Hirdetés
Hirdetés

Kim Dzsong Un elhalasztja Guam megtámadását

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 15., 15:03

Az észak-koreai diktátor elhalasztotta a döntést, hogy kilője-e Guamra a tervezett négy rakétát, miután ezt eredetileg augusztus közepére ígérte, és most itt az időpont. Most megvárja, mit lép amerikai ősellensége, Dél-Korea pedig aktivizálja magát, és megpróbál hatékonyabban közbenjárni a háború elkerülése érdekében.

Két hete először jelent meg nyilvánosan Kim Dzsong Un, látogatást tett a hadsereg vezetésénél, megvizsgálta a tervet, amely a négy rakéta Guamra történő kilövését tartalmazza. Minderről a Reuters szerint a hivatalos észak-koreai hírügynökség számolt be. Elmondta, hogy ha Amerika folytatja felforgató tevékenységét a közelben és ezzel teszteli Észak-Korea védelmi képességét, akkor meghozza a fontos döntést, utalva a rakéták Guamra indítására. A közzétett fotókon Kim egy térképen mutatja a rakéták útvonalát. Ilyen képek, ahol Kim látványosan mutatja magát a fenyegetést, a múltban is gyakran megjelentek, de nem követte őket tényleges lépés.

Dél megszólalt

Mindeközben Dél-Korea szokatlanul határozott hangot ütött meg, miszerint az ő beleegyezése nélkül nem lesz háború, a kormány mindenképpen megpróbálja azt elkerülni. A dél-koreai elnök az ország japán megszállás alóli felszabadításának 72. évfordulóján beszélt, és többször hangsúlyozta, hogy nélküle nincs háború. Kérdés persze, hogy erre milyen eszközei vannak, hisz eddig ő sem tudott tárgyalni a nemzete másik felét kormányzó Kimmel, még formálisan sem érintkeznek, mint egykor a két Németország.

Hirdetés

Mit tehet Szöul?

Feltehetően nem tudja az északi diktátort megakadályozni abban, hogy kilője a rakétáit, és Amerikát sem foghatja vissza, ha az úgy véli, közvetlen nukleáris támadás fenyegeti Kim részéről, ezért muszáj odacsapnia. Persze Trump biztos állandóan konzultál Dél-Koreával, de mondjuk egy guami rakéta becsapódás után valószínűleg már nem kérne semmihez engedélyt semmilyen szövetségestől, legfeljebb biztosítaná őket, hogy megpróbálja megvédeni őket a lehető legnagyobb mértékben.

A héten Dél-Korea ás Amerika közös katonai hadgyakorlatot tervez, ez biztos idegesíteni fogja Északot, de önmagában ettől talán nem szánja el magát végzetes lépésre. A Global Times kínai állami kézben lévő lap azt írja, hogy ha Dél-Korea tényleg békét akar, nem kéne sort kerítenie a hadgyakorlatra. Ezt nyilván nem teheti meg Dél, hisz biztonságának záloga mégiscsak Amerika. Egy dél-koreai katonai szakértő szerint viszont nagyon is komolyan kell venni Észak-Koreát, mert eddig ugyan mindig blöffölt, most egyre inkább kényszerpályán van.

Osztott, szorzott

Ha úgy érzékeli, hogy amerikai megelőző csapás indul ellene, megpróbálhatja megelőzni a megelőzést és kétségbeesésében rakétákat kilőni. Jim Mattis amerikai védelmi miniszter azt mondta tegnap, hogy ha rakéta indul Észak-Koreából, másodperceken belül beméri a pályáját és megsemmisítik, ha úgy vélik, hogy amerikai területet célozna. Ugyanakkor egy ilyen eseményt automatikusan úgy értékelnének, hogy támadás érte az országot, tehát beállt a hadiállapot. Egyelőre úgy tűnik, Kim Dzsong Unnak nem lenne kifizetődő kilőni a rakétákat, ezt most láthatólag meg is fontolta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?