Hirdetés
Hirdetés

A nagy EP-vita: saját tábora is kikezdte Orbán Viktort

Wéber Balázs, 2018. szeptember 11., 17:45

A magyar kormányfő az Európai Parlament Magyarországról szóló vitáján már tényként beszélt arról, hogy a parlament szerdán meg fogja szavazni a Sargentini-jelentést. Orbán Viktor szerint ezzel a magyar népet ítélik el. A dokumentumot jegyző Judith Sargentini szerint viszont arról van szó, hogy Magyarország nem tartja magát az uniós értékekhez. Kritizálta a magyar kormányt Manfred Weber néppárti frakcióvezető is. Az osztrák néppárti képviselők megszavazzák a jelentést.

Fotó: Strasbourg, 2018. szeptember 11. Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Orbán Viktor a strasbourgi vitán. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az Európai Parlament (EP) már kialakította álláspontját: a többség szerdán meg fogja szavazni a Sargentini-jelentést – mondta Orbán Viktor Strasbourgban, a magyar demokrácia állapotáról készült dokumentum vitáján.

A magyar miniszterelnök szerint az EP egy olyan népet fog elítélni, amely megharcolt a szabadságért és a demokráciáért, ezzel szemben azok, akik most támadják, örökül kapták a szabadságot.

Orbán: megsértették Magyarországot

Orbán Viktor szerint a jelentés sérti Magyarországot és a magyar nép becsületét. „Önök azt hiszik, jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek" - fogalmazott a kormányfő.

Hozzátette: a jelentés készítői kettős mércét alkalmaznak, visszaélnek a hatalommal, és nem tisztelik a magyar népet. Többször is megemlítette, hogy Magyarországot, a magyar népet ki akarják rekeszteni az európai döntésekből. Kiemelte, hogy pártját többször is megválasztották a magyarok, akiken most bosszút akarnak állni.                

Az EU „saját határőreit ítéli el”

Orbán Viktor beszédében a jelentés konkrét megállapításaira nem tért ki. Szerinte annak készítői nincsenek tisztában a tényekkel, és tényfeltárás nélkül végezték a munkájukat. A dokumentum 37 ténybeli tévedést tartalmaz, amit a kormány konkrétan fel is sorolt, mondta a miniszterelnök.

Végezetül beszélt a migráció kérdéséről is. Szerinte a magyarok úgy döntöttek, hogy Magyarország nem lesz bevándorló-ország, megvédik a határaikat és Európa határait. Most tehát egy közösség a saját határőreit ítéli el, jelentette ki Orbán Viktor. Zárásként pedig megjegyezte: a jövő évi EP-választásokon az emberek „visszahozhatják a demokráciát az európai politikába.”         

Sargentini: uniós alapértékek sérülnek

Judith Sargentini, a jelentés készítője szerint az uniós szerződések aláírásával minden EU-tag vállalta az EU alapértékeinek betartását, Magyarország viszont nem teljesíti ezeket a vállalásokat.

A holland képviselő példaként említette a független média elhallgattatását, a Közép-Európai Egyetem és a civil szervezetek elleni támadásokat, az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértését, valamint a családtagok és barátok uniós pénzekből történő gazdagodását.

Szerinte a jelentés júliusi nyilvánosságra hozatala óta semmi sem változott pozitív irányba, sőt a média területén még romlott is a helyzet.

Orbán Viktor elkésett


Sargentini csalódást keltőnek nevezte, hogy a tagállamok eddig szemet hunytak a jogsértések felett. Emlékeztetett arra, hogy mindannyian az uniós szerződések őrzői, és holnap el kell dönteniük, hogy komolyan gondolják az abban leírtakat, vagy csak egy darab papírnak tartják a dokumentumot.

A vitát egyébként egy közjáték előzte meg. Orbán Viktor ugyanis csak azután foglalt helyet a padsorok között, hogy Sargentini megkezdte beszédét. A jelentés készítője ezt szóvá is tette, majd újrakezdte mondandóját.  

Weber is kritizált

Enyhébb, de szintén kritikus véleményt fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben Manfred Weber. Az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője - jelenleg ehhez a pártcsaládhoz tartozik a Fidesz is - a problémák közt említette a CEU ügyét, a civil szervezetek működésének korlátozását, valamint a muszlimokkal szembeni általánosításokat. Szerinte míg a múltban a Fidesz kész volt kompromisszumokra, most nem ez a helyzet.  

Weber nyitva hagyta azt a kérdést, hogy mire szavaz majd a frakciója szerdán. Erről ma este is lesznek még egyeztetések. Több interjúban is utalt arra, hogy ha a magyar kormány nem hajlandó kompromisszumokra, akkor megszavazzák a dokumentumot.  

Sebastian Kurz osztrák kancellár tegnap azt mondta: pártja frakciója megszavazza a jelentést, valamint adott esetben azt is, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát az EPP-ben.  A vita egyébként több órásra nyúlt, több tucat képviselő szólalt fel.  

Szerdán szavaznak

A Sargentini-jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az EU atomfegyvereként emlegetett hetes cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben.

Bár ez elvileg akár azzal is járhat, hogy megvonják az országtól a szavazati jogot az Európai Tanácsban, ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására lenne szükség, ami elemzők szerint gyakorlatilag kizárt.                         

Eközben Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt vezére felajánlotta Orbán Viktornak, hogy alkossanak közös frakciót az EP-ben. A Szabadságpárt a Nemzetek és Szabadság Európája képviselőcsoport tagja. Ide tartozik a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Gyűlés és az olasz Liga is.

Hirdetés

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Orbán Viktor régóta kivetette volna az illetéket a belterületbe sorolt ingatlanok eladására, de valami mindig közbejött.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?