Hirdetés
Hirdetés

A világ ötödik legnépesebb országában Trump-szerű elnökjelölt áll nyerésre

2018. október 09., 06:06

A brazil kétfordulós elnökválasztás első fordulóját nagy előnnyel nyerte egy ellentmondásosnak tartott, korábbi ijesztő parlamenti beszólásairól ismert politikus, akit hasonlítanak Donald Trumphoz, valamint a fülöp-szigeteki Dutertéhez, és még lehet sorolni az úgynevezett erős embereket. De miért éppen Brazíliában?

Brazília területét és lakosságát tekintve egyaránt a világ ötödik legnagyobb országa, ugyanakkor, míg a lakosságszámban előtte lévők közül India, Kína és Indonézia gyorsan növekednek gazdaságilag, Brazília évtizedek óta komoly gazdasági és társadalmi problémákkal küszködik. Annak ellenére, hogy az ország az egy főre jutó GDP alapján nincs a szegények között (9800 dollár, Malajzia és Mexikó szintjével egyezik meg), az országban mégis elképesztő szegénység van, pontosabban a rendkívüli egyenlőtlenség miatt a lakosság negyede a legelmaradottabb országokban jellemző szinten él.

A múlt öröksége

Ez a széles réteg a 90-es években napi 1 dollár alatti összegből élt, ami akkor az ENSZ szerint az abszolút nyomorszint volt, és effektíve éheztek is, ami Afrikán kívül már alig fordul elő máshol a világban. Valamit ugyan javult a helyzet, de a nagyfokú szegénység ma is megvan, noha az éppen börtönbüntetését töltő, 2002-2010 között regnáló Lula da Silva elnök megpróbálta mérsékelni, egyik hangzatos programja az volt, hogy mindenki naponta 3-szor ételhez juthasson.

Hirdetés

Az országban 1965-1984-ig katonai diktatúra volt, majd jött a demokrácia, sok nehézséggel, hiperinflációval, gazdasági válságokkal. 2002-ben a választásokat megnyerte a baloldali Lula da Silva, a szegénység csökkentéséért valóban sokat tett, de közben súlyos korrupciós ügyekbe keveredett, ezért van most börtönben. Miután letöltötte az alkotmány szerinti két elnöki ciklust, párttársa, Dilma Rousseff lett az elnök, akit  2014-ben ismét megválasztottak, de utána a gazdaság rendkívüli recesszióba került, óriási lett az elégedetlenség, és végül Rousseff belebukott a körülötte kialakult korrupciós botrányokba.

Erős kézre vágynak

Helyét alelnöke, Michel Temer vette át, aki azóta is válságkezelést folytat, sikerült is kissé rendbe hoznia a gazdaságot, de nem volt elég támogatása ahhoz, hogy megküzdjön a szegénységen kívül az ország két másik súlyos problémájával: az erőszakos bűnözéssel és a korrupcióval. Ilyen körülmények közt érkeztünk el a mostani választásokhoz, ahol úgy tűnik, a brazilok komoly változást akarnak. Ehhez meg is találták a megfelelő jelöltet, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro személyében, aki most fényes győzelmet aratott az elnökválasztás első fordulójában, így jó eséllyel nyerheti a másodikat is.

Katona-elnökjelölt

De ki is ez a hirtelen népszerűvé lett politikus? Nem újoncról van szó: 28 évet töltött a kongresszusban, ahol időnkénti durva kirohanásairól lett ismert. Egyszer azt mondta, hogy korábbi elnököt, Cardosót kivégzőosztag elé kellene állítani, amiért állami vállalatokat privatizált. Bolsonaro 17 évet töltött a hadseregben, elmondása szerint tudja mi a hierarchia és a fegyelem, és ezek nélkül nincs rend és haladás.

Megválasztása esetén a Financial Times szerint megduplázná a legfelsőbb bíróság létszámát, így beültethetné oda saját embereit. Beszélt arról, hogy szükség esetén be kell vetni a hadsereget, és ezzel valószínűleg sokan egyet is értenek, miután a fegyveres bűnbandákkal eddig nem tudtak megbirkózni a rendvédelmi erők. A választók feltehetően arra számítanak, hogy Bolsonaro, ha elnök lesz, úgy fogja letörni a bűnözést és a korrupciót, mint Duterte a kábítószer-kereskedelmet a Fülöp-szigeteken.

A piacok örömmel fogadták az erőskezű elnökjelölt sikerét: az ország valutája 3 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, a brazil tőzsdeindex pedig 4,75 százalékkal ugrott meg hétfőn.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?