5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hatalmas technológiai fejlesztések látnak napvilágot nap mint nap az elektromos autók területén, a Toyota új fejlesztése akár fordulópontot is jelenthet az ágazatban. Az árammal működő járművek sokak fejében egyet jelent a zöld jövővel és a károsanyag-kibocsátás teljes megszűnésével, a valóság azonban nem ilyen egyértelmű.

Technológiai áttörést hozhat a Toyota az elektromos autók terén – írja a Reuters. A japán székhelyű multinacionális vállalat egy olyan, új típusú akkumulátoron dolgozik, amely jelentősen megnövelheti az egy töltéssel utazható távolságot és drasztikusan csökkenti az újratöltési időt. A tervek szerint 2022-től kezdi a cég az eladásokat.

Az új, teljesen szilárd halmazállapotú akkumulátor akár percek alatt is feltöltődik, szemben a hagyományosnak mondható lítium-ion elemekkel, amelyeknél 20-30 percet is igénybe vehet ez a folyamat. Az újgenerációs termék nagyobb energiasűrűségű, így kisebb, könnyebb akkumulátorok kerülhetnének az új autókba. Ráadásul biztonságosabb is lenne korábbi társánál, mivel a lítium alapú energiatárolók sokkal érzékenyebbek a túlhevülésre – elég csak a visszavont Samsung telefonokra gondolni.

Az elemzők szerint azonban hosszú az út a tervezőasztal és a igazi gyártás között. Bár 2022 még messze van, az új technológia bevezetése nagyban függ majd az áraktól. A Green Car Reports szerint a szilárd akkumulátorok tömeggyártása jelenleg mérhetetlenül drága, épp ezért fordítanak milliárdokat az autógyárak ennek a területnek a fejlesztésére.

Mert Kína azt mondta

Betiltják a benzines és dízeles autókat a britek Tovább a cikkhez >>>

A Toyota jó ideig nem akarta beadni a derekát az elektromos autók fejlesztésébe, most azonban komoly hátrányt kell ledolgoznia a Nissannal és a Teslával szemben. A vállalat sokáig volt azon a határozott állásponton, hogy a rövid hatótávú e-autók nem vehetik fel a versenyt a gyorsan újratölthető és egy tankkal messzebb jutó hidrogéncellás technológiával szemben.

A vállalat életében azonban Kína fordulatot hozott: a kormány nem csak azt rendelte el, hogy az országban eladott autókat Kínában gyártsák, de elvárják, hogy a cégek 12 százalékkal növeljék a e-autók eladását 2020-ig. A Reuter elemzése szerint ez hideg zuhanyként érte a Toyotát, és bár belekezdtek a fejlesztésekbe, továbbra sem hiszik, hogy a teljesen elektromos autóké lenne a jövő.

Az elektromos autók az utóbbi időben hatalmas figyelmet kaptak, és sokaknak egyet jelent a „zöld jövővel”, a környezetvédelmi szempontok koránt sem ilyen egyértelműek. Hosszútávon persze sokat tudnak tenni a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, jelenleg azonban még komoly az ökológiai lábnyomot hagynak maguk után.

A zöld autók sötét oldala

Ahogyan azt a Slate egy korábbi cikkében részletezi, az elsődleges probléma az áramellátás. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2016-os adatai alapján a világ energiaellátásának több mint 40 százalékát a szén adja, további 35 százalékát pedig földgáz, olaj és atomenergia. Bár az utóbbi években jelentősen növekedett a megújuló energiaforrások aránya, jelenleg a Tesla autókat még mindig nagyrészt fosszilis energia működteti. Ráadásul – mivel az vezetékben futó áram egy része természetes úton elvész – az elektromos autók árammal ellátása könnyen több szén-dioxid kibocsátással járhat, mint egy hibrid autó esetében.

További probléma az autók gyártásához szükséges nyersanyagok használata. Az autók megalkotásához – a motort leszámítva – lényegében ugyanazok az anyagok szükségesek, az akkumulátorok azonban ritka és drága anyagokat igényelnek, aminek kibányászása szintén komoly károkat okoz a természetben. Ráadásul a jelenlegi technológiai környezetben egy elektromos autó puszta összerakása is több üvegházhatású gázt ereszt a levegőbe, mint egy hagyományos - írja a Wired egyik elemzésében.

Összességében tehát elmondható, hogy a zöld-autóknak csak több évtized múlva lehet jelentős pozitív hatása a környezetre, mivel gyakran már évekre előre megalapozzák károsító hatásukat. Környezetvédelmi szakértők szerint érdemi változás csak a megújuló energiaforrások domináns elterjedésével lenne elérhető. Mi magunk pedig azzal tudunk jelenleg segíteni, ha megpróbálunk minél kevesebbet furikázni hagyományos autónkkal és nem dobjuk el egy vadiúj e-autóért.

Rábólintottak Musk új tervére - búcsút inthetünk az ingázásnak?

Azt már korábban is rebesgették, hogy a Tesla-vezér megreformálná a közösségi közlekedést, hiszen évek óta dolgozik az általa szabadalmazott Hyperloop-vonat megoldásán. Most megteheti az első lépést a megvalósulás felé, az amerikai kormány ugyanis – egyelőre szóbeli – ígéretet tett arra, hogy megépítheti az új metrót. A sebesség pedig hajmeresztő: New Yorkból Washingtonba mindössze 29 perc lenne az út. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Bevetik a "mindent tudó" tanácsadót az élelmiszereknél
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 15:28
Komoly változás jöhet az élelmiszer- és italpiacon, miután minden vállalat a mesterséges intelligenciára támaszkodva akar versenytársai fölé kerekedni. 
Vásárló Használtcikk-forradalmat hirdet a Decathlon
Buksza blog | 2024. április 28. 14:41
Magasabb szintre emeli használtcikk-üzletét a Decathlon.
Vásárló Ki lehet mosni a legkoszosabb ruhákat is 15 perc alatt?
Buksza blog | 2024. április 28. 12:57
A távmunka egyik kevésbé ismert mellékhatása, hogy sokan többet sportolnak, amihez nem az öregebb pólókat használják, hanem az úgynevezett athleisure ruházatot. Ennek is van azonban egy mellékhatása.
Vásárló Meglepő újdonsággal állt elő az Aldi, mérföldkő lehet a boltlánc életében
Buksza blog | 2024. április 28. 08:33
Az Aldi és építőipari beruházó partnere új szintre emelte Németországban közös tevékenységét azzal, hogy többre vállalkozott egyszerűen egy új áruház felépítésénél. A bolt felett lakóház épült.
Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG