3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Szervezett tolvajbandák fosztogatják az USA-ban az áruházakat, akik ellen egyre inkább profi rendőri módszerekkel igyekeznek védekezni az cégek. Ennek azonban borsos ára van.

Az amerikai SWAT különleges rendőri egység nemrégiben rajtaütött egy a kaliforniai San Joséban lévő ház lakóin, akik jókora privát raktárkészletet tartottak különféle árukból. A dolog szépséghibája azt volt, hogy a mini Home Depotban felhalmozott árut főként az igazi Home Depot-áruházakból lopkodták össze – kezdte egy életképpel a bolti tolvajlásról szóló cikkét a CNN.

Muszáj lépnie az amerikai boltláncoknak
Muszáj lépnie az amerikai boltláncoknak
Fotó: Home Depot

A lopott portéka értéke nagyjából 150 ezer dollár (53,6 millió forint) volt. A termékeket valóban a Home Depot áruházaiból tulajdonították el. A rendőrséget az áruházlánc kiterjedt belső vizsgálata vezette a tolvajok nyomára. A házi rendfenntartók hónapokon át követték biztonsági kamerákkal annak a rablóbandának a tevékenységét, amely fosztogatta a kiskereskedő üzleteit.

Árfolyamok és grafikonok

Fontos szerep jutott a parkolókban elhelyezett rendszámfelismerő rendszernek, amellyel össze tudták kapcsolni a különálló lopásokat. Ennek alapján azután a rendőrséghez fordultak, amely lekövette a rossz fiúk autóit a lopott áruk raktárához. A CNN bírósági adatok és rendőrségi meghallgatások alapján azt találta, hogy kiterjedt rablóbanda-hálózatok szervezetten fosztogatják az USA áruházait.

A rendes vevők húzzák a rövidebbet

Számos cég megelégelte ezt, ezért nem csupán jelentik a hatóságoknak lopásokat, hanem saját „bűnüldöző” részlegeket hoztak létre. A Home Depot-nál például háromszorosára emelkedett ezek létszáma 2016 óta. Más cégek azzal kísérleteznek, hogy az áruházakban mozgó alkalmazottaikat rejtett testkamerákkal látják el, hogy folyamatosan rajta tartsák a szemüket a vevőkön.

Civil szervezetek kifogásolják ezt, mondván: sérti az emberek magánélethez való jogát, ám a tolvajlás olyan szintre nőtt, ami háttérbe szorítja ezeket az aggályokat. Mint az említett példa is mutatja a kiskereskedők együttműködnek a hatóságokkal, mert tisztában vannak azzal, hogy a rendőrségnek nincs elég embere és eszköze a bolti szarkák lefülelésére. Az országos statisztikai adatok hiányosak az áruházi bűncselekményekkel kapcsolatban. Annyit enélkül is tudhatunk, hogy a szervezett bandák alján a lopásokat elkövető piti tolvajok vannak, akik orgazdáknak értékesítik tovább szerzeményüket. Utóbbiak azokra a vásárlókra bazíroznak, akik az elektronikus bolhapiacokon vadászgatnak látványosan „leértékelt” termékekre.

Bár vannak olyan bírálók, akik szerint az áruházláncok azért kommunikálnak a lopások elszaporodásáról, hogy például megindokolhassák egyes boltjaik bezárását, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elmúlt években látványosan nőtt az ilyen esetek száma. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az anyagi kár és egyre többe kerül a tolvajok üldözése. Persze mi mással kárpótolhatnák magukat a kiskereskedők, mint áraik némi emelésével, amit természetesen a becsületes vevők fizetnek meg. (Via CNN

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
Vásárló Olyan vásárlók jelentek meg a diszkontokban, akikre senki sem számított
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 10:11
Váratlan eredményt hoztak az Egyesült Államokban készült piackutatások. A viszonylag jól élő fogyasztóknak ugyan lenne pénzük hagyományos áruházakban vásárolni, ám sokszor a diszkontokat választják.
Vásárló Megjelenik a tévéshop utóda Európában is a kínai siker után
Buksza blog | 2024. június 5. 09:11
Az elmúlt évtizedek tévéshopjait támasztja fel új formában Európában is a Zara divatáruházlánc azt követően, hogy a kínai vásárlókat már sikerült a pénztárhoz terelnie a régi-új módszerrel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG