<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Szeptemberben tovább gyorsult az áremelkedés a hazai hipermarketekben: a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint újra történelmi csúcsra emelkedtek az árak. Egy év alatt 7,2 százalékot drágult a nagybevásárlás, a havi áremelkedés üteme idei csúcsot döntött. Egyre biztosabb, hogy az olaj drágulását idén semmi sem verheti meg – megnéztük, mi maradt a polcokon a nagy tejfölvisszahívás után.

Még az átlag alatt drágulnak az élelmiszerek, de zárul az olló

Ezúttal szeptember 2-án jártuk végig három hazai hipermarketlánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke. Több mint 14 éve havi rendszerességgel végzett felméréssorozatunk legutóbbi részeiben gyorsuló áremelkedési trendről számolhattunk be az elmúlt hónapokat illetően, a trend pedig szeptemberben folytatódott.

Tavalyi felméréssorozatunkban az augusztus és a szeptember is kiemelkedő éves áremelkedést hozó hónapok voltak: nyár végén és ősz elején is jelentős, 11 százalék fölötti éves drágulást találtunk a hipermarketekben. Idén ilyen magas számokkal eddig nem találkozhattunk - ami természetesen a magasra emelkedett bázis-szintnek is köszönhető.

Általában is igaz, hogy az élelmiszerárak idén eddig az általános infláció szintje alatt emelkedtek - ez azonban nem csak az élelmiszerár-emelkedés lassulásának, hanem az általános árszínvonal emelkedésének is köszönhető. A KSH legutóbbi, júliusra vonatkozó adatai szerint az általános éves infláció 4,6 százalékos volt, miközben az élelmiszerek 3,1 százalékkal drágultak egy év alatt. Csakhogy miközben az infláció általános szintje az előző havi 5,3 százalékról csökkent 4,6 százalékra, az élelmiszerár-emelkedés változatlan volt az előző adathoz képest - a különbség tehát mérséklődött. Ennek főként az alacsonyabb jövedelműek és a nyugdíjasok látják kárát - az ő fogyasztásukban nagyobb arányt képvisel az élelmiszerekkel kapcsolatos kiadás. A szakértők ráadásul arra figyelmeztettek: bár vannak olyan termékek (például a húsfélék), amelyek ára csökkent az elmúlt hónapokban, bizonyos folyamatok újabb áremelkedés felé mutatnak - ilyen például a takarmányárak elszállása, a gyenge gyümölcstermés, a búza árának emelkedése is.

Csúcson a családi nagybevásárlás ára

Bár a tavalyi, 11 százalékot meghaladó élelmiszerár-emelkedésről sem az augusztusi, sem az aktuális, szeptemberi felmérésünkben nem számolhatunk be, a gyorsuló trend idén is jól azonosítható: a három vizsgált hipermarket átlagos adatai alapján

szeptemberre 7,2 százalékkal magasabb lett a családi nagybevásárlás ellenértéke, mint egy évvel ezelőtt.

Hogy a folyamat nem csak esetleges bázishatások eredménye, az jól látszik abból is, hogy az árnövekedés havi üteme meghaladta a 4 százalékot - ilyen magas havi áremelkedésre idén eddig nem volt példa.

Az Auchan, az Interspar és a Tesco is emelt az árain az előző hónaphoz és tavaly szeptemberhez képest is. Havi szinten 2,7 és 6,8 százalék közötti drágulást mértünk, éves szinten az Auchan 3,5 százalékos áremelése mellé az Interspar és a Tesco 8-9 százalék fölötti áremelése párosult. Mindezek eredményeként az átlagos nagybevásárlás ellenértéke szeptemberben

történelmi csúcsra, 23874 forintra emelkedett.

A felmérés történetében eddig nem volt példa arra, hogy a nagybevásárlás ára közelebb legyen a 24 ezerhez, mint a 23 ezerhez.

Összeértek az árak - mindegy, hol vásárolunk be?

Szintén érdekes, háttérben meghúzódó trend az, hogy

szeptemberre gyakorlatilag eltűnt a különbség a vizsgált áruházak kosárértékei között.

Természetesen az egyes termékek árai között sok esetben van érdemi különbség attól függően, hogy hol vásároljuk meg azokat, de összességében a változások azt eredményezték, hogy a legolcsóbb és a legdrágább áruház között mindösszesen 127 forint különbség van - ez a mostani, 24 ezer forintot közelítő kosárértéknek mindösszesen a fél százaléka. Gyakorlatilag a végösszeg szempontjából mindegy volt, hol intézzük el a havi nagybevásárlást - persze csak akkor, ha mindent ugyanott vásárolunk meg. Ha valaki arra a kísérletre vetemedne, hogy mindent abban a hipermarketben vásárol meg, ahol épp a legolcsóbban kínálják, az 22 431 forintból úszhatná meg a nagybevásárlást - egyébként ez sem sokkal olcsóbb annál, mintha egy helyen vennénk meg mindent, alig több mint 6 százalékot lehetne így spórolni az egyes áruházakban. Ez a komolyabb utánajárást és logisztikai szervezést valószínűleg nem éri meg.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Már előző, augusztusi felmérésünkben is megelőlegeztük, hogy az idei év legnagyobb átlagos áremelkedést produkáló terméke jó eséllyel az étolaj lesz, a szeptemberi adatok pedig megerősítik ezt a várakozásunkat. A legnagyobb éves áremelkedést ismét ennél a terméknél mértük, referenciatermékünk ára átlagosan 36,4 százalékot emelkedett a három hipermarketben egy év alatt. Az előző havinál 2,7 százalékkal volt magasabb az olaj ára - két üveg étolajért már 1500 forintot is a kasszáknál hagyhatunk.

