Hirdetés
Hirdetés

Három súlyos kihívással néz szembe Japán

Fellegi Tamás, 2019. március 22., 16:00

Japán népessége elöregedőben, a születésszám alacsony, az ország most nyit a bevándorlók felé, akik eddig leginkább a környékbeli ázsiai országokból jöttek. A távol-keleti ország nem is olyan rég egyeduralkodó volt a térségben gazdaságilag, most viszont Kína átvette ezt a szerepet, amit a szigetország igen komoly kihívásnak tekint.

A Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány meghívására Budapesten járt Tomohiko Tanigucsi professzor, Abe Sinzó japán miniszterelnök kabinetjének tanácsadója, egyben a miniszterelnök külpolitikai szövegírója, és előadást tartott az országát érő kihívásokról. Az előadás azt a kérdést próbálta körüljárni, hogy milyen lesz Japán 10-20-30 év múlva. A cél nem az volt, hogy erre válaszoljon, hanem az, hogy felvesse és körüljárja a Japánt érintő három legfőbb kihívást.

Demográfia

Ezek közül az első nálunk is megvan: a demográfiai probléma, az öregedő társadalom, az alacsony születésszám. Japán korfája hasonló a miénkhez, ugyanúgy két kiszélesedéssel, két nagy korábbi korosztállyal: az első a háború utáni időszak gyermekei, a második az ő gyerekeik, de ők is már 45-50 évesek. Utánuk egyre csökkenő létszámú korosztályok következnek.

Hirdetés

Japánban ugyanakkor sokkal hosszabb a várható élettartam, mint nálunk, így arányában máris nagyobb az idős korosztály az aktív korúakhoz képest, és ez még sokkal inkább így lesz a jövőben. Ez persze megnöveli az idősek ellátására fordítandó költségeket (nyugdíj, egészségi ellátás), így muszáj lesz növelni az aktív korosztályok terheit, hogy ez finanszírozható legyen.

Az összeg pedig már most sem kicsi: 120 ezer milliárd jen a jóléti költségvetésük (200 ezer milliárd forint, 1000 milliárd dollár), annyi, mint az amerikai, a kínai, az orosz, a szaúdi és a francia védelmi költségvetés együttvéve. A probléma enyhítése, úgy tűnik, lehetetlen a bevándorlás engedélyezése nélkül, és ebben lényeges eltérés van a japán és a magyar megközelítésben, bár Japán is csak a közelmúltban kezdett nyitni ebbe az irányba.

Bevándorlás

Ez jelenti egyúttal a második kihívást: hogyan váljon bevándorlóországgá Japán? 2006-ban 2 millió, 2018-ban 2,5 millió külföldi élt az országban, ami a teljes 127 milliós népességhez képest nem nagy arány. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy többségében a hasonló kultúrájú országokból érkezik a bevándorlók zöme: a kínaiak száma 740 ezer, a dél-koreaiaké 450 ezer, Vietnamból 290 ezren jöttek, a Fülöp-szigetekről 250 ezren. A nyelvi probléma hasonló, mint nálunk: nehéz a japán nyelvet megtanulni, de különösen az írás okoz nagy kihívást, amely teljesen egyedi (a környéken van olyan ország, amely áttért a latin ábécére: Vietnam).

Vannak persze külföldi japánok is, pontosabban a korábban kivándoroltak leszármazottjai: ők jórészt Brazíliában és Peruban élnek, nagy japán közösségek vannak a két országban. Közülük sokakat hazahívtak a nagy gazdasági fellendülés időszakában, de sokan visszatértek szülőhazájukba, mikor a gyors növekedés megállt, a gazdaság megrekedt.

Kína

A harmadik komoly kihívás geopolitikai: hogyan viszonyuljon Japán a gazdaságilag és katonailag hatalmasra növő Kínához? Mik Kína szándékai?

Japán területileg kicsi, különösen Kínához képest, sőt még Kaliforniánál is kisebb, ugyanakkor gazdasági óriás: a világ harmadik legnagyobb gazdasága, Amerika és Kína után. Nagyon is tartanak azonban Kína gazdasági, kereskedelmi és katonai térnyerésétől. Egy konkrét példa: a Japánba olajat szállító tankerhajók a Perzsa-öbölből jövet átkelnek a Dél-kínai tengeren, és miután ott Kína katonailag folyamatosan erősít, Japán függőségbe kerül.

Japán legnagyobb kereskedelmi partnere ugyanakkor Kína, és ezt a tényt nem lehet figyelmen kívül hagyni, vagyis muszáj jó viszonyra törekedni a nagy országgal. Egy kérdésre válaszolva a professzor elmondta, hogy az "Egy övezet, egy út" (2013-ban Kína által meghirdetett program, melyben kínai cégek kínai sok országban főleg infrastrukturális beruházásokat hajtanak végre) nem egy szimpla kezdeményezés, hanem rengeteg kisebb kereskedelmi, beruházási, infrastrukturális ügyletből áll, ami ügyes ötlet a kínai vezetőktől. Ebben nyugodtan részt vehetnek japán vállalatok is, de ez a magánvállalatok ügye, Japán nem vesz részt benne állami pénzzel.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?