5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Meglepetést okozott a rekord alacsony inflációs adat, már a következményeket latolgatják az elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztusban a vártnál alacsonyabb, 1,3 százalékos volt az éves infláció, ez csaknem 40 éve a legalacsonyabb érték. A fogyasztói árak az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek az idén augusztusban.

Érdemes tartani a rövid távú kötvényeket

Augusztusban újabb negatív rekordot döntött az infláció, ami azt jelenti, hogy tovább folytatódhat a kamatcsökkentési ciklus. Az alapkamat csökkentéséből leginkább a rövid távú kötvények profitálnak, ezért a következő hónapokban még érdemes tartani őket - írta a Privátbankárnak a K&H Alapkezelő.

Habár az MNB nemrég kihangsúlyozta, hogy az inflációs cél tartása mellett a gazdasági kilátások figyelése és a pénzügyi stabilitás fenntartása egyformán fontos cél, a jegybank középtávú inflációs célját jóval alulmúló 1,3%-os augusztusi infláció egyértelműen azt jelenti, hogy tovább folytatódhat a kamatvágás. A piac év végére 3,5%-os alapkamatot áraz, így a továbbiakban még két-három, 10 bázispontos csökkentés következhet – vélik a K&H Alapkezelő szakemberei.

A kamatcsökkentési ciklus egyértelműen a rövid távú állampapírok kötvényhozamának csökkenését támogatja, ami jól látható abból, hogy év eleje óta mintegy 2 százalékponttal csökkentek le a rövid hozamok. Ezért aki korábban bevásárolt ilyen papírokból, annak a következő 1-2 hónapban még érdemes megtartani azokat. A hosszú távú kötvényeknél ezzel szemben emelkednek a kockázatok, mivel a várhatóan jövő héten bejelentésre kerülő Fed likviditásszűkítés leginkább a feltörekvő eszközöket érintheti negatívan – jósolják a szakemberek.  

A bázishatás és a rezsicsökkentés

Török Zoltán

A rekordalacsony inflációs adathoz főként a nyári rezsicsökkentés járult hozzá, de például a szezonális élelmiszerek, illetve a nyári leárazások miatt a ruházati termékek árának mérséklődése is segítette az augusztusi alacsony inflációt - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A szakember arra számít, hogy a következő időszakban lesznek ennél is alacsonyabb adatok, szerinte olyan hónap is lehet, amikor 1 százalék alatt lesz a drágulás mértéke.

Elmondta: novembertől újabb rezsicsökkentés várható, így tartós lehet a rendkívül alacsony infláció, ezért valószínű, hogy a jövő év közepéig még az 1-2 százalékos sávban marad a drágulás mértéke. Jelenleg úgy tűnik, hogy 2014 második felében és 2015-ben sem fogja meghaladni az infláció a 3 százalékot - fogalmazott.

Az idei, meglepetésszerűen alacsony inflációt a kormányzati intézkedéseken túl a bázishatás is magyarázza. Tavaly ugyanis éppen a jelenlegi folyamat ellenkezője történt, akkor meglepetésszerűen magas lett a drágulás mértéke - tette hozzá. Az elemző úgy látja, a mérséklődést az is segítette, hogy sem a keresleti, sem kínálati oldalon nincs inflációs nyomás, ami a gazdaság stagnálására, illetve rendkívül alacsony növekedésére vezethető vissza.

A vártnál kevésbé nyomták fel az árat a trafikosok

Kondrát Zsolt

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője kiemelte: a vártnál jóval alacsonyabban alakuló az infláció mögött az húzódik meg, hogy a szemétszállítás díja összességében 10 százaléknál nagyobb mértékben csökkent, ami még augusztusban is éreztette hatását, illetve a víz- és csatornadíj mérséklésének következményét inkább szeptemberre várta.

Az MKB vezető elemzője rámutatott arra is, hogy a dohánytermékeknél nem volt akkora az áremelkedés, mint amire számítani lehetetett a júliustól érvényben lévő új rendszertől, amikor is árrést jelentősen megemelték, és ez alapján akár 10-15 százalékos áremelkedést is el lehetett képzelni.

Szerinte az idei év végére 1 százalék körüli infláció várható, arra lehet számítani, hogy ez év őszén megtörténik a második rezsicsökkentés, és ez tovább mérsékli az idei inflációt, ami a jövő év elején akár 1 százalék alá is csökkenhet.

Ellentétes folyamatok

Suppan Gergely

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint az inflációra a következő hónapokban ellentétes folyamatok lehetnek hatással. A dohánytermékek árrésének emelése a következő hónapokban jelenik meg, ezenkívül az elektronikus útdíj bevezetése emelheti valamelyest az inflációt. Az egyes banki szolgáltatások áremelése, valamint a taxi tarifák markáns emelésének hatása szintén szeptemberben jelenhet meg, míg szeptemberig az üzemanyagárak tavaly őszi meredek emelkedése fékezheti az inflációt. Az élelmiszerárakra nézve enyhülő nyomást jelenthet a mezőgazdasági termelői árak érdemi mérséklődése, a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása - írta az elemző.

Úgy vélte, a következő hónapokban 1,6 százalék körüli inflációra lehet számítani. A háztartási energiaárak további 11,1 százalékos csökkentése novembertől tovább mérsékli az inflációt, így decemberre az infláció 0,9 százalékra eshet. Suppan Gergely szerint az idén 1,9, jövőre 1,7 százalék lehet az átlagos infláció. A szakértő arra számít, hogy a monetáris tanács a nemrég bejelentett stratégiának megfelelően kisebb lépésekben, szüneteket tartva csökkenti tovább az alapkamatot, azonban a 3,50 százalék alatti alapkamat elérésére nem lát esélyt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG