<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem véletlenül illetik Elon Muskot a való élet Tony Starkjaként, a Tesla-vezér ugyanis gyakorlatilag mindent megreformál, amit a fejébe vesz. Az űripar mellett a közösségi közlekedés is profitálhat Musk ötleteiből, de hatalmas sikereket ért el a Tesla is az idén. Bár profitot nem sokat termel, a befektetők mégis imádják, és van is miért: lássuk, mit hozott össze Elon Musk 2017-ben!
EPA / Britta Pedersen

Kezdjük akkor rögtön a Teslával, hiszen a vállalat háza táján is rengeteg esemény történt az elmúlt egy évben. Egyebek mellett a cég július 28-án – némi csúszással ugyan, de – megkezdte az „olcsó” Model 3-ak értékesítését. Az első harminc darabot San Franciscóban adták át, a 35 ezer dolláros modelltől Musk azt várja, hogy segíti majd az elektromobilitás terjedését. Igény pedig láthatóan van: az autót tavaly jelentették be, és egyetlen hónap leforgása alatt 373 ezer előrendelést kaptak.

Gondolnád? Elképesztő mennyiségű pénzt éget el a Tesla egyetlen nap alatt. >>>

Ha már az autóknál vagyunk: bár a Model 3 gyártása több ízben is fennakadásokba ütközött, Musk nem tétlenkedett egy percig sem, ha a befektetők meggyőzéséről van szó. A legfrissebb bejelentés szerint hamarosan érkezik a Roadster névre hallgató elektromos sportautó, ami lényegében űrhajó módjára gyorsul, így a benne ülő vezető és utasok is komoly hatásnak vannak kitéve: a 100 km/óra sebességet 2 másodperc alatt éri el a jármű, a 160-170 körülit pedig 4 másodperc alatt. Az akkumulátor ráadásul 620 mérföldet (kb. 1000 kilométer) tud megtenni, ezzel ez a legnagyobb hatótávú Tesla a szériában. Jövőre egyébként a pickupok (kisteherautók) gyártása lesz a sláger a gyárnál.

Elon Musk és a Tesla Roadster. Fotó: Tesla

Bár a hír pozitív, a dömping alatt több ízben is megrogyott a Tesla gépezete az év során, a befektetőket azonban ez sem tántorítja el attól, hogy támogassák Musk új ötleteit. A szoros határidők és a csúszások alatt Musk egy percre sem hagyta magára az embereit – szó szerint. A Tesla-vezér ugyanis a könnyebb irányíthatóság érdekében konkrétan sátrat vert a gyára tetején, és ott lakott, amíg elült a krízishelyzet, erről korábban itt írtunk bővebben. >>>

Megépült és termel a világ legnagyobb akkumulátorgyára

Elon Musk ismét csak bizonyított, hogy bármit vesz a fejébe, azt megvalósítja: Ausztráliában mindössze 100 nap alatt üzembe állított egy olyan méretes akkumulátort, ami lehetővé teszi a szélenergiát hasznosító területeken a szünetmentes áramszolgáltatást még szélcsend idején is. Sokan kételkedtek, ő viszont azt ígérte, ha kicsúszik a 100 napból, ingyen adja a berendezést. Mondanunk sem kell: nem csúszott ki a beígért határidőből. >>>

A lépés egyébként az egész világot inspirálta, a következő rekorddöntő a Hyundai, akik Dél-Koreában egy 150 megawattos akkumulátortelepet terveznek üzembe állítani pár hónapon belül. Az akkumulátorok ára 2014 óta, azaz mindössze 3 év alatt a felére esett, így világszerte egyre vonzóbb az áramszolgáltatók számára az akkumulátorok alkalmazása.

Napelemes tetők, Holdutazás

A SolarCitynek is besegít a Tesla, idéntől ugyanis már a Tesla weboldalán is megrendelhetővé váltak a napelemes tetőcserepek, a kiszállítás és a telepítés már meg is kezdődött az Egyesült Államokban, jövőre pedig már az államokon kívül is hozzá lehet jutni majd az áramot termelő tetőcserepekhez. Az üvegből készült napelem-tetőcserepeket tavaly ősszel mutatta be a Tesla, röviddel a SolarCity Corp. napelem gyártó vállalat akvizícióját megelőzően.

Az űrutazásban sem tétlenkedett Musk, jövőre egész konkrétan ismét a Holdra szeretne eljutni, mindezt méghozzá jó eséllyel az azóta történelmet író, az űrt többször megjáró Falcon 9-es rakéták segítségével, erről a tervéről itt írtunk bővebben. >>>

EPA/JEROME FAVRE

Szellem a gépben: Neuralink

Az elektromos autózás meghonosítása és a Mars kolonizálása úgy tűnik, kevés Elon Musknak, a 45 éves futurista üzletember ugyanis a Neuralink bejegyeztetésével nem kevesebbre készül, mint hogy feltöltse az emberi tudatot a számítógépre. Mindezt ráadásul legkésőbb a mostani évtized végéig.

A felvetést azzal magyarázta, hogy az emberiség „jócskán lemarad”, ha a mesterséges intelligencia kutatására és az AI-k fejlődésére vár, ahelyett, hogy már meglévő tudatokat kapcsolna össze egy háló segítségével. Bár a gépek sok tekintetben leköröznek minket, az emberi agy még mindig iszonyatos mennyiségű információ befogadására és tárolására képes, ám ezt nagyon lassan képes továbbadni vagy kereshetővé tenni – ezen segítene, ha összekapcsolhatnánk az elménket.

Egy közös pont Magyarországban és a Teslában

Különös, ám semmiképp sem haszontalan döntés volt Musk részéről, hogy bóvli kötvényeket bocsásson ki – reményei szerint ettől 1,5 milliárd dollár tőkét tud bevonni, amit a Model 3 kapcsán felmerült csúszások áthidalásába tervez fektetni. A kibocsátás már önmagában is mérföldkő a Tesla életében, a cég korábban ugyanis csak részvényeket, vagy részvényre váltható kötvényeket tartott a piacon.

Olyat hozott a Tesla Magyarországra, amilyen eddig nem volt. >>>

Kérdés ugyanakkor, hogy a befektetőknél meddig lehet ezzel elmenni. A kötvények ugyan magasabb hozammal kecsegtetnek, de meglehetősen kockázatosnak mondhatóak egy olyan vállalat esetében, amelyik még gyakorlatilag sosem volt nyereséges a működése során, mindemellett pedig napi nem kevesebb, mint 12 millió dollárt öntenek a projektekbe. Ráadásul a Standard and Poor’s a közlemény után megerősítette az autógyártóra vonatkozó besorolását (B- kategória, negatív kilátással), és ugyanilyen, azaz befektetésre nem ajánlott kategóriába minősítette az új kötvényeket is.

Emberi csőposta: a Hyerloop

Azt már korábban is rebesgették, hogy a Tesla-vezér megreformálná a közösségi közlekedést, hiszen évek óta dolgozik az általa szabadalmazott Hyperloop-vonat megoldásán. Az amerikai kormánynak is tetszett az ötlet, ugyanis – egyelőre szóbeli – ígéretet tettek arra, hogy megépítheti az új metrót. A sebesség pedig hajmeresztő lesz: New Yorkból Washingtonba mindössze 29 perc lenne az út.

A tesztek jól haladtak, a próbaüzemben fel is állított a csőpostával egy egyedi, megdönthetetlennek látszó rekordot, ám alig pár hete színre lépett egy új kihívó, aki 30 kilométert vert Musk eddigi rekordjára. >>>

De mi az öreg ördög az a Hyperloop?

Ha nagyon szőrszál hasogatóak akarunk lenni, akkor persze nem Musk volt az első, aki feltalálta az „emberi csőpostát”. A legelső vákuum-vasút terve még a huszadik század fordulóján, egy bizonyos Robert Goddard rakétafejlesztőtől származik, aki 1909-ben vázolta fel az ötletét az első, földalatti vákuumvasútra.

A tervet végül 1972-ben a RAND Corp. valósította meg egy tesztpályán, ez volt a Vactrain, ám a köztudatba végül sosem került be. Egészen 2016-ig kellett várni, hogy megszülessen a kellő technológia, tudás és az üzleti modell ahhoz, hogy ebből a sci-fi projektből valami kézzelfogható legyen. Itt jön a képbe Elon Musk és az ő Hyperloopját üzemeltető Boring Co..

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Lassan meglesz a kormány századik barátja
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:51
Ezúttal egy autóipari céggel kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást. 
Vállalat Szakmunkások után kapkodnak a cégek
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:21
Erőteljes munkaerő-felvételbe kezdtek a vállalatok 2021-ben.
Vállalat Görögországban terjeszkedik tovább az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 15:06
Egy háromcsillagos, 124 szobás szálloda felvásárlásával lépnek be az athéni ingatlanpiacra. 
Vállalat Bekebelezi a Call of Duty kiadóját a Microsoft
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 16:48
Az óriáscég történetének legnagyobb felvásárlása lesz a játékipar egyik óriása, Activision Blizzard megszerzése. A Call of Duty-sorozat mellett például a Warcraft- vagy a Candy Crush-játékokat is fejlesztő cégért közel 69 milliárd dollárt fizet a Microsoft.
Vállalat 220 munkahelyet hoz az új térkőgyár – az állam is adott rá pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:58
Átadták a Viastein Kft. üzemét Biharkeresztesen.
Vállalat Német logisztikai óriáscég vesz sikeres magyar startupot
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:41
A Transporeon felvásárolja a mesterséges intelligencia-alapú fuvartervező megoldásaival nemzetközileg is elismert magyar Nexogent, az árat üzleti titokként kezelik.
Vállalat Légtisztító, kötelező oltási igazolvány, csődhullám - mit hoz az ötödik hullám?
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 08:51
A vállalkozások rejtett tartalékainak köszönhetően maradt el a korábban várt nagyobb csődhullám a vendéglátóiparban, de ezek a tartalékok mostanra kezdenek kimerülni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Bizonyos munkahelyeken indokolt a kötelező oltás, lehetne szigorítani az oltási igazolvány használatán is, más korlátozást viszont nem támogatnak - inkább rávennék az embereket, hogy merjenek kimozdulni otthonról.
Vállalat Több száz benzinkúttal gazdagodott a Mol - de el is adott
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 11:16
Az évek során regionálissá nőtt magyarországi multi 417 töltőállomást vásárolt Lengyelországban, 79-et pedig Magyarországon. Ugyanakkor 185 benzinkutat értékesít.
Vállalat Megabefektetést kapott a Chamaleon Smart Home a Hinventurestől
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:24
Forradalmi újításra készül az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapott összegből az ingatlanokba rendszerfüggetlen okosmegoldásokat kidolgozó és telepítő Chameleon Smart Home. Egy olyan „híd” szoftvert és digitális rendszert gyártanak és fejlesztenek tovább, amely az okosotthont az okostársasházakkal köti össze. A cég emellett fokozatosan áttér a nagyobb megtérüléssel kecsegtető nagykereskedelmi tevékenységre.
Vállalat Vitték az Aston-terepjárót, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 07:24
82 százalékkal több autót szállított le az Aston Martin, de a cég eredménye így is elmaradt a várttól.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló