Hirdetés
Hirdetés

A világ legnagyobb munkáltatója feltett egy kérdést és elszabadult a pokol

Káncz Csaba, 2019. május 29., 08:45
Cimkék
USA
, Pentagon
, háború
, hadsereg

Az amerikai hadsereg egy kérdéssel kiszabadította a szellemet a palackból. A negyed százada tartó közel-keleti háború nemcsak az adott térség helyi közösségeire gyakorol destruktív befolyást, hanem súlyos emberi áldozatai vannak az amerikai hátországban is. Káncz Csaba jegyzete.

Az Egyesült Államok fennállásának eddigi 242 évéből csupán 16 évet töltött békében. A gyengébbek elleni háborúk egész sorát hamis indokok és bizonyítékok alapján indította, legyen az az 1846-os Mexikói Háború, az 1898-as Spanyol-Amerikai Háború, vagy a 2003-as katasztrófális kimenetelű iraki háború, amelynek kirobbantása ügyében az ENSZ-ben adott elő hamis bizonyítékokat az amerikai külügyminiszter. Mára az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) a világ legnagyobb munkáltatója, amely 3,2 millió embert foglalkoztat.

Kiszabadították a démonokat

Hirdetés

Nos, az óriási intézmény részéről eredetileg jó ötletnek tűnhetett, hogy múlt csütörtökön, az Emlékezet Napja nevű nemzeti ünnep előestéjén egy Twitter üzenetben megkérdezte követőit, hogy „miként befolyásolta életedet a katonai szolgálat?” De az amerikai hadsereg ezzel kiszabadította a szellemet a palackból. Az eddigi 12 000 (!) válasz többsége szívszaggató leírása annak, hogy miképpen emésztette föl a permanens háború gépezete fiatal amerikai emberek – egyben apák, férjek, fiak és testvérek – életét. Depresszió, visszatérő rémálmok, poszttraumás stressz szindróma, kábítószer fogyasztás, háborús bűnök, veterán öngyilkosságok, nem megfelelő egészségügyi ellátás, generációs trauma, vegyi anyagokkal való érintkezés – ezek a leggyakrabban előforduló történetek, amelyekről az érintettek, vagy családtagjaik beszámoltak.

A statisztikák sajnos alátamasztják a horrorisztikus visszajelzéseket. Tavaly több, mint 5 500 veterán vetett véget saját életének és az aktív katonák öngyilkossági rátája is történelmi csúcsra emelkedett, amely 321 aktív katona elvesztését jelenti. Bár a 18 éven felüli amerikai lakosságnak csak 8,1 százalékát teszik ki a veteránok, az öngyilkosságok 14 százaléka hozzájuk kötődik.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az erőszak hazatér

Az egyik hozzászóló (Nathan) leírta, hogy a lelkileg meggyötört katonák hazatérésük után gyakran a rendőri hivatást választják és ennek aztán elképesztő brutalitás a vége. Valóban, az amerikai rendőrség több, mint ezer embert gyilkol meg évente intézkedései során - tavaly éppenséggel 1165 embert.

A düh és a frusztráció ilyen elementáris kitörése annak is köszönhető, hogy a nagypolitika és főáramlatú média nem hajlandó foglalkozni a kérdéskörrel. Az állítólag baloldali Demokrata Párt pedig jelenleg militánsabb, mint a Fehér Ház és folyamatosan nyomás alatt tartja Trump elnököt a szíriai állomásoztatás, avagy az orosz-ellenes álláspont ügyében. Márpedig a negyed százada tartó közel-keleti háború nemcsak az adott térség helyi közösségeire gyakorol destruktív befolyást, hanem súlyos emberi áldozatai vannak az amerikai hátországban is.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?