<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Hatalmas technológiai fejlesztések látnak napvilágot nap mint nap az elektromos autók területén, a Toyota új fejlesztése akár fordulópontot is jelenthet az ágazatban. Az árammal működő járművek sokak fejében egyet jelent a zöld jövővel és a károsanyag-kibocsátás teljes megszűnésével, a valóság azonban nem ilyen egyértelmű.

Technológiai áttörést hozhat a Toyota az elektromos autók terén – írja a Reuters. A japán székhelyű multinacionális vállalat egy olyan, új típusú akkumulátoron dolgozik, amely jelentősen megnövelheti az egy töltéssel utazható távolságot és drasztikusan csökkenti az újratöltési időt. A tervek szerint 2022-től kezdi a cég az eladásokat.

Az új, teljesen szilárd halmazállapotú akkumulátor akár percek alatt is feltöltődik, szemben a hagyományosnak mondható lítium-ion elemekkel, amelyeknél 20-30 percet is igénybe vehet ez a folyamat. Az újgenerációs termék nagyobb energiasűrűségű, így kisebb, könnyebb akkumulátorok kerülhetnének az új autókba. Ráadásul biztonságosabb is lenne korábbi társánál, mivel a lítium alapú energiatárolók sokkal érzékenyebbek a túlhevülésre – elég csak a visszavont Samsung telefonokra gondolni.

Az elemzők szerint azonban hosszú az út a tervezőasztal és a igazi gyártás között. Bár 2022 még messze van, az új technológia bevezetése nagyban függ majd az áraktól. A Green Car Reports szerint a szilárd akkumulátorok tömeggyártása jelenleg mérhetetlenül drága, épp ezért fordítanak milliárdokat az autógyárak ennek a területnek a fejlesztésére.

Mert Kína azt mondta

Betiltják a benzines és dízeles autókat a britek Tovább a cikkhez >>>

A Toyota jó ideig nem akarta beadni a derekát az elektromos autók fejlesztésébe, most azonban komoly hátrányt kell ledolgoznia a Nissannal és a Teslával szemben. A vállalat sokáig volt azon a határozott állásponton, hogy a rövid hatótávú e-autók nem vehetik fel a versenyt a gyorsan újratölthető és egy tankkal messzebb jutó hidrogéncellás technológiával szemben.

A vállalat életében azonban Kína fordulatot hozott: a kormány nem csak azt rendelte el, hogy az országban eladott autókat Kínában gyártsák, de elvárják, hogy a cégek 12 százalékkal növeljék a e-autók eladását 2020-ig. A Reuter elemzése szerint ez hideg zuhanyként érte a Toyotát, és bár belekezdtek a fejlesztésekbe, továbbra sem hiszik, hogy a teljesen elektromos autóké lenne a jövő.

Az elektromos autók az utóbbi időben hatalmas figyelmet kaptak, és sokaknak egyet jelent a „zöld jövővel”, a környezetvédelmi szempontok koránt sem ilyen egyértelműek. Hosszútávon persze sokat tudnak tenni a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, jelenleg azonban még komoly az ökológiai lábnyomot hagynak maguk után.

hirdetés

A zöld autók sötét oldala

Ahogyan azt a Slate egy korábbi cikkében részletezi, az elsődleges probléma az áramellátás. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2016-os adatai alapján a világ energiaellátásának több mint 40 százalékát a szén adja, további 35 százalékát pedig földgáz, olaj és atomenergia. Bár az utóbbi években jelentősen növekedett a megújuló energiaforrások aránya, jelenleg a Tesla autókat még mindig nagyrészt fosszilis energia működteti. Ráadásul – mivel az vezetékben futó áram egy része természetes úton elvész – az elektromos autók árammal ellátása könnyen több szén-dioxid kibocsátással járhat, mint egy hibrid autó esetében.

További probléma az autók gyártásához szükséges nyersanyagok használata. Az autók megalkotásához – a motort leszámítva – lényegében ugyanazok az anyagok szükségesek, az akkumulátorok azonban ritka és drága anyagokat igényelnek, aminek kibányászása szintén komoly károkat okoz a természetben. Ráadásul a jelenlegi technológiai környezetben egy elektromos autó puszta összerakása is több üvegházhatású gázt ereszt a levegőbe, mint egy hagyományos - írja a Wired egyik elemzésében.

Összességében tehát elmondható, hogy a zöld-autóknak csak több évtized múlva lehet jelentős pozitív hatása a környezetre, mivel gyakran már évekre előre megalapozzák károsító hatásukat. Környezetvédelmi szakértők szerint érdemi változás csak a megújuló energiaforrások domináns elterjedésével lenne elérhető. Mi magunk pedig azzal tudunk jelenleg segíteni, ha megpróbálunk minél kevesebbet furikázni hagyományos autónkkal és nem dobjuk el egy vadiúj e-autóért.

Rábólintottak Musk új tervére - búcsút inthetünk az ingázásnak?

Azt már korábban is rebesgették, hogy a Tesla-vezér megreformálná a közösségi közlekedést, hiszen évek óta dolgozik az általa szabadalmazott Hyperloop-vonat megoldásán. Most megteheti az első lépést a megvalósulás felé, az amerikai kormány ugyanis – egyelőre szóbeli – ígéretet tett arra, hogy megépítheti az új metrót. A sebesség pedig hajmeresztő: New Yorkból Washingtonba mindössze 29 perc lenne az út. További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Milyen szerszámok kellenek, ha az autóval nincs minden rendben?
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:36
Az autók és motorok mindennapjaink fontos eszközei. Nélkülük már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket. Fontos segítőink mind a munkában, mind pedig a magánéletben.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló