Hirdetés
Hirdetés

Horst Seehofer: "Az egész ország szégyene a hallei merénylet"

2019. október 10., 17:12

Csaknem 50 ember életét veszélyeztette az a fegyveres, aki az egyik legnagyobb zsidó ünnepen próbált behatolni a kelet-németországi Halle zsinagógájába.

Zsinagóga merénylet

Frank-Walter Steinmeier államfő a merénylet helyszínén (Kép: MTI/EPA/Filip Singer)

Mivel ez nem sikerült, a 27 éves német férfi a közelben két embert lelőtt és legalább kettőt súlyosan megsebesített, mire elfogták.

Hirdetés

A rendőrség különleges erők bevonásával, útlezárásokkal, a vasúti közlekedés és a határállomások ellenőrzésével kereste a tetteseket. Tájékoztásuk szerint szélsőjobboldali nézeteket valló emberről van szó. Mintegy 50 ember életét veszélyeztette, amikor az egyik legnagyobb zsidó ünnepen próbált behatolni a zsinagógába. A rendőrség, amely nem tudta, egyetlen merénylő volt-e, az esti órákig a házakban maradásra szólította fel a város lakosságát.

Az ügy annál nagyobb hazai és nemzetközi feltűnést keltett, mivel a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) mind nagyobb szerepet játszik az országos és a tartományi politikában. CDU-politikusok most azzal vádolták azt a pártot, hogy tevékenységével ösztönzi az ilyen megnyilvánulásokat.

Az ügy kivizsgálását az NSZK főügyésze vonta magához és ugyancsak jelezte: valószínű a merénylet szélsőjobboldali háttere. Angela Merkel kancellár még aznap egy berlini zsinagógában vett részt szolidaritási ünnepségen és más német városokban is voltak ilyen rendezvények.

A ZDF közszolgálati adó kommentárjában kiemelte: „Drasztikusan emelkedik a rasszista erőszak-cselekmények száma, jelentősen szaporodnak az antiszemita megnyilvánulások. Tanúi vagyunk fenyegetéseknek, gyűlöletkeltésnek, támadásoknak az interneten, de fizikai merényleteknek is.” Emlékezetes, hogy júniusban egy ugyancsak szélsőjobboldali orvlövész agyonlőtte Walter Lübckét, az ismert, kereszténydemokrata köztisztviselőt, aki kiállt a menekültek ügye mellett.

Az AfD-nek a volt NDK területén van sok támogatója, így Hallében is.

A németországi zsidók szervezetének vezetője bírálta a rendőrséget, amiért – az ország más városainak gyakorlatával ellentétben – az ünnepnapon nem adott őrséget a zsinagógához.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?