20 százalék fölötti mértékben drágult tavaly szeptemberhez képest a liszt is (ahogy azt a korábban említett elemzők előrejelezték a búza árának emelkedése kapcsán), emellett a chips esetében is ekkora drágulást mértünk. A krumpli is drágább most 15 százalékkal, mint tavaly - igaz, a burgonya tavaly meglehetősen olcsó volt, 2020 egyik legnagyobb árcsökkenését produkáló termékéről van szó. 10 százalékot meghaladó áremelkedést mértünk még egyes szeszesitaloknál, a margarinnál, a gyümölcsjoghurtnál, a csirkemellnél, a tésztánál és a rizsnél is.

Komolyabb árcsökkenést mértünk viszont a sertésmájasnál (-10 százalék), valamint a tavalyi árrekorder almánál is, amit 28 százalékkal olcsóbban tudtunk most beszerezni, mint egy évvel ezelőtt.

Az előző hónaphoz képest is komolyabban csökkent a májas valamint egyes szénsavas üdítők ára (mínusz 15 illetve 10 százalék), míg a havi áremelkedési listát a kávé és a tea vezeti 40 százalékot meghaladó ugrással. 10 százalékkal emelkedett augusztushoz képest az UHT tej ára, 15-öt a krumplié és közel 19 százalékot a gyümölcsjoghurté. A kávé árának várható megugrásáról egyébként nemrég olvashattak is egy összeállítást a Privátbankár.hu-n - a háttérben árupiaci folyamatok, a járványhelyzet okozta ellátási nehézségek állnak:

Havi legolcsóbbak: tejföl, kefír, szőlő

Alig egy hete egy kisebb élelmiszeripari botrány rázta meg a magyar piacot, az Alföldi Tej Kft. visszahívása több mint egy tucat márkát érintett, amelyek közt saját márkás termékek is szerepeltek. Bár első hallásra elszörnyülködhettek a történteken a vásárlók, érdemes belegondolni abba, hogyan is derült fény a mulasztásra: a gyártó saját vizsgálata alapján adott ki figyelmeztetést és indítványozta az érintett termékek visszahívását annak ellenére, hogy nem érkezett be egyetlen reklamáció sem a gyártóhoz vagy a kereskedőkhöz. Az áruházakban ottjártunkkor is olvasható volt a figyelmeztetés a termékvisszahívásra, üres polcokat is találtunk a tejfölös részlegeken - az eset minden bizonnyal rendkívül kellemetlen a gyártó számára, de a vásárlóknak azért pozitív jelzés is arról, hogy jól működik az élelmiszerbiztonság.

Tájékoztatás a visszavont tejfölökrőlTájékoztatás a visszavont tejfölökről

A részben kiürített polcokon körülnézve azt találtuk, hogy mindhárom áruházban 623 forintos kilónkénti áron kínálták legolcsóbb "kispoharas" tejfölt. A 175 grammos termékek mindhárom áruházban sajátmárkásak voltak, poharanként 109 forintért.

Egy darabig foghíjasak maradnak a polcok egy ilyen sok terméket érintő visszahívás utánEgy darabig foghíjasak maradnak a polcok egy ilyen sok terméket érintő visszahívás után

Szintén egy hete volt egy lényegesen kisebb volumenű kefir-visszahívás is - ez azonban csak a felmérésünkben egyébként nem szereplő Aldi saját termékét érintette. Megnéztük, kis poharas kefirből hol találjuk a legolcsóbbat a hipermarketek közül - ebben a Tesco nyert, kilónként 394 forintba került a sajátmárkás termék. Az Auchanban a Danone kefir kilója 707 forint volt a kis kiszerelésben, az Interspar kilónként 794-ért adta a Mizo termékét.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

A "Havi legolcsóbbak" rovatba szerettünk volna egy gyümölcsöt is beletenni (ebben a rovatban a termékeket kizárólag az árra koncentrálva "vizsgáztatjuk", márkára és minőségre való tekintet nélkül), és bár nagyon vonzó volt a lehetőség, hogy a Kefir után a Szamócát is alaposabban körüljárjuk, mégsem tartottunk V-Tech emlékbevásárlást, és maradtunk a szőlőnél. Helyenként már elkezdődött ugyan a szüret, egyelőre azonban olcsó szőlőt külföldről hoznak be a hipermarketek. Messze a legolcsóbb az Interspar görög szőlője volt, kilónként 499 forintért, a Tesco piros szőlőt kínált 999-ért (a származási hely nem derült ki, mivel az csak az egymás mellé illesztett rekeszek oldalán lévő címkén lett volna elolvasható). Az Auchanban a mag nélküli rozé szőlő volt a legolcsóbb kilónként 1396 forintért, Olaszországból.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Vásárló Étrend-kiegészítők hasaltak el a vizsgálaton
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 09:58
40 vizsgált termékből 4-nél volt valamilyen probléma. Az egyik étrend-kiegészítőben például a tájékoztatás szerinti mennyiségnél cinkből kétszer többet, C-vitaminból pedig feleannyit találtak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló