a Klasszis Kiberbiztonségi Klub vendége volt. A kőkemény fellépés okairól és az elvárt megfelelésről is beszélt.
Vállalat Váratlanul csődöt jelentett egy amerikai elektromosautó-gyártó
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:24
A Fisker alig egy évvel ezelőtt dobta piacra első modelljét.
Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG